Kotimaa

Sormet voivat pakkasella somettaessa jäätyä salakavalasti, mutta usein puhelin älyää sulkea itsensä

Tiistaiaamuna mitattiin Etelä-Suomessa tämän talven kylmimmät lukemat. Työterveyslaitoksen erikoistutkija kertaa pakkaspukeutumisen periaatteet.

Sormia paleltaa, poskia nipistelee, mutta kaunis pakkaskuva on päivitettävä Instagramiin tai pakkasasteet Whatsapp-ryhmään. Nyt on kuulkaas kylmä!

Somettaminen tai muu puhelimen käyttö ei onnistukaan talvella ihan niin sujuvasti kuin toivoisi. Pakkanen tuntuu ensimmäisenä kehon ääreisosissa eli käsissä, varpaissa ja paljaissa poskissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näppäryys heikkenee, kun käden ihon lämpötila laskee 12–16 asteeseen. Tällöin kännykän selaaminen ei todennäköisesti enää onnistu, ja viestit saattavat muuttua tahattomaksi horinaksi.

Kun sormissa ja varpaissa tuntuu kipua, niiden lämpötila on pudonnut 16 asteeseen tai alle. Jos tunto katoaa, lämpötila on enää vain 6–8 astetta. Tällöin tuntoaistikaan ei varoita enää mahdollisista kylmävaurioista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tekniikka toimii toisin: esimerkiksi iPhone voi ikään kuin sammuttaa itsensä ennen kuin akkuun tulee kylmässä vaurioita.

”Sama pätee myös kesällä, jos puhelin kuumenee suorassa auringonvalossa, puhelin voi sammuttaa itsensä suojellakseen tekniikkaa eli akkua”, kertoo toimitusjohtaja Niklas Koponen iTapsa Services -matkapuhelinhuoltoyhtiöstä.

Arkikokemus myös on, että puhelimen akut pakkasella tyhjenevät nopeasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”IPhonen akut ovat tunnettuja siitä, että ne hyytyvät kylmässä vähän herkemmin kuin esimerkiksi android-laitteet. Se johtuu osittain siitä, että android-laitteissa akun kapasiteetti on usein hieman suurempi”, Koponen sanoo.

Monen iPhonen runko on myös usein tehty alumiinista, joka tekee puhelimesta herkemmän kylmyydelle.

Eniten akun kestoon kuitenkin vaikuttaa akun kunto. Vahingoittunut akku tyhjenee kylmässä huomattavasti nopeammin. Ilmojen jäähtyminen näkyykin iTapsa-liikkeissä akunvaihtojen lisääntymisenä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

”Naisilla käsilaukku on se huonoin säilytyspaikka.”

Puhelimen toimintaa voi pakkasella parantaa pitämällä puhelut ulkona pakkassäällä lyhyinä.

Puhelin tulisi säilyttää kylmällä säällä mahdollisimman lähellä vartaloa, povitaskussa tai reisitaskussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Naisilla käsilaukku on se huonoin säilytyspaikka ja miehillä vastaavasti takin ulkotasku, sillä puhelin pääse niissä kylmenemään”, Koponen sanoo.

Jos lähtee esimerkiksi hiihtolenkille, voi mukaan lisäksi pakata vara-akun, jolla puhelimeen saa esimerkiksi hätätilanteessa lisää virtaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Kun hirmupakkaset paukkuvat, puhelimen toimintakyky ei ole normaalitilanteissa murheista suurin. Tiistaiaamuna mitattiin Etelä-Suomessa tämän talven kylmimmät lukemat, −33 astetta Vihdissä. Pääkaupunkiseudullakin mittari painui −25,9 asteeseen Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Pakkaspukeutuminen onkin viimeistään nyt syytä ottaa tosissaan, sillä jo -20 asteessa riskit alkavat kasvaa, kertoo erikoistutkija Sirkka Rissanen Työterveyslaitokselta.

Kylmän sietokyky on hyvin yksilöllistä, ja siihen vaikuttaa hyvin paljon se, mitä itse tekee: Onko ihminen paikoillaan vai liikkuuko.

Tutkijat puhuvat myös kylmäadaptaatiosta eli kylmässä työskentelemään tottuneet, kestävät kylmää paremmin kuin siihen tottumattomat. Myös oleskelun kestolla on merkitystä.

 

”Pakkaspukeutuminen onkin viimeistään nyt syytä ottaa tosissaan, sillä jo −20 asteessa riskit alkavat kasvaa.”

Siksi pakkasella on vaikea antaa raja-arvoja, missä asteessa pukeutumista pitäisi lisätä. Rissanen arvioi kuitenkin, että jo 10 pakkasasteessa alkaa kylmä alkaa tuntua jo 30 minuutin jälkeen, jos päällä on vain yksi vaatekerros.

Toisaalta kosteus ja paikallaanolo voivat synnyttää jalkoihin vettymispaleltumia melko leudossakin säässä. Ne saattavat aiheuttaa vaikeitakin verenkiertohäiriöitä.

Pakkasen purevuutta lisää tuuli, joka voi voimakkuudestaan riippuen kaksinkertaistaa viiman purevuuden.

Ilman lämpötilan ja tuulen jäähdyttävää yhteisvaikutusta paljaaseen ihoon kuvataan viimaindeksillä. Sen mukaan paleltumisvaara on jo jo −15 asteessa, jos tuulen nopeus yltää noin viiteen metriin sekunnissa.

Lämpökameran kuva näyttää, kuinka vaatteet vuotavat lämpöä pakkasella:


Kehon jäähtyminen vaikuttaa ihmiseen fyysisesti ja psyykkisesti. Toimintakyky heikkenee ja lihaksista häviää tehoa. Epämiellyttävä kylmyys myös heikentää keskittymiskykyä.

Kehon ääreisosien ja ihon voimakas paikallinen jäähtyminen voi aiheuttaa kudosvaurioita, joista tavallisimpia ovat jäätymispaleltumat. Niitä voi syntyä jo silloin, kun ympäristön lämpötila laskee alle nollan.

Kehon pitää lämpimimpänä kerrospukeutuminen. Vaatteet eivät myöskään saisi olla liian tiukat.

Toisaalta paksukaan takki takki ei riitä koko kehon suojaksi, mikäli se on lyhyt. Miehillä alaraajojen kylmettyminen voi johtaa tulehduksiin ja voi laukaista lantion kiputilan, urologit varoittelevat.

Pakkasella erityisiä riskiryhmiä ovat sydän- ja verisuonitauteja sairastavien lisäksi astmaatikot ja diabeetikot sekä vanhukset, lapset ja ulkona työskentelevät.

 

Miehillä alaraajojen kylmettyminen voi johtaa tulehduksiin ja laukaista lantion kiputilan.

Näin pukeudut pakkasella

Alusvaatekerros: Alusvaatetuksen tarkoituksena on pitää iho lämpimänä ja siirtää kosteus pois iholta. Hyviä alusvaatetusmateriaaleja ovat polyesteri, polypropeeni, villa, silkki sekä kaksikerrosmateriaalit, joissa sisäkuori on esimerkiksi polypropeenia ja ulkokuori villaa. Puuvilla on huono alusvaatemateriaali, sillä se viilentää ihoa.

Välivaatetus: Näiden vaatekerrosten tarkoituksena on toimia eristeenä kylmää vastaan. Vaatekerroksia voi olla tarpeen mukaan 1–3. Mitoitus voivat vaihdella tarpeen mukaan. Esimerkiksi paidoissa hyviä materiaaleja ovat villa ja fleece.

Päällysvaatetus: Väljä päällystakki suojaa kylmältä mutta myös tuulelta ja kosteudelta. Päällysvaate ei saisi puristaa, sillä lämmöneristys perustuu vaatteiden sisällä ja niiden välillä oleviin liikkumattomiin ilmakerroksiin. Päällysvaatteiden kuori voi olla esimerkiksi tuulta pitävää kangasta ja vuori untuvaa tai vanua.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuolemaan johtanut onnettomuus Himoksen laskettelu­keskuksen rinteiden ulkopuolella Jämsässä

  2. 2

   Mies otti Audin koeajoon Vantaalla – sen jälkeen autosta tai miehestä ei ole havaintoja

  3. 3

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  4. 4

   Suomalainen Jenny Gyllander nousi kansainvälisten vaikuttajien listalle yhdistettyään huvin ja pääomasijoittajan työn Instagramissa

  5. 5

   Mies häiriköi lastenvaunujen kanssa liikkeellä olleita naisia Vantaalla

  6. 6

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  7. 7

   Suomeenkin tuotavien tomaatti­säilykkeiden tuotanto rikkoo ihmisoikeuksia – kansalaisjärjestö pitää S-ryhmän teettämää selvitystä harvinaisena

  8. 8

   Siperiassa satoi mustaa lunta, syyttäjä aloitti rikostutkinnan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  3. 3

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  7. 7

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  8. 8

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  9. 9

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  10. 10

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  8. 8

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää