Kotimaa

”Laita se tietolähdetoiminta kuntoon tai joudut käräjille” – Todistajan mukaan krp:n päällikkö varoitti poliisiylijohtaja Mikko Paateroa ongelmista

Helsingin apulaispoliisipäällikön Heikki Kopperoisen mukaan tietolähdetoiminnan ongelmat olivat hyvin poliisiylijohdon tiedossa.

Tietolähdetoimintaan liittyvät ongelmat ovat olleet hyvin poliisin ylijohdon tiedossa. Näin sanoi Helsingin apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen, kun Helsingin käräjäoikeus jatkoi maanantaina korkeaa poliisijohtoa vastaan nostettujen syytteiden käsittelyä. Syytteet liittyvät epäselvyyksiin Jari Aarnion johtaman Helsingin huumepoliisin tietolähdetoiminnassa.

Todistajana kuullun Kopperoisen mukaan tietolähdetoiminnan ongelmia on käsitelty erilaisissa kokouksissa, ja keskusrikospoliisin (krp) johto ja poliisin ylijohto ovat myös ottaneet yhteen asiasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kopperoinen kertoi, että pariin kolmeen kertaan krp:n silloinen päällikkö Rauno Ranta antoi suoraa palautetta poliisiylijohtaja Mikko Paaterolle.

”Olen ollut paikalla, kun Ranta on sanonut suoraan poliisiylijohtajalle, että laita se tietolähdetoiminta kuntoon tai joudut käräjille. Ongelma on kyllä ollut tiedossa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Istunnossa palattiin myös Aarnio-jutun alkujuurille, kun Kopperoinen teki selkoa hasistynnyrijutun tutkinnasta.

Krp:n ja Helsingin huumepoliisin yhteistyö takkuili vuonna 2011 alkaneessa tutkinnassa todella pahasti.

Sittemmin tahmealle tutkinnalle on saatu mahdollinen selitys: käräjäoikeus on katsonut Aarnion olleen mukana tynnyreiden salakuljetuksessa ja tuominnut hänet siitä kymmeneksi vuodeksi vankeuteen. Hovioikeuden tuomiota asiasta odotellaan aikaisintaan toukokuussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun tynnyritutkinta alkoi, Kopperoinen oli toiminut parin vuoden ajan krp:n tutkintaosaston päällikkönä. Nykyisin hän on Helsingin apulaispoliisipäällikkö.

Krp:n päällikkö Rauno Ranta oli tuolloin määritellyt Kopperoisen tärkeimmäksi tehtäväksi saada krp:n ja Helsingin huumepoliisin välit kuntoon.

”Kaikenlaista toraa on ollut. Päätimme, että meidän pitäisi löytää yhteisiä juttuja ja niiden kautta lähteä rakentamaan yhteistyötä paremmalle tolalle.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tällaiseksi yhteistyöprojektiksi tuli tynnyrijuttu, operaationimeltään Duo. Tutkinta alkoi loppuvuodesta 2011, kun krp sai soiton Hollannin poliisilta. Se oli takavarikoinut Suomeen matkalla olleen tynnyrin, joka sisälsi 141 kiloa hasista.

Kopperoinen soitti Helsingin silloiselle apulaispoliisipäällikölle Lasse Aapiolle ja sopi yhteisestä tutkinnasta. Helsinki tutkisi huumeiden levityksen, krp maahantuonnin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhteistyö oli alusta alkaen kuitenkin nihkeää. Tieto ei kulkenut. Ongelmat liittyivät mystisiin Pasilan miehen liittymiin. Krp:ssä oletettiin, että numerot liittyivät huumekauppaan.

”Aina kun tynnyri liikkui, oli vilkasta liikennettä teleliittymien välillä”, Kopperoinen kertoi.

”Näytti siltä, että Helsingin huumepoliisilla pitäisi olla liittymistä sellaista tietoa, jota meillä ei ollut.”

Kopperoinen lähti selvittelemään yhteistyön ongelmia Aapion kanssa. Silloin ei epäilty, että kukaan poliisi olisi voinut olla mukana rikollisessa toiminnassa, Kopperoinen painotti.

Kireätunnelmaisissa kokouksissa Aarnion porukka antoi vaihtuvia selityksiä Pasilan miehen kännyköihin.

Kopperoisen mukaan Helsingin huumepoliisit ehdottelivat Pasilan mieheksi milloin virolaisia työmiehiä, milloin nimeltä mainittua suomalaista jengiläistä. Kesällä 2012 Aarnio esitteli uutena asiana numeroita ja paikkatietoja sekoittavan anonymisaattorin.

”Se on kuin lottokone, joka arpoo vaihtuvat numerot ja paikkatiedot”, Kopperoinen selitti käsitystään anonymisaattorin toiminnasta. Hänen mukaansa asiaa selviteltiin pitkään, koska maallikolle väite anonymisaattorista oli niin uskomaton.

”Aarnio esitteli, että tällä laitteella on mahdollista tehdä erilaisia asioita, mutta ei hänkään väittänyt, että Helsingin huumepoliisi olisi sitä käyttänyt.”

Mikään Aarnion porukan tarjoamista selityksistä ei kuitenkaan tuntunut sopivan tutkinnassa selvitettyihin faktoihin.

Krp esitteli apulaispäällikkö Lasse Aapiolle tynnyrijutun liittymätietoja jo toukokuussa 2012. Kopperoisen mukaan Aapio oivalsi heti tilanteen vakavuuden.

”Aapio kysyi, näyttääkö siltä, että Helsingin huumepoliisista myydään huumeita. Eihän sitä kukaan silloin uskonut”, Kopperoinen kertoi.

Aarnion nimi oli jo noussut krp:n tutkinnassa esille, sillä tolppatiedoista huomattiin, että Pasilan miehen kännykät liikkuivat Aarnion mukana.

”Joko Aarnion seurassa kulkee joku henkilö, jolla on nämä puhelimet taskussaan tai sitten ne ovat hänellä”, Kopperoinen kertoi senaikaisista ajatuksista.

Pasilan miehen kännyköitä selvitettiin koko vuosi 2012. Vasta joulukuussa Helsingin huumepoliisit myönsivät, että liittymät olivat ”Helsingin pakkaa”. Heidän mukaansa kyse oli siis huumepoliisien operaatiopuhelimista.

Krp lopetti tämän jälkeen selvitykset Pasilan miehen liittymistä.

Asia nousi uudelleen esiin, kun Aarnio otettiin marraskuussa 2013 kiinni epäiltynä seurantalaiteyhtiö Trevociin liittyvistä epäselvyyksistä. Kuukautta myöhemmin hänet vangittiin epäiltynä myös tynnyrijuttuun liittyvistä törkeistä huumerikoksista.

Istunnossa kuultiin myös poliisin entistä kakkospomoa, eläköitynyttä poliisijohtajaa Jorma Toivasta.

Toivanen kertoi, että Helsingin poliisilaitos vastusti tietolähdetoimintaan liittyviä määräyksiä vuonna 2008. Tietolähdetoiminnasta säädettiin ensimmäisen kerran laissa vuonna 2005, ja vuonna 2008 sisäministeriö täydensi lakia asetuksella ja määräyksellä.

Toivasen mukaan Helsingin poliisi oli mukana valmistelemassa määräystä. Silloin tuli selväksi, että Helsinki vastustaa koko määräystä, ja vastustus jatkui määräyksen antamisen jälkeenkin.

Toivanen ei osannut sanoa syytä vastustukseen.

”Oletin, että Helsingissä pelättiin tiedottajien paljastumista. Yritimme tehdä kaikkemme, että sekä poliisimiesten että tiedottajien turvallisuus olisi taattu”, Toivanen kertoi.

Fakta

Poliisijohdon syytteet kytkeytyvät Aarnio-juttuun


 Syytteet koskevat epäselvyyksiä Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoiminnassa eli yhteistyössä alamaailman tietolähteiden kanssa.

  Jari Aarnion johtama huumepoliisi ei noudattanut tietolähdetoiminnasta annettuja säännöksiä.

 Korkeaa poliisijohtoa syytetään valvonnan laiminlyönnistä, koska he eivät puuttuneet tähän epäkohtaan.

 Syytteessä ovat muiden muassa entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Helsingin entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen, Helsingin hyllytetty poliisipäällikkö Lasse Aapio ja keskusrikospoliisin hyllytetty poliisipäällikkö Robin Lardot.

 Syytteessä on myös Aarnio ja kaksi hänen alaistaan.

 Tutkinta alkoi Aarnion kiinnioton jälkeen marraskuussa 2013, kun silloinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd) teki tutkintapyynnön Helsingin Sanomien artikkelin jälkeen. HS:n jutussa kerrottiin huumepoliisien pelaavan tietolähteiden kanssa omilla säännöillään ilman uskottavaa valvontaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  5. 5

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  6. 6

   Koulun hätäpoistumistiet lukittiin riippulukolla Hakunilassa

  7. 7

   Yksi parisuhteen perusharha voi johtaa pahoihin ristiriitoihin

  8. 8

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  9. 9

   Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  10. 10

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  3. 3

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  4. 4

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  7. 7

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  8. 8

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  9. 9

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  10. 10

   Internet on juuri nyt täynnä tästä kokoomuksen vaalimainoksesta tehtyjä pilaversioita – kokosimme kaikki parhaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää