Kotimaa

Mitä jos Suomi söisi koko vuoden kuten tammikuussa? Muutos kansan­terveyteen olisi mullistava, ellei ryhti­liike lopahtaisi jo helmikuussa

Tammikuussa suomalaiset ostavat enemmän hedelmiä ja kasviksia, vähemmän punaista lihaa ja makeita herkkuja. Mitä jos söisimme koko vuoden kuten tammikuussa?

Tammikuussa suomalaisten ostoskoreissa näkyy paluu arkeen pitkien juhlapyhien jälkeen – ja kyllä, myös uuden ja terveellisemmän elämän aloitus.

Uuden vuoden alkaessa moni päättää jättää herkuttelun vähemmälle ja keskittyä enemmän terveelliseen ruokavalioon. Yksi viettää tipatonta, toinen lihatonta tammikuuta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruokaremontti olisikin tarpeen, sillä vain harva suomalainen syö ravitsemussuositusten mukaisesti. Tämä ilmeni Finravinto 2017 -tutkimuksesta, jonka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisi viime viikolla.

Lue lisää: Näin monella tavalla miesten ja naisten ruokavaliot eroavat toisistaan – eroa on jopa siinä, missä ja milloin syödään

Tammikuinen ryhtiliike ei ole vain myytti, vaan se näkyy myös suomalaisten ruokaostoksissa.


Monien hedelmien ja vihannesten myynti kasvaa tammikuussa selvästi. Ruokakoriin valitaan punaisen lihan sijaan useammin kanaa tai kalaa. Pitsoja, hampurilaisia, sipsejä ja makeisia ostetaan vähemmän.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miten vaikuttaisi kansanterveyteen, jos suomalaiset söisivät koko vuoden samalla tavalla kuin tammikuussa?

HS kysyi asiaa THL:n tutkijoilta: ravitsemusta tutkivalta erikoistutkija Heli Kuusipalolta ja tutkimusprofessori Pia Mäkelältä, joka tutkii suomalaisten alkoholinkulutusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta ensin on tutustuttava tarkemmin suomalaisten tammikuisiin ruokaostoksiin. HS pyysi K-ryhmästä, S-ryhmästä ja Lidlistä havaintoja tammikuun elintarvikemyynnistä.

Tammikuussa sitrushedelmät ovat parhaimmillaan ja näyttävästi esillä kaupoissa. Esimerkiksi K-ryhmässä sitrusten myynti pomppaa lähes 80 prosenttia korkeammaksi kuin vuoden keskiarvo. Päärynöitä myydään kolmannes keskiarvoa enemmän, omenoitakin 12 prosenttia enemmän.

S-ryhmä vertaili tammikuun alun ja joulukuun alun myyntejään tiettyjen tuotteiden osalta. Tammikuussa kuluttajat ostivat enemmän esimerkiksi paprikoita, valmissalaatteja, tomaatteja, kurkkua, kiinankaalia ja erilaisia salaatteja.

Naudanlihan myynnissä tammikuu on vuoden heikoin kuukausi, kerrotaan K-ryhmästä. S-ryhmän kaupoissakin punaisen lihan myynti väheni tammikuun alussa 14 prosentilla joulukuun alkuun verrattuna. Vastaavasti saman verran kasvoi siipikarjan lihan myynti.

Lidlissä kalan myynti nousee alkuvuodesta lähes 20 prosentilla marraskuuhun verrattuna.

K-ryhmässä tavanomaista suuremmalla menekillä nousevat esiin esimerkiksi raejuustot, pakastemarjat, vihannespakasteet, näkkileipä, mehukeitot ja kiisselit. Myös keittoja, puuroja ja kevyemmiksi koettuja valmisruokia myydään runsaasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sen sijaan kakut, leivonnaiset, keksit, sipsit, jäätelö ja herkuttelujuustot tekevät kauppansa keskimääräistä vähemmän.

S-ryhmässä notkahtaa esimerkiksi hampurilaisten, pitsojen ja valmisjälkiruokien myynti.

Laihdutuskuurit ja ryhtiliikkeet liikuntaharrastuksissa tekevät tammikuusta kuntoilu- ja laihdutuselintarvikkeiden sesonkiaikaa. Kaikissa kauppaketjuissa erilaisten terveys-, painonhoito-, urheilu- ja proteiinivalmisteiden myynti pompahtaa korkeammaksi.

S-ryhmässä painonhallintatuotteiden myynti kasvaa tammikuun alussa jopa 37 prosenttia suuremmaksi kuin se on joulukuun alussa. Tammikuu on myös rahkan myynnin kultakuukausi.

Lidlissä lisäravinteita ja muita kuntoiluun liittyviä tuotteita myydään lähes 30 prosenttia enemmän kuin marraskuussa.

Sen sijaan makeisten myynti painuu tammikuussa 30–40 prosenttia pienemmäksi kuin marras-joulukuussa, Lidlistä kerrotaan.

Alkoholin myynnissä tammikuu erottuu. Alkossa tammikuu on vuoden heikoin kuukausi. Heti helmikuussa myynti kasvaa selvästi.

Notkahdus toistuu ruokakaupoissa. Esimerkiksi Lidlissä alkoholia myydään tammikuussa 15 prosenttia vähemmän kuin marraskuussa.

Kiinnostus alkoholittomia tuotteita kohtaan kasvaa. S-ryhmässä alkoholittoman oluen myynti kasvoi tammikuun alussa lähes 30 prosenttia. Myynti kasvoi viime vuodesta jopa 50 prosenttia.

Jos suomalaiset söisivät koko vuoden kuin tammikuussa, miten se vaikuttaisi kansanterveyteen?

”Kyllä vaikutus terveysmittareillakin olisi huomattavaa, jos tammikuun syöminen olisi yhtä kuin arkiruoka ympäri vuoden”, erikoistutkija Heli Kuusipalo sanoo.

Tammikuun ostoskorien sisältö on terveellisempi ja monipuolisempi: enemmän kasviksia ja kuituja, vähemmän rasvaa, sokeria ja suolaa.

Kuusipalon mukaan ruokavalion rukkaaminen tammikuiseen suuntaan vähentäisi suomalaisten lihavuutta sekä parantaisi veren rasva- ja sokeriarvoja.

”Juustolla ei lähde nälkä, mutta siitä saadaan saman verran energiaa kuin kahdesta lautasellisesta kaurapuuroa. Ja puurosta lähtee nälkä”, tutkija sanoo.

”Jos syödään enemmän esimerkiksi täysjyväleipää ja vähennetään pikaruokaruokatyyppistä napostelua, rasvaisia ja suolaisia juustoja, olisihan sillä vaikutusta veren rasva- ja sokeriarvoihin.”

Ylipaino sekä korkeat veren rasva- ja sokeriarvot ovat monien sairauksien riskitekijöitä. Kuusipalon mukaan parempi painonhallinta ja paremmat veriarvot kaunistaisivat myös kansantautitilastoja, vaikkei pystytä sanomaan, minkä verran.

Suomalaisten kroonisiksi kansantaudeiksi katsotaan sydän- ja verisuonitaudit, diabetes, astma ja allergia, krooniset keuhkosairaudet, syöpäsairaudet, muistisairaudet, tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet ja mielenterveyden ongelmat.

Ruokavalion muutos vaikuttaisi ainakin sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen ja syöpäsairauksiin.

Jos tammikuinen laihdutus- ja kuntoiluinnostus jatkuisi läpi vuoden, lisääntynyt liikunta vähentäisi myös tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja. Ulkoilu ja liikunta vaikuttavat myönteisesti myös mielialaan.

Terveellisten elämäntapojen kokonaisuuden tiedetään vaikuttavan myös muistisairauksien riskitekijöihin.

Alkoholin käytön väheneminen näkyisi suoraan kansanterveydessä, sanoo tutkimusprofessori Pia Mäkelä.

Tammikuussa suomalaisten alkoholinkulutus on neljäsosan alempi kuin koko vuoden keskiarvo, kertovat sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran tilastot.

”Jos alkoholin kokonaiskulutus olisi neljänneksen alempi kuin se on nyt, sillä olisi hyvin merkittäviä suotuisia vaikutuksia kansanterveydelle. Alkoholiin liittyvien haittojen voisi aiemman kokemuksen ja tutkimuksen perusteella odottaa vähenevän jopa enemmän kuin neljänneksellä”, Mäkelä sanoo.

Alkoholin aiheuttamia yleisimpiä sairaalahoitoa vaativia sairauksia ovat esimerkiksi maksasairaudet ja alkoholiriippuvuuteen liittyvät sairaudet. Alkoholin liiallisella käytöllä on yhteys myös esimerkiksi uniongelmiin, masennukseen, muistisairauksiin sekä syöpä- ja sydänsairauksiin.

Kuusipalon mukaan tammikuun ruokavalintojen kaltaista kehitystä on nähtävissä Finravinto-tutkimuksessakin, vaikka parannettavaa on paljon.

”Esimerkiksi täysjyväviljan käyttö on lisääntynyt. Ja vaikka kasvikunnan tuotteita pitäisi syödä vielä nykyistä enemmän, kyllä niitäkin syödään monipuolisemmin kuin aiemmin.”

Kuusipalo huomauttaa, että ainakin osalle ihmisistä ruuan hinta vaikuttaa ruokavalioon. Jos rasvaiset ja suolaiset pikaruuat ja sokeripitoiset juomat ovat halpoja, niitä myös ostetaan. Hinta vaikuttaa myös terveellisten peruselintarvikkeiden hankintaan.

”Jos kauppaketjut jatkavat kampanjoita, että myydään ämpärillinen hedelmiä tai vihanneksia tietyllä hinnalla, niin onhan sillä valtava merkitys.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen valtiolta huijattu mahdollisesti yli neljä miljoonaa euroa Yhdysvalloissa

  5. 5

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  6. 6

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  7. 7

   Lentoyhtiö Norwegianin osakkeen hinta rajussa laskussa – Velkainen yhtiö yrittää saada lisää rahaa omistajiltaan

  8. 8

   Suomi lähettää 1 500 sotilasta ja sata panssarivaunua sotaharjoitukseen Ruotsiin

  9. 9

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  10. 10

   Yhdysvallat valmis toimittamaan Suomelle huippumodernin elektronisen sodankäynnin hävittäjän – aiemmin myyty vain Australialle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  6. 6

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  7. 7

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  8. 8

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  9. 9

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  10. 10

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  8. 8

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venezuela esti neljän europarlamentaarikon maahantulon – Oppositiojohtaja aikoo koota miljoona vapaaehtoista rajalle kuljettamaan avustustarvikkeita
  3. Terrori-iskusta alkanut nokittelu uhkaa suistaa ydinasevallat Intian ja Pakistanin uuteen konfliktiin – kiistan keskiössä on taas Kashmir, josta ne ovat käyneet kolme sotaa
  4. Yksinpurjehtija Tapio Lehtisen vene ajelehti, kun kippari nukkui pommiin – ”En herännyt edes rouva Asterian hienovaraisiin vihjeisiin”
  5. Yhdysvallat valmis toimittamaan Suomelle huippumodernin elektronisen sodankäynnin hävittäjän – aiemmin myyty vain Australialle
  6. Tutkijoiden kehittämä älykangas osaa lämmittää tai viilentää kehoa tarpeen mukaan
  7. Se oli enemmän kuin suklaarasia ja vaaleanpunaiset neilikat – Valentinen päivän kohtaaminen teki Jazzkeittiön onnelliseksi
  8. Laskettelukeskukset yrittävät lisätä valistusta ja rinnepartioita estääkseen Himoksen kaltaiset onnettomuudet – rinnekäyttäytyminen on silti laskijan vastuulla
  9. Tunti sitten
  10. NBA haluaa luoda liigan Afrikkaan ja hankkeeseen on lähdössä mukaan Barack Obama – ”Tämä voi olla paljon suurempaa kuin se, mitä tapahtuu kentällä”
  11. Lentoyhtiö Norwegianin osakkeen hinta rajussa laskussa – Velkainen yhtiö yrittää saada lisää rahaa omistajiltaan
  12. Suomi lähettää 1 500 sotilasta ja sata panssarivaunua sotaharjoitukseen Ruotsiin
  13. Näytä lisää