Kotimaa

Teinien pila säikäytti niin pahasti, että kaverin vanhemmat saivat puhelun poliisilta – Näin puhelinkopit ja lankapuhelimet saivat lasten luovuuden kukkimaan

HS kysyi lukijoiden kokemuksia lankapuhelimista ja lapsuuden pilapuheluista. Ennen kännykkäaikaa kaveriporukoiden viestinnässä tarvittiin luovuutta: ”Aina torille ei jaksanut lähteä katsomaan oliko siellä meininkejä, joten soitimme johonkin torilla sijainneeseen puhelinkoppiin.”

”Noin 10-vuotiaina soiteltiin kavereiden kanssa HPY:n [Helsingin puhelinyhdistys] puhelinkopista ilmaisia puheluita mummoille. Kaava oli aina sama: samaan koppiin niin paljon poikia kuin mahtui eli neljä tai viisi, luettelosta valittiin vanhahtava naishenkilön nimi ja aina oltiin naapurin Ville, joka oli jäänyt kirjahyllyn alle. Loput porukasta tirskui vieressä. Yleensä tyhmä juttu meni täydestä.”

Pääkaupunkiseudulla asuvan HS.fi:n lukijan tarinassa toistuvat monet lankapuhelinajan lasten muistot: puhelinkopeista kavereiden kanssa soitetut pilapuhelut, sopivien uhrien etsiminen luettelosta ja laitteen ”huijaaminen” esimerkiksi kolikolla tai hakaneulalla.

Kysyimme torstaina lukijoilta, millaisia muistoja heillä on lankapuhelinajan jäynistä ja muista koomisista tilanteista. Vastauksista näki, että esimerkiksi puhelinkoppeja käytettiin ennen kännykkäaikaa luovasti:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kavereiden kesken käytimme puhelinkoppeja myös kommunikointiin. Sovimme kokoontumisen usein tietyn puhelinkopin luokse. Jos joku myöhästyi, hän soitti puhelinkoppiin ja ilmoitti myöhästymisestään. – – Nuoruudessamme Kuopion tori oli the kokoontumispaikka. Aina torille ei kuitenkaan jaksanut lähteä katsomaan oliko siellä meininkejä, joten soitimme johonkin torilla sijainneeseen puhelinkoppiin kysyäksemme, kannattiko torille lähteä.”

Useampi vastaaja kertoi kolikko-, hakaneula- tai muista tempuista, joilla pyrittiin kiertämään koppien maksuja.

”Pystyi soittamaan puhelinkopista ilmaiseksi, kun laittoi markan kolikon luurin raosta sisään ja kosketti sillä luurin ripustuskoukkua puhelun yhdistyessä. Myöhemmin tämä lakkasi toimimasta.”

”Puhuminen oli kallista, joten joku keksi että pyöritetään silloisen hätänumeron kolme 0-numeroa nopeasti ja heti perään kontaktilinjan numero. Näin puhelut olivat ilmaisia.”

Mitä pidemmälle 1900-lukua mentiin, sitä useammalla puhelin oli myös kotona. Teinien yksityisyys oli koetuksella, jos muutkin perheenjäsenet saattoivat kuulla, mitä lankapuhelimessa puhuttiin. Toisaalta vanhempia ja sisaruksia saatettiin salakuunnella, jos taloudessa oli useampi puhelin:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Huomasin sattumalta, että talon toisesta lankapuhelimesta oli mahdollista salakuunnella jo käynnissä olevaa puhelua. Siitä tulikin minulle ja pikkuveljelleni jännittävää vakoilua. Piti osata nostaa luuri varovasti ja olla aivan hiljaa.”

Pilapuheluita voi soitella tietysti kännyköilläkin, mutta painettujen puhelinluetteloiden aikaan uhrien etsiminen oli kenties helpompaa. Moni myönsi etsineensä lapsena tai teininä luettelosta esimerkiksi hauskan kuuloisia nimiä. (Samantyyppisiä tietoja voisi periaatteessa etsiä myös internetin numerotiedustelusta – mutta harva lapsi taitaa jaksaa nähdä vaivaa.)

”Kaivoimme puhelinluettelosta huvittavia sukunimiä ja soitimme numeroihin. Muut nimet ovat jääneet unholaan, mutta vanhempi naishenkilö, jonka nimi oli Rinta, taisi saada useammankin soiton.”

”Selasimme ala-asteella puhelinluetteloja läpi ja yritimme kilpaa kehitellä hauskoja juttuja. Oma bravuurini oli tuhahtaa pahastuneella äänellä Käki-nimiselle herralle, ettei omasta masturboimisesta puhuminen ole soveliasta. Hänhän siis vastasi puhelimeen ’Käellä’.”

Soittojen kohteena olivat myös senssi- ja seksilinjat, joista osa oli naisille ilmaisia.

”Legendaarinen senssilinja 059, johon soiteltiin useita kertoja peräkkäin, että pääsi parhaisiin keskusteluihin. ’Piip, kuka tuli?’ Joskus sovittiin treffejä mopopoikien kanssa kaikkien muiden kuunnellessa ja lopulta vaan kurkittiin treffikumppaneita nurkan takaa, kun ei uskallettu mennä paikalle.”

Pilapuheluiden klassikkoja olivat esimerkiksi ”Onko Hirvikalliolla? Ampukaa se alas” tai ”Onko Joutsen-apteekissa? Ajakaa se ulos!” Kuusikymppinen Esko Hirvikallio kertoi HS:lle torstaina, kuinka hänen vanhempansa säikähtivät ensimmäistä pilapuhelua, mutta myöhemmin perheessä totuttiin soittoihin. Hirvikallio alkoi myös itse pelleillä soittajien kustannuksella: ”Aloin vastata puhelimeen ’Arkku ja Ruumis, Ruumis puhelimessa’.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Osa soittojen vastaanottajista suhtautui niihin huumorilla, mutta jotkut pilat aiheuttivat epäilemättä myös harmia ja mielipahaa. Jotkut kirjoittivat, että pilasoitoista koitui töitä viranomaisille:

”Teineinä joskus 90-luvun puolivälissä löysimme puhelinluettelosta herran nimeltä Överkil. Samoihin aikoihin oli otsikoissa prätkäjengi MC Overkill, jonka nimissä sitten soitimme herra Överkilille. ’Is this mr. Overkill? You are using our name, change it immediately.’ Herra oli hädissään ja vastasi ’nej nej, jag är Överkil, inte Overkill’. – – Poliisit olivat sitten myöhemmin yhteydessä kyseisen asunnon ja puhelinliittymän omistajaan, eli kaverin vanhempiin, mutta seurauksia ei tullut koska ei kyetty yksilöimään, kuka kämpässä olleista oli niiden pilapuhelujen soittaja. Anteeksipyyntö näin vuosikymmenien jälkeen.”

Puhelimilla tehtiin myös muita jekkuja, joilla aikuisetkin saattoivat pilailla vaikkapa työkaverien kustannuksella. Tämä tarina on lähettäjän mukaan 80-luvun alusta palolaitokselta, jossa työntekijöitä saatettiin kutsua puhelimeen kaiutinjärjestelmän kautta:

”Palomies tiesi saavansa puhelun ruokatunnin aikana ja meni päällystön kanssa samaan pöytään ruokailemaan jutellen herrojen kanssa niitä näitä. Hän oli tunkenut lankapuhelimen luurin lankoineen taskuunsa. Sitten kesken ruokailun kuului paloaseman kaiutinjärjestelmästä kuulutus puhelusta palomiehelle. Hän kaivoi lankapuhelimen luurin taskustaan ja aloitti keskustelun asiallisesti puhelimessa luurin langan johtaessa taskuun. Päällystön ilmeet olivat näkemisen arvoiset, kun palomies keskusteli puhelunsa loppuun saakka asiallisesti ilmeenkään värähtämättä.”

Mutta joskus tekniikka teki tepposet tai kujeilusta jäätiin muutoin kiinni:

”Kerran tuli sitten puhelu puhelinlaitokselta. Olivat jäljittäneet pilapuhelut, ja äänestä kuulivat että lapsihan siellä vastasi. Kysyivät vanhempia, ja kun piipitin vastaukseksi ’kävelyllä’, lupasivat palata asiaan. Olin tietenkin kovin peloissani, mutta ei sieltä uutta soittoa tullut. Hätäpäissäni tunnustinkin vanhemmille pilapuhelut ja mitä kaikkea olinkaan säveltänyt...”

”Kerran ihastukseni äiti soitti puhelumme jälkeen takaisin ja penäsi keitä oikein olemme. Heillä oli selvästi uusi lankapuhelin, joka tallensi soittajan numeron. Olin kauhuissani kun ajattelin, että nyt ihastukseni saa tietää kuka olen ja pitää minua tietenkin ihan stalkkerina!”

Jutussa on käytetty sitaatteja niiltä vastaajilta, jotka ilmoittivat nimensä ja yhteystietonsa. Osaan vastaajista on myös otettu yhteyttä ja pyydetty lisätietoja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  2. 2

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, tällainen on hänen tuomionsa

  4. 4

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  5. 5

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  6. 6

   Maanantai on kouluissa isojen ruoka-annosten päivä – Ilmiön syytä ei tiedetä tarkkaan, mutta ruoka­palvelu­vastaavilla on siitä omat arvelunsa

  7. 7

   Ruosteen­punainen Kuu pimeni näyttävästi – kuvakooste ja time lapse -video harvinaisesta luonnon­ilmiöstä

  8. 8

   Heistä piti tulla super­tähtiä, mutta toisin kävi – Kolme suomalaista ykkös­kierroksen NHL-varausta kertoo HS:lle, miksi ura ei auennutkaan

   Tilaajille
  9. 9

   Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – ”Optikoiden koulutus tähtää myymiseen, eikä riskeistä välttämättä kerrota”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  10. 10

   Keskustelu maahanmuuttajien seksuaali­rikoksista kiihtyi muuallakin Euroopassa, ja lakeja tiukennettiin – Mitä Saksassa ja Ruotsissa on opittu?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  3. 3

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  4. 4

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  5. 5

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  6. 6

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  7. 7

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  8. 8

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  9. 9

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  10. 10

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  10. 10

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ruosteen­punainen Kuu pimeni näyttävästi – kuvakooste ja time lapse -video harvinaisesta luonnon­ilmiöstä
  3. Nainen vapautettiin rikos­syytteestä, kun pääsyytetyn ulkomailla piileskely ja sairastuminen estivät oikeudenkäynnin – Vaati sen jälkeen 10 000 euron korvauksia valtiolta
  4. Suomalainen työelämä koventunut, väitetään, mutta onko se pelkkä myytti? ”Nykyään ikään kuin kuuluukin puhua henkisen puolen jaksamisesta”, tutkija sanoo Tilaajille
  5. Keskustelu maahanmuuttajien seksuaali­rikoksista kiihtyi muuallakin Euroopassa, ja lakeja tiukennettiin – Mitä Saksassa ja Ruotsissa on opittu?
  6. Komentaja Lindberg ei lämpene koko ikäluokan kutsunnoille – naisten asepalvelus lisäisi kuluja ja vaatisi muutoksia lainsäädäntöön
  7. Israel iski Iranin kohteisiin Syyrian alueella
  8. Yksinpurjehtija Tapio Lehtinen katosi radioamatööreiltä, lopulta yhteys löytyi viheltämällä – ”titityy” oli kyllä ja ”kukkuu” ei
  9. Räikeä tuomarivirhe, huima potkumaali, kaksi jatkoaikaottelua – Super Bowl -joukkueet ratkesivat huikean draaman jälkeen
  10. Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – ”Optikoiden koulutus tähtää myymiseen, eikä riskeistä välttämättä kerrota”, sanoo asiantuntija Tilaajille
  11. Tunti sitten
  12. Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle
  13. Näytä lisää