Kotimaa    |   HS-analyysi

Poliisipäälliköiden oikeuden­käynnin tuomarin sivallukset istunto­salissa ovat täysin poikkeuksellisia

Tunnelma käräjäsalissa on todella poikkeuksellinen, kirjoittaa HS:n oikeustoimittaja Susanna Reinboth. Puolustuksen mukaan tilanne on vaivaannuttava eikä auta puolustusta.

Poliisi­päälliköi­den virkarikos­syytteitä on käsitelty syksyn aikana Helsingin käräjä­oikeudessa jäätävissä tunnelmissa. Istuntoja ovat sävyttäneet oikeuden puheenjohtajan ja syyttäjien välinen kireä ja poikkeuksellinen sanailu.

Oikeuden puheenjohtaja, käräjätuomari Marjatta Berg, on useita kertoja sivaltanut syyttäjiä. Syyttäjäkaksikko ei ole jäänyt kuunteluoppilaaksi, vaan varsinkin kihlakunnansyyttäjä Harri Tiesmaa on lohkaissut takaisin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi pari viikkoa sitten käytiin tiukka sananvaihto, kun salissa lopeteltiin keskusrikospoliisin entisen päällikön Rauno Rannan kuulemista. Puheenjohtaja ehti jo ilmoittaa Rannan kuulemisen päättyneen, kun syyttäjä halusi esittää vielä pari tarkentavaa kysymystä.

Puheenjohtaja kysyi, ovatko tarkennukset tarpeen sen takia, ettei syyttäjä saanut haluamiaan vastauksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ei, saitteko te?” vastasi Tiesmaa. Puheenjohtaja oli myös tehnyt kysymyksiä Rannalle.

Kun Ranta oli syyttäjän lisäkysymysten jälkeen poistunut salista, puheenjohtaja ojensi syyttäjää ja ilmoitti, että tämän huomautus oli ollut täysin asiaton.

”Me emme hae tiettyä vastausta. Te ette voi heitellä tuollaisia huomautuksia ohimennen.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syyttäjä totesi tilanteen alkaneen siitä, että puheenjohtaja oli väittänyt samaa syyttäjästä.

Vielä 1990-luvulla ”ukkotuomarit” saattoivat ärjyä oikeussalissa asianosaiset ja todistajat itkun partaalle.

Draama on parissakymmenessä vuodessa karissut oikeussaleista, ja istunnot etenevät nykyisin uneliaan rauhallisissa tunnelmissa. Siihen nähden kolea ja piikittelevä tunnelma poliisipäällikkökäräjillä on hyvin poikkeuksellinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Välillä puheenjohtajan lausumat vaikuttavat jopa kantaaottavalta.

Esimerkiksi eräässä istunnossa puheenjohtaja sanoi, että oikeudenkäynti on täysin kohtuuton kaikkien asianosaisten kohdalta. Aiemmin hän kantoi huolta siitä, että poliisin tekemät lisätutkinnat tulevat kalliiksi veronmaksajille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oikeudenkäynti on kiistatta raskas, ja se tulee kalliiksi – myös asianosaisille. Edes korkeapalkkaiset poliisipäälliköt eivät selviä vaikeuksitta laskuista, joita tulee asianajajan istuttamisesta oikeussalissa puolen vuoden ajan.

Tuomari kiinnittää siis huomiota oikeaan asiaan. Mutta kun puheenjohtaja kutsuu kesken prosessia oikeudenkäyntiä kohtuuttomaksi, tuomioistuin näyttää – no, asenteelliselta.

Tuomarin ja syyttäjän sukset näyttävät menneen ristiin jo ennen istuntojen alkua. Asian käsittely olisi pitänyt aloittaa pikaisesti, koska kaksi syytettyä pidätettiin virasta syytteiden nostamisen jälkeen. Silloin kuitenkin tehtiin vielä syyttäjän pyytämää lisätutkintaa parista uudesta epäillystä.

Kun syyttäjä sitten järjesti syytettyjen penkille kaksi uutta vastaajaa aivan viime metreillä, puheenjohtajan ärtymyksen pystyi aistimaan asianosaisille lähteneistä sähköposteista. HS sai pyynnöstä sähköpostiviesteistä kopiot.

Ärtymys on ymmärrettävää. Oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin keskeisiin takeisiin kuuluu se, että syytetyllä on aikaa valmistautua puolustukseensa.

Lisävaikeuksia aiheutui siitä, että toinen uusista syytetyistä, keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot, sairastui juuri ennen pääkäsittelyn alkamista. Syyttäjät ehdottivat, että istunto aloitettaisiin tästä huolimatta aikataulussaan.

Puheenjohtajan tyrmistys näkyi hänen sähköpostistaan. Hän huomautti, että syytteiden nostaminen näin myöhään vaaransi vakavalla tavalla syytettyjen oikeusturvaa.

”Syyttäjien näkemys siitä, että vastaajan sairastumisesta huolimatta häntä koskeva oikeudenkäynti voitaisiin aloittaa ja sitä käydä, on mielestäni yllättävä. Näin ei tule tapahtumaan.”

Pääkäsittelyn alkamista lykättiin kuukaudella.

Yksi erikoisimmista sananvaihdoista käytiin, kun salissa kuultiin Jari Aarnion alaisena työskennellyttä rikostarkastajaa. Itsekin syytettynä oleva mies vastasi Helsingin poliisilaitoksella tietolähdetoiminnasta.

Mies on kiistänyt syytteet muun muassa sillä perusteella, että tietolähdetoimintaa koskevat säännökset ovat olleet epäselvät ja puutteelliset.

Syyttäjä otti istunnossa esille miehen oikeustieteellisen lisensiaattityön, joka koski nimenomaan tietolähdetoimintaa. Syyttäjän ajatus oli, että lisensiaattityössään mies ei lainkaan puuttunut väittämiinsä epäselvyyksiin.

Puheenjohtaja ei kuitenkaan sallinut kysymyksiä lisensiaattityöstä. Hän ei myöskään huolinut sitä kirjalliseksi todisteeksi.

”Olen ymmärtänyt, että kysymys on [miehen] opinnäytetyöstä jatko-opiskelijana. Täällä hän istuu syytettynä vakavasta rikoksesta. Ajatus siitä, että teidän mielestänne tuo esittäisi [miehen] vapaata mielipidettä tästä oikeudenkäynnistä, on pelottava. Hän on luultavasti tehnyt sen saadakseen lisensiaattitutkinnon.”

Syyttäjä vastasi, että kysymykset liittyisivät miehen osaamiseen siitä, kuinka tarkkarajaisia tietolähdetoimintaa koskevat säännökset ovat. Hän myös muistutti, että mies on itsekin vedonnut lisensiaattityöhönsä, joten syyttäjän on saatava vastata siihen.

”Hän on vastaaja. Te olette syyttäjä”, puheenjohtaja vastasi. Hän jatkoi, että syyttäjä voi lukea lisensiaattityöstä mitä tahansa, mutta ei se näyttöä ole.

”Ettekä te voi kysyä [mieheltä], mitä mieltä hän siitä on tai ei ainakaan hänen tarvitse vastata. Harvoin olen ymmärtänyt tässä jutussa teidän kysymyksenasettelua, yritän koko ajan vain seurata. Jos te nimeäisitte sen todisteeksi, mitä te ette voi tehdä, mikä sen teema on? [Miehen] uskottavuus?”

”Kysymys on siitä, että hän on näihin väittämiinsä epäselvyyksiin tiennyt vastauksen”, syyttäjä vastasi.

”Opinnäytetyössään?”

”Kyllä, ainakin sinä vuonna hän tiesi asioita.”

Puheenjohtaja totesi, että mies on voinut kirjata jotain opinnäytetyöhönsä saadakseen sen hyväksytyksi. Hän kysyi edelleen, mikä olisi todistelun teema.

Syyttäjä sanoi, että teema liittyy miehen uskottavuuteen ja tietoisuuteen määräysten tulkinnasta.

Puheenjohtaja otti esille itsekriminointisuojan eli jokaisen oikeuden olla todistamatta itseään vastaan. Syyttäjä oli silmin nähden hämmentynyt.

”Siis vuonna 2008 kirjoitettu oikeustieteellinen lisensiaattitutkimus olisi itsekriminointisuojan alaisena annettu?” syyttäjä kysyi.

”Ei, vaan toisinpäin. Jos hän on siinä kertoillut näistä asioista, onko hän voinut kuvitella, että hän on syytettynä tässä?”

”Ei varmasti ole voinut, ja sen takia se ei ole itsekriminoinnin alaista aineistoa.”

Lopputulos oli, ettei syyttäjä saanut esittää kysymyksiä lisensiaattityöstä.

Miltä oikeussalin jäätävä tunnelma sitten näyttää puolustuksen näkökulmasta?

Puolustusrintamalla asetellaan sanat varovasti. Asiasta on kuitenkin keskusteltu avustajien kesken, koska tilanne koetaan poikkeukselliseksi. Tunnelma on erään avustajan mukaan vaivaannuttava, eikä se ainakaan auta puolustusta.

”Kaikki ylimääräinen sananvaihto ja kettuilu on tarpeetonta. Se ei palvele mitään”, hän muotoilee.

Käräjätuomari Marjatta Berg ei halunnut kommentoida asiaa.

Oikaisu 20.12. klo 8.50: Marjatta Berg on käräjätuomari, ei kihlakunnantuomari, kuten jutun alussa virheellisesti kerrottiin.

Fakta

Poliisijohdon syytteet kytkeytyvät Aarnio-juttuun


 Syytteet koskevat epäselvyyksiä Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoiminnassa eli yhteistyössä alamaailman tietolähteiden kanssa.

 Jari Aarnion johtama huumepoliisi ei noudattanut tietolähdetoiminnasta annettuja säännöksiä.

 Korkeaa poliisijohtoa syytetään valvonnan laiminlyönnistä, koska he eivät puuttuneet tähän epäkohtaan.

 Syytteessä ovat muiden muassa entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Helsingin entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen, Helsingin hyllytetty poliisipäällikkö Lasse Aapio ja keskusrikospoliisin hyllytetty poliisipäällikkö Robin Lardot.

 Syytteessä on myös Aarnio ja kaksi hänen alaistaan.

 Tutkinta alkoi Aarnion kiinnioton jälkeen marraskuussa 2013, kun silloinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd) teki tutkintapyynnön Helsingin Sanomien artikkelin jälkeen. HS:n jutussa kerrottiin huumepoliisien pelaavan tietolähteiden kanssa omilla säännöillään ilman uskottavaa valvontaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   Yksinäisyyttä voi vähentää keskittymällä itseensä, havaitsivat tutkijat

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  5. 5

   Euroopassa on turhauduttu Trumpin politiikkaan – siksi Münchenissä pohditaan nyt kysymyksiä, joista on oltu hiljaa vuosikausia

  6. 6

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  7. 7

   Leveät repeämät seinissä kertovat äkkipäätöksellä suljettavan Metropolian kampuksen huonosta kunnosta Espoon Leppävaarassa

  8. 8

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  9. 9

   Sote-uudistusta uhkaa nolo loppu

  10. 10

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  2. 2

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  3. 3

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  4. 4

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  5. 5

   Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta lopullisesti kahden viikon päästä – Näin historiallinen liikennemullistus etenee

  6. 6

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  7. 7

   Trumpin hätätila on yritys pelastaa presidentin kasvot, ja se hirvittää jopa monia republikaaneja

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  9. 9

   Yhdysvalloissa rakennettiin tekoälyllä toimiva tekstigeneraattori, joka voi olla liian vaarallinen julkaistavaksi, ohjelman kehittäjät sanovat

  10. 10

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  3. 3

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   HS selvitti Matti Nykäsen ja Seiskan oudon symbioosin – Kohujutut Nykäsestä syntyivät kännissä ja mehukkaita tarinoita lavastettiin

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  7. 7

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  8. 8

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää