Kotimaa

Voiko seksuaaliri­kokseen syyllistyneen ulkomaalaisen karkottaa? Miksi irakilaiset korostuvat rikos­tilastossa? HS kokosi vastauksia kysymyksiin, joita viime päivien tapahtumat herättävät

Vuoden 2017 tilaston mukaan seksuaalirikoksista epäillyistä joka neljäs oli ulkomaalainen.

Oulun poliisi tiedotti perjantaina tutkivansa neljää uutta epäiltyä seksuaalirikosta, joissa epäillyt tekijät ovat ulkomaalaistaustaisia ja uhrit alle 15-vuotiaita tyttöjä.

Rikosepäilyt ovat herättäneet poikkeuksellista huomiota ja tyrmistystä, koska poliisi tutki jo ennestään viittä eri ulkomaalaistaustaisten henkilöiden tekemiksi epäiltyä seksuaalirikoskokonaisuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS kokosi vastauksia kysymyksiin, joita ulkomaalaistaustaisten henkilöiden tekemiksi epäillyt seksuaalirikokset voivat herättää.

Ovatko ulkomaalaistaustaisten henkilöiden tekemät seksuaalirikokset yleistyneet Suomessa?

Selvä valtaosa seksuaalirikoksista epäillyistä on kantasuomalaisia, mutta ulkomaan kansalaiset ovat määräänsä nähden yliedustettuina seksuaalirikostilastoissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuonna 2017 ulkomaisten epäiltyjen osuus oli poliisin tietoon tulleista kaikista seksuaalirikoksista noin 17 prosenttia. Tapaukset, joissa epäilty on tiedossa, ulkomaiden kansalaisten osuus on 23,5 prosenttia.

Vuonna 2016 ulkomaalaisten osuus seksuaalirikoksista oli selvästi suurempi kuin vuonna 2017. Tuolloin tiedossa olevista seksuaalirikosepäillyistä ulkomaiden kansalaisia oli noin 29 prosenttia.

Raiskauksista epäillyistä ulkomaalaisten osuus on ollut vielä isompi kuin seksuaalirikosepäillyistä ylipäätään. Raiskauksista epäillyistä yli kolmannes oli ulkomaiden kansalaisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime vuoden rikostilastoa ei ole vielä julkaistu.

Rikostilastoissa korostuvat maat, joista tullaan Suomeen turvapaikanhakijoina.

Erityisesti irakilaisten mutta myös afganistanilaisten epäiltyjen määrät ovat kasvaneet verrattuna tämän vuosikymmenen alkuun. Määrät nousivat uudella tasolle sen jälkeen, kun Suomeen saapui poikkeuksellisen paljon turvapaikanhakijoita vuonna 2015.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisi ei ole tiedottanut, mistä maista Oulun seksuaalirikoksista epäillyt ovat lähtöisin. Ylen joulukuussa julkaiseman selvityksen mukaan epäillyt ovat tulleet Suomeen eri maista kuten Irakista, Afganistanista ja Eritreasta.

Miksi erityisesti irakilaiset ovat yliedustettuina rikostilastoissa?

HS käsitteli laajassa kirjoituksessa toukokuussa 2017 sitä, miksi irakilaiset ovat yliedustettuina raiskaustilastoissa ja mitä ilmiölle voisi tehdä. Täältä voit lukea koko jutun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Useat HS:n tuolloin haastattelemat poliisit ja tutkijat sanoivat, että irakilaisten suureen seksuaalirikoslukuun vaikuttavat voimakkaasti Irakin olot.

Maassa on sodittu pitkään. Sieltä tulleet nuoret miehet ovat kasvaneet väkivallan keskellä. Osa heistä on myös osallistunut taisteluihin.

Monilla tulijoista on rikkinäiset perheet, ja Suomessa yhteisön ja suvun sosiaalinen kontrolli puuttuu. Taustalla vaikuttaa useiden asiantuntijoiden mielestä myös erilainen käsitys naisten asemasta.

Myös HS:n haastattelemat irakilaiset nostivat esiin kulttuurierot.

Suomen pakolaisavussa työskennellyt irakilaisnainen arvioi, että tilanteeseen vaikuttaa suuresti naisten heikko asema Irakissa. Hänen mukaansa Irakissa lapset kasvatetaan siihen, että pojilla ja miehillä on eri oikeudet kuin tytöillä ja naisilla.

Eräs irakilainen mies kertoi myös tuntevansa irakilaisia naisia ja miehiä, jotka uskovat, että nainen ei voi avioliitossa kieltäytyä lainkaan seksistä.

Hän arvioi, että irakilaismiehet saattavat tulkita suomalaisia naisia väärin monista syistä. Irakista puuttuu deittailukulttuuri, minkä vuoksi miehet eivät välttämättä osaa käyttäytyä treffeillä oikein ja lukea oikein sitä, mitä nainen käytöksellään tarkoittaa. Irakissa miehet eivät ole myöskään tottuneet näkemään naisia humalassa, mikä voi lisätä väärinkäsityksiä.


Voiko seksuaalirikokseen syyllistyneen ulkomaalaisen käännyttää tai karkottaa Suomesta?

Useissa tapauksissa kyllä, mutta tilanne henkilön kotimaassa voi joissakin tapauksissa estää karkotuksen.

Ulkomaalaislain mukaan oleskeluluvan saanut henkilö voidaan karkottaa, jos hänen tekemästään rikoksesta laissa säädetty enimmäisrangaistus on vähintään yksi vuosi vankeutta tai hän syyllistyy rikoksiin toistuvasti.

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, raiskaus ja lähes kaikki muutkin seksuaalirikokset ylittävät rangaistusasteikoltaan sen rajan, että henkilö voidaan karkottaa rikoksen perusteella. Karkottaminen on mahdollista, vaikka oleskelulupa olisi pysyvä.

Maahanmuuttovirasto päätti viime vuoden tammi–marraskuussa karkottaa väkivalta-, seksuaali- ja muiden rikosten perusteella kaikkiaan 91 henkilöä. Eniten rikosperusteisia karkotuspäätöksiä saivat irakilaiset, virolaiset ja somalialaiset.

”Jos henkilö tuomitaan ehdottomaan vankeuteen, hän suorittaa rangaistuksen ensin Suomessa. Karkotus tapahtuu sen jälkeen, kun hän on suorittanut rangaistuksensa”, kertoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

Suomi ei kuitenkaan karkota ihmisiä, jos he ovat vaarassa joutua esimerkiksi kidutetuksi kotimaassaan. Tässä asiassa Suomea sitovat kansainväliset sopimukset.

Perustuslain mukaan ulkomaalaista ei saa karkottaa, luovuttaa tai palauttaa, jos häntä tämän vuoksi uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu.

Jos turvapaikanhakija syyllistyy rikokseen hakuprosessin aikana, häntä ei käännytetä suoraan maasta. Maahanmuuttovirasto arvioi tällaisessakin tapauksessa, onko henkilö kansainvälisen suojelun tarpeessa.

”Karkottamisessa on otettava huomioon myös lapsen etu ja perhe-elämän suoja, jotka tulevat kansainvälisistä sopimuksista. Suomessa lainsäädännön on luonnollisesti oltava linjassa oikeudellisesti sitovien kansainvälisten sopimusten, kuten vaikkapa Euroopan ihmisoikeussopimuksen kanssa”, Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen totesi Helsingin Sanomissa aiemmin tammikuussa.

Poliisi on varoittanut sosiaalisessa mediassa vaanivista saalistajista – miten siellä kannattaa toimia?

Oulun poliisi varoitti joulukuussa etenkin nuoria tyttöjä ja heidän vanhempiaan ulkomaalaisista miehistä, jotka saalistavat tyttöjä netissä. Nuorten kannattaa varoa netissä kuitenkin muitakin kuin ulkomaalaistaustaisia saalistajia.

Keskusrikospoliisi on kartoittanut nuoriin kohdistuvia rikoksia, ja näyttää siltä, että nuoria saalistavat netissä aktiivisesti myös suomalaiset. Lisäksi uhreiksi voivat joutua tyttöjen ohella myös pojat.

Suomessa kirjattiin viime vuonna yhteensä 458 rikosilmoitusta, jotka johtivat tutkintaan lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia ja joissa tekopaikaksi oli ilmoitettu internet. Edellisenä vuonna määrä oli 482.

Tapausten todellinen määrä on tätä suurempi, koska vain osa tapauksista tulee poliisin tietoon.

Helsingin poliisi varoitti viimeksi maanantaina, että sekä tyttöjä että poikia voidaan houkutella seksuaalisiin tekoihin sosiaalisen median sovellusten ja pelien kautta.

Poliisi antoi myös aikuisille ohjeita, kuinka he voivat suojella lapsia somessa ja mitä tulisi tehdä, jos epäilee lapsen joutuneen hyväksikäytön kohteeksi verkossa. Ohjeet löytyvät tämän kirjoituksen lopusta.

Poliisin mukaan houkuttelijat luovat usein lapsia kiinnostavia valeprofiileja ja juttelevat heille tutuista aiheista. Tyypillisiä toimintatapoja ovat myös lasten huolien kuunteleminen, heidän kehumisensa sekä tavaroiden ja päihteiden tarjoaminen.

Lopulta lapsia voidaan houkutella seksuaaliseen kanssakäymiseen tai heiltä voidaan pyytää esimerkiksi kuvia, joiden avulla heitä saatetaan kiristää myöhemmin.

Täsmennys 13.1.2019: Lisätty ulkomaalaisten epäiltyjen osuus seksuaalirikoksista, joissa epäily on tiedossa. Osuus on 23,5 prosenttia. Alkuperäinen luku 17 prosenttia oli saatu poliisilta ja laskettu kaikista seksuaalirikosepäilyistä, myös niistä, joissa epäiltyä ei ole poliisin tiedossa. Luvut perustuvat PolStatin eli poliisin tulostietojärjestelmän julkaisuun. Lue lisää: 12-vuotias lisättiin outoon Whatsapp-ryhmään, sitten tuntemattomat miehet alkoivat viestitellä

Fakta

Kerro lapsellesi sosiaalisen median vaaroista


 Selvitä, mitä sosiaalisen median sovelluksia lapsi käyttää ja perehdy niiden yksityisyysasetuksiin. Seuraa myös lapsen profiileita.

   Kysy, keiden kanssa lapsi juttelee. Rohkaise häntä kertomaan heti, jos joku tuntematon ottaa yhteyttä tai pyytää kuvia tai tapaamista.

 Kerro lapselle somen vaaroista ja itsemääräämisoikeudesta.

 Jos epäilet lapsen joutuneen häiriköinnin tai seksuaalirikoksen kohteeksi, ota lapselta puhelin pois, jotta hän ei poista todistusaineistoa. Tallenna kuvakaappaukset kaikesta yhteydenpidosta lapsen ja epäilyttävän henkilön välillä.

 Älä ole itse yhteydessä epäiltyyn hyväksikäyttäjään tai estä hänen yhteydenottojaan, vaan ota yhteyttä poliisiin mahdollisimman pian.

Lähde: Helsingin poliisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  2. 2

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  3. 3

   Siveys on muotia, ja se näyttää pirun hyvältä

  4. 4

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  5. 5

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  6. 6

   Andy McCoyn korkea kuume ei haitannut – suomirockin ikoni Pelle Miljoona Oy kärsi ensin niveljäykkyydestä, mutta tarjosi lopulta suuren sukupolvikokemuksen

  7. 7

   Suosittu keikka­paikka Nosturi puretaan, ja luvatusta korvaajasta ei ole tietoakaan – ”Helsingin parhaille paikoille on tulossa hiljaisia mausoleumeja”

  8. 8

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  9. 9

   ”Kova ääni ja tömähdys” lopettivat intercity­junan matkan Lahteen – VR ja viran­omaiset tutkivat junaa ja rataa

  10. 10

   Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  3. 3

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  4. 4

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  5. 5

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  6. 6

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  7. 7

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  8. 8

   Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää