Kotimaa

Slummi­sisaret saivat lelu­paketeillaan Erkin ja Pentin suut messingille 1960-luvulla, eikä avun tarve ole kadonnut: Suomessa elää yli 130 000 köyhää lasta

Suomalaisilla on pitkät perinteet hyväntekeväisyyteen juuri joulunaikaan. ”Usein joulunaikaan hyväntekeväisyys kanavoituu siihen, että auttamisketjun toisessa päässä on yksinäinen lapsi tai vanhus, joka muuten jäisi paitsi joulusta”, sanoo professori Juho Saari. Hyväntekeväisyyden historiasta löytyy myös Suomeen tuotua kansainvälistä apua.

Vuonna 1962 helsinkiläislasten Erkin ja Pentin suut napsahtivat messingille, kun slummisisar Erika Mangelsdorfin tuomista joulupaketeista paljastui leikkiautoja. Ruusuilla koristellut posliinikupit katettiin särmiin riveihin, kun yksinäisille vanhuksille alettiin tarjota joulukahveja Pelastusarmeijan joulujuhlassa vuonna 1964.

1950-luvun lopulla tv-ohjelma Palapelin organisoima ”joulujuna” lähti puksuttamaan Helsingistä pohjoista kohti, kyydissään useita vaunullisia joululahjoja rajaseudun köyhille lapsille. Samaan aikaan Pelastusarmeijan varastot pullistelivat ruoka- ja vaatepaketeista.


Vuonna 2018 Pelastusarmeijan joulupadat odottavat lahjoituksia Helsingin viimassa lähes samannäköisinä kuin yli sata vuotta sitten. Nykyään apua vähävaraisille kanavoidaan myös esimerkiksi Facebookin hyväntekeväisyysryhmissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Meillä on vahvat perinteet hyväntekeväisyyteen juuri joulunaikaan. Ja veihän Vaahteramäen Eemelikin jouluterveisiä köyhäintaloon”, sanoo Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun katsoo joulunajan hyväntekeväisyyttä esitteleviä vanhoja valokuvia, niissä apua on vastaanottamassa useimmiten lapsi tai vanhus.

”Usein joulunaikaan hyväntekeväisyys kanavoituu siihen, että auttamisketjun toisessa päässä on yksinäinen lapsi tai vanhus, joka muuten jäisi paitsi joulusta”, Juho Saari sanoo.

Joulunajan hyväntekeväisyydellä on Suomessa pitkät perinteet. Ne juontavat juurensa jo ajalta ennen itsenäisyyttä, sanoo dosentti Marjo-Riitta Antikainen Helsingin yliopistosta.

Tällöin ei ollut vielä kehittynyttä sosiaaliturvaa, joten esimerkiksi naisjärjestöjen ja toisten kansalaisten vastuunkanto oli merkittävää pienituloisille. Järjestöt pitivät yllä palveluja, kuten lastenkoteja, kirjastoja ja kouluja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomessa oli vielä pitkään sotien jälkeen suuret elintasoerot, ja koulu- ja kansalaiskasvatuksessa lapsille ja nuorille opetettiin toisista huolehtimisen arvoja. Tämä näkyy 1960-luvun valokuvissa, joissa helsinkiläiset koululaiset kokoavat lahjapakettikuormaa Lapin lapsille jouluyllätykseksi.

”Jouluauttamisen juuret ovat ilman muuta kristillisessä, lähimmäisen rakkautta korostavassa perinteessä. Takana on ajatus siitä, että joulu tulee kaikille ja muille halutaan tehdä hyvää.”


Kun Suomi alkoi 1960-luvulla vaurastua, kansallisten hyväntekeväisyyskeräysten rinnalle nousi solidaarisuuskeräyksiä kehitysmaille. Harva kuitenkaan muistaa, että jouluaikaan myös Suomeen on tuotu kansainvälistä apua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sotien jälkeen sitä sai esimerkiksi Lapin Inarissa sijaitseva Riutulan lastenkoti, joka valikoitui Saksassa majaa pitävien Yhdysvaltojen ilmavoimien sotilaiden avustuskohteeksi. 1950-luvun lopulta lastenkodin lopettamiseen 1978 asti jatkuneen tempauksen nimi oli ”operaatio kulkunen”.

Mediahuomio oli taattu, kun amerikkalaissotilaat lennättivät joululahjoja Convair-koneella ja auto-, suksi- ja hevospeleillä ”maailman pohjoisimman lastenkodin” orvoille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ei siinä tehty propagandaa, mutta on selvää, että taustalla vaikuttivat maailmanpoliittiset kytkökset. Amerikasta virtasi Eurooppaan apua, jolla haluttiin tukea itsenäistä valtiota ja länsimaista yhteiskuntaa”, Antikainen sanoo.

”On liikuttavaa, että operaatiosta muodostui traditio, jota lapset tiesivät odottaa. Se jatkui pitkään luultavasti siksi, että lastenkodin ja amerikkalaissotilaiden välille oli muodostunut tunne- ja kiintymysside.”


Hyväntekeväisyyden tekemisen tavat ovat historian aikana muuttuneet, koska yhteiskunta on muuttunut. 1970-luvulta 2000-luvulle hyväntekeväisyysjärjestöjen toiminta oli Saaren mukaan vakiintunutta, ja kukin järjesti keräyksiä vuodenkiertoon vakiintuneena ajankohtana.

Esimerkiksi joulupatakeräyksellä profiloitunut Pelastusarmeija on edelleen tunnetuimpia joulunajan hyväntekeväisyyden toimijoita.

”Kerääjien välinen kilpailu ei ollut tällä hyväntekeväisyyden kukoistuskaudella kovin suurta, vaan jokainen järjestö tiesi paikkansa. Tämä purkautui 2000-luvulla, jolloin keräyksistä tuli mediavälitteisempiä. On tullut myös sosiaalisen median kautta tapahtuvaa, lyhytkestoisempaa ’popup-keräämistä’”, hän sanoo.

Saaren mukaan kaikki keräykset eivät tuota enää niin hyvin kuin toivotaan. Kun kenttä on yhä kilpaillumpi, oman viestin läpi saaminen markkinoinnin keinoin on yhä kalliimpaa.

Se, mikä ei ole muuttunut, on ihmisten auttamisen halu, sanoo myötätuntoa ja kansalaistoimintaa tutkinut professori Anne Birgitta Pessi Helsingin yliopistosta. Tällä viikolla julkaistun tutkimuksen mukaan kolmasosa suomalaisista kokee toisten auttamisen jopa pyhäksi asiaksi.

”Ihminen on ikiaikaisesti samanlainen: olemme orientoituneet toinen toisiamme kohti”, Pessi sanoo.

Sinänsä ihmiset eivät muutu joulukuussa tavallista auttavaisemmaksi, vaan tähän tarvitaan ”triggereitä”, kuten esimerkiksi järjestöjen provokatiivisia mainoskampanjoita, hän huomauttaa.

”Ne muistuttavat hyvällä tavalla siitä, että ihmisiä pitää kuulla ja kaikilla ei ole kaikki hyvin. On yhteiskunnallisesti huolestuttavaa, jos sosiaalinen etäisyys ja empatiakuilu kasvavat niin, ettemme voi edes kuvitella, millaista on elää, jos ei ole rahaa tai ketään, joka soittaisi.”

Saaren mukaan auttamishalu kytkeytyy vahvasti luottamukseen siitä, että kukaan ei vedä välistä, vaan apu todella päätyy perille sitä tarvitseville. Jos oma elintaso on korkea, autetaan myös muita herkemmin.

”Suomessa meillä ei ole jenkkityylistä perinnettä siitä, että kovatuloiset lahjoittaisivat suuria summia. Toisin kuin Yhdysvalloissa, meillä yksityishenkilöt eivät saa lahjoituksista verovähennyksiä.”

Vaikka verovähennyksiä ei hyväntekeväisyydestä tipukaan, myös antaja on saamapuolella, hän pohtii.

”Ihmiset haluavat auttaa itseään auttamalla muita, siitä tulee antajallekin hyvä mieli. Parasta perusturvaa ovatkin juuri toiset ihmiset.”

Dosentti Marjo-Riitta Antikaisen mukaan hyväntekeväisyys on kantanut historiassa yli hyvinvointivaltion ajan. ”Nyt kun sitä on murennettu ja sosiaaliturva on heikentynyt, se on oikeastaan lyönyt läpi uudestaan”, hän sanoo.

”Samaan aikaan ihmiset haluavat antaa oman panoksensa maailmassa, ja joskus pienissä asioissa vaikuttaminen on helpompaa kuin suurissa.”

Myöskään avun tarve ei ole varsinaisesti kadonnut, sanoo everstiluutnantti Eija Kornilow Pelastusarmeijasta. Suomessa elää esimerkiksi yli 130 000 köyhää lasta.

”1990-luvun lama toi hirveästi ihmisiä avun piiriin, ja kyllä heitä tuntuu olevan edelleen. Aina on ihmisiä, jotka eivät esimerkiksi työttömyyden tai sairauden takia pysty elämään niin, että selviäisivät jokapäiväisistä menoista. Yhteiskunnan tuki ei riitä tai sitä ei saada tarpeeksi ajoissa.”


Hyväntekeväisyydellä on ”sateentekijä-vaikutusta”, Saari sanoo. Se ikään kuin kostuttaa ympäristöä: onnistunut hyväntekeväisyys lisää todennäköisyyttä, että muukin onnistuu.

Jos asia ilmaistaan runollisesti, joulussa on jotain taikaa. Saari puhuu normaalisti vallitsevasta empatiakuilusta, joka syntyy, kun mielessämme merkitsemme toisen – syystä tai toisesta – muukalaiseksi.

Mutta: ”Joulu yhdistää sen, minkä sosiaalinen etäisyys erottaa”, Saari sanoo.

Sitten hän hymähtää. ”Kylläpä meni raamatulliseksi. Mutta siltä se oikeasti näyttää.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  2. 2

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  3. 3

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  4. 4

   Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”

  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Twitter ei kommentoi Halla-ahon tilin sulkemista – Tutkijan mukaan taustalla voi olla yhtiön tiukentunut valvonta

  7. 7

   Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä julkaisi miljoonayleisölleen kuvan Helsingin ”lumikaaoksesta”, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

  8. 8

   Suomen pienin Alko Taka-Töölössä kävi ahtaaksi – Tuulikaapin kokoinen viinakauppa nelinkertaistaa tilansa

  9. 9

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  10. 10

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  4. 4

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  5. 5

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  6. 6

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  7. 7

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  8. 8

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki selvisi lumimyräkästä vähällä, auraajat olivat ahkerina – Lumisade loppuu iltaan mennessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä julkaisi miljoonayleisölleen kuvan Helsingin ”lumikaaoksesta”, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan
  3. Miksi Vuoden urheilijaksi ei voi valita e-urheilijaa tai cheerleadingin historiallista MM-kultajoukkuetta? Näin Urheilutoimittajien liitto vastaa
  4. Twitter ei kommentoi Halla-ahon tilin sulkemista – Tutkijan mukaan taustalla voi olla yhtiön tiukentunut valvonta
  5. Puoluejohtajat Ilta-Sanomien tentattavana Sanomatalossa – HS näyttää suorana lähetyksenä kello 17 alkaen
  6. Suomen pienin Alko Taka-Töölössä kävi ahtaaksi – Tuulikaapin kokoinen viinakauppa nelinkertaistaa tilansa
  7. Gustin kokit selvästi osaavat, ja ravintolassa on epämääräistä lämpöä ja yritystä – pelkkä vilpitön tahto ei kuitenkaan riitä pitkälle
  8. Ilmavoimien uudeksi komentajaksi esitetään prikaatikenraali Pasi Jokista
  9. PT:n raportti: opintotukea rajoittavia tulo­rajoja voitaisiin nostaa jopa 18 000 euroon
  10. Tunti sitten
  11. Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”
  12. Brittisarja Sex Education puhaltaa pölyt seksikomediasta – Netflixin uutuussarja seksipulmien kanssa painivista nuorista on fiksu, moderni ja hauska
  13. Näytä lisää