Kotimaa

Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

Sankka lumipyry alkoi jo torstaiyönä ja jatkuu koko päivän ajan Etelä- ja Keski-Suomessa. Lunta voi tulla jopa 20 senttiä.

Tähän saakka talven pahin lumimyräkkä sekoittaa pahoin liikennettä torstaina Etelä- ja Keski-Suomessa. Peruuntumisia, myöhästymisiä ja vaikeita olosuhteita on luvassa niin maanteillä, raiteilla kuin ilmassakin.

Varhain torstaiaamuna pääkaupunkiseudulla lunta oli tullut jo noin 10 senttiä. Pääkaupunkiseudulla pahin lumimyräkkä hiipuu jo aamupäivän aikana, mutta muualla sateet jatkuvat pidempään, kertovat Ilmatieteen laitoksen ja Forecan päivystävät meteorologit.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Esimerkiksi Lahdessa ja Tampereella sateet jatkuvat vielä pitkään”, Forecalta kerrotaan.

Twitterissä Foreca kertoo, että Tampere-Lahti-Kouvola seuduilla lunta kertyy jopa yli 20 senttiä.
Ajokeli on osassa maata vaarallinen eli liikenteessä on syytä olla erityisen tarkkana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilmatieteen laitos varoittaa, että liikennesää on vaarallinen Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja Ahvenanmaalla.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla ajokeli on aamulla erittäin huono.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

STT:n mukaan ajokeli on mahdollisesti vaarallinen Satakunnassa, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

Kymmeniä lentoja peruttu

Lentoyhtiö Finnair peruu torstailta lentojaan. Finnair kertoi keskiviikkona alkuillasta julkaistussa tiedotteessaan, että yhtiö peruu tässä vaiheessa jopa 41 lentoaan. Yhtiön alkuperäisessä liikenneohjelmassa olisi torstaina 346 lentoa.

Lista perutuista lennoista on julkaistu Finnairin verkkosivuilla.

Yhtiön mukaan voimakas lumisade rajoittaa lentoliikennettä ja vaikeuttaa asematason toimintoja Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Finnairin mukaan lentoja perutaan, jotta mahdollisimman sujuva liikenne voitaisiin taata vaikeissa sääolosuhteissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Seuraamme tilannetta tarkasti ja teemme parhaamme, jotta haastavasta säästä aiheutuisi mahdollisimman vähän haittaa asiakkaillemme. Perumalla joitain lentoja jo nyt pyrimme varmistamaan huomisen liikenteen sujumisen ja saamaan kaikki asiakkaat kohteisiinsa”, kertoo Finnairin operatiivinen johtaja Jaakko Schild yhtiön tiedotteessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Finnair on yhteydessä tekstiviestillä tai sähköpostilla asiakkaisiin, joihin matkaan sääolot tuovat muutoksia.

Finnair ohjaa peruttujen lentojen asiakkaat uusille reiteille ja muille lentovuoroille. Torstaina lentomatkustajien kannattaa varautua viivästyksiin.


Tieliikenteessä kehotetaan varovaisuuteen

Tieliikenteessä lumipyryn odotetaan aiheuttavan ongelmia.

”Huomenna on todella hankala tilanne. Lumipyry on niin sankkaa ja sitä tulee niin paljon kerralla, että se vaikeuttaa tieliikennettä todella paljon”, sanoo Helsingin tieliikennekeskuksen apulaispäällikkö Kari Tarkki ITM Finlandista.

”Kaikki, ketkä vaan pystyvät huomenna tekemään etätyöpäivän tai muuten vaan olemaan kotona, kannattaa pysyä kotona. Huomenna on pahin lumimyräkkä mitä tänä talvena ollut.”

Tarkin mukaan pyryalueella koko teiden kunnossapitokalusto hälytetty töihin. Ensimmäisinä aurataan pääväylät. Pienemmät, alemman hoitoluokan tiet joutuvat odottamaan aurauskalustoa pidempään.

”Urakoitsijat tekevät kaiken voitavansa, mutta lunta tulee koko ajan”, Tarkki sanoo.

”Malttia sinne liikenteeseen.”

Hän kehottaa varaamaan torstaina liikenteeseen huomattavasti normaalia enemmän aikaa, sillä luvassa on ruuhkia ja liikenne voi kulkea takkuillen.

Junavuoroja harvennettu Etelä-Suomessa

Junaliikenteessä vaikeisiin olosuhteisiin on varauduttu junavuoroja harventamalla ja resursseja lisäämällä. Pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä osa aamun junavuoroista on peruttu.

”Kyllähän tämä on raideliikenteelle kuten muillekin liikennemuodoille niitä kaikkein vaikeimpia päiviä, joita voi tulla”, sanoo VR-operaatiokeskuksen johtaja Ari Vanhanen.

”Tulee paljon lunta. Ja aika pitkään se tulee pakkasen ja navakan tuulen kanssa. On riski, että lumi tukkii vaihteet rataverkolla varsinkin Etelä-Suomessa, jossa on paljon liikennettä. Se hidastaa junien kulkua.”

Aamulla Helsingistä ainakin Keravan ja Leppävaaran suuntaan kulkevien junavuoroja on harvennettu selvästi. Junia kulkee aamulla normaalin kymmenen minuutin välin sijaan noin 20 minuutin välein.

Aamun lähijunaliikenteestä perutaan junavuoroja ainakin Helsingin ja Riihimäen välisestä liikenteestä. Myös Siuntion suuntaan meneviä Y-junavuoroja perutaan ja pyritään korvaamaan niitä bussilla.

Tiedot kulkevista junista ja niiden lähtöajoista päivittyvät VR:n ja HSL:n verkkosivuille aikana.

Junavuoroja harvennetaan, koska lumimyräkkä aiheuttaa ongelmia raiteiden vaihteiden kääntymiseen. Vanhasen mukaan vuorojen harventamiseen on päädytty aiempien vuosien kokemusten perusteella – jos vuoroja ei harvennettaisi, junat jonoutuisivat raiteille.

”Vaihteissa on normaalisti voimakkaat sähkölämmitykset, mutta tällaisissa keliolosuhteissa sähkölämmitys yksin ei riitä pitämään vaihdetta sulana. Sinne tarvitaan ihmistyövoimaa luutimaan vaihteita puhtaiksi, että ne saadaan käännettyä”, Vanhanen sanoo.

”Jos junia menee neljän minuutin välein, luutimiseen ei jää aikaa. Sen takia vuoroväliä on pakko harventaa, että saadaan riittävästi aikaa myös vaihteiden puhdistamiseen junien edestä.”

Kaukoliikenteestä VR ei ole perumassa junia, mutta myös kaukoliikenteen matkustajien kannattaa varautua huomenna myöhästymisiin ja ruuhkautumisiin Helsingistä Tampereelle, Turkuun ja Kouvolaan menevillä rataosuuksilla.

”Aikaa kannattaa varata sekä kauko- että lähiliikenteeseen enemmän. Kannattaa tarkistaa etukäteen, mitä muutokset ovat ja sovittaa liikkumista sen mukaan. Jos huomenna ei ole pakko lähteä liikenteeseen, kannattaa odottaa, että lumipyry menee ohitse. Varmasti kaikilla liikennemuodoilla on vaikeuksia”, Vanhanen sanoo.

Meriliikenteeseen lumipyryn ei uskota vaikuttavan. Liikenne jatkuu normaalisti, kerrotaan VTS Finlandin meriliikenteenohjauskeskuksesta.

Sähkökatkot mahdollisia

Sähkökatkoja lumimyräkkä saattaa aiheuttaa, jos lumisade muuttuu märäksi. Märkä lumi tarttuu puihin ja taivuttaa ja katkoo niitä sähkölinjoille.

Ilmatieteen laitos arvioi, että sade olisi tulossa lumena ainakin sisämaassa. Märän lumen mahdollisuus on olemassa etelärannikolla, mutta sielläkin ennusteet ovat kallistumassa pakkaslumen suuntaan.

”Nyt odotus ja toive on, että lumi tulee pakkaslumena ja silloin lumipyryn aiheuttamat ongelmat painottuvat liikenteeseen, ei niinkään sähkönjakeluun. Mutta valmius meillä on, jos tilanne alkaa muuttua”, sähköyhtiö Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  2. 2

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

  3. 3

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  5. 5

   Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”

  6. 6

   Presidentti Niinistö HS:lle: USA:n varapresidentti Pence antoi kylmää kyytiä eurooppalaisille liittolaisille Münchenissä – presidentti nostaa esille kolme kipukohtaa

  7. 7

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  8. 8

   Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene

  9. 9

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  10. 10

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  4. 4

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  5. 5

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  6. 6

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  9. 9

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  10. 10

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  8. 8

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää