Kotimaa    |   HS-analyysi

Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

Vuonna 2017 järjestetyn Zapad-harjoituksen taustalla saattoi olla salainen agenda.

Venäjä ja Valko-Venäjä järjestivät vuonna 2017 yhdessä suuren Zapad-sotaharjoituksen. Syyskuun 14.–20. päivä pidetty harjoitus aiheutti valtaisan mediakohun.

Venäjän epäiltiin valmistelevan todellisuudessa hyökkäystä länteen ja mahdollisesti yrittävän ottaa haltuunsa niin kutsutun Suwałkin kapeikon, joka erottaa Kaliningradin muusta Venäjästä. Venäjän epäiltiin jopa miehittävän Valko-Venäjän.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venäjä ilmoitti, että harjoitukseen osallistui 12 700 sotilasta, mutta lännessä levisi toinen toistaan hurjempia arvioita. Puhuttiin jopa 100 000 sotilaasta.

Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg sanoi kuitenkin myöhemmin Ylen haastattelussa, että Zapadissa oli kyse puolustuksellisesta harjoituksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samaan tulokseen on tullut myös Maanpuolustuskorkeakoulun opettaja Vladimir Panschin, joka julkaisi tällä viikolla raportin Zapad 2017 -harjoituksesta.

Panschinin raportista selviää kuitenkin, että harjoituksen taustalla saattoi olla paljon aggressiivisempi tavoite. Sotaharjoitus saattoi olla yksi ratas isommassa kuviossa, jossa testattiin länttä vastaan kohdistuvaa operaatiosuunnitelmaa.


Everstiluutnantti Panschin on sotatieteiden tohtori, joka on palvellut Suomen apulaispuolustusasiamiehenä Venäjällä. Hän on työskennellyt yli 20 vuotta Suomen sotilastiedustelussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Panschinin raportin arviot tukeutuvat venäläisistä ja valkovenäläisistä julkisista lähteistä kerättyyn tietoon sekä liettualaisen tutkijan Daivis Petraitisin tekemään analyysiin.

Venäjä on järjestänyt Zapad-nimellä kulkevia sotaharjoituksia ennenkin. Petraitisin mukaan vuonna 2017 Venäjä testasi kuitenkin ensimmäistä kertaa koko strategista operaatiosuunnitelmaa, joka on laadittu länttä vastaan käytävän hyökkäyssodan varalle.

Tämä hämäävästi myös Zapad-nimellä kulkeva operaatiosuunnitelma käsittää kolme vaihetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensimmäisessä vaiheessa Venäjän sotavoimat tekevät yllätyshyökkäyksen länteen vallatakseen jonkin sillanpääaseman eli käytännössä maa-alueen. Toisessa vaiheessa valtaus varmistetaan ja tilanne vakautetaan. Kolmannessa vaiheessa Venäjä puolustaa vallattua aluetta kaikin käytettävissä olevin keinoin.

Petraitisin arvion mukaan Venäjä olisi harjoitellut operaation ensimmäistä vaihetta eli yllätyshyökkäystä vuoden 2017 heinäkuun alussa. Harjoituksissa oli mukana 14 000 sotilasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Operaation toista vaihetta eli vallattujen asemien vakauttamista Venäjä olisi testannut useissa heinä- ja elokuussa pidetyissä sotaharjoituksissa. Niihin osallistui noin 27 000 miestä.

Syyskuussa järjestetty kohuttu Zapad-sotaharjoitus olisi ollut osa kolmannen vaiheen harjoittelua, jossa puolustauduttiin Naton vastahyökkäystä vastaan.

Petraitisin mukaan kolmas vaihe toteutettiin 12.9.–26.10. välisenä aikana. Hän arvioi, että siinä oli mukana 27 000 sotilasta.

Venäjä itse pyrki antamaan sotaharjoituksen syyskuisesta aktiivivaiheesta kuvan, että siinä harjoiteltiin kumouksellisten voimien torjuntaa.

”Julkisuudessa kuvattu sotaharjoitusjoukkojen voiman käyttö ja taistelutoiminnan laatu olisi ollut rajusti ylimitoitettua ja tarkoitukseen sopimatonta, mikäli sotaharjoituksessa olisi todellisuudessa toimittu kumouksellisia voimia ja heidän tukijoitaan vastaan”, Panschin kirjoittaa raportissaan.

”Kaiken julkisuudessa olleen tiedon perusteella uskottavampi harjoitusskenaario oli se, että Zapad 2017 -harjoituksessa Venäjä ja Valko-Venäjä harjoittelivat perinteisin asein käytyä sodankäyntiä puolustusliitto Naton joukkoja vastaan.”

Petraitis on arvioinut, että Venäjän operaatiosuunnitelmassa ensimmäinen vaihe eli sillanpään valtaus kestää viikosta muutamaan viikkoon. Toinen vaihe, jossa varmistetaan sotilaallinen menestys ja pyritään lopettamaan konflikti, kestää yhdestä kolmeen kuukauteen.

Operaatiosuunnitelmassa on toisen vaiheen jälkeen tauko, jolloin Venäjän sotilaallinen aktiviteetti laskee. Tällöin joukkoja huolletaan ja valmistaudutaan kolmanteen vaiheeseen. Samalla vastustajaa suostutellaan konfliktin ratkaisemiseen rauhanomaisin keinoin.

Kolmannessa vaiheessa Venäjä puolustaa vallattuja asemiaan Nato-joukkoja vastaan. Koko Zapad-operaatiosuunnitelman toteutus eri vaiheineen voi kestää vuoden.

Petraitis katsoo, että vuoden 2017 kolmannen vaiheen harjoitteluun kuului myös Naton hyökkäyksen torjunta rajoitetulla ydinaseiskulla.

Sitä oli simuloitu muun muassa Iskander-ohjuksen laukaisulla Kapustin Jarin ampumakenttäalueella ja strategisen pommikoneen lennolla Baltian ja Norjan läheisyydessä.

Petraitisin mukaan Venäjä pelasi varsinaisten harjoitusten jälkeen lokakuun lopussa myös sotapelin pahimman vaihtoehdon: molemminpuolisen massiivisen ydinaseiden käytön.

Siihen liittyivät yhtäaikaiset ohjusten laukaisut Plesetskistä, kolmesta sukellusveneestä Barentsin- ja Ohotanmerillä sekä strategisesta pommikoneesta.


Panschin sanoo olevansa Petraitisin kanssa samaa mieltä Zapadin tulkinnoista.

”Me puhumme periaatteessa samaa kieltä Petraitisin kanssa. Jos katsomme pelkästään Zapad-sotaharjoitusta, niin se oli puolustusharjoitus. Jos se pannaan isoon kuvaan, niin harjoituksen luonne muuttuu. Tämä on mielestäni oleellista huomata”, Panschin sanoo.

”Homma alkaa hyökkäyksellä, sitten aletaan puolustaa eli alkaa totaalinen puolustus. Se on erittäin järkeenkäypää, miten Petraitis sen selittää. Niin pitkälle en ole purkanut hänen tulkintaansa, että olisin lähtenyt tarkastamaan hänen lähteitään.”

Panschin kritisoikin sotilaita ja ennen kaikkea viestimiä kapeakatseisuudesta. Hän varoittaa, että jos julkisia lähteitä tulkitaan yksioikoisesti, niin silloin päädytään helposti juuri sellaiseen analyysiin kuin Venäjän johto haluaakin lännen päätyvän.

”Media tuijottaa yhtä asiaa jättäen huomiotta, mitä siinä sivulla tapahtuu silloin, kun puhutaan sotaväen asioista. Opetuksessa sanon oppilaille, että kun puhutaan harjoitusanalyysista, niin älkää koskaan katsoko vain sitä mitä tapahtuu, vaan katsokaa, mitä tapahtuu vierellä.”

Zapad-harjoitusta on käytetty poliittisessa pelissä Venäjän lisäksi lännessä. Esimerkiksi strategian ja turvallisuuspolitiikan dosentti Jyri Raitasalo Maanpuolustuskorkeakoulusta on arvostellut läntistä suhtautumista Zapad-harjoitukseen.

”Zapadista on tullut iskusana, jolla kuvataan laajemmin Venäjän yllättävää ja usein hyökkäyksellistä ja aggressiivista toimintatapaa. Zapadista on tullut ikään kuin symboli sille, mitä Venäjän pahat aikeet voivat sotilaallisesti tarkoittaa”, Raitasalo sanoi HS:n haastattelussa vuonna 2017.

Raitasalon mukaan lännen poliitikot, viestimet ja tutkijat ovat vahvistaneet innolla Venäjän haluamaa viestiä sen suuresta asemahdista. Myös eräiden pienten Nato-maiden edun mukaista on liioitella Venäjän uhkaa.

Raitasalo kaipasikin haastattelussa punnittua analyysia:

”Zapad on viestintää. Zapad on joukkojen harjoittelua. Ja saattaahan se olla, että Zapad on harjoituksen jälkeistä operaation valmistelua.”

Lähde:

Vladimir Panschin: ”Niin sotii kuin harjoittelee”: Tulkintoja Zapad-2017-sotaharjoitustapahtumista sekä arvio Venäjän asevoimien joukkojen käytöstä ja toimintatavoista Zapad-2017-harjoitukseen peilaten.

Oikaisu 18.1. klo 8.53: Vladimir Panschin on everstiluutnantti, ei majuri, kuten jutussa alun perin virheellisesti kerrottiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  2. 2

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

  3. 3

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  5. 5

   Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu

  6. 6

   Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”

  7. 7

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  8. 8

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  9. 9

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  10. 10

   Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  4. 4

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  5. 5

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  6. 6

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  9. 9

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  10. 10

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  8. 8

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää