Kotimaa

Valvira määräsi vanhusten hoiva­kodin suljettavaksi heti, asukkaan epäillään kuolleen hoito­virheen vuoksi – Viran­omaiset selvittävät kymmenien Esperi Caren yksiköiden ongelmia

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Valvira määrää yksityisen hoivantarjoajan yksikön keskeyttämään toimintansa. Tehyn vuosi sitten tekemän selvityksen mukaan Esperin hoivayksiköissä on vääristelty työntekijäluetteloita.

Sosiaali- ja terveysalaa valvova virasto Valvira on määrännyt Kristiinankaupungissa toimivan Esperi Care -yrityksen pyörittämän yksityisen hoivakodin keskeyttämään toimintansa useiden hoitotyöhön liittyvien epäkohtien ja laiminlyöntien vuoksi.

Yhden asiakkaan epäillään kuolleen viime syksynä hoitovirheen takia, ja kolme asiakasta on toimitettu joko terveyskeskushoitoon tai kuntoutusosastolle. Hoivakodissa on hoidettu vanhuksia ja muistisairaita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valviran lakimies Reija Kauppi kertoo Helsingin Sanomille, että hoivakodissa on havaittu ”vakavia laiminlyöntejä” ja siellä on ollut ”akuutti kriisitilanne”. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Valvira määrää yksityisen hoivantarjoajan yksikön keskeyttämään toimintansa.

Valtakunnallisesti toimivan Esperi Caren toiminta on laajemminkin selvityksessä, Kauppi kertoo. Hänen mukaansa Esperi Careen liittyviä ongelmatapauksia on tullut Valviran tietoon kymmenistä eri yksiköistä usean aluehallintoviraston alueelta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valvira päättää myöhemmin mahdollisista pakkotoimista, jotka ovat Kaupin mukaan kaikkea mahdollista ohjauksesta luvan peruuttamiseen. Kaupin mukaan Esperi Caren yksiköissä ”oleellisin ongelma” on liian vähäinen hoitohenkilökunnan määrä.

Kristiinankaupungin yksikössä hoivakodin työntekijät olivat uhanneet lakolla liian vähäisen työntekijämäärän vuoksi. Joitakin muuten toimintakuntoisia, mutta kahden nostettavia, potilaita jouduttiin hoitamaan vuoteisiinsa, koska heitä nostamaan ei riittänyt työntekijöitä, Kauppi kertoo.

Esperi Caren sähköpostitse lähettämän kommentin mukaan hoivakoti Ulrikan ongelmat ovat kärjistyneet lyhyessä ajassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Otamme tilanteen erittäin vakavasti ja korjaamme parasta aikaa esiin nousseita epäkohtia hyvässä yhteistyössä Kristiinankaupungin kanssa. Pääosin haasteet ovat johtuneet hetkellisistä ennalta arvaamattomista sairauslomista”, yrityksen aluejohtaja Kimmo Karvonen sanoo.

Valviran Kaupin mukaan Kristiinankaupunki on ottanut Hoivakoti Ulrikan toiminnan johdettavakseen. Asiakkaista kolme on ollut niin huonokuntoisia, että heidät on toimitettu terveyskeskukseen tai kuntoutusosastolle.

Neljä asiakasta taas on toimitettu hoivayksikköön kotikaupunkiinsa. Asiakkaita on ollut yhteensä 21.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Havaitut epäkohdat liittyivät muun muassa riittämättömän hoitohenkilökunnan määrään suhteessa hoivan ja hoidon tarpeen arviointiin, puutteelliseen perushoitoon ja -hoivaan, lääkehoidon asianmukaisuuteen, asiakkaiden hoitoisuustietojen puutteellisuuteen sekä toimintayksikön lähiesimiestyöhön”, Valvira tiedottaa.

Hoivakodin toiminnasta oli tehty Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastoon ”lyhyellä aikavälillä vakavia, välittömään asiakasturvallisuuteen viittaavia yhteydenottoja”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aluehallintovirasto kävi hoivapaikassa tämän viikon tiistaina ja keskiviikkona tarkastuskäynnillä, ja Valviran päätös tehtiin jo torstaina. Valviran päätös on voimassa toistaiseksi.

”Saatujen tietojen perusteella Valvira katsoo, ettei toimintayksikön toiminta vastaa sille myönnettyä yksityisestä sosiaalihuollosta annetun lain mukaista lupaa ja asiakasturvallisuus vaarantuu vakavasti, mikäli toimintaa jatketaan”, Valviran perusteluissa sanotaan.

Kristiinankaupungin perusturvajohtaja Christian Lindedahl kertoi perjantai-iltana HS:lle, että kaupungin toiveena on, että ongelmat saataisiin pian ratkottua, ja Esperi Care voisi palata pyörittämään hoivakotia.

Hän vaikuttaa yllättyneeltä Valviran toimien nopeudesta, vaikka sanoo itsekin saaneensa pari–kolme valitusta hoivakodin toiminnasta tämän vuoden puolella. Lindedahlin muistin mukaan kaupunki oli tehnyt tarkastuksen hoivakodissa marraskuussa ja yksikölle annettiin ”puhtaat paperit ja vihreää valoa” toiminnan jatkamiseen.

Lindedahl oli keskiviikkona ja torstaina mukana tehdyssä tarkastuksessa ja sanoi, että ”silmämääräisesti” kyseessä oli normaalisti toimiva hoivakoti.

”Kaiken kaikkiaan, mitä näin siellä, asukkailla ei näyttänyt olevan sen suurempaa hätää, normaalisenioreita. He viettivät leppoisaa aikaa siellä. En tosin tehnyt mitään lääkärintarkastusta”, hän totesi.

Lindedahl ei tiedä, miksi kolme asukasta piti toimittaa tarkastuksen yhteydessä terveyskeskushoitoon tai kuntoutusosastolle. Valviran tietoon tulleesta hoivakodin asukkaan kuolintapauksesta viime syksynä Lindedahl ei ollut kuullut aiemmin.

Sairaanhoitajia edustavan Tehyn mukaan Esperin hoivayksiköiden ongelmat ovat olleet tiedossa.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kommentoi uutista Twitterissä.

”Haamutyöntekijät ovat arkea Esperissä”, hän kirjoittaa.

Liiton vuosi sitten tekemän selvityksen mukaan Esperin yksiköissä on muun muassa vääristelty tietoja työntekijöiden määristä.

”Esperi on merkinnyt työvuoroluetteloihin yrityksen hallinnossa työskentelevien ihmisten nimiä, jotka eivät työskentele kyseisessä yksikössä. Lisäksi työvuoroluetteloihin on merkitty sijaisia, joilta ei ole kysytty suostumusta työvuoroon tai työvuorolistoihin on kirjattu entisten työntekijöiden nimiä”, Tehy kirjoitti tiedotteessaan viime vuonna.

Esperi Caren toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni kiisti Tehyn esiin tuomat ongelmat Tehy-lehdessä.

Vuonna 2001 perustetun Esperi Caren pääomistaja ICG on brittiläinen pääomasijoittaja. Yritys ilmoittaa liikevaihtonsa olevan 213 miljoonaa euroa.

Esperi Carella on noin 8 000 asukaspaikkaa. Yrityksen mukaan sen palveluksessa on 8 000 työntekijää, joista valtaosa on sairaanhoitajia ja lähihoitajia.

Oikaisu 26.1. klo 14.25: Marja Aarnio-Isohanni ei ole Esperi Caren hallituksen puheenjohtaja niin kuin artikkelissa aiemmin luki.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen kärsii yhä epäonnistuneesta huulten täyttämisestä – pistoshoitojen seurauksena voi olla jopa sokeutuminen

  3. 3

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  4. 4

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana traagisesti kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon niin moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  5. 5

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  6. 6

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  7. 7

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  8. 8

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  9. 9

   Palvelutalon työntekijä pakotti Alzheimeria sairastavan vanhuksen seksuaaliseen tekoon – Sai 60 päivän ehdollisen tuomion

  10. 10

   Vastapuoli ei ole paha, vaikka olisi eri mieltä – tervetuloa kuplasi ulkopuolelle!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  5. 5

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  6. 6

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää