Kotimaa

Ilmavoimien harjoitus Lemmenjoella johti syytteisiin – Mistä näissä vapaaehtoisissa harjoituksissa on kyse ja miten ne eroavat varsinaisista kertausharjoituksista?

Lemmenjoen harjoitus oli vapaaehtoisille. Eroja Puolustusvoimien varsinaisiin kertausharjoituksiin on useita: kertausharjoitukseen esimerkiksi tulee käsky, vapaaehtoiseen harjoitukseen kutsu. Puolustusvoimien vapaaehtoisia kertausharjoituksia ei ole edes olemassa.

Puolustusvoimat ohjaa puolustushaaroja ja joukko-osastoja käyttämään vapaaehtoisia harjoituksia erityisesti valmistavina harjoituksina kertausharjoituksiin, kertoo osastoesiupseeri Petteri Tammi Pääesikunnan koulutusosastolta.

”Kertausharjoitus päästäisiin tällöin aloittamaan heti täysipainoisesti, eikä kallista aikaa menisi siihen orientoitumiseen”, majuri Tammi sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vapaaehtoisten harjoitusten luonne ja niiden ero varsinaisiin kertausharjoituksiin on herättänyt keskustelua tällä viikolla, kun kahta Ilmavoimien upseeria vastaan nostettiin syyte vapaaehtoisen harjoituksen aikana vuonna 2017 sattuneista tapahtumista.

”Niissä on hyvin oleellinen ero. Kertausharjoitus on velvoittava”, sanoo Tammi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kertausharjoitukseen voidaan käskeä reserviin kuuluva asevelvollinen. Määräys harjoitukseen osallistumisesta pitää lähettää vähintään kolme kuukautta ennen harjoitusta.

Kertausharjoituksesta voi saada luvan jäädä pois tietyin laissa kerrotuin edellytyksin. Tällaisia syitä ovat esimerkiksi taloudelliset, terveydelliset tai opintoihin liittyvät asiat.

Tammi korostaa, että Puolustusvoimien vapaaehtoisia kertausharjoituksia ei ole olemassakaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Meillä on vain velvoittavia kertausharjoituksia, ja sitten meillä on Puolustusvoimien johtamia vapaaehtoisia harjoituksia, jotka nimensäkin mukaisesti ovat vapaaehtoisia.”

Ero näkyy käytännössä myös siinä, että kertausharjoituksiin tulee postissa vihreäpohjainen käsky, kun taas vapaaehtoiseen harjoitukseen tulee keltainen kutsu. Molemmista harjoitustyypeistä saa kertausharjoituspäiviä, joilla on merkitystä esimerkiksi ylennyksien osalta.

”Vapaaehtoisten harjoitusten tarkoitus yleensä on, että pidetään yllä varusmiespalveluksen aikana saatuja tietoja ja taitoja. Niissä koulutetaan mahdollisesti vaativampiin tehtäviin tai perehdytetään sotilaallisessa maanpuolustuksessa mahdollisesti tapahtuviin muutoksiin”, sanoo Tammi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastaavia asioita koulutetaan myös varsinaisissa kertausharjoituksissa. Ero tulee kuitenkin usein esiin harjoitusten luonteessa.

Vaikka tehtäväkohtaisia kertausharjoituksia järjestetäänkin, niin kertausharjoituksissa harjoitetaan yleensä joukkokokonaisuuksia suunnitellussa sodan ajan kokoonpanossa. Ne mahdollistavat myös joustavan sotilaallisen valmiuden kohottamisen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vapaaehtoiset harjoitukset voivat olla sellaisia, että sinne kootaan yksittäisiä henkilöitä, joilla on samanlainen tahtotila saada esimerkiksi koulutusta johonkin tiettyyn aiheeseen. Heitä kootaan useasta eri joukosta.”

Velvoittaviin kertausharjoituksiin osallistuu vuosittain noin 18 000 miestä ja naista ja vapaaehtoisiin harjoituksiin noin 10 000.

Viime vuonna kertausharjoituksiin liittyviä koulutuspäiviä oli runsaat 105 000 ja vapaaehtoisiin harjoituksiin liittyviä vajaa 35 000. Kertausharjoitusten keskimääräinen pituus on 5–6 päivää. Tyypillinen vapaaehtoinen harjoitus kestää yhden viikonlopun.

Puolustusvoimien harjoitusten todellisten kustannusten tarkka laskeminen on mutkikasta, mutta kertausharjoituksiin käytetään vuosittain noin 17 miljoonaa euroa. Vapaaehtoisiin harjoituksiin käytettiin viime vuonna noin 3,5 miljoonaa euroa.

Puolustusvoimille vapaaehtoisten harjoitusten järjestäminen on selvästi halvempaa kuin kertausharjoitusten. Yksi harjoituspäivä maksaa keskimäärin kolme kertaa enemmän kertausharjoituksissa kuin vapaaehtoisissa harjoituksissa.

Kustannusero johtuu pääosin siitä, että kertausharjoituksiin osallistujille maksetaan matkojen ja päivärahan lisäksi reserviläispalkkaa. Vapaaehtoisissa harjoituksissa osallistujat saavat vain päivärahaa ja korvauksen matkoista. Lisäksi kertausharjoituksissa on mukana enemmän kantahenkilökuntaan kuuluvia, mikä on kallista.

Kertausharjoitukset ja vapaaehtoiset harjoitukset eroavat myös siinä, että vapaaehtoisiin harjoituksiin osallistuvien ei tarvitse kuulua reserviin tai sodan ajan joukkoihin. Osallistujilta ei vaadita edes varusmiespalveluksen suorittamista.

”Kaikilla halukkailla reserviläisillä ei ole sodan ajan sijoitusta. Heistä monet haluavat käyttää vapaaehtoisia harjoituksia oman maanpuolustustahdon ja sotilaallisia valmiuksia palvelevien taitojen ylläpitämiseksi”, sanoo Tammi.

Vapaaehtoisiin harjoituksiin voi päästä monia reittejä. Niihin voi ilmoittautua halukkaaksi esimerkiksi Puolustusvoimien aluetoimistoissa.

”Vapaaehtoiseen harjoitukseen voidaan kutsua vaikka terveydenhuollon ammattilaisia, naisia ja miehiä, ja sitä kautta hyödyntää heidän osaamistaan.”

Puolustusvoimien johto määrittelee tavoitteet kertausharjoituskoulutukselle. Se sisältää koulutettavien määrän ja koulutuspäivät, joihin eri puolustushaarat sitoutuvat.

Vapaaehtoisilla harjoituksilla ei ole tällaisia valtakunnallisia tavoitteita.

”Niitä järjestetään tarpeen mukaan. Hallintoyksiköt maksavat kustannukset itse eli niitä toteutetaan resurssien puitteissa.”

Koska mitään yhteisiä tavoitteita ei ole, se antaa eri puolustushaaroille ja joukkoyksiköille mahdollisuuden toimia vapaaehtoisten harjoitusten suhteen kunkin tarpeen vaatimalla tavalla. Tämän vuoksi vapaaehtoisia harjoituksia on hyvin erilaisia.

”Vapaaehtoiset harjoitukset menevät joukko-osastojen ja puolustushaarojen omista toimintamäärärahoista. Jos ei ole rahaa, niitä ei toteuteta.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Koskelantiellä – Poliisipartio osui ensimmäisenä paikalle sattumalta

  2. 2

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  3. 3

   Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  4. 4

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  5. 5

   Pilkkasiko Trump-lippikseen pukeutunut poikakoulun oppilas alkuperäiskansan aktivistia? Viraalivideon tarina täydentyi yön aikana

  6. 6

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  7. 7

   Ravintola Kaisaniemi on haettu konkurssiin – Puistoravintola on toiminut yhtäjaksoisesti samassa rakennuksessa vuodesta 1839

  8. 8

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  9. 9

   Oulun-junan erikoinen tömähdys on yhä arvoitus – Onnettomuus­tutkinta­keskuksen johtaja ei muista vastaavaa tapausta

  10. 10

   Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  2. 2

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  3. 3

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  4. 4

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  6. 6

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  7. 7

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  8. 8

   Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  9. 9

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  10. 10

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  10. 10

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää