Kotimaa

Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

Työryhmä esittää merkittäviä hinnankorotuksia nykyautoiluun, jotta Suomi voisi poistaa liikenteen ilmastopäästöt vuoteen 2045 mennessä. Fossiilisten polttoaineiden myynti halutaan kieltää kokonaan vuonna 2045.

Noin 670 000 sähköautoa ja 130 000 kaasuautoa vuonna 2030. Bensa- ja dieselkäyttöisten henkilöautojen myynnin päättyminen viimeistään vuonna 2035 eli kuudentoista vuoden kuluessa. Fossiilisten liikennepolttoaineiden verotuksen kiristäminen asteittain jo vuoden kuluttua ja myynnin kieltäminen kokonaan vuonna 2045.

Liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijatyöryhmä listaa toimenpideohjelmassaan etenkin autoilijoille kovia muutoksia. Niiden avulla Suomi voisi poistaa liikenteen ilmastopäästöt vuoteen 2045 mennessä. Muutoksia tarvitaan paitsi polttoaineisiin ja verotukseen myös teknologiaan sekä asenteisiin ja ylipäätään tapoihin liikkua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskiviikkona julkistetussa Kohti hiiletöntä liikennettä -raportissa keskeisessä roolissa on saastuttaja maksaa -periaate. Tavoite on tehdä päästöttömästä liikenteestä edullisempaa kuin fossiilisilla ajamisesta ja näin saada autokanta uusiutumaan.

Edessä on liikenteen voimakas sähköistyminen. Vuonna 2045 tavoite on jo kaksi miljoonaa sähköautoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ratkaisuksi työryhmä esittää muun muassa polttoaineveron korotuksia ja ajoneuvoveron porrastuksen jyrkentämistä niin, että suuripäästöisten verotusta nostetaan vaiheittain. Fossiilisten polttoaineiden hintaa nostettaisiin asteittain, ennen kuin ne kielletään vuonna 2045. Nolla- ja vähäpäästöisten autojen hankintaa sen sijaan tuettaisiin.

Julkisen liikenteen käyttöä edistettäisiin kaupunkiseutujen tiemaksuilla ja pysäköinnin hinnoittelulla.

Liikenne tuottaa viidenneksen ilmastonmuutosta kiihdyttävistä kasvihuonekaasujen päästöistä Suomessa. Päästövähennykset koskevat ennen kaikkea tieliikennettä, joka muodostaa 90 prosenttia kotimaan liikenteen päästöistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tavoitteeksi asetetaan henkilöautojen ajokilometrien kasvun taittuminen jo vuonna 2025. Tämä puolestaan merkitsisi sitä, että raideliikenteen ja linja-autoliikenteen sekä kävelyn ja pyöräilyn määrä tuplaantuu vuoteen 2045 mennessä.

”Tämä on kova tavoite. Pieni muutos henkilöautoilussa merkitsee isoa muutosta muussa liikenteessä”, sanoo työryhmän sihteeri, liikenneneuvos Saara Jääskeläinen liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Noin puolet päästövähennyksistä voidaan Jääskeläisen mukaan toteuttaa energiatehokkuuden parantamisella, muun muassa liikenteen määrää vähentämällä. Toinen puoli saavutettaisiin biopolttoaineilla eli biokaasulla ja nestemäisillä biopolttoaineilla sekä sähköllä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskeisin toimi on työryhmän arvion mukaan fossiilisten polttoaineiden kieltäminen vuonna 2045. Tavoite on, että tuolloin kaikki ajoneuvot ovat nolla- ja vähäpäästöisiä. Niiden yleistymistä vauhditettaisiin hankintatuilla ja alhaisemmalla verotuksella. Myös vanhojen autojen muuttamista vähäpäästöisiksi tuettaisiin.

Hinnalla ohjaaminen on Jääskeläisen mukaan pääasiallinen keino siirtyä pois fossiilisista polttoaineista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Suurin ohjaava vaikutus on polttoaineveron korotuksella”, Jääskeläinen sanoo.

Korotuksissa edettäisiin asteittain, jotta kerralla ei tulisi isoja muutoksia. ”Tavoitteena on edetä hissun kissun ja samalla tukea ihmisten mahdollisuuksia siirtyä pois fossiilisista. Myös yritysten siirtymistä vähäpäästöisiin voitaisiin tukea”, Jääskeläinen sanoo.

”Nyt linjataan suuntaa. Tavoite on tehdä fossiilisilla ajaminen kalliimmaksi ja samalla tukea siirtymää kohti vähäpäästöistä liikennettä.”

Veromuutosten hintalappu ja vaikutusarviot kuitenkin puuttuvat raportista aikataulusyistä.

Suurin muutos on joka tapauksessa odotettavissa henkilöautoliikenteessä, joka kantaa merkittävimmän osan liikenteen päästöistä.

”Fossiilisia polttoaineita käyttävistä polttomoottoriautoista on päästävä eroon. Se on ihan selvä”, sanoo työryhmän jäsen, Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen. Hän on Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja.

Iso asia on Ollikaisen mukaan se, miten erilaisia tukia, verotusta ja muuta liikenteen sääntelyä kehitetään niin, että fossiilisista polttoaineista ja polttomoottoriautoista luopuminen tulee sosiaalisesti hyväksyttäväksi. ”Tarvitaan hyvää harkintaa ja energiajärjestelmän lukkojen avaamista.”

Työryhmä ei ole suoraan kieltämässä bensa- ja dieselautoja, mutta pyrkimys on vauhdittaa autokannan uusiutumista niin, että niiden myynti loppuu viimeistään vuonna 2035.

”Vaihtoehtoiset käyttövoimat tulevat vähitellen kilpailukykyisiksi, ja autokanta uusiutuu vähitellen”, Ollikainen sanoo.

Perusratkaisut henkilöautoilun vähentämiseksi ovat Ollikaisen mukaan julkinen liikene, vaihtoehtoiset liikkumismuodot ja älyliikenne. Keskeisessä asemassa muutoksessa ovat isot kaupungit.

Kestävää ja kokonaisvaltaista uudistusta peräänkuuluttaa myös toinen työryhmän jäsen, Sitran johtaja Mari Pantsar. Veronkorotusten lisäksi tarvitaan kannustimia, jotta laajoilta vastalauseilta vältyttäisiin. Tarvitaan myös kannustimia, kuten hankintatukea sähköautoille.

”Siirtymän on oltava oikeudenmukainen ja reilu, jotta liian moni ei joudu kärsimään. Jos polttoaineveroa korotetaan, esimerkiksi työn verotusta voidaan vastaavasti laskea”, Pantsar sanoo.

Pantsar muistuttaa, että alueelliset erot Suomessa ovat suuret. ”Veronkorotuksia voitaisiin kompensoida könttäsummalla niillä alueilla, joissa autoa tarvitaan ja joissa julkinen liikenne ei toimi yhtä hyvin kuin kaupungeissa.”

Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tuore raportti peräänkuuluttaa nopeita toimia, jossa peruuttamaton ilmastonmuutos voitaisiin pysäyttää.

”Nopeita toimia tarvitaan. Työryhmä tavoitteet ovat erittäin kunnianhimoisia, mutta ne ovat realistisia. Muutos on nyt kiinni poliittisista päättäjistä. Jumppaa tarvitaan, ettei tulisi epäoikeudenmukaisia ratkaisuja.”

Nyt julkistettu toimenpideohjelma on suunniteltu niin, että se voitaisiin toteuttaa kahden seuraavan hallituskauden aikana vuosina 2019–2026.

Täsmennys 12.12. kello 16:58: Päästövähennyksiin on Jääskeläisen kommentin yhteyteen lisätty biopolttoaineiden rinnalle sähkö.

Fakta

Liikenne päästöttömäksi vuoteen 2045 mennessä


 Liikenteen ilmastopolitiikan asiantuntijaryhmä luovutti loppuraporttinsa liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk) keskiviikkona 12. joulukuuta.

 Työryhmä on selvittänyt keinoja, joilla liikenteen kasvihuonekaasujen päästöt voidaan kokonaan poistaa vuoteen 2045 mennessä.

 Pyrkimys on vähentää liikenteen määrää ja parantaa muilla tavoin liikennejärjestelmän energiatehokkuutta.

 Kaikissa liikennevälineissä on määrä siirtyä vähäpäästöisiin tai päästöttömiin teknologioihin, kuten sähköautoihin.

 Päästöjä vähennetään myös ottamalla käyttöön entistä vähäpäästöisempiä tai uusiutuvia polttoaineita.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  3. 3

   Jukka Ollila sai kuulla Helsingin keskustassa omistamansa liki 300 neliön liikehuoneiston arvon laskevan, jos taloyhtiö irtaantuu hitas-sääntelystä – päätti estää yhtiön pyrkimykset

  4. 4

   Kolmesta murhasta tuomittu Lauri Johansson pääsee vapaaksi – Hovioikeus määräsi rikollisjärjestön ex-johtajan vapautettavaksi kesäkuussa 2020

  5. 5

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  6. 6

   ”Piensijoittajat kärsivät suhteessa eniten” – Kuka kertoo ostaako vai myydä, kun pankit luopuvat analyytikoista ja sijoitussuosituksista?

   Tilaajille
  7. 7

   Savon Sanomat: Karjalan lennoston komentaja aiheutti vaaratilanteen Lemmenjoen harjoituksessa ja simputti, osallistujat kertovat

  8. 8

   NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

  9. 9

   Khatab Alsamarrae myy ulkomaanmatkoja ja tekee rahansiirtoja kontista torilla Espoon Leppävaarassa – ”Ei me tarvita tämän isompaa”

  10. 10

   Helsingin Sanomat alkaa julkaista kolmea uutta paikallislehteä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  3. 3

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  4. 4

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  5. 5

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  6. 6

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  7. 7

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  8. 8

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  9. 9

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  10. 10

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Demokraattien johtohahmo Pelosi uhmaa Trumpia yhä tiukemmin – ei halua presidenttiä edustajain­huoneeseen pitämään odotettua Kansakunnan tila -puhetta
  3. Helsinki näyttää selvinneen lumimyräkästä vähällä, auraajat olivat ahkerina joskin raitiovaunuliikenne sekaisin – HS seuraa liikennettä pääkaupunki­seudulla
  4. Mikko Rantanen rikkoi jo 70 pisteen rajan – tahti lupaa mahtisaldoa kauden päätteeksi
  5. Kolmesta murhasta tuomittu Lauri Johansson pääsee vapaaksi – Hovioikeus määräsi rikollisjärjestön ex-johtajan vapautettavaksi kesäkuussa 2020
  6. Torstain lumipyry jää lähinnä Etelä-Suomen ilmiöksi – ennustettuja 20 senttimetrin kinoksia ei tule
  7. Kokaiinikohussa ryvettyneen Jori Lehterän ongelmat jatkuvat – lensi suihkuun rumasta taklauksesta
  8. Norjassa lumivyöryuhreista kaksi on paikannettu – etsinnät keskeytettiin eilen sääolojen takia
  9. ”Piensijoittajat kärsivät suhteessa eniten” – Kuka kertoo ostaako vai myydä, kun pankit luopuvat analyytikoista ja sijoitussuosituksista? Tilaajille
  10. Vakoilusta syytetty jalkapallonero Marcelo Bielsa veti maton syyttäjiensä jalkojen alta ja osoitti olevansa urheilun pakkomielteisimpiä valmentajia
  11. Savon Sanomat: Karjalan lennoston komentaja aiheutti vaaratilanteen Lemmenjoen harjoituksessa ja simputti, osallistujat kertovat
  12. Näytä lisää