Kotimaa

Näin rakennemuutos kurittaa mökki­paratiisia: Puumalaan syntyi viime vuonna viisi vauvaa, eikä kesätyöntekijöitä löydy edes oman kylän kaupalle

Jorma Tikka turvautui sosiaaliseen mediaan kesätyöntekijöiden löytämiseksi. Puumalan kunnan ennuste tulevaisuuden ikärakenteesta on Suomen huolestuttavin.

Kesätyöntekijöitä tarvitaan! Sale Hurissalon myymäläpäällikkö Jorma Tikka julkaisi viime viikolla sosiaalisessa mediassa vetoomuksen, jossa hän pyysi asiakkaita jakamaan myymälän kesätyöilmoituksen.

”Hurissalolaisten nuorten vähyydestä johtuen kesätyöhakumme ei enää tavoita kohderyhmäänsä kunnolla, joten nyt tarvittaisiin apua asiakkailtamme!” hän kirjoitti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilmoituksessa luvattiin kesätyöntekijöille jopa majoitusta. Perjantaihin mennessä ilmoitusta oli jaettu 601 kertaa, ja sen näki Tikan mukaan yli 70 000 ihmistä.Hätähuutoon oli syy.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kesäksi Tikka tarvitsisi 6–8 työntekijää. Eteläsavolaisessa Hurissalossa on kuitenkin niin vähän nuoria, ettei heistä riitä kesätyöntekijöitä edes oman kylän kauppaan yhdessä Suomen vilkkaimmassa kesäkunnassa.

”Ennen portailla kun huuteli kesätöistä, niin paikallisia nuoria oli siinä parijonoksi asti. Nykyään saa aika itsekseen siinä portailla huudella” Tikka kertoo.Eräänlaista portailla huutelua on sosiaalisessa mediassakin mainostaminen, mutta Hurissalon kesätyöntekijäpula on todellista totta ja koskee koko Puumalan kuntaa.

Parhaassa kesätyöiässä olevia 15–24-vuotiaita on Tilastokeskuksen tuoreimman tilaston mukaan koko kunnan alueella 156.


Työntekijäpulan vahvistaa myös Okkolan lomamökkien omistaja ja matkailuyrittäjä Paula Okkola. Hän on Puumalan yrittäjien puheenjohtaja ja tuntee hyvin sekä seudun yrittäjät että ikärakenteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sama tilanne on ollut jo vuosia”, Okkola kertoo. ”Joka talvi me yrittäjät täällä mietimme päämme puhki, mistä saamme seuraavaksi kesäksi työntekijöitä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Okkolan oma poika opiskelee Jyväskylässä kauppakorkeakoulussa ja on viime vuosina houkutellut kesäksi sieltä työntekijöitä vanhempiensa yritykseen.

”Sieltä olemme onneksi saaneet fiksuja, sanavalmiita ja kielitaitoisia nuoria. Vaikka heillä ei olisi ollut aiempaa ravintolakokemusta, niin he ovat pärjänneet hyvin”, Okkola kertoo.

Joskus myös kesäasukkaiden jälkipolvista on saatu työtekijöitä.

”Mutta kyllä se niin on, että kaikki keinot on aina otettava käyttöön työntekijöiden löytämiseksi.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eikä työntekijäpulaan ole tulossa helpotusta tulevaisuudessa.

Tilastot tiivistävät sen, että Puumalan kunnan huoltosuhteen kehitys on todellinen ongelma. Viime vuonna Puumalassa syntyi viisi vauvaa. Ennuste tulevaisuuden ikärakenteesta on Suomen huolestuttavin. Ennusteen mukaan 60 vuotta täyttäneitä on vuonna 2030 Puumalassa yli puolet asukkaista, peräti 56,7 prosenttia.

Onneksi ennuste ei ole tähän asti toteutunut ihan sellaisena kuin on ennustettu, sanoo vs. kunnanjohtaja Niina Kuuva.

”Ennusteen mukaan meitä pitäisi olla nyt 2 127, ja toteuma on kuitenkin 2 208.”

Ja onhan Puumala on muuttovoittokunta: viime vuodelta muuttovoittoa jäi kymmenen asukkaan verran. Joukossa on myös peruskouluikäisiä, kunnanjohtaja Kuuva iloitsee.

Puumala koettaakin houkutella asukkaikseen juuri lapsiperheitä – tai saada heidät jäämään. Kunta on jo vuosia jakanut vuosittain niin sanottua vauvarahaa.

Viime vuonna rahan suuruus oli 200 euroa vauvaa kohden vuodessa. Lisäksi kunta tarjoaa 20 tuntia ilmaista varhaiskasvatusta kaikille. Tänä vuonna Puumala aloittaa Unicefin lapsiystävällinen kunta -mallin kehittämisen.

Kunnan lukio lakkautettiin vuonna 2015, koska oppilasmäärä meni liian pieneksi. Ammattikoulua ei kunnassa ollut ennen sitäkään. Tämä tarkoittaa, että toisella asteella opiskelevat nuoret joutuvat matkustamaan kuntarajojen yli lukioon tai ammattioppilaitokseen. Osa jää sille tielle.

”Näin kesätyöntekijöiden näkökulmasta me vähän menetämme heitä juuri siinä iässä”, Kuuva myöntää.

Kunta onkin alkanut maksaa toisessa kunnassa opiskeleville alle 29-vuotiaille, Puumalassa kirjoilla pysyville puumalalaisille nuorille 400 euron kotikuntastipendiä. Tuki on korvausta matkakustannuksista ja asumisesta toisella paikkakunnalla

Jos talvella kunnassa onkin hiljaisempaa ja monet matkailuyritykset viettävät hiljaiseloa, kesällä sen sijaan kuhisee.

Puumalassa asuu vakituisesti 2 200 asukasta, mutta kesäasukkaiden myötä määrä kolminkertaistuu. Kunnassa on yhteensä 3 700 mökkiä.


Kesäasukkaiden lisäksi tulevat matkailijat. Vuositasolla matkailijoiden yöpymisiä on Puumalassa liki 30 000. Eivätkä viralliset tilastot kerro kaikkea, sillä niihin lasketaan majoittumiset vain niissä matkailuyrityksissä, joissa on majoitustilaa vähintään 20 hengelle.

Kunnan vierasvenesatamassa yöpymisiä oli vuonna 2018 vajaat 2 000. Saaristoreitin pyöräilijöitä oli noin 1 600.

Kesäasukkaat ja matkailijat tuovat piristystä elinkeinoelämälle, mutta he ovat myös suuri ponnistus. Palveluiden kun pitää pyöriä. Suurin osa koko vuoden tuloista tehdään kesäkaudella. Se tietää pitkiä päiviä puumalalaisille yrittäjille.

Talvikaudella Hurissalon Salessa on Tikan ohella vain yksi toinen työntekijä. Aukioloajat ovat supistetut: arkisin ja lauantaisin kauppa on avoinna 9–18 ja sunnuntaisin 12–18.

Heinä- ja elokuussa kauppa on auki liki ympärivuorokautisesti: kuudesta kello 24:ään joka päivä, juhannuksena viiden päivän ajan läpi vuorokauden. Asiakasmäärä on Tikan mukaan ainakin kymmenkertainen talviaikaan nähden.

Kaupan yhteydessä on kesäisin ravintola terasseineen. Lisäksi Tikka vastaa kaupan naapurissa sijaitsevan tanssilavan toiminnasta.


Muuttolinnuilla, kuten Tikka kesäasukkaita kutsuu, on vaikutusta myös kaupan tarjontaan: kesäisin tarjonta monipuolistuu. Paikallisia tuotteita on tarjolla enemmän. Niillä on kysyntää, on Tikka huomannut. Viime kesänä oli irtojäätelömyyntiäkin.

”Esimerkiksi talvella meillä ei ole valikoimassa lainkaan Saimaan panimon tuotteita, mutta kesäksi otetaan myyntiin niin paljon kuin vain saadaan”, Tikka kertoo.

Tikka kehuu hurissalolaisten innovatiivisuutta. Kylällä on oma harrastelijateatterikin. Sen esityksiä kävi viime kesänä katsomassa yli 2 200 katsojaa.

”Kaikenlaista täällä tapahtuu! Tervetuloa vaan katsomaan”, Tikka kehottaa.

Kesän kuhinaan on kuitenkin vielä kuukausitolkulla matkaa.

Oikaisu 21.1.2019 kello 14:50: Jutussa kerrottiin aiemmin, että Unicef on nimennyt Puumalan kunnan yhdeksi Suomen lapsiystävällisistä kunnista. Puumala kuitenkin vasta aloittaa lapsiystävällinen kunta -mallissa tänä vuonna. Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen kunta voi saada vasta kahden vuoden kehittämistyön jälkeen, Puumalan tapauksessa siis 2021.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  2. 2

   Nachopelti on lohturuokien aatelia – näillä helpoilla vinkeillä valmistat siitä herkullisemman kuin koskaan aiemmin

  3. 3

   Kivikauden Euroopassa eivät naapurit paljon häirinneet: Asukkaita oli kaikkiaan ehkä 1 500

  4. 4

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  7. 7

   Ministeri Anne Berner on nousemassa Ruotsin toiseksi suurimman pankin hallitukseen – ”En pyri toiselle kaudelle eduskuntaan”

  8. 8

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  9. 9

   Maailmalla huomiota herättänyt suomalainen startup julkisti kohutut vr-lasinsa – pääsimme kokeilemaan

  10. 10

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  5. 5

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  6. 6

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  7. 7

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  8. 8

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  9. 9

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  10. 10

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  9. 9

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää