Kotimaa

153 maan vertailu: Suomi tuottaa eniten hyvää muille maille ja maailmalle

Suomi sijoittui ensimmäiseksi The Good Coutry Index -mittauksessa, joka arvioi maiden tekemää hyvää muille maille. Suomessa ensiluokkaisia ovat esimerkiksi vapaa lehdistö, patenttien määrä ja tiedejulkaisujen vienti.

Suomi sijoittui maailman kärkeen kansainvälisessä vertailussa, jossa arvioidaan, kuinka paljon maat tuottavat hyvää muille maille. The Good Country Index -mittauksen mukaan Suomi tuottaa taloutensa kokoon suhteutettuna eniten hyvää maailmalle ja ihmiskunnalle.

The Good Country Index asettaa 153 valtiota järjestykseen sen mukaan, mikä niiden kokonaisvaikutus maapallolla on. Suomen lisäksi kärkijoukkoon pääsivät Irlanti, Ruotsi, Saksa ja Tanska. Arvio julkaistiin nyt neljättä kertaa. Edellisessä vertailussa vuonna 2014 Suomi sijoittui neljänneksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskiviikkona julkaistussa vertailussa Suomi pärjäsi parhaiten kategoriassa, joka koskee vaurautta ja yhdenvertaisuutta. Siinä Suomi arvioitiin maailman toiseksi parhaaksi. Kuudes sija tuli kategoriassa planeetta ja ilmasto ja kahdeksas ryhmässä maailmanjärjestys.

Parhaiten Suomi suoriutui mittareilla lehdistönvapaus, liikkumisen vapaus, ympäristösopimusten noudattaminen, omien konfliktien tuottamien pakolaisten määrä, suorat ulkomaaninvestoinnit, vapaakauppa, patenttien määrä, tiedejulkaisujen vienti, ruoka-apu ja kyberturvallisuus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ulkoministeri Timo Soini (sin) vastaanottaa tunnustuksen tunnustuksen Maailman talousfoorumin kokouksessa Sveitsin Davosissa keskiviikkona. Hänen mukaansa kyseessä on hieno tunnustus, josta Suomen on syytä olla ylpeä.

”Suomi on hyvä, juureva maa, ja meihin luotetaan kansainvälisillä areenoilla. Se on johdonmukaisen työn tulosta, ja näen sen itse työssäni lähes päivittäin. Tämä tunnustus tekee hyvää Suomen sisäiselle keskustelulle ja ilmapiirille”, Soini kommentoi vertailun tulosta ulkoministeriön tiedotteessa.

Vertailun hätäpäässä ovat Irak, Libya, Jemen, Mauritania, Surinam, Gabon ja Angola. Suurvalloista Yhdysvallat listattiin sijalle 40 ja Venäjä sijalle 41. Kiinan sijoitus oli 59.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Indeksi on kansainvälisenä vertailuna harvinainen siinä mielessä, että siinä keskitytään tarkastelemaan sitä, mitä maa tuottaa omien rajojensa ulkopuolelle, ei itselleen.

Vertailu perustuu YK:n ja muiden kansainvälisten organisaatioiden tuottamaan dataan, josta on rakennettu 35 mittaria. Ne tuottavat kunkin valtion taseen, josta käy ilmi, kuormittaako maa ihmiskuntaa vai tuottaako se yhteistä hyvää.

Indeksin 35 mittaria jakautuvat seitsemään kategoriaan: tiede ja teknologia, kulttuuri, rauha ja turvallisuus, maailmanjärjestys, planeetta ja ilmasto, vauraus ja yhdenvertaisuus sekä terveys ja hyvinvointi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valtiot saavat arvon eri kategorioissa suhteessa toisiinsa sen jälkeen, kun mittarien tulokset on suhteutettu valtion bruttokansantuotteen kokoon.

Vertailun on kehittänyt brittiläinen Simon Anholt, joka tunnetaan maabrändi-käsitteen luojana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kärkisijalla on Suomelle merkitystä ennen kaikkea maakuvan kannalta. Kansainväliset vertailut uutisoidaan maailmalla, ja täällä voidaan iloita siitä, että Suomi mainitaan myönteisessä hengessä.

”Tulokset vahvistavat Suomen maakuvaa luotettavana kumppanina, joka haluaa kantaa vastuuta ja edistää aktiivisesti kansainvälisiä dialogeja”, sanoo maakuvayksikön päällikkö Laura Kamras ulkoministeriöstä.

Kamraksen mukaan mittauksessa nousee esiin tärkeitä kysymyksiä laajemmasta valtioiden välisestä keskinäisriippuvuudesta ja siitä, miten valtiot voivat vaikuttaa toisiinsa.

”Vertailu on meille mahdollisuus kuulla, minkälainen kansainvälisen yhteisön jäsen Suomi on. Tulokset antavat meille myös mahdollisuuden pohtia sitä, mitä voisimme tehdä vielä paremmin”, Kamras sanoo.

Suomen väestö on vain 0,07 prosenttia maailman väestöstä. Silti Suomi on listattu kärkisijalle useissa kansainvälisissä hyvien asioiden vertailuissa yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa.

Tilastokeskus keräsi viime joulukuussa listan vertailuista, joissa Suomi on maailman kärjessä. Listan mukaan Suomi on valittu maailman parhaaksi muun muassa vakauden, turvallisuuden, onnellisuuden ja puhtauden perusteella.

Vuonna 2018 Suomi valittiin maailman vakaimmaksi valtioksi ja maailman turvallisimmaksi maaksi. Norjan ja Ruotsin ohella Suomi sijoittui maailman vapaimmaksi maaksi. Suomen hallinto listattiin maailman parhaaksi ja oikeuslaitos maailman riippumattomimmaksi.

Suomi sai myös maailman onnellisimman maan tittelin. Suomi on vesivaroiltaan maailman rikkain, ja suomalaiset hengittävät maailman puhtainta ilmaa. Islannin, Kreikan ja Puolan ohella Suomessa on vähiten äitiyskuolemia maailmassa.

Suomi listattiin maaksi, jossa ovat maailman vakaimmat pankit ja jossa omistusoikeuden suoja on maailman paras. Suomi ylsi kärkeen myös ihmisten perusoikeuksien suojelemisessa.

Uutisiin suomalaiset luottavat eniten maailmassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  2. 2

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

  3. 3

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene

  7. 7

   Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu

  8. 8

   Presidentti Niinistö HS:lle: USA:n varapresidentti Pence antoi kylmää kyytiä eurooppalaisille liittolaisille Münchenissä – presidentti nostaa esille kolme kipukohtaa

  9. 9

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  10. 10

   Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  4. 4

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  5. 5

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  6. 6

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  9. 9

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  10. 10

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  8. 8

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää