Kotimaa    |   HS-analyysi

Kenestä tulee Puolustusvoimain komentaja? Korkeiden upseerien rikosepäilyt varjostavat Jarmo Lindbergin kautta

Kenraali Jarmo Lindbergin virkakausi päättyy heinäkuun lopussa.

Seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana tehdään tärkeitä päätöksiä koskien Puolustusvoimien johtoa. Taustalla on se, että peräti neljä vuonna 1959 syntynyttä ja kadettikurssilta 66 valmistunutta kenraalia on siirtymässä reserviin.

Nykyisen komentajan, kenraali Jarmo Lindbergin viisivuotinen kausi päättyy heinäkuun lopussa. Myös Puolustusvoimien kakkosmies, kenraaliluutnantti Timo Kivinen lähestyy eroamisikää, sillä hän täyttää joulukuussa 60 vuotta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tänä vuonna täyttävät 60 vuotta myös Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Timo Rotonen ja tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri Harri Ohra-aho. Uuden tiedustelupäällikön valinta kiinnostanee tavallista enemmän, sillä Ohra-ahon seuraajasta tulee tiedustelulainsäädännön myötä paljon vartija.

Käytännössä huippu-upseerien urakierto pyörähtää ison kierroksen, jolla on heijastusvaikutus myös alemmille tasoille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sotilaiden eläkkeelle pääsyä ollaan parhaillaan myöhentämässä asteittain kahdella vuodella.

Kenraalien eroamisikä nousee vähitellen 60 vuodesta 62 vuoteen ja Puolustusvoimain komentajan 63 vuodesta 65 vuoteen.

Siirtymäajalla nykykenraaleiden eroamisikä riippuu syntymävuodesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lain mukaan vuonna 1959 syntyneen Puolustusvoimain komentajan pakollinen eroamisikä on 64 vuotta ja kolme kuukautta. Samana vuonna syntyneiden kenraalien eroamisikä on 60 vuotta ja kuusi kuukautta.

Keskeisiä vaikuttajia uuden Puolustusvoimain komentajan valinnassa ovat virassa oleva komentaja, puolustusministeri ja tasavallan presidentti eli Lindberg, Jussi Niinistö (sin) ja Sauli Niinistö.

Puolustusministeri Niinistö kertoi torstaina HS:lle, että hän on jo keskustellut asiasta tasavallan presidentin kanssa. Hän ei kuitenkaan halunnut avata asiaa enempää, koska nimitysoikeus kuuluu presidentille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Historiassa on esimerkkejä siitä, kuinka virassa olleet komentajat ovat vaikuttaneet vahvasti seuraajiensa valintaan. Perintöprinssejä kasvattivat muun muassa Jaakko Valtanen ja Gustav Hägglund.

Suurin suosikki Lindbergin seuraajaksi on Lindberg itse. Kenraalit on nykyisin tapana nimittää virkoihinsa viiden vuoden määräajaksi, mutta viisi vuotta ei ole mikään lakiin kirjattu vuosimäärä. Ikänsä puolesta Lindberg voitaisiin nimittää uudelleen toiselle vain hiukan lyhyemmälle kaudelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toinen kysymys on se, haluaako Lindberg jatkaa. Mies on uransa huipulla ja paloa voi olla jo muihin haasteisiin. Upseerien urakulttuuriin kuuluu myös se, ettei tuleen jäädä makaamaan. Lähes kymmenen vuotta samalla pallilla olisi pitkä aika.

Toisaalta historiallisen kallis Hornet-hävittäjän seuraajan valinta eli HX-hanke lähestyy ratkaisevia vaiheitaan. Entisenä Ilmavoimien hävittäjälentäjänä Lindberg saattaa haluta olla mukana varmistamassa, ettei mikään mene loppumetreillä pieleen.

Lindbergin kauden loppua varjostavat kuitenkin käynnissä olevat korkeita upseereita koskevat rikostutkinnat. Pisimmällä on Ilmavoimien komentajaa, kenraalimajuri Sampo Eskelistä ja Karjalan lennoston entistä komentajaa, eversti Markus Päiviötä koskevat rikosepäilyt. Molempia vastaan on nostettu syyte sotilasrikosasioissa.

Eskelisen epäillään laiminlyöneen velvollisuutensa aloittaa viivytyksettä esitutkinta alaistaan Päiviötä koskevista rikosepäilyistä. Syyttäjä kertoi torstaina, että hän harkitsee asiassa myös Lindbergin toimintaa koskevan selvityksen aloittamista.

Marraskuussa aloitti keskusrikospoliisi lisäksi jääviysepäilyjä koskevat esitutkinnat, joiden kohteina ovat Merivoimien entinen esikuntapäällikkö, lippueamiraali Timo Hirvonen ja Ilmasotakoulun johtaja, eversti Mikko Punnala. Molemmissa tapauksissa rikosnimikkeenä on virkavelvollisuuden rikkominen.

Paraikaa Pääesikunta tutkii myös epäilyä, jossa pariakymmentä varusmiestä ja ammattisotilasta epäillään toiseen sotilaaseen kohdistuneesta pahoinpitelystä ja palvelusrikoksesta. Epäillyt rikokset sattuivat marraskuun viimeisellä viikolla Ilmavoimien sotaharjoituksessa.

Useiden kesken olevien rikosepäilyjen suma herättää kysymyksen, onko Puolustusvoimien johtamisessa ja johtamiskulttuurissa kaikki kunnossa. Viime kädessä siitä vastaa Puolustusvoimain komentaja Lindberg.

Lindbergin edeltäjän Ari Puheloisen epäkiitollisena tehtävänä oli ajaa läpi puolustusvoimauudistus. Se oli todellisuudessa poliitikkojen määräämä supistusohjelma, jossa välttämättömyydestä tehtiin puoliväkisin hyve.

Yksi Puheloisen vähemmän tunnettuja saavutuksia puolustusvoimauudistuksessa oli se, että vaikka sen yhteydessä lakkautettiin varuskuntia ja irtisanottiin ihmisiä, niin henkilövähennykset eivät todellisuudessa kohdistuneet kadettiupseereihin. Varsinaisia kärsijöitä olivat siviilit.

Lindbergin kauden saavutuksiin voidaan taas lukea Puolustusvoimien kääntäminen yhä enemmän valmiusorganisaation suuntaan aikana, jolloin Venäjän ulko- ja sotilaspolitiikka on muuttunut aggressiivisemmaksi. Lindbergin kaudella on myös ajettu tehokkaasti Ilmavoimien ja Merivoimien miljardihankintoja.

Uutta komentajaa valittaessa on ensimmäisenä hierarkiassa yleensä sotaväen kakkosmies eli Pääesikunnan päällikkö. Pääesikunta on Puolustusvoimien johtoesikunta ja sen päällikkö on komentajan lähin työtoveri – eräänlainen taistelupari.

Nykyinen Pääesikunnan päällikkö Timo Kivinen on Lindbergin valinta. Miehet tuntevat toisensa jo kadettikouluajoilta, koska he valmistuivat samalta kurssilta.


Kivinen oli alun perin rakuuna, jonka sotilasura vei myöhemmin muun muassa Yhdysvaltojen armeijan vaativalle Airborne and Ranger -kurssille.

Kivinen saavutti Kadettikoulussa kadettien grand slamin: hän oli kurssinsa priimus, kadettivääpeli sekä sai ansioituneimmalle upseeriksi valmistuneelle jaettavan kunniamiekan. Kadettivääpeli on sotilasarvoltaan korkein oppilas Kadettikoulussa.

Saavutus ei ole ainutlaatuinen mutta harvinainen.

Pääesikunnan päällikön jälkeen katseet yleensä kääntyvät seuraajavalinnassa muihin kenraaliluutnantteihin tai vara-amiraaleihin.

Suurinta ja tärkeintä puolustushaaraa eli Maavoimia komentaa tällä hetkellä kenraaliluutnantti Petri Hulkko.


Hulkko on taustaltaan laskuvarjojääkäri. Hänet tunnetaan yhtenä niistä, jotka ovat olleet kehittämässä suomalaista erikoisjääkäritoimintaa.

Hulkko on ollut myös merkittävissä tehtävissä viime vuosina, kun Maavoimia on kehitetty voimakkaasti koulutusorganisaatiosta lähemmäksi valmiusorganisaatiota.

Hulkolla lienevät myös yhteiskuntasuhteet kunnossa, sillä hän toimi vuosina 2008–2011 silloisen puolustusministerin Jyri Häkämiehen (kok) sotilasneuvonantajana.

Vuonna 1961 syntyneenä hän pystyisi palvelemaan komentajana kokonaisen viisivuotiskauden.

Toinen ikänsä puolesta sopiva ehdokas on Puolustusvoimien strategiapäällikkö Kim Jäämeri (s.1964).


Jäämeri on useille suomalaisille päättäjille tuttu mies, sillä hän toimi valtakunnallisten maanpuolustuskurssien johtajana vuosina 2007–2010. Maanpuolustuskurssien johtaminen on sotilaille yksi tehokkaimpia tapoja verkottua päättäjien ja johtavissa asemissa olevien kanssa.

Jäämeren kohdalla suurin ”mutta” saattaa liittyä siihen, että hänen taustansa on Lindbergin tapaan Ilmavoimissa. Kaikki eivät ehkä katso hyvällä, että uudeksi komentajaksi valittaisiin jälleen entinen hävittäjälentäjä.

Toisaalta puolustushaaran merkitystä lienee komentajavalinnoissa liioiteltu. Pienen maan asevoimissa ei ole varaa nurkkakuntaisuuteen, minkä ymmärtävät varmasti myös ne, jotka tekevät seuraavaa komentajavalintaa.

Muita mahdollisia kenraaliluutnanttitason ehdokkaita ovat Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö Timo Rotonen ja Puolustusvoimien operaatiopäällikkö Eero Pyötsiä (s.1961).


Rotosen aselaji oli alun perin ilmatorjunta, mutta hänestä on koulutettu viime vuosina huollon ja logistiikan erikoismies. Hän on johtanut muun muassa Logistiikkalaitosta, jonka kautta Puolustusvoimien miljardiluokan hankinnat nykyään tehdään. Sillä saattaa olla merkitystä, kun käynnissä ovat ennätyshankinnat.


Pyötsiän uraan mahtuu vuosia Puolustusministeriössä muun muassa yksikön johtajana. Hän kuuluu myös siihen suomalaisten sotilaiden joukkoon, joka on opiskellut Harvardissa.

Kuinka nyrkit savessa Puolustusvoimien huipulla käydään sitten valtakamppailua? Käsitykset siitä vaihtelevat.

Historiankirjat kertovat, että kenraalikunnan vahvat persoonat ovat aina riidelleet, joskus jopa lapsellisuuteen saakka. Sotilasalalla kilpailu on erittäin kovaa. Aina ei ole helppoa katsoa sivusta, kuinka samalla kurssilla aloittanut kadettiveli tai -sisar etenee urallaan nopeammin.

1960-luvulla komentajana toiminut Mannerheim-ristin ritari Yrjö Keinonen piti korkeimman upseeriston vääntöä hyvin verisenä. Keinonen tiesi asian hyvin, sillä hänen valintansa herätti aikoinaan kohua, koska hän ohitti monia virkaiältään ja arvoltaan korkeampia upseereita.

Sen sijaan edellinen komentaja Puheloinen sanoi valituksi tultuaan HS:n haastattelussa, että Keinosen muistelmat eivät ole tätä päivää. Hän painotti, että ”kenraalit ovat toisilleen lojaaleja”.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Bussit ohittavat pikkukaupungit kovan hintakilpailun takia – ”Nyt ajetaan omalla autolla ja kärsitään”

  4. 4

   Tässä ovat uudet Muumit – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  5. 5

   ”Mummohypoteesi” sai vahvistuksen – Vaikutus lapsikuolleisuuteen riippui kuitenkin siitä, oliko kyseessä isän vai äidin äiti

  6. 6

   Pako Britanniasta kiihtyy EU-eron alla

   Tilaajille
  7. 7

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  8. 8

   Onko valkokankaalla koskaan nähty näin rujoa ja epäonnista naispoliisia? Lähes tunnistamaton Nicole Kidman hätkähdyttää synkässä rikosdraamassa

  9. 9

   Helsinkiläinen kolmen lapsen perhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

  10. 10

   Venäjä rakentaa nyt kovaa vauhtia sotilastukikohtia Suomen naapuriin – HS:n videot näyttävät, millaista sotilaallista toimintaa arktisella alueella on

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   Seeprakuvion jättihyöty varmistui videolta, kun tutkijat pukivat seeproja ja hevosia valeasuihin

  3. 3

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  4. 4

   Kiltteydellään hurmannut kumppani alkoikin vähitellen kontrolloida kaikkea – sadat lukijat kertoivat, millaista on, kun puolison mieli järkkyy

   Tilaajille
  5. 5

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja korvatakseen muovipussit ja se sai sosiaalisen median tolaltaan – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  6. 6

   Perussuomalaisten kannatus nousee, ja kampanja tiivistyy Ouluun: ”Ihan tavalliset keski-ikäiset ihmiset ovat nyt vihaisia”

  7. 7

   Yli 2 300 suomalaista vastasi HS:n peltipoliisi­kyselyyn: Jaetuin tunnetila on raivo, ja jostain syystä se kohdistuu yhteen mieheen

  8. 8

   Barack Obama todisti katsomossa, kun Niken kenkä ”räjähti” – reaktiota katsottu jo yli 1,5 miljoonaa kertaa

  9. 9

   Maailmankuulu muotimerkki muutti päämyymälänsä Itä-Helsinkiin

  10. 10

   Shiar oli 15-vuotiaana jo päätynyt lastensuojelun asiakkaaksi – Sitten jostakin ilmestyi pankkimies Tuomas Plattonen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  7. 7

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  8. 8

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  9. 9

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  10. 10

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  11. Näytä lisää