Kotimaa

Onnettomuustutkinnan kritisoimaa lentokentän ”80-luvun tekniikkaa” on jo vaihdettu uuteen, kertoo Finavia

Otkes kertoi maanantaina, että Kokkola-Pietarsaaren lentoasemalla sattunut vaaratilanne johtui osin vanhentuneesta tekniikasta, kuten radiopuhelimista.

Lentoasemayhtiö Finavia kiittelee Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) eilen maanantaina julkaisemia tutkinnan tuloksia vakavasta vaaratilanteesta, joka sattui Kokkola-Pietarsaaren lentoasemalla viime maaliskuussa.

Finavia myös kertoo, että toimiin on jo ryhdytty vastaavan tilanteen varalta muun muassa viestintäkaluston uusimisella. Samaa sanoo lennonvarmistusliiketoiminnasta vastaava Air Navigation Services Finland (ANS).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaaratilanne syntyi, kun ruotsalainen Piper PA-31-350 -lentokone laskeutui kiitotielle, jossa oli kolme kunnossapitoajoneuvoa. Lennonjohto oli antanut kunnossapitokalustolle luvan ajaa kiitotielle samaan aikaan, kun siihen otti yhteyttä laskeutumiseen valmistautunut kone.

Lennonjohto kertoi koneen ohjaajalle, että kiitotiellä oli käynnissä kunnossapitotyö. Pienkone halusi kuitenkin laskeutua nopeasti, koska koneeseen oli alkanut muodostua jäätä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tästä alkoivat viestinnän vaikeudet, jotka johtuivat sekä vanhentuneesta tekniikasta että lennonjohdon ja koneen miehistön välisestä epäselvästä kommunikaatiosta.

Koneen ohjaaja muun muassa luuli saaneensa laskeutumisluvan, jota koneelle ei tosiasiassa ollut myönnetty.

Finavian riskienhallintajohtaja Juha-Pekka Pystynen sanoo tutkinnan olleen perusteellinen. Otkes muun muassa huomioi, että lennonjohdon käyttämä radiopuhelinjärjestelmä oli 1980-luvulta eikä se ollut luotettava.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

”Ei voi olla niin, että vähemmän liikennöitävillä lentoasemilla toimitaan 1980-luvun radioilla.”

Otkes myös totesi, että Kokkola-Pietarsaaren lentoaseman on saatettava viestintä- ja lennonvalvontalaitteensa välittömästi ajanmukaiselle tasolle.

”Ei voi olla niin, että vähemmän liikennöitävillä lentoasemilla toimitaan 1980-luvun radioilla sekä vanhalla ja osin puutteellisella tekniikalla. Turvallisuudesta ei voi ilmailussa tinkiä yhtään näissä asioissa”, totesi Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi tutkinnassa.

Pystynen on samaa mieltä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tutkinnassa otettiin kantaa radiolaitteiden ikään ja siihen, että ne eivät ole enää tätä päivää. Meillä on jo vuosi sitten käynnistynyt yhdessä palveluntarjoajan eli ANS Finlandin kanssa projekti, jossa uusitaan vanhentunut kalusto useilla lentoasemillamme”, Pystynen sanoo.

”Se ei ole mikään sormien napsautus, vaan siihen menee hetki aikaa. Prosessi on valmis joskus vuoden 2020 aikana”, Pystynen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Periaate on se, että jos meillä ilmenee missään teknisessä laitteessa häiriöitä, jotka vaarantavat turvallisen työn tekemisen, niin sitten sitä lähdetään kehittämään eteenpäin.”

ANS Finland puolestaan siis vastaa kentän lennonvarmistuksesta. Sen toimitusjohtaja Raine Luojus sanoo hänkin, että menossa on jo ollut hanke, jossa viestintäkalustoa uusitaan.

”Tällainen tapaus on äärimmäisen harvinainen, suurimmalla osalla lennonjohtajista ei koskaan urallaan tule sellaista vastaan, onneksi”, sanoo Luojus.

”En vähättele meidän vastuita. Meidän tulee tarkistaa ja arvioida niitä koko ajan”, hän sanoo.

”Mutta ensisijainen syy oli se, että ilma-alus joutui jäätymisen vuoksi tulemaan laskuun. Lentäjä ei indikoinut, että hänen on tultava laskuun jäätämisen takia, vaikka oli kertonut lennonjohtajalle jäätämisestä.”

Jos koneen jäätyminen olisi ollut tiedossa, tilanne olisi ollut täysin toinen, Luojus sanoo.

”Silloin olisi annettu lento-onnettomuusvaarahälytykset ja olisi varauduttu siihen, että jäätävä kone tulee laskuun.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  5. 5

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  6. 6

   Koulun hätäpoistumistiet lukittiin riippulukolla Hakunilassa

  7. 7

   Yksi parisuhteen perusharha voi johtaa pahoihin ristiriitoihin

  8. 8

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  3. 3

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  4. 4

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  7. 7

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  8. 8

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  9. 9

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  10. 10

   Internet on juuri nyt täynnä tästä kokoomuksen vaalimainoksesta tehtyjä pilaversioita – kokosimme kaikki parhaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää