Kotimaa

Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

Nuoripari Julia ja Jere Fonsen haaveilee perheenlisäyksestä, kuten monet muutkin vastanaineet. Vammaisten deittailun ja parisuhteiden esteinä voivat kuitenkin olla laitosrutiinit, ennakkoluulot ja läheistenkin asenteet.

Häitä vietettiin lokakuun 20. päivänä Lempäälän nuorisoseurantalolla. Julia Fonsenilla, 22, oli valkoinen mekko, jonka punaisen helmakuvioinnin väriin Jere Fonsenin, 23, rinnassa oleva kukka sointui.

Nyt avioelämää on takana lähes kaksi kuukautta. Normaalisti Fonsenin perheessä ei juuri istuskella Tampereen Peltolammilla sijaitsevan kodin sohvalla. Julia opiskelee hoiva-avustajaksi ja Jere työskentelee kiinteistönhoitoalalla Pirkkahovin Teboililla. Nuortaparia yhdistää liikunnallinen elämäntapa. On salibandy-, koripallo- ja futsal-treenejä ja -turnauksia, kesäisin jalkapalloa. Kummallakin on kasa arvokisamitaleja ja joukkueiden pystejä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Haaveissa on myös perheen perustaminen.

”Mutta ei ihan vielä. Jossain vaiheessa”, Julia Fonsen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sitä ennen pariskunta aikoo ehkä ottaa koiran.

Kuulostaa normaalilta vastanaineiden arjelta. Toisinkin voisi olla. Julia ja Jere Fonsen ovat erityistukea tarvitsevia nuoria aikuisia. Moni muu erityistä tukea tarvitseva tai jonkin vamman kanssa elävä kärsii yksinäisyydestä.


Kehitysvammaisten Palvelusäätiön, Autismisäätiön ja Sexpo-säätiön Jotta kukaan ei jäisi yksin -hankkeen tavoitteena on vähentää kehitysvammaisten ja muiden erityistä tukea tarvitsevien ihmisten yksinäisyyttä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Yksinäisyys on jonkinlainen kansantauti. Yhteisöjä ei enää oikein ole ja se lisää etenkin meidän kohderyhmällämme yksinäisyyttä”, sanoo projektipäällikkö Markku Vellas.

Palveluita vammaisille ja muille erityistä tukea tarvitseville on jo olemassa entuudestaan, mutta ne eivät Vellaksen mukaan aina tue syvempien ihmissuhteiden muodostumista ja normaalin, harrastusten ja kaverisuhteiden täyttämän, elämän elämistä.

”Unelmat ja haaveet ovat vammaisilla ihmisillä ihan samanlaisia kuin kenellä tahansa: halutaan parisuhde, ystävä tai kaveri, jonka kanssa jakaa asioita”, Vellas sanoo.

Valtakunnalliseen hankkeeseen kuuluu muun muassa ihmissuhteita käsitteleviä työpajoja, ystävyyden lähettiläitä ja Villiklubiksi nimettyjä illanviettoja. Joulukuun alussa painosta tuli hankkeen nimissä tuotettu Ystävyyttä oppimassa -kirja, joka antaa käytännöllisiä vinkkejä esimerkiksi siihen, mitä treffeillä kannattaa jutella. Osana hanketta on järjestetty myös Oivalluksia seksuaalisuudesta -viikonloppukurssi ja suunnitelmissa on slow dating -tapahtuma, joka sopii niillekin, joilla on esimerkiksi kommunikointiongelmia.


Tapahtumien ja työpajojen tarkoituksena on laskea kynnystä päästä muiden ihmisten seuraan ja luomaan ihmissuhteita. Ratkaisut voivat olla hyvin yksinkertaisia. Treffitapahtumassa voi esimerkiksi kommunikoida valmiiksi tehdyn kysymyslistan tai värikoodattujen korttien avulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Punainen kortti tarkoittaa ei, keltainen ehkä ja vihreä, että kiinnostaa”, kertoo hankkeen suunnittelijana työskentelevä Osku Timonen.

Tapahtumat on pyritty järjestämään niin, että kaikki pääsevät osallistumaan. Esimerkiksi ravintoloissa eri puolella Suomea järjestettävät Villiklubi-illat on ajoitettu alkuiltaan siksi, että kenenkään ei tarvitse jäädä pois asumisyksikön tai muun laitoksen aikataulujen tai avustajan työvuoron vuoksi.


Julia ja Jere Fonsen tapasivat toisensa kavereiden järjestämissä jalkapallotreeneissä Hervannassa kesällä 2013. Siitä seurasi tapailua ja joulukuuhun mennessä tunteet oli paljastettava toiselle.

”Sain Julialta tekstiviestin, jossa hän kertoi tykkäävänsä minusta ja haluavansa tavata”, Jere kertoo.

Seurustelusuhde alkoi samana päivänä.

”Jeressä ihastuin hänen persoonaansa ja luonteeseen”, Julia kertoo.

”Julian kanssa kaikki on vaan niin kivaa”, aviomies sanoo.

Myös urheilu yhdistää nuortaparia. Seurustelu on kerran ollut myös ”off”, kuten Jere asian ilmaisee. Luottamuksen ylläpitäminen tuntui vaikealta 2016, kun pariskunta joutui eri paikkakunnille. Jere oli armeijassa Niinisalossa ja Julia opiskeli Karstulassa. Yli kahdensadan kilometrin välimatka koetteli.

Lopulta Jere ja Julia valitsivat toisensa ja rakkauden. Kihloihin he menivät toukokuussa 2017. Julia yllätti Jeren kosimalla häntä salibandyturnauksen päätteeksi.

”Minulla oli sellainen peitetarina. Taisin valehdella sen takia Jerelle. Olimme tilanneet kavereiden kanssa limusiinin ja ajoimme sillä Jereä hakemaan”, hän kertoo.

Julia ei muista, miten hän asiansa tarkalleen esitti. Jännitti.

”Kysyit, että menetkö mun kanssa kihloihin”, Jere auttaa.

Vastaus oli kyllä.


Osku Timonen ei haluaisi puhua vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien ihmisten deittailusta ja seurustelusuhteista sen kummallisempana ilmiönä kuin muustakaan deittailukulttuurista.

”Vammat ja rajoitteet ovat aina yksilöllisiä ja ne vaikuttavat ihmisen elämään hyvin erilaisilla tavoilla. Painotamme sitä, että vamma on vain yksi osa ihmisyyttä, ei määrittelevä osa”, Timonen sanoo.


Erilaisten vammojen kirjo on valtava, eivätkä niiden kanssa elävät ihmiset ole yhtenäinen ryhmä vaan joukko yksilöitä, joilla on erilaisia ja erityisiä tarpeita.

Jonkinlaisia erityispiirteitä aihepiiriin silti liittyy. Kaikki vammaiset ihmiset eivät pysty tapaamaan toisiaan yhtä luonnollisesti yhteisen harrastuksen parissa kuin Julia ja Jere Fonsen. Esteitä tuottavat erilaiset vammaisia kohtaan koetut ennakkoluulot ja asenteet.

Erityistason seksuaaliterapeutin Tanja Rothin mukaan heikoimmassa asemassa ovat ne ihmiset, joiden vamma liittyy ymmärtämiseen ja jotka siksi ovat eniten muiden ihmisten varassa.

Oululainen Roth työskentelee päivittäin erityistä tukea tarvitsevien ihmisten kanssa ja hänen mukaansa on tärkeää tunnistaa rakenteet ja asenteet, jotka eristävät vammaisia ihmisiä muusta maailmasta ja estävät heitä toteuttamasta sellaisia perusoikeuksia, jotka liittyvät esimerkiksi seurusteluun ja seksuaalisuuteen.

Laitoksessa asuvilla yksinäisyyttä voi aiheuttaa esimerkiksi se, ettei sinne välttämättä saa tuoda yövieraaksi omaa seurustelukumppania tai edes aviopuolisoa. Toisaalta taas omat vanhemmat saattavat kieltää seurustelusuhteet.


”Vastaanotolleni on tullut ahdistuneita ihmisiä, jotka eivät uskalla kertoa kotona seurustelustaan”, Roth kertoo.

Näihin asenteisiin Kynnys ry:n Samat-toiminta pyrkii vaikuttamaan edistämällä vammaisten, vammautuneiden ja pitkäaikaissairaiden seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja tukemalla heidän perheitään.

Parisuhteiden muodostamista voivat vaikeuttaa myös ulkopuolisten ennakkoluulot. Vammaisten ihmisten seksuaalisuus on vielä 2010-luvullakin tabu. Rothin mukaan ennakkoluulot koskevat kehitysvammaisten lisäksi myös liikuntavammaisia.

Roth joutuu työssään perustelemaan usein myös sitä, että myös vammaiset ihmiset tarvitsevat seksuaalikasvatusta. Pahimmillaan seksuaalikasvatusta ei tarjota heille lainkaan tai se on puutteellista ja keskittyy ehkäisyyn ja anatomiaan tunnetaitojen ja nautinnon tärkeydestä kertomisen jäädessä pois.

On tietysti hyvä tietää kondomeista, mutta yhtä tärkeää on tietää, ettei kaikkeen tarvitse suostua miellyttääkseen toista.


Muut ihmiset voivat yrittää vaikuttaa myös siihen, kenen kanssa vammainen ihminen saa seurustella. Jos kumppani on terve, saatetaan selän takana supista, että ”mitähän tuossa terveessä on vialla”. Roth on kohdannut myös tapauksia, joissa toisen vanhemmat eivät hyväksy kahden vammaisen rakastumista, koska he ovat toivoneet omalleen tervettä kumppania.

”Jos ajatellaan parisuhdetta, niin se nakertaa kenen tahansa suhdetta, jos on olo, ettei ole tervetullut tai hyväksytty tai että pitäisi olla jotain enemmän koko ajan”, Roth sanoo.

Vanhemmat ja vammaistyötä tekevät henkilöt ovat usein portinvartijoita vammaisten ihmisten seksuaalisuuden suhteen.

”Heidän on tärkeää käsittää asioita sellaisesta näkökulmasta, että oma nuori tai asiakas on samanlaisessa asemassa kuin muutkin nuoret ihmiset”, Roth sanoo. ”Seksuaalioikeudet kuuluvat kaikille ihmisille ja niin vaikeaa vammaa ei ole, että se poistaisi ihmisestä seksuaalisuuden kokonaan.”


Julia Fonsenin mukaan hänen lievä kehitysvammansa ei ole koskaan vaikeuttanut ihmissuhteiden solmimista. Ennakkoluuloja hän on silti kohdannut.

”Jotkut jäävät tuijottamaan. Se on tosi alentavaa. Tyhmää olla ennakkoluuloinen, kun ei edes tunne toista.”

Tieto Julian ja Jeren seurustelusta ja naimisiinmenosta otettiin ilolla ja innostuksella vastaan kummankin lähipiirissä. Häitä valmisteltiin koko perheen voimin tarjoiluja myöten. Mahdollista häämatkaa pariskunta joutuu vielä hetken odottamaan taloudellisista syistä.

”Häihin meni aika paljon rahaa”, Jere sanoo.

Yhteisessä kodissa kaikki on kuitenkin hyvin. Kumpikin kertoo huomioivansa toista päivittäin pienin arkisin elein.

”Siivoan, että hänen olisi mukavampi tulla kotiin ja joskus, kun on rahaa, vien Julian syömään”, Jere kertoo arkipäivän romantiikasta.


Vammaisten seksuaalikasvatus ei toteudu yhdenvertaisesti

Työssään seksuaalineuvojana ja seksuaaliterapeuttina Tanja Roth on nähnyt, kuinka suuri tabu vammaisten seksuaalisuus on.

”Esimerkiksi seksuaalikasvatuksessa on paljon puutteita eikä se toteudu yhdenvertaisesti”, hän sanoo.

Ongelman ydin on se, että toiset ihmiset tekevät paljon päätöksiä vammaisen ihmisen puolesta. Se saattaa tarkoittaa, että vammaisen ihmisen tarve kokea läheisyyttä ja seksuaalisuus ohitetaan kokonaan. Vielä monimutkaisemmaksi tilanne menee, jos oma seksuaalinen suuntautuminen ei ole vanhempien mieleen.

”Se aiheuttaa aika paljon mielenterveysongelmia, kuten kenelle tahansa ihmiselle, joka ei niin sanotusti saa olla totta”, Roth kertoo.

Yksi vaikeimmista asioista liittyy avustettuun seksiin. Avustetussa seksissä on kyse siitä, että vammainen henkilö tarvitsee apua oman seksuaalisuutensa toteuttamisessa. Se ei siis tarkoita samaa kuin seksipalveluiden tarjoaminen.

”Avustaminen on mahdollistamista. Siihen ei kuulu yhdyntää avustettavan kanssa eikä hänen tyydyttämistä omilla käsillä. Voi ehkä ohjailla toisen kättä, jos tarvitsee”, Roth kertoo.

Avustaminen voi tarkoittaa monia asioita, ja siksi siitä pitäisi Rothin mukaan puhua avoimesti ja tarjota koulutusta hoitohenkilökunnalle. Ajatus avustamisesta aiheuttaa joissakin vahvaa vastustusta ehkä juuri siksi, että se sotketaan seksityöhön.

”Toivon, että ihmiset tulisivat kouluttautumaan ja saamaan oikeaa tietoa”, Roth sanoo. ”Koska avustettua seksiä ja ohjaamista kuitenkin tapahtuu, olen itse sitä mieltä, että se pitää tehdä turvallisesti ja läpinäkyvästi ja ketään ei saa pakottaa.”

Avustetusta seksistä voi Rothin mukaan sopia kirjallisesti samalla tavalla kuin muistakin asioista.

”Sopiminen turvaa avustamistilanteita tehden niistä ammatillisia ja luvallisia.”

Joskus sopimuksen tekemistä on vastustettu siksi, että se sotii yksityisyydensuojan kanssa. Rothin mukaan tällainen ajatus on kummallinen. Vaitiolovelvollisuus koskee muitakin asioita.

”Kun puhutaan, että seksuaalisuus on yksi osa ihmisyyttä, niin minkä takia siitä pitää tehdä niin vaikeaa”, Roth sanoo.

Oikaisu 15.12. kello 15.35: Laura Mesiän sukunimi oli kirjoitettu kuvatekstissä virheellisesti muotoon Pesijä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  2. 2

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  3. 3

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  4. 4

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  5. 5

   Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – yhtä piilolinssityyppiä asiantuntija ei suosittele kenellekään

   Tilaajille
  6. 6

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  7. 7

   Entisen puhemiehen loikka varmisti, että soten takana on enää niukin mahdollinen enemmistö – mutta se ei ole enää edes suurin ongelma

  8. 8

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  9. 9

   Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

   Tilaajille
  10. 10

   Ihmiset oikaisevat pysäköintitalon hätäpoistumistien kautta metrolle – Espoo antoi periksi ja nyt siihen tehdään virallinen kulkureitti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  3. 3

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  4. 4

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  5. 5

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  6. 6

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  7. 7

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  8. 8

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  9. 9

   Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

  10. 10

   Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  8. 8

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  9. 9

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Neftehimik löi Jokerit ilman maalihai Puustista, joka oli sairastunut – Jokerit kärsi jäähyistä
  3. Kalifornialainen senaattori Kamala Harris pyrkii demokraattien presidenttiehdokkaaksi
  4. Venäjä: Ainakin neljäntoista uskotaan kuolleen tulipalossa Kertšinsalmessa – kahden laivan epäillään syttyneen tuleen polttoainetta siirrettäessä
  5. Tunti sitten
  6. Pääministeri Theresa May pitää yhä kiinni äkkieron pelotteesta: ”Jos haluaa rajata äkkieron pois, alahuoneen tulee äänestää brexit-sopimuksen puolesta”
  7. Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – yhtä piilolinssityyppiä asiantuntija ei suosittele kenellekään Tilaajille
  8. Ulosteensiirto parantaa antibioottiripulin tehokkaasti, mutta toimisiko se myös Alzheimerin taudin hoidossa? Tutkijat toivovat, että ”superulosteella” voisi hoitaa vaikeitakin sairauksia
  9. 2 tuntia sitten
  10. WHO listasi maailmanlaajuiset terveysuhat: Rokotevastaisuus nousi listalle ensi kertaa hiv:n ja ebolan rinnalle
  11. Yritystuet saivat jälleen lujan puolustajan, nyt vientialoista Tilaajille
  12. Levottomassa Zimbabwessa netti palaa jälleen käyttöön – Korkeimman oikeuden mukaan hallituksella ei ollut oikeutta sulkea internetiä
  13. Suomalaisella lääke­reseptillä voi ostaa lääkkeitä nyt myös Virosta – Myöhemmin myös potilas­kertomukset kulkeutuvat EU-maasta toiseen
  14. Näytä lisää