Kotimaa

Saksalainen toimittaja rakastui Lapin-matkallaan posiolaiseen poro­mieheen ja muutti Lappiin – HS tapasi poro­kuiskaajiksi kutsutut Mourujärvet, jotka kasvattavat eläimiään kuin lapsia

Porokuiskaajina tunnetuilla Christina ja Manne Mourujärvellä on poikkeuksellinen yhteys poroihin, ja pian yksi heidän perheenjäsenistään, Ailo-poro, on kansainvälinen elokuvatähti.

Ensin päättyivät katuvalot, sitten loppuivat talot ja asvaltti.

Oli lokakuun 20. päivä vuonna 2005, ja saksalainen Christina Löther oli saapunut isänsä kanssa autolla Posiolle, mutta määränpäätä ei näkynyt vieläkään – ei vaikka he olivat ajaneet jo kauas Posion keskustasta.

Posiolla Lötheriä odotti Manne Mourujärvi, lappi­lainen poromies, johon Löther oli tutustunut edellisenä talvena. Suomu­tunturin hiihto­keskuksessa työskennellyt Mouru­järvi oli vienyt Lappiin lomalle saapuneen Lötherin rinne­koneella tunturin laelle ja esitellyt hänelle maisemia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tapaaminen oli ollut kohtalokas, ja se oli käynnistänyt tapahtumaketjun, jonka seurauksena Löther oli nyt muuttamassa Posiolle Mourujärven luo. Isä oli lähtenyt matkaan muuttoavuksi. Oli loppusyksy, ja kaikkialla oli pimeää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun asvalttitie vaihtui soratieksi, kuljettajan paikalla istunut isä avasi suunsa: Minne he olivat oikein matkalla? Eihän täällä ollut mitään!

Kolmetoista vuotta myöhemmin Christina Löther-Mourujärvi, 43, astelee tottuneesti poroaitaukseen ja aloittaa kutsuhuudon.

”Pöök, pöök”, hän huutaa. ”Nopeasti, nopeasti.”

Jostain kaukaa alkaa kuulua kellojen kilkatusta, ja pian aitaukseen säntää joukko innokkaan näköisiä poroja. Löther-Mourujärvi puhuttelee niistä jokaista nimellä. Siinä ovat Felix, Pelle, Pekka ja Ilo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Manne Mourujärvi, 60, tarjoaa poroille jäkälää.

”Pöök, pöök”, hänkin sanoo. ”Tulukaa.”

Manne ja Christina Mourujärvi ovat posiolaisia poromatkailuyrittäjiä, joiden suhde poroihin on poikkeuksellinen.


Heille porot ovat perheenjäseniä, joita he halailevat ja kutsuvat nimillä. Tarvittaessa he jopa ruokkivat niitä tuttipullolla tai nukkuvat niiden vieressä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Minulta kysytään usein, miten poroja kasvatetaan. Niitä kasvatetaan samalla lailla kuin lapsia: niille annetaan ruokaa, rajoja ja rakkautta”, Manne Mourujärvi sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sana Mourujärvien poikkeuksellisesta porosuhteesta on kiirinyt myös Lapin ulkopuolelle.

Sen äkkäsivät runsas vuosi sitten tuotantoyhtiö Matila Röhr Productionsin tuottajat, jotka etsivät poroja Lapissa kuvattavaan luontoseikkailuelokuvaan. He kuulivat Mourujärvien omistamasta Ylitalon poromatkailutilasta ja ihastuivat sen pitäjiin ja poroihin.

Niin Mourujärvien porot päätyivät mukaan suomalais-ranskalaiseen Ailo – pienen poron suuri seikkailu -elokuvaan, joka saa ensi-iltansa joulun alla. Fiktiivisessä luontoelokuvassa pieni Ailo-poro seikkailee Lapin luonnossa. Elokuvan ovat tuottaneet suomalainen Matila Röhr Productions ja ranskalainen Borsalino Productions.

Matila Röhr Productionsin toimitusjohtaja, tuottaja Marko Röhr kertoo, ettei elokuvan päärooliin ollut helppo löytää sopivaa poronvasaa. Poron piti olla juuri tietyn ikäinen, kokoinen ja värinen. Kesäkuussa 2017 syntynyt Mourujärvien Prinssi-poro täytti vaatimukset.

”Se pystyi astumaan Ailon saappaisiin.”


Marko Röhr pitää Manne Mourujärveä todellisena porokuiskaajana.

”Hän on ainutlaatuinen persoona. Hänellä on sellainen yhteys eläimiin, jota meillä tavallisilla kuolevaisille ei ole”, Röhr sanoo.

”Eivätkö ole tutunnäköiset kasvot?”

Manne Mourujärvi esittelee Ailoa näyttelevän Prinssi-poron. Sillä on parhaillaan menossa rykimä- eli kiima-aika, ja se on sen vuoksi eristetty toisen kiimaisen poron kanssa muista tilan poroista.

”Ettei tule vahinkoja”, Mourujärvi sanoo.

Vielä Prinssin kasvot eivät ole monelle tutut, mutta kun elokuva leviää muuhun Eurooppaan, Aasiaan ja Pohjois-Amerikkaan, saa puolitoistavuotias Prinssi kansainvälistä julkisuutta.

Juuri nyt se ei vaikuta tietävän tulevasta julkisuudesta mitään. Yleensä säyseä poro puskee kiimapäissään Manne Mourujärveä sarvilla.

”Se on rykimäaikaan ihan erilainen poro kuin yleensä”, Christina Löther-Mourujärvi sanoo.


Mourujärville porot ovat persoonia, ja he kohtelevat jokaista poroa yksilöllisesti. He ovat ottaneet hoteisiinsa monia poroja, jotka eivät ole pärjänneet muualla tai joita muut eivät ole halunneet.

”Tämä poro tuli meille sen jälkeen, kun se oli ollut autokolarissa. Se oli niin huonokuntoinen, ettei omistaja voinut viedä sitä teuraaksi”, Manne Mourujärvi kertoo porosta, jonka he ovat nimenneet Pikkuiseksi.

Yksi poroista, Milla, syntyi keskosena. Mourujärvet ottivat sen sisälle, hoitivat kuin vauvaa ja juottivat sille joka kolmas tunti itse kehittämäänsä maitococktailia.

Mourujärvillä on myös yksi cp-vammainen ja yksi näkövammainen poro. Cp-vammainen Hugo ja näkövammainen Niilo ovat ystävyksiä, ja ne jakavat yhteisen aitauksen.

”Ne tulevat keskenään hyvin toimeen, mutta toiset porot tahtovat kiusata niitä”, Manne Mourujärvi kertoo.


Mourujärvien poromatkailutila sijaitsee 30 kilometrin päässä Posion keskustasta.

Ylitalo-niminen tila on Manne Mourujärven lapsuudenkoti. Kun Manne syntyi vuonna 1958, sinne ei tullut sähköjä eikä tietä.

”Olen ensimmäinen sisaruksista, joka syntyi laitoksella. Neljä minusta vanhempaa ovat syntyneet kotona.”

Christina Löther-Mourujärvi on asunut Posiolla nyt 13 vuotta. Hän on sopeutunut sinne hyvin, mutta ensimmäinen marraskuu oli vaikea.

”Se vuosi oli just samanlainen kuin tämä: satoi vettä, ja oli tosi pimeää”, hän kertoo.

Löther-Mourujärvi on kotoisin Pohjois-Saksasta, pienestä Hohenlockstedtin kaupungista. Vaikka sielläkin on vain noin 6 000 asukasta, kaupunkirakenne on tiivis ja naapurit ovat lähellä.

Posiolla Löther-Mourujärven piti totutella siihen, että lähimpään naapuriin oli kolmen kilometrin matka.

”Se oli iso ero.”

Jos Christina vain kestää tämän ensimmäisen talven, hän on täällä pidempään.

Niin povasi Manne Mourujärven veli vuoden 2005 syksyllä, ja juuri niin kävi.

Christina Löther-Mourujärvi selvisi ensimmäisestä talvesta, ja sen jälkeen hän ei ole halunnut pois.

Vaikka porot ovat pariskunnalle rakkaita, tärkeintä on keskinäinen rakkaus, ja he puhuvat toisistaan lämpimästi.

Kun Christina Löther-Mourujärveltä kysyy, mikä elämässä Lapissa on parasta, vastauksena on: ”minun mieheni ilman muuta”.

”Ja tietysti porot, luonto ja rauhallisuus”, hän jatkaa.

Manne Mourujärvi taas sanoo saaneensa Christinasta ”paremman kuin hyvän” vaimon.

”Christina on rehellinen, lämminsydäminen ja uskollinen.”

Jo ennen kuin Christina Löther rakastui Manne Mourujärveen, hän rakastui Suomeen.

Hän tuli Suomeen ensimmäisen kerran vuoden 2002 kesällä. Lomamatka suuntautui Savonlinnan seudulle.

”Seisoin mökkipaikan pihassa ja katsoin järvimaisemaa. Ajattelin, että tämä on minun maani.”

Sen jälkeen Christina Löther palasi Suomeen monta kertaa. Yksi matkoista oli työmatka. Sanomalehdessä toimittajana työskennellyt Löther tuli tekemään reportaasia Lapualle, joka on entisenä jääkäreiden koulutuspaikkana tunnetun Hohenlockstedtin ystävyyskaupunki.

Lapualla Löther tutustui suomalaiseen Tarjaan, joka kutsui hänet kohtalokkaalle Suomutunturin-reissulle.

”Hän kysyi, haluaisinko lähteä sinne helmikuussa mukaan.”

Kun Christina tutustui Manneen, hän ei osannut juuri suomea. Hän oli opiskellut kotona suomen kielen alkeita, mutta kielen oppiminen tuntui vaikealta. Hän kulki sanakirja kädessä ja yritti ymmärtää, mitä mies sanoi.

”Ensimmäinen asia, mitä sanoin Mannelle, oli ’anteeksi, en ymmärrä’.”

Löther ja Mourujärvi löysivät kuitenkin nopeasti yhteisen sävelen, ja saksalaisesta tuntui, että heidän välillään oli jotakin. Tarja kehotti Christinaa kuuntelemaan sydäntään ja palaamaan Lappiin mahdollisimman pian. Tämä soitti saman tien pomolleen ja kysyi, voisiko saada pääsiäisenä lomaa.

Loma järjestyi, ja Löther vietti pääsiäisenä viikon Mourujärven kanssa.

”Se oli kuin Souvareitten kappaleesta Seitsemän päivää. Sanat sopivat siihen justiinsa”, sanoo Mourujärvi.

Seuraavana syksynä Löther muutti Suomeen. Naimisiin Mourujärvet menivät vuonna 2007, ja vuonna 2010 he perustivat Mannen kotitilalle poromatkailuyrityksen.

”Pöök pöök” on porojen ja Mourujärvien yhteistä kieltä, ja sillä tavoin Mourujärvet kutsuvat porojaan.

Muuten he puhuvat poroille aivan kuin ihmisille. He tietävät, että jotkut naureskelevat heille tämän vuoksi, mutta eivät välitä siitä.

”Poro on hevosen ja koiran väliltä, mutta siinä missä hevoselle ja koiralle pitää olla isäntä, poro pitää kouluttaa äidillisesti. Se on niin herkkä luonne”, Manne Mourujärvi sanoo.


Hänen mukaansa porot kaipaavat kontaktia. Sarvista poroa ei kuitenkaan pitäisi koskaan ottaa kiinni.

”Se on kuin ottaisi ihmistä kiinni hiuksista. Kun lähestyy poroa, pitää aina ottaa kaulasta”, Mourujärvi ohjeistaa.

Yleensä porot päätyvät teuraiksi, mutta Mourujärvien kotiporot eivät. Ne saavat elää vanhoiksi. Mourujärvillä on poroille oma hautausmaa, josta ne saavat viimeisen leposijan.

Aitauksessa olevien kotiporojen lisäksi Mourujärvillä on vapaana luonnossa liikkuvia metsäporoja. Niitä Mourujärvet myyvät matkailukäyttöön.

Christina ja Manne Mourujärvi viettävät joka päivä 2–4 tuntia poroaitauksessa.

”Ei riitä, että poroja vain ruokkii. Kontakti niihin on niin tärkeä. Ne kaipaavat ihmiskontaktia.”

Fakta

Poronvasa seikkailee luontoelokuvassa


 Ensi-iltansa Suomessa 21.12. saava Ailo – pienen poron suuri seikkailu on fiktiivinen luontoelokuva, jonka on ohjannut ranskalainen Guillaume Maidatchevsky.

 Suomalais-ranskalaista tuotantoa oleva elokuva on kuvattu kokonaan Lapissa. Siinä seurataan Ailo-poron kasvua vasasta nuorukaiseksi.

 Elokuvassa ei esiinny lainkaan ihmisiä. Lajityypiltään elokuva on sukua ranskalaisille luontoelokuville Pingviinien matka ja Siivekäs muutto.

 Elokuvan suomalainen tuotantoyhtiö Matila Röhr Productions on aiemmin tuottanut elokuvat Metsän tarina ja Järven tarina.

 Ensi vuoden alussa elokuva leviää lähes kaikkiin Euroopan maihin ja myöhemmin Kiinaan, Japaniin ja Pohjois-Amerikkaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  2. 2

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  3. 3

   Siveys on muotia, ja se näyttää pirun hyvältä

  4. 4

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  5. 5

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  6. 6

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  7. 7

   Suosittu keikka­paikka Nosturi puretaan, ja luvatusta korvaajasta ei ole tietoakaan – ”Helsingin parhaille paikoille on tulossa hiljaisia mausoleumeja”

  8. 8

   ”Kova ääni ja tömähdys” lopettivat intercity­junan matkan Lahteen – VR ja viran­omaiset tutkivat junaa ja rataa

  9. 9

   Andy McCoyn korkea kuume ei haitannut – suomirockin ikoni Pelle Miljoona Oy kärsi ensin niveljäykkyydestä, mutta tarjosi lopulta suuren sukupolvikokemuksen

  10. 10

   Rovaniemellä hälytys suuresta ilma­liikenne­onnettomuuden vaarasta – ”Kone on tullut turvallisesti alas”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  3. 3

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  4. 4

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  5. 5

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  6. 6

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  7. 7

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  8. 8

   Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää