Kotimaa

Kiihtelysvaaran kirkon polttaneelle miehelle kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeustuomio

Mies tuomittiin korvaamaan 2,9 miljoonan euron vahingot vakuutusyhtiölle ja seurakunnalle.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus antoi tiistaina iltapäivällä tuomionsa Kiihtelysvaaran kirkon tuhopoltosta. Oikeus tuomitsi Aki Petri Pölläsen, 30, törkeästä vahingonteosta kahdeksi vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen.

Oikeus määräsi hänet korvaamaan aiheuttamansa vahingon täysimääräisenä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1770-luvulla valmistunut puukirkko tuhoutui täysin tulipalossa aamuyöllä syyskuun 23. päivänä Kiihtelysvaaran taajamassa, joka kuuluu nykyään Joensuun kaupunkiin.

Käräjäoikeus piti tekoa törkeänä, sillä tulipalo aiheutti lähes kolmen miljoonan euron omaisuusvahingot ja tuhosi kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kohteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oikeuden mukaan teosta mitattava rangaistus on lähtökohtaisesti kolme vuotta. Oikeus kuitenkin lievensi rangaistusta neljällä kuukaudella, koska Pöllänen oli tunnustanut teon ja kertonut yksityiskohtia, jotka auttoivat poliisin esitutkinnassa.

Käräjäoikeus ei huomioinut Pölläsen vaatimuksia vahingonkorvaussumman lieventämiseksi, vaan tuomitsi vaaditut korvaussummat maksettaviksi.

Oikeus määräsi Pölläsen maksamaan vakuutusyhtiö OP Vakuutukselle noin 2,5 miljoonaa euroa. Se myös määräsi tuomitun maksamaan Joensuun evankelis-luterilaiselle seurakuntayhtymälle noin 370 000 euroa, mikä on vakuutuskorvauksen ja kirkon todelliseksi arvoksi arvioidun summan erotus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oikeus määräsi tuomitun pidettäväksi vangittuna, ja passitti hänet suorittamaan rangaistustaan Kuopion vankilaan.

Syyttäjä kertoi todennäköisesti tyytyvänsä tuomioon. Tuomitun avustaja ei vielä tiistaina iltapäivällä osannut arvioida, valittaako tuomittu päätöksestä hovioikeuteen.

Syyttäjä Osmo Manninen vaati syytetylle ainakin yli kahden vuoden, mieluummin lähemmäs kolmen vuoden vankeusrangaistusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pöllänen oli poliisin kuulusteluissa tunnustanut teon ja kertonut sen olleen hetkellinen päähänpisto.

Syyttäjän mukaan kirkon poltto ei ollut pelkkä yöllinen päähänpisto.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syyttäjä esitteli oikeussalissa valokuvan, joka oli otettu kirkon poltosta syytetyn pihasta. Kuvassa maahan on poltettu ristin muotoinen kuvio. Syyttäjän mukaan pihaan poltettu risti kertoo tekoa edeltävistä ajatuksista.

”Kun täällä on väitetty, että kyse oli yön pimeinä tunteina syntyneestä ajatuksesta. Jollakin tavalla tämän tyyppistä tekoa on mietitty”, syyttäjä Manninen sanoi käräjäoikeudessa.

Manninen huomautti, että syytetty tunnusti kirkon sytyttämisen vasta kolmannessa poliisikuulustelussa. Syyttäjän mukaan se ei kerro syytetyn omaehtoisesta halusta selvittää rikos. Mannisen mukaan syytetty koki tuolloin, että poliisilla on jo paljon todistusaineistoa, ja että hän tulisi jäämään kiinni.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Käräjäoikeudessa Pöllänen myönsi avustajansa välityksellä toimineensa syytteessä kuvatun tavalla. Hän myönsi myös aiheuttaneensa kuvatun suuruisen vahingon.

Tuomittu vaatii rangaistuksen kohtuullistamista, koska hän katsoi auttaneensa poliisia rikoksen selvittämisessä. Hän vaati myös korvaussumman sovittelua kohtuullisemmiksi, noin yhteen kolmasosaan vaatimuksista.

Vakuutusyhtiön ja seurakuntayhtymän mukaan korvausten kohtuullistamiseen ei ollut perusteita, sillä teko oli tahallinen.

Salissa ei kuultu henkilötodistajia, vaan käytiin läpi kirjallisia todisteita, valvontakameran kuvia ja poliisin tekemää videotallennetta, jossa tuomittu kertoi tapahtumista palopaikalla.

Syyttäjän mukaan Pöllänen oli kertonut edellisenä iltana juoneensa alkoholia ja menneensä kotiin nukkuman. Hän oli kertonut heränneensä yöllä kello kolmen aikaan ja saaneensa päähänsä ajatuksen kirkon poltosta.

Mies pakkasi reppuunsa 10-litraisen kanisterin, jossa oli moottoribensiiniä. Hän otti naapurista polkupyörän ja lähti polkemaan kirkolle.

Polkupyöräilevä syytetty tallentui kirkon naapurissa olleen varaston seinän valvontakameraan kello 4.37 aikaan.

Mies jätti polkupyörän kirkon parkkipaikalle. Hän raahasi kirkon pihassa olleen muovisen roska-astian kirkon seinustalle koilliskulmaan ja kaatoi bensiiniä roska-astiaan. Lisäksi hän teki bensiinistä vanan kauemmaksi roska-astiasta ja sytytti tupakansytyttimellä vanan tulee.

Sen jälkeen lähdin kävelemään pois enkä katsonut taaksepäin, tuomittu kertoi salissa esitetyllä poliisin videotallenteella.

Sitten tuomittu lähti polkupyörällä pois kirkolta. Hän vei pyörän takaisin naapuriin, käveli kotiinsa ja meni nukkumaan.

Valvontakamerassa, jossa tuomittu aiemmin näkyi, alkoi näkyä liekkien loimutusta 13 minuuttia myöhemmin eli kello 4.50.

Pelastuslaitos sai automaattisen palohälytyksen kirkosta kello 4.50. Ensimmäinen palomies oli paikalla jo kello 4.55. Sammutustyöt alkoivat kello 5.01. Kirkko oli täyden palon vaiheessa kello 5.12.

Poliisin tekninen tutkinta löysi syttymispaikalta jäämiä palavista nesteistä. Niitä löytyi myös kotietsinnässä miehen vaatteista. Miehen keittiöstä löytyi muun muassa reppu, jossa kanisteria oli kuljetettu.


Paanukattoisen puukirkon palo eteni rajusti. Palohälytyksestä heti alkuvaiheessa tiedon saanut kirkon suntio pelasti kirkosta alttaritaulun, ehtoollisvälineitä ja kirkkotekstiileitä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  2. 2

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

  3. 3

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene

  7. 7

   Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu

  8. 8

   Presidentti Niinistö HS:lle: USA:n varapresidentti Pence antoi kylmää kyytiä eurooppalaisille liittolaisille Münchenissä – presidentti nostaa esille kolme kipukohtaa

  9. 9

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  10. 10

   Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  4. 4

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  5. 5

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  6. 6

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  9. 9

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  10. 10

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  8. 8

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää