Kotimaa

Possu-suomenhevonen hikoilee ja ryntäilee uutenavuotena kahdeksan tuntia – ilotulitteet aiheuttavat eläimille merkittävää stressiä

Suomessa tutkitaan uutenavuotena ensimmäistä kertaa, auttaisiko lääke rauhoittamaan hevosten ilotulitepelkoa.

Sipoolaisen Helena Rönnholmin uusivuosi kuluu samalla tavalla kuin viisi edellistä. Hän hakee hevoset ajoissa sisään, peittää tallin ikkunat ja laittaa kaksi radiota soimaan kovaa eri kanaville.

Sitten hän istuu vilttien ja termospullon kanssa telttatuolille karsinan nurkkaan ja varautuu olemaan Vanhapeltotähti- eli Possu-suomenhevosen kanssa iltakuudesta aamukahteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Minulla on ollut hevosia 20 vuotta. Nuoret hevoset usein hermoilevat ilotulitteita, mutta mitään tällaista ei ole koskaan aiemmin ollut.”

Possu ei pelkää mitään niin paljon kuin ilotulitteiden pauketta, Rönnholm sanoo. Kahdeksan tuntia se säpsyy, ryntäilee karsinassaan holtittomasti ja valuu hikeä. Edes viereisen karsinan rauhallinen Poni-poni ei auta. Rönnholmin päälle Possu ei ryntää, mutta itsensä se on loukannut aiempina vuosina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rönnholm pitelee hevosen päätä käsissään, se kuulemma rauhoittaa.

”Mutta välillä on käytävä vessassa tai kurotettava termospulloon, jolloin Possu pääsee irti ja ryntäilee.”

Uudenvuoden ilotulitteet pelottavat sekä hevosia että koiria. Raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestön Hippoksen eläinlääkäri Reija Junkkari sanoo, että eläinten pelko on aitoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Eläimet eivät ymmärrä, mistä räiskyvät valot, äänet ja savun haju johtuvat.”

Koirien kohdalla puhutaan paukku- tai ääniherkkyydestä, joka on periytyvää. Koirat läähättävät, hermostuvat ja voivat juosta holtittomasti koko yön.

”Jotkut koiranomistajat menevät yöksi lentokenttähotelliin tai muuhun ilotulitteilta rajoitettuun paikkaan helpottaakseen koiransa oloa”, sanoo Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

”Meitä on syytetty ilonpilaajiksi.”

Muun muassa Hippos ja Kennelliitto ovat mukana 14 järjestön kansalaisaloitteessa, joka tähtää ilotulitteiden kuluttajakäytön rajoittamiseen. Se onnistui lauantaina keräämään 50 000 kannatusilmoitusta. Määrän täyttyminen tarkoittaa, että aloite on etenemässä eduskunnan käsittelyyn.

”Meitä on syytetty ilonpilaajiksi. Haluamme kuitenkin vain, että lapsiperheiden ja eläinten uusi vuosi sujuu turvallisesti”, Lehkonen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helena Rönnholmilla on kolme jackrussellinterrieriä. Myös kaksi niistä pelkää ilotulitteita. Nuu-koira hakee turvaa omistajiensa sylistä, Pate hakeutuu turvapaikkaansa kellariin, jonne räiske ei kuulu. Koirien ja Possu-suomenhevosen pelkoreaktiot kuitenkin eroavat toisistaan.

”Koirat osaavat hakeutua turvalliseen paikkaan. Pakoeläimenä hevonen haluaisi paeta pelottavaa asiaa, mutta tallissa se ei ole mahdollista.”

500-kiloinen pakeneva hevonen voi olla vaarallinen itselleen, ratsastajalle tai muille ulkona liikkuville, Hippoksen Reija Junkkari muistuttaa.

”Olin 15-vuotiaana siskoni kanssa uutenavuotena ratsastamassa, kun ilotulitteita räjäytettiin lähellämme ennen sallittua aikaa. Hevoset nousivat takajaloilleen ja putosimme selästä. Kukaan ei onneksi loukkaantunut.”

Hevosia on mahdollista opettaa pois joistakin pelottavista asioista siedättämällä eli altistamalla vähitellen eläin pelottavalle asialle. Helena Rönnholm kuitenkin huomauttaa, että ilotulitteille siedättäminen on käytännössä mahdotonta.

”Possu ei pelkää metsästyskauden laukauksia eikä mitään maatilan ääniä, mutta en voi räjäytellä satunnaisesti ilotulitteita kahdeksaa tuntia.”

Tänä uutenavuotena Possun ylle puetaan sykevyö, sen karsinaan asennetaan valvontakamera ja se saa pienen annoksen joko oikeaa tai lumelääkettä.

Possu osallistuu lääkeyhtiö Orionin tutkimukseen, joka selvittää ensimmäistä kertaa Suomessa, voisiko markkinoilla oleva, hevosten rauhoittamiseen tarkoitettu lääke helpottaa pieninä annoksina niiden äänipelkoa. Koirille on aiemmin kehitetty vastaava lääke.

”Tarkoitus ei ole rauhoittaa hevosta vaan lievittää pakoreaktiota niin, että hevonen voi käyttäytyä normaalisti”, sanoo Orionin lääkekehitysjohtaja Mirja Huhtinen.

 

Rönnholm toivoo, että lääke estäisi Possun pahimman paniikin.

Alustavia tuloksia odotetaan helmikuussa. Jos lääke näyttää auttavan, Orion aloittaa laajemman kansainvälisen tutkimuksen.

Rönnholm toivoo, että lääke estäisi Possun pahimman paniikin.

”Kun hevonen kerran pääsee kiihtyneeseen tilaan, siitä poispääseminen on vaikeaa. Stressi on Possulle niin raskasta, etten ole uskaltanut astuttaa sitä. Olen varma, että stressin takia tamma loisi varsansa.”

Kaikista eniten auttaisi ilotulitteiden rajoittaminen.

”Kyllä se helpottaisi sekä hevostemme että koiriemme uuttavuotta”, Rönnholm sanoo.

Fakta

Järjestöt ajavat ilotulitteiden rajoittamista


 15 eläin-, terveys-, potilas- ja vammaisjärjestöä ajaa kansalaisaloitetta, joka rajoittaisi ilotulitteiden kuluttajakäyttöä.

 Kansalaisaloite esittää, että siirtymäajan jälkeen ilotulituksia saisivat järjestää vain ammattimaiset ilotulittajat. Ainoastaan F1-luokan ilotulitteet, kuten tähtisädetikut, sallittaisiin kuluttajille.

 Kansalaisaloitteen tavoite on vähentää ilotulitteista ihmisille aiheutuvia silmä- ja muita vammoja, lievittää eläinten stressiä ja vähentää ilotulitteiden ympäristövaikutuksia.

Lähde: Kansalaisaloite.fi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  5. 5

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  6. 6

   Yksi parisuhteen perusharha voi johtaa pahoihin ristiriitoihin

  7. 7

   Koulun hätäpoistumistiet lukittiin riippulukolla Hakunilassa

  8. 8

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  3. 3

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  4. 4

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  9. 9

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  10. 10

   Internet on juuri nyt täynnä tästä kokoomuksen vaalimainoksesta tehtyjä pilaversioita – kokosimme kaikki parhaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää