Kotimaa

Opettajankoulutuksen lähtö Savon­linnasta jätti jälkeensä purettavia taloja ja kuolevia ravintoloita – mutta Saimaan sylissä kytee vastaisku valitukselle

Tuhannen ihmisen lähtö vei vuokra-asuntomarkkinat kriisiin. Valonpilkahduksia on kuitenkin näkyvissä.

Viime keväänä Savonlinna lakkasi olemasta yliopistokaupunki. Itä-Suomen yliopisto keskitti opettajankoulutuksensa Joensuuhun. Yliopiston kyltit ruuvattiin irti Savonlinnan kampukselta.

Joensuuhun siirtyi yli 800 ihmisen opiskelupaikka ja noin sadan ihmisen työpaikka. Savonlinnalaiset olivat järkyttyneitä, vihaisia ja ennen kaikkea huolissaan. Mitä kotikaupungille tapahtuisi?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Opettajankoulutuksen lähtö käynnisti Savonlinnassa purkukauhat, jotka jyrsivät entisiä koteja maan tasalle. Mutta ennen kuin ensimmäinen syyskausi ilman yliopistoväkeä on takana, kaupungissa on virinnyt toivonpilkahduksia ja vastarintaliike alakulolle.

Kesäisin Savonlinna on yksi maan vilkkaimmista matkailukaupungeista, mutta talvet Saimaan sylissä ovat hiljaisia. Yliopiston lähtöpäätös oli isku muuttotappioisen Etelä-Savon kakkoskaupungille, jonka ikärakenne on jo valmiiksi senioripainotteinen.

Tänä vuonna Savonlinnasta on lähtenyt noin tuhat asukasta, Savonlinnan seudulta noin 1 200 asukasta.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.


”Ennalta oli tiedossa, että väestön poismuuttoa tapahtuu runsaasti, mutta tuntuu siltä, että poismuuton tahti on ollut jopa ennakoitua nopeampaa”, sanoo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen (sd).


Kaupungin vuokra-asuntomarkkinat ovat vääristyneet. Asuntoja on tarjolla selvästi enemmän kuin niihin on tulijoita. Keskustan asunnoille on kysyntää, mutta kaupunki tyhjenee laidoiltaan. Opiskelija-asunnoista reilusti yli puolet on tyhjillään. Savonlinnan Opiskelija-asunnot oy:n (Sao) talous on kriisissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilanteen tervehdyttämiseksi Savonlinnasta purettiin jo viime kesänä 107 asuntoa. Viisi kokonaista kerrostaloa. Viime huhtikuussa kaupungin vuokrataloyhtiöllä oli noin 250 tyhjää asuntoa – purkutöiden päätyttyä ja opettajankoulutuksen lähdettyä tyhjiä asuntoja oli 300.

Ensi kesänä Savonlinnan Vuokratalot (Savut) purkaa 130 asuntoa.


”Asukkaita ei ole kertakaikkiaan tarpeeksi. Tilanne on haastava. Asuntomarkkinoilla se näkyy ehkä vielä vähän pahemmin kuin osasi arvatakaan”, sanoo Savonlinnan Vuokratalojen ja Sao:n toimitusjohtaja Hannu Kurki.

Purkutyöt jatkuvat ensi kesän jälkeenkin ja tilannetta arvioidaan vuosittain. Kurjen mukaan kokonaismäärä tulee olemaan useita satoja asuntoja.

Yliopisto-opiskelijoita ei enää näy entisellä kampuksella Kuninkaankartanon mäellä Heikinpohjassa. Opettajankoulutuksen harjoittelukouluna toiminut Normaalikoulu on tyhjillään, mutta mäellä ei ole hiljaista.

Yliopiston omistaman Normaalikoulun alaluokkalaiset ovat siirtyneet naapurirakennukseen, entisen opettajankoulutuslaitoksen tiloihin. Kaupunki remontoi talon ja perusti siihen uuden koulun, Heikinpohjan koulun. Yläkoululaiset muuttivat Talvisalon kouluun parin kilometrin päähän.


Opettajaopiskelijoiden vanhoilla käytävillä juoksentelee nyt lähes 250 alakoululaista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olen iloinen, että talo on saanut uuden elämän”, sanoo apulaisrehtori Sanna Metsälä Heikinpohjan koulusta.

Metsälä ja luokanopettaja Eero Kovanen päättivät jäädä Savonlinnaan, vaikka työpaikat siirtyivät Joensuuhun.

”Se temppu [yliopiston siirtopäätös] oli kurja ja sitä on vaikea ymmärtää, mutta nyt sitä ei viitsi enää edes miettiä. Alkujärkytyksestä on selvitty aika nopeasti”, Kovanen sanoo.


Uudessa koulussa opetusta jatketaan Normaalikoulun tapaan tabletteja ja tietokoneita apuna käyttäen. Koulun ja kotien välinen yhteistyö on tiivistynyt entisestään.

”Meillä on täällä hyvä yhteisöllinen meininki”, Metsälä sanoo.


Koululla innostuttiin myös kunnostamaan opettajankoulutuslaitoksen vanha opetuspuutarha. Se oli vuosia pois käytöstä ja rehevöitynyt. Nyt omenapuut on leikattu, ja keväällä kun routa sulaa, puutarhatyöt jatkuvat.

Savonlinnan kaduilla ja yrityksissä opettajaopiskelijoiden lähtö näkyy ja tuntuu, sillä lähtijät veivät mukanaan 12 miljoonan euron ostovoiman.

Yöelämä on hiljentynyt. Uusi ravintolakuolema koetaan uudenvuoden aattona, jolloin 27-vuotias iltaravintola Happytime sulkee ovensa lopullisesti.

”Kävijämäärät ja myynnit ovat romahtaneet. Liikevaihto on tipahtanut 60–70 prosenttia. Toisaalta ruokaan painottuvassa Bistro Waahdossa Okl:n lähtö ei ole vaikuttanut mitenkään”, sanoo toimitusjohtaja Janne Kupiainen Savon Mafia oy:sta, joka omistaa Happytimen.


Vappuna ovensa sulki Savon Mafian yökerho Club Colo. Kesällä yritys myi tilat S-ryhmälle.

Opiskelijoiden lähtö teki loven liikevaihtoon myös Kristalli Sport -kuntosalilla, joka järjesti osan yliopisto-opiskelijoiden liikuntapalveluista. Nyt kuntosali on kohdentanut toimintaansa uudella tavalla: tarjolla on vähemmän opiskelijoiden suosimia vauhdikkaita ryhmäliikuntatunteja ja enemmän työikäisten ja ikääntyvien suosimia kuntoliikuntatunteja.

”Ajat ovat toki vaikeat, mutta ei tämä ole katastrofi. Murehtimalla ei tästä tulla nousemaan”, yrittäjä Eero Piironen sanoo.

Osa savonlinnalaisista on sisuuntunut tekemään entistä pontevammin töitä kotikaupunkinsa eteen. Savonlinnan seudun yrittäjät aloittivat syksyllä #savonlinnanousuun-kampanjan, jolla yritetään nostattaa henkeä.


Jatkossa Savonlinnan elinvoiman peruskiviä ovat mekaaninen metsäteollisuus ja teknologiateollisuus, jonka yritykset ovat investoineet Savonlinnan laitoksiinsa, sanoo kaupunginjohtaja Janne Laine. Työpaikkojen määrä on lisääntynyt ja niitä syntyy lisää.

Kolmas peruskivi on matkailu. Oopperajuhlat, kesäinen Saimaa, Olavinlinna ja muut matkakohteet houkuttelevat kaupunkiin satoja tuhansia matkailijoita, mutta sesonki kestää vain kesäkuukaudet.

Savonlinna haluaisi charter-lentoja, jotka toisivat turisteja hiljaisille kausille. Kiinalaisia matkailijoita Savonlinna yrittää tuoda yhdessä Pietarin kaupungin kanssa.

”Hakisimme Aasiasta matkailijoita, jotka kävisivät Pietarissa, Savonlinnassa ja Saimaan alueella. Pilottiryhmiä käynyt jo testaamassa tätä”, Laine kertoo.

Elinkeinoelämän peruskivistä huolimatta Laine vaatii yhä, että Savonlinnan on saatava ammattikorkeakouluunsa lisää opiskelupaikkoja kompensaationa menetetystä opettajankoulutuksesta.

Opettajakoulutuksen lähdön laineet näkyivät myös järjestöissä, jotka menettivät opettajaopiskelijoissa aktiivisia toimijoita ja harrastajia. Yksi menettäjistä oli Savonlinnan Voimistelu ja Liikunta.

Voimisteluseura alkoi kuitenkin hyvissä ajoin rekrytoida uusia ihmisiä toimintaansa. Se ryhtyi myös vastaiskuun. Kun aiemmin voimistelijat treenasivat yleisellä liikuntahallilla ja kouluilla, syksyllä seura vuokrasi Prisman yläkerrasta oman 700 neliön sali. Nyt siellä käy viikoittain viitisensataa lasta.

”Ei voi vain jäädä odottamaan, vaan on tehtävä osansa kaupungin hyvinvointiin ja nimenomaan lapsiperheiden olosuhteisiin, joihin haluamme panostaa. Nyt saamme otettua yhä enemmän lapsia mukaan”, sanoo toiminnanjohtaja Anna Astikainen.

Kulttuurikentälläkin avattiin uudet ovet samaan aikaan, kun yliopiston ovet sulkeutuivat.

Kulttuurikellari aloitti toimintansa Savonlinnan keskustassa toukokuussa. Se on vasta perustetun yhdistyksen, Savonlinnan Kulttuurikellari ry:n ylläpitämä monitoimitila, jota vuokrataan erilaisiin tilaisuuksiin.


Kulttuurikellarin äiti on Veera Kolehmainen, muuttoliikettä vastavirtaan uinut muotoilija, joka halusi tehdä jotain Savonlinnan hyväksi. Hän kävi aikoinaan Savonlinnan taidelukion ja ihastui kaupunkiin.

Kun Kolehmainen opiskeli Helsingin Aalto-yliopistossa, Savonlinnasta kantautui huolestuttavia uutisia. Hän halusi tehdä jotain suosikkikaupunkinsa eteen.

Kolehmainen muutti Savonlinnaan helmikuussa 2017. Hän alkoi tutkia maisterintyössään, mitä muotoilija voi tehdä muuttotappioisen kaupungin hyväksi. Hän päätyi paikallisten taiteilijoiden pariin, ja alkoi tapahtua.

Ensin syntyi Savonlinnan uusi taidemuseo -tapahtuma. Taidemuseota kaupungissa ei ole ollut vuosiin, mutta yhdeksänpäiväinen tapahtuma toi sinne näyttelyn, teatteria ja performanssia. Se sai erittäin hyvän vastaanoton.

Kun Kolehmainen alkoi muutaman kulttuuritoimijan kanssa puuhata matalan kynnyksen yhteisöllistä tilaa, Kulttuurikellaria, savonlinnalaiset innostuivat toden teolla. Syntyi lumipalloefekti.

”Jopa villitys”, Kolehmainen nauraa.

”Kaikki halusivat olla mukana siinä. Joka puolelta alkoi tulla kyselyitä, että voisimmeko mekin tulla mukaan. Sanoimme kaikille lähtökohtaisesti kyllä.”


Innostuneisiin kuuluu myös Susanna Partanen, taidelukion kasvatti ja paluumuuttaja hänkin. Sisustusarkkitehtuuria Israelissa opiskellut Partanen ajatteli tulevansa pariksi kuukaudeksi Savonlinnaan, kunnes löytäisi töitä Helsingistä tai ulkomailta.

”Oli niin mielenkiintoisia projekteja, ettei täältä malta lähteä.”

Partanen on mukana myös tuoreessa hankkeessa, joka suunnittelee Savonlinnaan julkista saunaa. Sellaista ei ole kaupungissa, vaikka se sijaitsee keskellä Saimaata.

Kaupunki on ehdottanut saunalle paraatipaikkaa Olavinlinnan vieressä Riihisaaressa, jossa sijaitsee muun muassa maakuntamuseo.


Yhteisölliseksi tilaksi remontoidussa Kulttuurikellarissa on järjestetty isoja ja pieniä kulttuuritapahtumia. Marraskuussa oli vain kaksi iltaa, jolloin tilaa ei ollut vuokrattu. Marraskuussa Kulttuurikellarissa avautui myös iltapalabaari.

Kulttuurikellarista tullut palaute on ollut ihastunutta ja kiittävää.

”Tuntuu siltä, että tämä on ihmisille jonkinlainen toiveikkuuden ruumiillistuma täällä”, Kolehmainen sanoo.

Oikaistu 30.12. kello 10:45: Yhdessä kuvateksteistä kirjoitettiin, että Veera Kolehmainen ja Susanna Partanen olisivat perustaneet Kulttuurikellarin. He ovat suunnitelleet tilaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Sdp:n etumatka kokoomukseen on kaventunut – perussuomalaisten nousu näkyy myös HS-gallupissa

  5. 5

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen raiteilla ja maanteillä – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona ja pitäkää etätyöpäivä, jos suinkin mahdollista

  6. 6

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  7. 7

   Nainen kätki aitoja susia tuttaviensa luokse, kahta eläintä pidettiin pimeässä saunassa – Helsingin poliisi epäilee naisen kasvattaneen koirasusia

  8. 8

   MTV: Poliisi epäilee, että yksi Oulun seksuaali­rikosten uhreista huumattiin

  9. 9

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  10. 10

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Musertava tappio: Brexit-sopimus kaatui britti­parlamentissa äänin 432–202 – oppositio haastaa nyt hallituksen

  3. 3

   Näin autosi väri vaikuttaa jällenmyyntiarvoon – Suositun ja hyljeksityn värin ero voi olla iso

  4. 4

   New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

  5. 5

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  6. 6

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  7. 7

   Näin toimii armeijametodi, joka lupaa tainnuttaa ihmisen uneen kahdessa minuutissa – ”Höpöhöpöä”, sanoo suomalainen asiantuntija

  8. 8

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys – ”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoittaa HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

  3. 3

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Jokin voimakas lähde lähettää arvoituksellisia radiosignaaleja kaukaa avaruudesta, sanovat tähtitieteilijät

  10. 10

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  11. Näytä lisää