Kotimaa

Maire, 80, ei juuri puhu tai liiku, mutta viettää viimeiset vuotensa Espanjan auringon alla – Aurinkorannikolla asuu jo tuhansia suomalaiseläkeläisiä

Kun Maire Söderholm sairastui, tytär päätti, ettei äitiä hoideta Suomessa.

Fuengirola.

Suvivirsi ja Äidin sydän, nämä kaksi kappaletta nostavat aina kyyneleet Maire Söderholmin, 80, silmiin. Sitä, miksi näin on, Söderholm ei pysty kertomaan, sillä hän on menettänyt puhekykynsä lähes kokonaan.

Söderholm istuu pyörätuolissa ison omakotitalon terassilla. Aurinko paistaa korkealta, naapurista kuuluu koiran haukuntaa. Ympärillä aukeaa monen suomalaisen talviparatiisi, Fuengirola, Espanjan Aurinkorannikolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Söderhölmin vieressä terassilla istuu hoitaja Marko Liekola. Hänen kotihoitoyrityksensä huolehtii Söderholmista seitsemänä päivänä viikossa.

Yhdessä Liekola ja Söderholm katselevat pihalla kasvavia appelsiinipuita. Pieni Vili-koira pyörii jaloissa. Kaksikon keskustelut menevät niin, että Liekola puhuu ja Söderholm vastaa sen, mitä pystyy.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Söderholm on asunut Espanjassa jo lähes 40 vuotta. Hän lähti Aurinkorannikolle 1980-luvun taitteessa yhdessä tyttärensä kanssa. Tytär Pia Havéus opiskeli Malagan matkailuopistossa muutaman vuoden. Sen jälkeen tytär muutti Ruotsiin, mutta äiti jäi Aurinkorannikolle.

Ja täällä Söderholm on edelleen. Vaikka hän istuu pyörätuolissa ja on pitkälti menettänyt puhekykynsä, asuu hän yhä samassa talossa, jonka hän rakennutti Aurinkorannikon rinteille 1980-luvun lopulla.

Viisi vuotta sitten Söderholm sai aivoverenvuodon, joka vei häneltä puhekyvyn. Sitä ennen hän oli ehtinyt asua Aurinkorannikolla yli 30 vuotta. Suomessa Söderholm kävi vain kesäisin ja jouluisin. Enää Söderholmin kunto ei kestä reissaamista Suomen ja Espanjan väliä, ja Suomen-talokin on myyty.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun Söderholm sairastui, tytär selvitti mahdollisuutta hoitaa äitiä Suomessa.

”Soitin suomalaisiin hoitopaikkoihin ja juttelin asiantuntijoiden kanssa. He sanoivat, että äiti on niin huonokuntoinen, että Suomessa hän joutuisi pitkäaikaissairaiden osastolle. Silloin päätin, että hän ei muuta Suomeen”, tytär Pia Havéus sanoo.

Aluksi Söderholmia hoidettiin yksityisessä espanjalaisessa hoitolaitoksessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Paikka oli ihan hyvä, mutta hoitolaitoksessa laiminlyönti on aina helppoa. Espanjassa, kuten toki muuallakin, lähiomaisten pitäisi olla aktiivisia ja käydä viemässä hoidettavaa itse ulos”, Havéus kertoo.

Yksityiset hoitolaitokset ovat Espanjassa usein kalliita, sanoo konsuli Katariina Hautamäki-Huuki.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sitten taas julkisen toiminnan piiriin pääseminen ei ole ihan helppoa ja yksinkertaista. Täällä paikallinen sosiaalitoimi tekee arvion hoidontarpeesta. Se on hidas prosessi, mihin voi mennä kuukausia.”

Olisi parempi, jos Söderholmia hoidettaisiin tämän kotona, Havéus päätti. Talo remontoitiin niin, että siellä on helppoa liikkua pyörätuolilla. Söderholm tarvitsee valveilla ollessaan jatkuvaa huolenpitoa, joten tälle oli palkattava kotiin hoitaja.

Ennen sairastumistaan Söderholm oli puhunut suomen lisäksi sujuvasti myös espanjaa ja ruotsia. Koska suomi on Söderholmin äidinkieli, ajatteli Havéus, että Söderholm todennäköisesti ymmärtäisi suomea parhaiten. Niinpä myös hoitajan tulisi olla suomenkielinen.

Apu löytyi suomalaisesta kotihoitofirmasta. Firman palkkalistoilla oli Fuengirolaan muuttanut Liekola, joka oli Suomessa työskennellyt lähihoitajana.

Liekola ehti hoitaa Söderholmia puolisen vuotta suomalaisyrityksen kautta, kunnes hän päätti perustaa oman firman – tai tarkalleen ottaen espanjalaisen toiminimen, autonomon. Liekola oli toiminut yrittäjänä myös Suomessa, joten yrittäjyys oli hänelle entuudestaan tuttua.

Kukaan ei tiedä, kuinka paljon suomalaisia eläkeläisiä Aurinkorannikolla asuu. Eläketurvakeskuksen raportin mukaan vuonna 2017 noin 2 700 suomalaiselle maksettiin eläkettä Espanjaan. Tässä luvussa ovat kuitenkin mukana vain ne, jotka ovat siirtäneet kirjansa Espanjaan. Aurinkorannikon eläkeläisten joukossa on myös paljon niitä, jotka asuvat osan vuodesta Espanjassa ja osan Suomessa ja joiden eläke maksetaan edelleen Suomeen.

Yhteensä Aurinkorannikolla asuu arvioiden mukaan noin 20 000–30 000 suomalaista. Potentiaalista asiakaskuntaa siis riittää. Tämän varaan laski myös Liekola.

Liekolan kotihoitofirma tarjoaa muun muassa siivous- ja asiointiapua. Alunperin Liekola tavoitteli myös espanjalaisia asiakkaita. Espanjalaisten eläkkeet ovat kuitenkin niin pieniä, ettei niillä juurikaan osteta ylimääräisiä palveluita. Niinpä Liekola päätti keskittyä suomalaisasiakkaisiin. Ja toisaalta:

”Se, että pystyy tekemään asioita suomeksi kyllä myös helpottaa toimintaa paljon.”

Liekolan palkkalistoilla on yksi työntekijä, jolla on hänen mukaansa ”lähes täydet tunnit”. Sen lisäksi Liekola työllistää keikkatyöläisiä sesonkien ja omien lomiensa ajaksi.

”Työntekijöitä on ollut helppo löytää. Aurinkorannikolla on paljon suomalaisia sairaanhoitajia ja lähihoitajia”, hän kertoo.

Valtaosa Liekolan työajasta kuluu Söderholmin kanssa. Kun Liekola ei itse hoida Söderholmia, on paikalla hänen työntekijänsä.

Liekolan työajat vaihtelevat. Välillä hän saattaa olla kuukauden putkeen töissä joka päivä, välillä hän tekee viisipäiväistä työviikkoa.

”Jos on hiljaista, silloin yritän pitää vapaata.”

Aurinkorannikon suomalaisilla on omat sesonkinsa: Talvella suomalaisyrityksiä työllistävät talvea pakoon lähteneet suomalaisasiakkaat. Kesällä taas on hiljaisempaa, kun Aurinkorannikon talviasukkaat suuntaavat kesän viettoon Suomeen.

Liekola ei ole katunut päätöstään muuttaa Aurinkorannikolle.

”Ei minulla ole hinkua muualle. Joskus voisin ehkä viettää kesät Suomessa, mutta nyt se ei ole asiakkaiden puolesta mahdollista. Mutta ennemmin minä täällä töitä teen kuin Suomessa.”

Iltapäivällä Söderholmilla on jumppatuokio fysioterapeutin kanssa. Fysioterapeutti on suomalainen, tietysti. Satu Helvelahti lukeutuu Aurinkorannikon konkareihin: hän on asunut alueella jo 19 vuotta.

”Vaihtuvuus on täällä monien suomalaisasiakkaiden näkökulmasta ongelma. Tänne on tullut valtavasti suomalaisia, mutta monet ovat vain vähän aikaa, ja sitten kun ihminen lähtee, lähtee samalla myös se tuttu hoitaja.”

Liekola ja Helvelahti tekevät yhteistyötä. Jos Liekolan asiakas kaipaa fysioterapeuttia, suosittelee Liekola Helvelahtea ja toisin päin. Liekola tekee samankaltaista yhteistyötä myös muun maussa tutun sairaanhoitajan, lääkärin ja jalkahoitajan kanssa. Yhteistyöstä on paljon hyötyä, Liekola sanoo.

”Kysyn suomalaiselta lääkäriltä neuvoa, jos asiakkaalla on jotain terveysongelmia ja hän soittaa minulle, jos on tilanne, että hänen potilaalleen pitää käydä annostelemassa lääke.”

Jumpan jälkeen Söderholm jää nukkumaan pariksi tunniksi. Sillä aikaa Liekola käy syömässä ja ulkoiluttamassa koiransa. Ohjelmassa on myös käynti toisella asiakkaalla.

Kun Söderholm herää, edessä ovat tutut puhteet: ruokailu, päiväkahvit. Illalla katsotaan yhdessä televisiota.

Päivän päätteeksi Liekola suuntaa kotiinsa, Söderholmin talon yläkerrassa olevaan asuntoon, parinkymmenen rappusen päähän. Se, että Liekolan koti sijaitsee käytännössä tämän työpaikalla, ei häntä juuri häiritse.

”Vapaapäivinä saatan lähteä ulos, ettei sitten tule alakerrasta pyydetyksi töihin.”

Söderholm ja Liekola viihtyvät hyvin toistensa seurassa.

”Meillä on Mairen kanssa ihan kivaa yhdessä. Maire luottaa minuun ja uskaltaa näyttää, jos hän on tyytymätön johonkin.”

Se on helppo uskoa. Söderholm katsoo Liekolaa kuin vanhaa tuttua. Aina välillä hän väläyttää Liekolalle leveän hymyn. Sellaisen, jonka läheinen ihminen on ansainnut.

Muista nämä, jos suunnittelet vanhenevasi Aurinkorannikolla

Suunnitelmia vanhuuden varalle kannattaa laatia jo hyvissä ajoin, sanoo konsuli Katariina Hautamäki-Huuki. Omaisiin on hyvä pitää yhteyttä, ja kertoa myös heille toiveistaan ja suunnitelmistaan.

”Ettei vain käy niin, ettei olekaan ketään hädän hetkellä auttamassa ja tukemassa. Aurinkorannikolla näkyy usein, että kun jotain tapahtuu, ollaankin yhtäkkiä ihan yksin.”

Hyvissä ajoin kannattaa selvittää myös se, mihin palveluihin Espanjassa on oikeutettu ja mihin ei.

Jos eläkeläinen asuu ulkomailla alle vuoden, hän pysyy Suomen sosiaaliturvan piirissä. Eduskunnan käsittelyssä on lakiesitys, joka lyhentäisi tilapäisen ulkomailla oleskelun enimmäiskeston puoleen vuoteen. Lainmuutoksen on tarkoitus astua voimaan huhtikuun alussa.

”Jos eläkeläinen ei ole siirtänyt kirjojaan Espanjaan tai oleskelu katsotaan muuten väliaikaiseksi, silloin hänellä on eurooppalaisella sairaanhoitokortilla oikeus vain lääketieteellisesti välttämättömiin terveydenhuollon palveluihin Espanjassa”, muistuttaa Kelan etuuspäällikkö Marika Lahtivirta.

Jos henkilö maksaa esimerkiksi eläkkeistään veroja Suomeen, voi hän tehdä käyttämistään kotihoitopalveluista, kuten esimerkiksi siivouksesta, kotitalousvähennyksen. Tämä edellyttää, että työn tekevällä yrityksellä on veroasiat kunnossa.

Mikäli eläkeläinen oleskelee Espanjassa yli vuoden tai siirtää sinne vakinaisesti kirjansa, putoaa hän pois Suomen sosiaaliturvan piiristä. Tämä ei kuitenkaan vaikuta Kelan maksamaan kansaneläkkeeseen. Se maksetaan samaan tapaan kuin jos eläkeläinen asuisi Suomessa.

Jos eläkeläinen asuu vakituisesti Espanjassa, mutta saa eläkettä vain Suomesta, on hän oikeutettu tarvitsemaansa sairaanhoitoon Espanjassa Suomen kustannuksella. Oikeus saada sairaanhoitoa Espanjassa Suomen kustannuksella selvitetään, kun eläkeläinen ilmoittaa Kelalle muuttavansa Espanjaan.

Vanhuspalvelut luokitellaan yleensä sosiaalihuollon palveluiksi. Mahdollinen oikeus vanhuspalveluihin Espanjassa määräytyy Espanjan kansallisen lainsäädännön mukaan.

Suomessa oikeus sosiaalihuollon palveluihin, ja samalla myös vanhuspalveluihin päättyy samalla, kun henkilön oikeus pitää kotikunta Suomessa päättyy.

Lähtökohtaisesti oikeus kotikuntaan päättyy, jos henkilö asuu Espanjassa yli vuoden. Kotikunnan voi pitää Suomessa, jos katsotaan, että henkilöllä on kiinteämpi yhteys Suomeen kuin Espanjaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  2. 2

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  3. 3

   Siveys on muotia, ja se näyttää pirun hyvältä

  4. 4

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  5. 5

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  6. 6

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kova ääni ja tömähdys” lopettivat intercity­junan matkan Lahteen – VR ja viran­omaiset tutkivat junaa ja rataa

  8. 8

   Suosittu keikka­paikka Nosturi puretaan, ja luvatusta korvaajasta ei ole tietoakaan – ”Helsingin parhaille paikoille on tulossa hiljaisia mausoleumeja”

  9. 9

   Rovaniemellä hälytys suuresta ilma­liikenne­onnettomuuden vaarasta – ”Kone on tullut turvallisesti alas”

  10. 10

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  3. 3

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  4. 4

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  5. 5

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  6. 6

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  7. 7

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  8. 8

   Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää