Kotimaa

12-vuotias lisättiin outoon Whatsapp-ryhmään, sitten tuntemattomat miehet alkoivat viestitellä – Oulun seksuaali­rikokset nostivat ”somesaalistuksen” otsikoihin, mutta ilmiö ei ole uusi eikä ohi

Poliisi saa vuosittain satoja ilmoituksia lapsiin internetissä kohdistuvista seksuaalirikoksista tai niiden yrityksistä. Helsingin poliisilaitos antoi maanantaina ohjeita siitä, kuinka lapsia voi suojella somessa ja mitä tulisi tehdä, jos epäilee lapsen joutuneen rikoksen kohteeksi.

”Moi”

”No terve”

”Mitäs sä”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mitäs tässä. Mites siel”

”Kiimassa”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hyvinkäällä asuva äiti järkyttyi viime viikolla, kun huomasi kahden tuntemattoman avanneen Whatsapp-keskustelun hänen 12-vuotiaan tyttärensä kanssa. Toinen viestittelijöistä kirjoitti olevansa ”kiimassa”.

Toinen – aikuiselta vaikuttanut mies – lähetti muun muassa sydänemojeita ja kysyi huonolla suomella, haluaisiko tyttö tutustua ja voisiko hän lähettää itsestään kuvia.

Viestittely loppui, kun tyttö lopetti keskustelut itse eikä suostunut antamaan kuvia tai muita tietoja itsestään. Äiti osasi kuitenkin huolestua, koska muisti loppuvuoden uutiset miehistä, jotka olivat pyrkineet tutustumaan nuoriin tyttöihin sosiaalisessa mediassa. Oulun poliisi kertoi tuolloin, että jotkut yhteydenotoista ovat johtaneet vakaviin seksuaalirikoksiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Äiti kertoo saaneensa tietää viesteistä, kun tyttö oli lähettänyt niitä kavereilleen nähtäväksi. Yhden ystävän äiti oli nähnyt kaverusten viestittelyn ja ottanut yhteyttä.

”Tyttö koetti salata asian [vanhemmilta]. Häntä hävetti niin kovasti, kun hän oli mennyt vastaamaan.”

Lapsiin ja nuoriin internetissä kohdistuvat seksuaalirikokset ja niihin houkuttelu ovat olleet viime viikkoina uutisissa juuri Oulun seudulla tapahtuneiden rikosten vuoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS uutisoi joulukuussa, että nuoriin tyttöihin kohdistuneista seksuaalirikoksista epäiltiin yhteensä ainakin kymmentä miestä. Oulun poliisi varoitti tiedotteessaan, että ”ulkomaalaistaustaiset, usein suomen kieltä taitamattomat miehet ovat houkutelleet selvästi itseään nuorempia alaikäisiä tyttöjä kanssaan kontaktiin”.

Yksittäisiä seksuaalirikosepäilyjä on tullut ilmi myös tämän jälkeen. Tiistaina Turun Sanomat uutisoi poliisin tutkivan tapausta, jossa 20-vuotias mies olisi tutustunut sosiaalisessa mediassa 14-vuotiaaseen lievästi kehitysvammaiseen tyttöön, lähettänyt muun muassa alastonkuvan itsestään ja yrittänyt saada myös tytöltä kuvia. Lehden mukaan he olivat myös tavanneet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lounais-Suomen poliisilaitokselta ei vahvisteta HS:lle tapauksen yksityiskohtia, mutta siitä on poliisin mukaan tehty rikosilmoitus ja asiaa tutkitaan lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä. Poliisin tiedossa ei ole, että tapauksessa epäiltyä miestä epäiltäisiin muista vastaavanlaisista teoista.

Myös Helsingin poliisilaitos varoitti maanantaina Facebookissa, että sekä tyttöjä että poikia voidaan houkutella seksuaalisiin tekoihin sosiaalisen median sovellusten ja pelien kautta.

”Tällä hetkellä pinnalla ovat esimerkiksi Whatsapp, Instagram, Snapchat, TikTok ja Kik Messenger, mutta some-maailma muuttuu nopeasti”, poliisi kirjoitti Facebook-sivullaan.

Varoituksessa ei viitattu mihinkään tuoreeseen tapaukseen, vaan tarkoituksena oli poliisin mukaan valistaa ajankohtaisista rikosilmiöistä.

Poliisin mukaan houkuttelijat luovat usein lapsia kiinnostavia valeprofiileja ja juttelevat heille tutuista aiheista. Tyypillisiä toimintatapoja ovat myös lasten huolien kuunteleminen, heidän kehumisensa sekä tavaroiden ja päihteiden tarjoaminen.

Lopulta lapsia voidaan houkutella seksuaaliseen kanssakäymiseen tai heiltä voidaan pyytää esimerkiksi kuvia, joiden avulla heitä saatetaan kiristää myöhemmin.

Poliisi antoi myös aikuisille ohjeita, kuinka he voivat suojella lapsia somessa ja mitä tulisi tehdä, jos epäilee lapsen joutuneen hyväksikäytön kohteeksi verkossa. Ohjeet löytyvät tämän jutun lopusta.

HS kertoi joulukuussa, miten tuntematon aikuinen saattaa lähestyä nuorta sosiaalisessa mediassa ja miten tilanteessa voi toimia. Täältä voit lukea koko jutun.

Hyvinkääläisäiti teki tyttärensä saamista viesteistä rikosilmoituksen ja varoitti muita vanhempia alueen Facebook-ryhmässä. Hän sanoo olleensa yhteydessä myös kouluun.

”Halusin tehdä vanhemmille todelliseksi, että tuollaista tapahtuu. Että saataisiin välejä lasten ja teinien kanssa sellaisiksi, että tällaisista asioista todella kerrotaan”, hän pohtii. ”Lapsia ja nuoriakin pitäisi saada herätettyä.”

Äiti arvelee, että tytön numero on saatettu onkia esimerkiksi jonkin toisen kännykkäsovelluksen kautta. ”Ennen kuin viestejä alkoi tulla, tyttö oli huomannut, että hänet oli lisätty johonkin outoon ryhmään, jossa oli yli 200 jäsentä. Hän ei tuntenut sieltä ketään, poistui ja poisti ryhmän.”

Rikoskomisario Heidi Niemi Itä-Uudenmaan poliisista vahvistaa, että tapauksesta on kirjattu rikosilmoitus nimikkeellä ”lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin”. Asiasta ei ole vielä aloitettu esitutkintaa.

Tällaiseen houkuttelurikokseen voi syyllistyä esimerkiksi, jos ehdottaa lapselle tapaamista käyttääkseen häntä seksuaalisesti hyväksi tai ottaakseen hänestä alastonkuvia. Rikosnimike on tuoreehko, mutta ei aivan uusi: se tuli Suomen rikoslakiin vuonna 2011.

Poliisi saa vuosittain satoja ilmoituksia lapsiin internetissä kohdistuvista seksuaalirikoksista tai niiden yrityksistä. Suuri osa houkuttelu- ja ahdisteluviesteistä ei päädy lainkaan viranomaisten tietoon.

Poliisihallituksen tilastojen mukaan Suomessa kirjattiin viime vuonna yhteensä 458 tutkintaan johtanutta rikosilmoitusta, jotka koskivat lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia ja joissa tekopaikaksi oli ilmoitettu internet. Edellisenä vuonna määrä oli 482.

Valtaosa ilmoituksista koski lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä. Tällainen rikos ei välttämättä vaadi fyysistä kontaktia, vaan hyväksikäyttöä voi olla myös esimerkiksi alastonkuvien pyytäminen tai lähettäminen netissä.

Lisäksi on tapauksia, joissa verkkokeskustelut johtavat fyysiseen hyväksikäyttöön tai raiskaukseen. Esimerkiksi Oulussa tutkinnassa on tällä hetkellä useita törkeitä raiskauksia.

Oulun tapauksissa huomiota herätti se, että kaikki epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia. Nuorten uhrien etsiminen internetistä ei kuitenkaan ole vain ulkomaalaisiin rajaantuva toimintatapa, sanoo rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisilaitokselta.

”Myös kantasuomalaisia on epäilty vastaavanlaisista, laajoistakin rikoskokonaisuuksista”, hän kertoo.

”On mahdollista, että ulkomaalaistaustaiset seksuaalirikoksista epäillyt kiinnittävät enemmän huomiota julkisuudessa ja siten heidän tekemäkseen epäillyt rikokset saavat enemmän näkyvyyttä.”

Oikaisu 9.1. Tekstissä väitettiin aiemmin virheellisesti, että kaikki Poliisihallituksen tilastoissa näkyvistä 458 rikosilmoituksesta eivät olisi johtaneet tutkintaan. Lukuun sisältyvät vain ne ilmoitukset, joiden perusteella on aloitettu poliisin esitutkinta.

Fakta

Kiinnostu lapsesi somesta


 Selvitä, mitä sosiaalisen median sovelluksia lapsi käyttää ja perehdy niiden yksityisyysasetuksiin. Seuraa myös lapsen profiileita.

 Kysy, keiden kanssa lapsi juttelee. Rohkaise häntä kertomaan heti, jos joku tuntematon ottaa yhteyttä tai pyytää kuvia tai tapaamista.

 Kerro lapselle somen vaaroista ja itsemääräämisoikeudesta.

 Jos epäilet lapsen joutuneen häiriköinnin tai seksuaalirikoksen kohteeksi, ota lapselta puhelin pois, jotta hän ei poista todistusaineistoa. Tallenna kuvakaappaukset kaikesta yhteydenpidosta lapsen ja epäilyttävän henkilön välillä.

 Älä ole itse yhteydessä epäiltyyn hyväksikäyttäjään tai estä hänen yhteydenottojaan, vaan ota yhteyttä poliisiin mahdollisimman pian.

Lähde: Helsingin poliisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  2. 2

   ”Anteeksi”, Kaisa kirjoitti, ja sitten hän yritti tappaa itsensä jälleen – Nyt Kaisa kertoo, mikä lopetti pimeyden ja miten muutkin ehkä voisivat selvitä

  3. 3

   Raha maksaa enemmän kuin luulet – Halpa laina tulee kallistumaan ainakin hetkittäin, ja nämä asiat lainanottajan on syytä tietää

   Tilaajille
  4. 4

   Tämän vuoden hittidieeteiksi voivat nousta pegaanius ja ”eko-ketoilu” – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  5. 5

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  6. 6

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  7. 7

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  8. 8

   Petri Luukkainen halusi tietää, miten vähällä tavaralla ihminen voi tulla toimeen – Nyt Tavarataivas-dokumentista on tehty Saksassa komedia, jonka on nähnyt 1,5 miljoonaa ihmistä

  9. 9

   Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – yhtä piilolinssityyppiä asiantuntija ei suosittele kenellekään

   Tilaajille
  10. 10

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  3. 3

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  4. 4

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  5. 5

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  6. 6

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  7. 7

   Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – yhtä piilolinssityyppiä asiantuntija ei suosittele kenellekään

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  9. 9

   Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

  10. 10

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  8. 8

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Rinne loisti vierasvoitossa Rantasen Coloradosta – kehuja tuli myös vastustajan valmentajalta
  3. Raha maksaa enemmän kuin luulet – Halpa laina tulee kallistumaan ainakin hetkittäin, ja nämä asiat lainanottajan on syytä tietää Tilaajille
  4. Inkerinsuomalaisten muistoja kerätään talteen kovaa vauhtia, osa haastatelluista yli 80-vuotiaita: ”Nyt alkavat olla kriittiset hetket”
  5. ”Anteeksi”, Kaisa kirjoitti, ja sitten hän yritti tappaa itsensä jälleen – Nyt Kaisa kertoo, mikä lopetti pimeyden ja miten muutkin ehkä voisivat selvitä
  6. Brexit uhkaa Pohjois-Irlannin rauhaa enemmän kuin autopommi
  7. Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin
  8. Tämän vuoden hittidieeteiksi voivat nousta pegaanius ja ”eko-ketoilu” – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa Tilaajille
  9. Lounais-Suomi on Itämeren pahimpia fosforin lähteitä, vaikka valtaosalla alueen pelloista ei edes tarvita ravinnetta
  10. Saksan Merkel ja Ranskan Macron yrittävät kaikin tavoin saada EU:n näyttämään yhtenäiseltä – HS:n kirjeenvaihtajat vastaavat, miksi parivaljakon ystävyys on ollut koetuksella
  11. Jos levy-yhtiö olisi saanut tahtonsa läpi, meillä ei olisi Meiju Suvasta – Laulaja kertoo HS:n syntymäpäivä­haastattelussa myös totuuden urbaani­tarinasta, jonka mukaan hän ratkaisi pyramidien salaisuuden Tilaajille
  12. Näytä lisää