Kotimaa

Juhani Lehtonen, 48, ei ole koskaan omistanut kännykkää – Lankapuhelin­verkkoa ajetaan alas, mutta kymmeniltä­tuhansilta löytyy yhä vanhan ajan puhelin

Vanhat lankapuhelinlinjat katoavat Suomesta vuoteen 2025 mennessä, arvioidaan alueellisten puhelinyhtiöiden Finnet-liitosta. Se vauhdittaa perinteisen lankapuhelinten jäämistä historiaan – tosin laitteesta ei välttämättä tarvitse luopua, vaan sen voi ainakin osassa Suomea kytkeä myös kiinteään laajakaistaan.

Vantaalainen Juhani Lehtonen, 48, on innokas tietokilpailujen ja visojen harrastaja ja tarttuu siksi puhelimensa luuriin päivittäin. Siis nimenomaan tarttuu luuriin: hän ei sanojensa mukaan ole koskaan omistanut kännykkää.

Se tekee hänestä harvinaisen sekä ystäväpiirissään että laajemminkin suomalaisten joukossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”On sitä vähän ihmetelty. Joskus joku on sanonut, että koska hankit kännykän”, Lehtonen kertoo.

Toistaiseksi syytä ei ole ollut. Matkapuhelintahan pitäisi muistaa ladata, toisin kuin lankapuhelinta, jonka voi pitää aina kiinni sähköverkossa. Monet kännykän käyttäjät vastaavat puhelimeen vaikka keskellä katua, kailottavat asiansa tuntemattomien kuullen ja joutuvat vaihtamaan uuteen malliin muutaman vuoden välein; sitä Lehtonen ei halua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Nehän on nykyään melkein kasvaneet kiinni ihmisten käteen.”

Lehtonen ei tarvitse kännykkää työtehtäviin, koska ei tällä hetkellä ole työelämässä. Hän ei myöskään ole kova matkustelemaan. ”Ei minulla ole ajatusta, että tarvitsisi olla aina tavoitettavissa”, hän pohtii. ”Jos täytyisi vaikka hätäkeskukseen soittaa, niin sitten varmaan pitäisi lainata joltain kännykkää.”

Mieleen ovat jääneet myös spekulaatiot, joiden mukaan kännyköistä voisi lähteä terveydelle haitallista säteilyä: ”En tiedä, pitääkö se paikkansa, mutta kännyköitä on ollut niin vähän aikaa, että mistä sitä tietää.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Radiokanavien kilpailuista Lehtonen sanoo voittaneensa parikin kännykkää. Ne hän myi pois.

Juhani Lehtosen kaltaisia suomalaisia on yhä vähemmän, sillä kännykkä löytyy jo lähes jokaisen taskusta. Samalla tarpeettomaksi jäävää lankapuhelinverkkoa ajetaan vauhdilla alas.

Viime vuoden puolessavälissä suomalaiskodeissa oli viraston tietojen mukaan mukaan vielä 136 000 kiinteän verkon puhelinliittymää. Tilastokeskuksen Kuluttajabarometri puolestaan kertoo, että lankapuhelinliittymä oli marraskuussa 5,4 prosentilla 15–74-vuotiaiden kotitalouksista ja 6,6 prosentilla 15–84-vuotiaiden talouksista.

Luku pienenee jatkuvasti. Vielä vuonna 2007 kotitalouksien lankapuhelinliittymiä oli 1 220 000. Alla olevasta kuvasta näkyy, kuinka kiinteiden puhelinliittymien määrä on laskenut viime vuosikymmenen aikana. Luvut ovat peräisin kesäkuun lopusta.Telia Finland kertoi viime viikolla lopettavansa lankapuhelinpalvelunsa vuoden loppuun mennessä. Tilalle tarjotaan yhtiön mukaan matkapuhelinpalveluita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vähän pelästyin, että koskeeko se minuakin, mutta sitten luin netistä että Elisa ei lopeta”, Lehtonen sanoo.

Elisa on alan suurin toimija, joka Liikenne- ja viestintäviraston mukaan operoi noin 44:ää prosenttia lankapuhelinliittymistä. Yhtiö kertoi HS:lle tiistaina, ettei aio lakkauttaa lankapuhelimia.

Myös useat pienemmät yhtiöt ovat aiempina vuosina luopuneet perinteisistä lankapuhelinpalveluista – joskin ainakin osa on tarjonnut vaihtoehdoksi paitsi mobiilipalveluita, myös valokuituverkkoa.

Nähdäänkö pian jo päivä, jolloin viimeinenkin lankapuhelin vaikenee Suomessa? Liikenne- ja viestintäviraston kehityspäällikön Joonas Orkolan mukaan sitä on vaikea arvioida.

”Se on nyt kiinni siitä, missä vauhdissa yritykset tekevät näitä liiketoimintapäätöksiä”, hän sanoo. ”Näitä on odotettavissa lähivuosina lisää, mutta voihan olla, että vaikka jokin pieni paikallinen yritys näkee tarpeelliseksi tarjota lankapuhelimia vähän pidempään.”

Alueellisia puhelinyhtiöitä edustavan Finnet-liiton toimitusjohtaja Jarmo Matilainen arvioi, että perinteiset kupariset ”puhelinlangat” poistuvat käytöstä jo lähivuosina. Hänen mukaansa osa tosin korvattaisiin kiinteillä, valokuitukaapelien kautta toimivilla laajakaistayhteyksillä.

”Viimeistään vuonna 2025 kuparilinjat on hyvin suurella todennäköisyydellä korvattu valokuidulla. Alueilla, joilla ei ole paikallisia toimijoita, ne on saatettu korvata mobiiliyhteydellä”, Matilainen sanoo.

Hän ei halua luonnehtia kehitystä perinteisen lankapuhelimen katoamiseksi tai hiljenemiseksi: ”Meidän näkemyksemme mukaan lankapuhelimet eivät koskaan hiljene. Puhelut vain siirtyvät valokuitu- tai nettiyhteyden päähän.”


Käytännössä vanhat puhelinpäätteet – siis perinteiset lankapuhelimet – jäänevät silti lopullisesti historiaan yhdessä kupariverkon kanssa.

”Vaihdetaanhan autojakin uudempiin. Jos joku haluaa nostalgian takia säilyttää vanhan puhelinpäätteen, se on tietysti mahdollista.”

Lankapuhelimen voittokulku kesti Suomessa runsaan sadan vuoden verran.

U. E. Moisala, Kauko Rahko ja Oiva Turpeinen kirjoittavat teoksessa Puhelin ja puhelinlaitokset Suomessa 1877–1977, että puhelin mainittiin suomalaisessa lehdistössä jo marraskuussa 1876. Silloin uudesta keksinnöstä kertoi Suomalainen Virallinen Lehti: ”Ihmehin kaikista ihmeistä on puhuva eli haasteleva sähkölennätin.”

Helsingissä käytiin ensimmäiset puhelinkeskustelut jo seuraavan vuoden lopulla, ja keksintö levisi nopeasti muuallekin maahan. Vuoden 1910 lopussa Suomen kaupungeissa oli keskimäärin viisi puhelinta sataa asukasta kohti, ja ensimmäinen puhelinkoppi otettiin käyttöön pari vuotta myöhemmin.

Vuonna 1954 puhelin oli joka kymmenennellä, 1968 joka viidennellä ja 1974 joka kolmannella suomalaisella.


HS kysyi viime viikolla lukijoiden muistoja puhelimiin liittyvistä piloista ja muista kommelluksista. Kyselyyn vastannut keravalainen Seppo Visti sai kotiinsa puhelimen vuonna 1970, ja ensimmäinen puhelu oli hieman kiusallinen:

”Saimme ensimmäisen puhelimemme 1970. Soitin töistä kotiin tarkistaakseni, onko puhelin jo kytketty. Olin opetellut numeron ulkoa, mutta yhtäkkiä en muistanutkaan, oliko numero 2...874 vai 2...784. No soitin jälkimmäiseen numeroon, josta vastasi vieras ääni”, hän kirjoittaa.

”Minun olisi tietenkin pitänyt sanoa, että anteeksi väärä numero. Mieleeni välähti kuitenkin, että jospa olin sittenkin pyörittänyt ...874. Kysyin, onko tämä 2...784. Mies vastasi, että kyllä on. Minun oli siis vastattava nyt: ’väärä numero’. Enpä voi vastaajaa kovin hölmönä pitää, jos hän piti minua sellaisena.”

Täältä voit lukea lisää lukijoiden muistoja puhelimiin liittyvistä kommelluksista ja jäynistä.

Lankapuhelimen huippuvuodet osuivat 90-luvun alkuun. Vuonna 1993 kotitalouksista 94 prosentilla oli Tilastokeskuksen mukaan ainakin yksi lankapuhelin käytössään.

Mutta kännykkäaika häämötti jo: 90-luvun alussa Suomessa oli jo satojatuhansia matkapuhelinliittymiä ja GSM-verkkoja rakennettiin täyttä häkää. Vuonna 1999 kännykkä löytyi jo useammasta alle 75-vuotiaiden taloudesta kuin lankapuhelin. Alla olevasta kuvasta voi katsoa, kuinka kännykät syrjäyttivät lankapuhelimet vuosituhannen taitteessa.Finnet-liiton Matilaisen mukaan lankapuhelinliittymien tarjonta jatkuu ainakin osassa Suomea niin kauan kuin kysyntää ja käyttäjiä riittää.

Paikallisilla yhtiöillä lasku ei hänen mukaansa mukaan ole ollut yhtä jyrkkää kuin isoilla, mobiilipalveluihin panostaneilla operaattoreilla. Lankapuhelimien käyttäjämäärät ovat silti pudonneet noin kymmenesosaan huippuvuosista.

Matilaisen mukaan lankapuhelimia löytyy yhä etenkin esimerkiksi ruotsinkieliseltä länsirannikolta ja Ahvenanmaalta sekä maaseutualueilta. ”Meillä ei ole tilastoja alueittain, mutta joillakin alueilla 20 prosenttia tai jopa kolmasosa kotitalouksista on edelleen pitänyt lankapuhelinyhteyden”, hän arvioi.

Liikenne- ja viestintäviraston Orkola puolestaan arvioi, että harva olemassa olevista lankapuhelinliittymistä on enää aktiivisessa käytössä. Vanhojen kuparilinjojen kautta kulkee tätä nykyä enemmän laajakaista- kuin lankapuhelinyhteyksiä; niistä Teliakaan ei ainakaan vielä luovu.

”Käyttö on laskenut voimakkaasti ja johdonmukaisesti. Kotitalouksien osalta moni on halunnut pitää lankapuhelinliittymän, vaikka käyttöä ei enää olisi tai se olisi vähentynyt.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  2. 2

   Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

  3. 3

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  4. 4

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  5. 5

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  6. 6

   Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – ”Optikoiden koulutus tähtää myymiseen, eikä riskeistä välttämättä kerrota”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  7. 7

   Keskustelu maahanmuuttajien seksuaali­rikoksista kiihtyi muuallakin Euroopassa, ja lakeja tiukennettiin – Mitä Saksassa ja Ruotsissa on opittu?

  8. 8

   Esikoululaiset uhmasivat hyytävää aamua, sillä ”verikuu” oli nähtävä ihan tähtitornista – ”Vauu”, topatut lapset hihkuivat

  9. 9

   Maanantai on kouluissa isojen ruoka-annosten päivä – Ilmiön syytä ei tiedetä tarkkaan, mutta ruoka­palvelu­vastaavilla on siitä omat arvelunsa

  10. 10

   Ruosteen­punainen Kuu pimeni näyttävästi – kuvakooste ja time lapse -video harvinaisesta luonnon­ilmiöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  2. 2

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  5. 5

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  6. 6

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  7. 7

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  8. 8

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  9. 9

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  10. 10

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  10. 10

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää