Kotimaa

Kun Anna Trygg ottaa esiin peukalon­kokoisen sikiö­nuken, on tosi kyseessä – Odottava äiti pitää saada käsittämään, että päihteistä kärsii ihan oikea pikku­ihminen

Raskaana olevien naisten tupakointi on Suomessa pysynyt samana jo yli kolme vuosikymmentä, vaikka sen haitoista on puhuttu kymmeniä vuosia.

Se on pienempi kuin peukalo, mutta sillä on jo sormet ja varpaat itsellään. Silmät, nenä ja suu erottuvat selkeästi. Pää on muuhun ruumiiseen verrattuna valtava.

Se on nukke, joka esittää yhdeksänviikkoista sikiötä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS kertoi joulukuussa Venäjän Kaukoidästä, jossa samoja nukkeja käytetään abortinvastaiseen työhön. Suomessa neuvoloilla esimerkiksi Tampereella, Kuopiossa ja Joensuussa on käytössä samanlaisia nukkeja, mutta niiden tarkoituksena ei ole kääntää kenenkään raskauden keskeytykseen päätyneen päätä vaan tehdä sikiönkehityksen seuraaminen käsinkosketeltavaksi ja ehkä sillä tavalla todellisemmaksi.

Nukeista koetaan olevan hyötyä etenkin päihdeäitien kohdalla.

”Heillä ei aina pysy mielessä se, että vauva on oikeasti tulossa”, kertoo osastonhoitaja Anna Trygg.


Trygg työskentelee Tampereen kaupungin lastensuojelun avopalveluihin kuuluvassa perhetukikeskus Päiväperhossa, jonka asiakaskunta koostuu päihdeäideistä ja heidän lapsistaan. Useimmat aikuisasiakkaista ovat sekakäyttäjiä, lähes kaikki tupakoivat. Useimmiten naiset käyttävät buprenorfiinia, amfetamiinia ja kannabista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oman päihteidenkäytön vaikutukset kehittyvälle sikiölle aiheuttavat Tryggin mukaan raskaita syyllisyydentunteita, joiden kanssa on joskus vaikea toimia oikein.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Eivät he raskautta aktiivisesti yritä unohtaa, mutta se on heille eräänlainen suojautumiskeino”, Trygg kertoo.

Nukkeja on kaksi laatikollista. Samettirasian nuket mallintavat, minkälainen sikiö on raskausviikoilla yhdeksän, kymmenen, yksitoista ja kaksitoista. Isommassa laatikossa pötköttelevät nuket esittävät sikiönkehitystä raskausviikoilla 14, 17, 24 ja 28.

Tavallisissa neuvoloissa nukkejen avulla voidaan tehdä kehittyvästä sikiöstä ja tulevasta vanhemmuudesta konkreettisempi asia myös esimerkiksi tulevalle isälle, ensisynnyttäjälle tai vaikka tulevalle isosisarukselle.

Vatsanpeitteiden alla kohdun suojissa kehittyvää ihmissikiötä voi toki kuunnella ja kurkistella ultraäänellä, mutta nukkea voi koskettaa ja punnita, tunnustella ja opetella kannattelemaan oikein.

Niiden pinta on ihon tuntuista materiaalia ja käyttöohjeiden mukaan ne tarjotaan kosketeltavaksi lämpiminä kuin oikea ihmisenalku. Se voi toimia keskustelunavauksena ja herättää kiintymyksentunteita.


Näiden ominaisuuksiensa vuoksi nuket voivat motivoida päihteiden tai tupakan kanssa kamppailevaa äitiä päihteettömyyteen ja tupakoinnin lopettamiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mietimme heidän kanssaan nukkejen avulla esimerkiksi kysymystä siitä, että minkä kokoinen äidin oma vauva on kyseisellä raskausviikolla nukkeen verrattuna”, Trygg kertoo.

Juuri tästä syystä Päiväperhossa uskotaan sikiönukkejen olevan avuksi.

”Sillä tavalla toivomme, että äidin ajatus lähtisi kohti omaa vauvaa ja tulisi konkreettisemmaksi, että siellä kohdussa todella on joku, ja sitä, mitä hänelle kuuluu.”


Tupakoinnin vaarat kehittyvälle sikiölle ovat ilmeisiä, ja niistä on valistettu kansalaisia jo vuosikymmenten ajan. Silti lähes joka kuudes raskaana oleva suomalaisnainen tupakoi. Alle 20-vuotiaista raskaana olevista naisista vuonna 2017 tupakoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan melkein puolet, 42 prosenttia.

Lukemat ovat yhtä korkeita kuin 1980-luvulla. Samaan aikaan Ruotsissa enää vain viisi prosenttia raskaana olevista tupakoi.

Istukan kautta sikiö saa pieneen kehoonsa samat vaaralliset aineet kuin tupakoiva äitikin: nikotiinia, hiilimonoksidia eli häkää ja erilaisia polysyklisiä hiilivetyjä, syanidia.

Äidin passiivisen tupakoinnin, siis muiden tuottaman tupakansavun hengittelyn kautta elimistöön siirtyvien aineiden, aiheuttamat haitat ovat yhtä pahoja. Vain häkäkaasut jäävät saamatta.

Tupakointi lisää merkittävästi sikiön kasvuhäiriön, ennenaikaisen synnytyksen, istukan ennenaikaisen irtoamisen, etisen istukan ja kohtukuoleman mahdollisuutta. Savukkeiden sisältämä nikotiini heikentää kohdun sekä istukan verenkiertoa ja samalla myös sikiön hapensaantia.

Jos äiti jatkaa tupakointia raskauden ensimmäisen kolmanneksen, eli 12. raskausviikon, jälkeen, kasvaa esimerkiksi vauvan riski sydämen, sormien ja varpaiden epämuodostumiin.


Tampereella Päiväperhossa odottavat äidit painivat tupakan lisäksi huumausaineiden ja muiden päihteiden kanssa. Huumeongelmaa ratkaistaessa tupakoinnin lopettaminen ei ole aina realistista. Sekakäyttäjä ei usein pysty kerralla lopettamaan kaikkien omalle ja kehittyvälle sikiölle vaarallisten aineiden käyttöä.

”Kannustamme heitä tietysti savuttomuuteen ja tarjoamme vieroitustuotteita, etteivät he tupakoisi raskausaikana, mutta näille äideille se tupakoinnista eroon pääseminen on aika vaikeaa.”

Nukkejen lisäksi neuvoloissa on käytössä häkämittareita, jonka avulla tulevan äidin uloshengitysilmasta pystytään mittaamaan veren punasolujen hemoglobiiniin sitoutuneen hiilimonoksiidin eli karboksihemoglobiinin määrä. Karboksihemoglobiini aiheuttaa tarpeeksi korkealle tasolle noustuaan häkämyrkytyksen.

”Kyllä tupakointi on jatkuva puheenaihe meidän neuvolassamme. Motivoimme siihen, että kaikki vähentäminenkin on merkityksellistä”, Trygg sanoo.

Päihteet tuovat raskauden kulkuun monenlaisia ongelmia, ja päihderiippuvaiselle päihteettömyys on vaikeaa. Raskauden kaltainen elämäntilanne voi olla hyvin stressaava, eikä päihteettömyys aina onnistu. Se voi johtaa esimerkiksi siihen, että päihdeäidin vastasyntynyt vauva joutuu ensimmäisenä maailmaan tullessaan huumevieroitukseen.

”Sikiö kokee samoja oireita ja vieroitusoireita kuin aikuinenkin, oli sitten kyse tupakasta tai huumeista”, kertoo Trygg.

Tupakointi ja raskaus

Tupakoiva vaarantaa lapsensa kehityksen


Tupakointi heikentää sekä naisen että miehen hedelmällisyyttä.

Tupakoivan keskenmenoriski on jopa 33 raskautta sadasta, kun tupakoimattomilla vastaava luku on 10–15 raskautta sadasta.

Tupakointi vähentää sikiön kudoksiin kulkeutuvan hapen määrää ja voi aiheuttaa kehityshäiriöitä.

Nuuskan haitat ovat verrattavissa tupakanpolttoon eikä raskaana oleville suositella sähkötupakkaakaan.

Lähde: Duodecim terveyskirjasto, THL

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  2. 2

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  3. 3

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  4. 4

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  5. 5

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  6. 6

   Vantaalla hyvätuloinen eläkeläinen voi maksaa hoivasta satoja euroja enemmän kuin Porvoossa – uusi laki panee kaikki samalle viivalle, katso HS:n laskurilla mitä itse maksaisit

   Tilaajille
  7. 7

   Teollisuusalueen ytimessä Helsingin Malmilla lepää hämmentävä salaisuus – Georg Porokara on haalinut kokoelmiinsa neljän ison omakotitalon verran leluja

  8. 8

   Äänikirjan lukija yllätti Ruotsissa: lateli nauhalle omia, eriäviä mielipiteitään sukupuolentutkimusta koskevasta kirjasta

  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   HS uutisoi väärin pääkaupunkiseudun väestön keskipisteen, sitten asukkaiden sykkivää sydäntä etsittiin kuin dekkaritarinassa – Lopulta selvisi, ettei siellä asu ketään eikä tapahdu mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  3. 3

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  4. 4

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  5. 5

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  6. 6

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  7. 7

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  8. 8

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat