Kotimaa

Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

Kultasakaalin arvioidaan asettuvan Etelä- ja Länsi-Suomen vähälumisille seuduille, sillä raskastekoisena ja töpöjalkaisena se ei viihdy paksulla hangella.

Suomi on saamassa uuden tulokaslajin, jota ei varsinaisesti toivoteta tervetulleeksi. Kultasakaali kolkuttelee jo Suomen rajoja, ja on mahdollista, että sellainen jo Suomen puolelle Karjalan kannaksen kautta on astellutkin.

Suomi varautuu tämän euraasialaisen, keskikokoisen koiraeläimen maahantuloon säätämällä sakaalin metsästyslaissa riistaeläimeksi.

Ilmasto- ja elinympäristömuutosten takia laji on levittäytynyt viime vuosikymmeninä vauhdilla kohti Pohjois- ja Länsi-Eurooppaa. Euroopassa arvioidaan asustavan jo lähemmäs satatuhatta sakaalia.


Lähimmät varmat havainnot ovat Virosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Laji on vakiintunut Balkanilla ja Itä-Euroopassa. Tanskaan ja Baltiaan kultasakaali on levittäytynyt tällä vuosikymmenellä”, Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola sanoo.

Hän on keskustellut eläimen edesottamuksista virolaisten kollegoiden kanssa.

”Siellä sakaali vaikuttaa viihtyvän merenrantamaisemissa ja ihmisasutuksen läheisyydessä. Ehkä helpon ravinnon ansiosta ja koska se näyttäisi välttelevän suurpetoja.”

Meillä Kojola epäilee kultasakaalin asettuvan Etelä- ja Länsi-Suomen vähälumiselle rannikkoseudulle. Raskastekoinen, mutta töpöjalkainen otus ei olisi hangessa omimmillaan.

”Ensihavainto lajista voidaan tehdä minä hetkenä hyvänsä. Periaatteessa Suomessa saattaa jo olla kultasakaali jossakin.”


Kojola epäilee lajin saapuvan maahamme Karjalan kannaksen suunnasta. Terijoella tehtiin taannoin varmistamaton kultasakaalihavainto, mutta myöhemmin sen on epäilty olleen supikoira.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kultasakaali on Euroopassa paluumuuttaja. Se lähes hävisi mantereelta ensimmäisen maailmansodan aikoihin, mutta on nyt palailemassa perimmäisistä piilopaikoistaan Bulgarian ja Kreikan vuoristojen syrjäseuduilta.

Toisin kuin vieraslajit, kuten minkki, tulokaslajiksi luokiteltava sakaali levittäytyy ilman ihmisen apua. Lajin leviämishistoria muistuttaa villisikaa, joka jo asustaa Suomessa pysyvästi.

Sakaalia tavataan tällä hetkellä jo viidessätoista EU-maassa. Se on riistalaji muualla paitsi Saksassa, Puolassa ja Italiassa.


Suden tapaan perhelaumoissa elävä kultasakaali on tehokas lisääntyjä, joka saa keskimäärin 4–6, mutta joskus jopa 12 pentua.

Suomen luonnossa laji menestyisi Ilpo Kojolan mukaan mainiosti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Petona se solahtaisi ketun ja suden välimaastoon. Kettuja se kurittaisi ja vastaavasti sudet saalistaisivat sakaaleja.”

Toisaalta susien ja kultasakaalien on todettu myös risteytyvän keskenään.

”Ainakin Kroatiasta on yksittäishavainto, mutta en pidä risteytymistä kovin todennäköisenä.”

Ilpo Kojola sanoo suden ennemmin tappavan tai jopa syövän sakaalin kuin parittelevan sen kanssa.

”Suuremmille pedoille sakaali on kilpailija, josta halutaan eroon.”

Lakiehdotuksen lausuntokierroksella Luonto-Liitto ehdottikin maamme susikannan vahvistamista vaihtoehdoksi sakaalin torjunnassa.

”Ilmaston muuttuessa tulokaslajeja tulee saapumaan Suomeen. Levittäytyminen on luontaista, eikä siihen ensikädessä tule puuttua metsästyksellä”, susiryhmän puheenjohtaja Mari Nyyssölä-Kiisla perustelee liiton näkemystä.

Yleistyessään sakaali olisi tutkijoiden mukaan uhka erityisesti maassa pesivälle linnustolle. Suomi on Euroopan tärkeimpiä vesi- ja rantalintujen pesimäalueita.

”Meidän on varauduttava sakaalin tulemiseen etupainotteisesti. Siksi lajista haluttiin metsästettävä riistalaji ennen kuin se edes on täällä”, sanoo maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Sami Niemi.

Niemen mukaan supikoiran ja minkin virheistä on opittu.

”Ne ovat runsastuneet holtittomasti. Luonnon näkökulmasta sakaali olisi yksi ylimääräinen lintuja saalistava petoeläin lisää.”


Sakaalin listaamista riistaeläimeksi vahvasti kannattavassa Suomen riistakeskuksessa ollaan samoilla linjoilla.

”Kultasakaalin osalta on noudatettava varovaisuusperiaatetta ja hidastettava lajin leviämistä Suomeen luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ja vahinkojen estämiseksi, sanoo riistatalouspäällikkö Jarkko Nurmi.”

Sellaisiksi Nurmi listaa suojelualueiden linnuston tärveltymisen lisäksi myös mahdolliset eläintaudit sekä lemmikki- ja kotieläimille aiheutuvan uhan.

Kultasakaali ei ole ainoa muutos metsästyslain riistaeläinluettelossa. Eduskunnassa on käsiteltävänä lakiesitys, jossa petoeläimistä supikoira ja minkki olisivat jatkossa vieraslajeja. Sama kohtalo on piisamilla, pesukarhulla ja rämemajavalla.


”Ne kaikki rinnastetaan jatkossa rauhoittamattomiin eläimiin, jolloin niiden pyynti helpottuu”, Sami Niemi perustelee lakiuudistusta.

”Euroopan komission päätöksellä haitallisista vieraslajeista tahdotaan tehokkaasti eroon. Niiden ei haluta enää vahingoittavan alkuperäisluontoa ja lajistoa.”


Niemen mukaan minkki muutettiin vieraslajiksi kansallisesta tarpeesta. Se on erityisen haitallinen pienpeto Pohjoismaissa, ei niinkään manner-Euroopassa, missä ei ole ollut voimallista turkistarhausta. Pohjoisamerikkalainen minkki elää luonnossa tarhakarkurien jälkeläisenä.

Viiden lajin poistuessa metsästyslaista riistaeläimistö myös täydentyisi yhdellä uudella lajilla, kultasakaalilla.

Fakta

Sakaali on suurempi kuin kettu


 Sakaali eli kultasakaali on keskikokoinen koiraeläin. Sen säkäkorkeus on 40 cm, pituus 85–105 cm ja häntä 20–24 cm. Paino on 7–13 kg, urokset ovat hieman naaraita suurempia.

 Elävät perhelaumoissa, joihin tavallisesti kuuluu lisääntyvä pariskunta, 4–6 pentua ja mahdollisia ”apureita” eli edellisvuoden pentuja. Pesä on kaivettu maan alle tai vaikeakulkuisessa maastossa. Yhteyttä sakaalit pitävät susien tapaan ulvoen.

 Elinikä 12–14 vuotta.

 Kaikkiruokaisia, ravinto hedelmistä haaskoihin. Saalistavat eläimiä selkärangattomista gaselleihin ja kauriisiin.

 Laajalle levinnyt, elinalue ulottuu Itä- ja Pohjois-Afrikasta pitkälle Eurooppaan ja Aasiassa Vietnamiin asti.

 Viihtyy monenlaisissa ympäristöissä: Kuivilla savanneilla, vuoristossa, rehevissä metsissä, kulttuurimaisemassa ja merenrannikoilla.

 Muita sakaalilajeja ovat vaippa- ja juovasakaali, joita tavataan vain Afrikassa.

Tästä on kyse

Metsästyslaki uudistuu


 Vieraslajit ovat levinneet luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella.

 Tulokaslajit tulevat maahan omin voimin luonnollisesti leviämällä.

 EU:n vieraslajilistalla määritellään lajit, jotka haittaavat merkittävästi eurooppalaisen alkuperäisluonnon monimuotoisuutta ja jotka pyritään hävittämään luonnosta.

 Metsästyslain uudistuksessa supikoira, minkki, pesukarhu, rämemajava ja piisami muutetaan riistaeläimistä vieraslajeiksi.

 Vieraslajeja voi pyytää ympäri vuoden eikä siihen tarvita metsästyskorttia.

 Kultasakaali on tulokaslaji. Suomi varautuu sen maahantuloon säätämällä sakaalin metsästyslaissa riistaeläimeksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  2. 2

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

  3. 3

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Presidentti Niinistö HS:lle: USA:n varapresidentti Pence antoi kylmää kyytiä eurooppalaisille liittolaisille Münchenissä – presidentti nostaa esille kolme kipukohtaa

  7. 7

   Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene

  8. 8

   Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”

  9. 9

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  10. 10

   Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  4. 4

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  5. 5

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  6. 6

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  9. 9

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  10. 10

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  8. 8

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää