Kotimaa

”Ei minulla olisi tällaiseen elämään varaa Suomessa” – Johanna Hopposen puhelin­myyjän palkalla pystyy Aurinko­rannikolla hankkimaan espanjan­opettajan ja henkilö­kohtaisen valmentajan

Moni suomalainen on päätynyt puhelinmyyntihommiin Fuengirolaan. Suomalaisia houkuttelevat töihin Espanjaan muun muassa valo ja lämpö.

Fuengirola

”Johanna tässä 118 Finder -yrityksestä soittelee. Vieläkö vastaat siellä teillä näkyvyys- ja yhteystietoasioista?”

Näin Johanna Hopponen aloittaa puhelun. Ja seuraavan puhelun. Yleensä puheluita tulee päivän aikana satakunta. Se tarkoittaa noin kahta tuntia puheaikaa päivässä. Parhaimmillaan puheluita kertyy päivässä 150.

Hopponen tekee töitä puhelin­myyjänä Espanjan Aurinko­rannikolla, suomalaisten kansoit­ta­massa Fuen­girolassa. Hänellä on ollut hyvä päivä. Kauppoja on tehty runsaasti, ja yhden asiakkaan kanssa puhelimessa vierähti puolisen tuntia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Puhuimme rakennusalasta, politiikasta ja joulusta. Aika monet haluavat puhua politiikasta. Eivät he oikeasti kaipaa mielipidettäni, mutta ehkä he eivät saa muuten avautua.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hopposella on työkokemusta muun muassa rakennustyömailta ja ravintoloista. Muuttaessaan Fuengirolaan hän ei osannut espanjasta kuin alkeet, eikä ilman kielitaitoa pärjää ravintola-alalla. Niinpä vaihtoehdoksi jäi puhelinmyynti, jota hän ei ollut Suomessa ajatellutkaan.

Nyt Hopponen on työssään jo konkari.

”Tykkään tästä työstä. Se on sopivan haastavaa. Yleensä kyllästyn tosi nopeasti, mutta täällä olen jaksanut olla jo melkein kaksi vuotta.”

Hopponen muutti Fuengirolaan ensimmäisen kerran vuonna 2015, kun hän suoritti kaupungissa kosmetologiopintoihinsa kuulunutta työssäoppimisjaksoa. Se oli Hopposen ensimmäinen pidempi ulkomaanmatka. Sitä ennen hän oli käynyt vain Ruotsissa ja Virossa.

Idea työssäoppimisjakson suorittamiseen Fuengirolassa tuli Hopposen ystävältä Mirjam Norpalta. Norpan isä oli Fuengirolassa töissä suomalaisessa koulussa, joten Fuengirola oli hänelle entuudestaan tuttu.


Työssäoppimisjakson aikana Hopponen ja Norppa alkoivat miettiä, että ehkä Fuengirolassa voisi asua pysyvämminkin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Norppa ryhtyi ensin sanoista tekoihin. Hän löysi työpaikan ja asunnon ja houkutteli Hopposta muuttamaan kämppiksekseen. Tämä ratkaisi asian. Syksyllä 2016 Hopponen pakkasi laukkunsa ja osti menolipun Espanjaan.

”Minulla oli tiedossa asunto, ja tiesin, että täältä olisi mahdollista löytää töitä suomeksi. Se teki lähtöpäätöksen helpoksi.”

Kun Hopponen muutti Fuengirolaan runsaat kaksi vuotta sitten, hänellä ei vielä ollut tietoa työpaikasta. Nykyinen työpaikka löytyi kuitenkin nopeasti Facebook-ilmoituksen perusteella.

On mahdotonta sanoa, kuinka moni on Hopposen tavoin päätynyt puhelinmyyntihommiin Fuengirolaan.

Pelkästään isoimmilla suomalaistoimijoilla Baronalla ja Staff Pointilla on Fuengirolassa suomalaisia työntekijöitä yhteensä 350. Tosin joukkoon mahtuu puhelinmyyjien lisäksi monenlaisia muita ammattilaisia, kuten asiakaspalvelijoita sekä hallinto- ja toimistotyöläisiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomalaisia houkuttelevat töihin Aurinkorannikolle muun muassa valo ja lämpö.

”Jos miettii Fuengirolaa, täällä on vahva ja pysyvä suomalaisyhteisö. Se tekee tästä kiinnostavan suomalaisille, ja tänne on helppo saada työntekijöitä”, sanoo Fuengirolan rekrytoinneista Baronassa vastaava Jarita Laitinen.

Hopposen toimistolla kello lähestyy kolmea.

”Vastaa, vastaa, vastaa”, hän huokaa ja näpyttää sormilla työpöytää.

”Eivät ne vastaa. Tämä hiljenee aina kahden aikaan.”

Hopposen työpäivä päättyy kolmelta, ja viittä yli kolme toimisto on tyhjentynyt. Hopponen suuntaa kotiin yhdessä työ- ja kämppäkaverinsa Marjo Punnan kanssa.

”Pete, huomenna meille syömään!” Punta huikkaa, kun kadulla tulee vastaan tuttuja.

”Tällaista tämä on, tuttuja joka puolella”, Hopponen sanoo nauraen.


Hopponen ja Punta asuvat yhdessä Hopposen vanhan koulukaverin Norpan kanssa. Kolmikolla on käynyt hyvä tuuri: he voivat asua asunnossaan ympäri vuoden.

Monien ympärivuotisten asukkaiden vuokrasopimukset ovat katkolla kesällä, sillä sesonkiaikaan moni vuokranantaja vuokraa mieluummin asunnon kovemmalla hinnalla turisteille.

Kolmikon asunnon vuokra on 750 euroa. Se on Hopposen ja Punnan mielestä kallista. Toki he tietävät, että Helsingissä samalla rahalla olisi turha haaveilla isosta kimppakämpästä kivenheiton päässä rannasta ja kävelymatkan päässä töistä.

”Meillä on pihalla viisi ravintolaa. Kesällä tämä on ihan kuin jokin festari”, Hopponen sanoo ja moikkaa yhden ravintolan tuttua työntekijää.

Edulliset hinnat ovat yksi seikka, joka houkuttelee suomalaisia Aurinkorannikolle. Vaikka palkka olisi Suomen mittapuulla pieni, se riittää Aurinkorannikolla moniin asioihin, joihin Suomessa tuskin olisi varaa.

Hopponen ja Norppa treenaavat kolmesti viikossa henkilökohtaisen valmentajan kanssa. Kerran viikossa kimppakämpässä käy espanjanopettaja. Sen lisäksi naiset käyvät säännöllisesti ulkona syömässä.

”Joskus rahaa jää jopa säästöön. Ei minulla olisi tällaiseen elämään varaa Suomessa”, Hopponen sanoo.

Arkisin päivän kaari on jatkuvasti samanlainen: töitä, siesta ja sen jälkeen kuntosalille tai syömään kavereiden kanssa.

Hopposen rytmi on säntillinen. Töissä on oltava kello kahdeksan. Vaikka elämä Aurinkorannikolla on hänestä helppoa ja mukavaa, hän ei ole tullut Aurinkorannikolle lomailemaan.

”Nuoret eivät pärjää täällä, jos he eivät tee töitä.”

Aurinkorannikon arki ei sentään ole pelkkää auvoa. Espanjassa on monia asioita, jotka ärsyttävät Hopposta.

”Kaikki käytännön asiat! Se on välillä aika raskasta, että saa asiat toimimaan. Viranomaisilla ei ole yhteistyötä, joten kaikista virastoista pitää pyytää papereita erikseen.”

Vaikka tänään oli hyvä työpäivä, kaikki päivät eivät suju ihan yhtä hyvin.

”Kun ei tahdo tulla kauppoja ja asiakkailta tulee paskaa niskaan, se ei ole kivaa. Silloin pitää vähän hengitellä.”

Aurinkorannikossa on kuitenkin Hopposen mielestä enemmän hyviä kuin huonoja puolia.


Yksi erittäin hyvä puoli on ”Fuge-perhe” eli Hopposen suomalainen kaveriporukka. Tänään perhe on kokoontunut syömään rantakadun varrella sijaitsevaan ravintolaan, yhteen heidän vakiopaikoistaan.

Porukan koostumus on sekalainen: Johanna ja Mirjam ovat vanhoja kavereita, jotka ovat asuneet pitkään yhdessä. Marjo on Johannan työkaveri ja Mirjamin ja Johannan kämppis. Marjo ja Jaana ovat opiskelleet matkaoppaiksi yhdessä. Jessica on Jaanan tytär. Petriin on törmätty kadulla ja tutustuttu.

Tällaisiahan kaveriporukat usein ovat: yksi tunnetaan sieltä, toinen täältä.

”Meitä yhdistää se, että olemme täällä ulkomaalaisia. Meidän porukassa kaikki ovat sellaisia, jotka puhuvat liikaa ja nauravat liikaa”, Hopponen sanoo.

Se on helppo uskoa. Parin tunnin illallisen aikana puheenaiheet vaihtelevat työkuulumisista kosteisiin viikonloppuiltoihin, poikaystävistä Tinder-kohtaamisiin ja salitreeneistä piparkakkujen leipomiseen. Välillä nauretaan vedet silmissä.

Illan päätteeksi Punta huudahtaa: ”Ai niin, mulla on ne pyykit koneessa!”

”Äh, munkin pitäisi pestä pyykkiä”, Norppa huokaa.

”Näetkö? Ihan tavallista arkea me täällä kuitenkin eletään”, Hopponen sanoo ja nauraa.

Oikaisu 7.1.2019 klo 11.08 Johanna Hopposen työpaikan nimi on 118 Finder, ei Finder 118, kuten jutussa aikaisemmin luki.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  2. 2

   ”Anteeksi”, Kaisa kirjoitti, ja sitten hän yritti tappaa itsensä jälleen – Nyt Kaisa kertoo, mikä lopetti pimeyden ja miten muutkin ehkä voisivat selvitä

  3. 3

   Raha maksaa enemmän kuin luulet – Halpa laina tulee kallistumaan ainakin hetkittäin, ja nämä asiat lainanottajan on syytä tietää

   Tilaajille
  4. 4

   Tämän vuoden hittidieeteiksi voivat nousta pegaanius ja ”eko-ketoilu” – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  5. 5

   Tiistaiaamu Etelä-Suomessa talven kylmin: Vihdissä -33 astetta

  6. 6

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  7. 7

   Lounais-Suomi on Itämeren pahimpia fosforin lähteitä, vaikka valtaosalla alueen pelloista ei edes tarvita ravinnetta

  8. 8

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  9. 9

   Petri Luukkainen halusi tietää, miten vähällä tavaralla ihminen voi tulla toimeen – Nyt Tavarataivas-dokumentista on tehty Saksassa komedia, jonka on nähnyt 1,5 miljoonaa ihmistä

  10. 10

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  2. 2

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  4. 4

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  5. 5

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  6. 6

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  7. 7

   Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – yhtä piilolinssityyppiä asiantuntija ei suosittele kenellekään

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  9. 9

   Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

  10. 10

   Pilkkasiko Trump-lippikseen pukeutunut poikakoulun oppilas alkuperäiskansan aktivistia? Viraalivideon tarina täydentyi yön aikana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  8. 8

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  11. Näytä lisää