Kotimaa

”Emme ole kuulleet hiljaisia viestejä” – Valvira keskeytti Esperi Caren hoiva­kodin toiminnan, toimitus­johtaja myöntää HS:lle yrityksen tekemät virheet

Valvira tekee parhaillaan laajaa valtakunnallista selvitystä Esperi Caren toiminnasta.

Hoivakoteja omistava Esperi Care myöntää, että sen toiminnassa on ollut virheitä.

Perjantaina Valvira määräsi keskeyttämään yhden Esperin yksikön toiminnan Kristiinankaupungissa useiden epäkohtien ja laiminlyöntien vuoksi. Hoivakoti Ulrikan yhden asiakkaan epäillään kuolleen viime syksynä hoitovirheen takia, ja kolme asiakasta on toimitettu joko terveyskeskushoitoon tai kuntoutusosastolle. Hoivakodin työntekijät olivat Valviran mukaan uhanneet lakolla liian vähäisen työntekijämäärän vuoksi.

HS:n tavoittama Esperi Caren toimitus­johtaja Marja Aarnio-Iso­hanni myöntää, että henkilöstön huolia ei ole otettu riittävän vakavasti. Hän lupaa, että henkilöstön määrää kasvatetaan muuttamalla tunti­työn­tekijöiden sopimuksia vakinaisiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Emme ole kuulleet niitä hiljaisia viestejä, joita henkilöstöltä on tullut. Nyt ne otetaan vakavasti. Olemme käyttäneet aika paljon hoitajia, joilla on tuntityösopimus ja nyt niitä tullaan vakinaistamaan ja sitä kautta lisäämään henkilökunnan määrää.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aarnio-Isohanni myös lupaa, että Hoivakoti Ulrikan tapahtumat selvitetään perusteellisesti ja sinne palkataan lisää henkilöstöä.

Esperillä on ollut Aarnio-Isohannin mukaan jo pitkään näkemysero Valviran kanssa siitä, miten paljon esimiesten työpanoksesta voidaan laskea hoitotyöksi. Se vaikuttaa siihen, miten paljon muuta hoitohenkilökuntaa hoivakoteihin pitää palkata.

”Esimiesten työpanos tullaan jatkossa kaikissa yksiköissämme merkitsemään yli puoliksi hallinnon puolelle eli noudatamme jatkossa Valviran linjaa tässä asiassa.”

Aarnio-Isohannin mukaan Kristiinankaupungin yksikössä kaupungin kanssa sovittu henkilöstömitoitus on ollut poikkeuksellinen pieni suhteessa asiakkaiden vaativuuteen. Ulrikassa henkilöstöä pitäisi sopimuksen mukaan olla 0,5 työntekijää hoivattavaa kohti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitoitus vaikuttaa hintaan, jonka kaupunki hoivasta maksaa.

”Meidän yksiköissä keskimääräinen mitoitus on 0,59 ja muistisairailla yleensä sen pitäisi olla noin 0,6.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tähän liittyy hänen mukaansa yleisempikin ilmiö hoiva-alalla. Asiakkaat ovat jatkuvasti huonokuntoisempia, mutta palveluja ostavat kaupungit haluaisivat tinkiä hinnasta.

”Kun tulin toimitusjohtajaksi 15 vuotta sitten hoivakodissa asuttiin 5–7 vuotta. Nyt keskimääräinen aika on kaksi vuotta, mikä kertoo siitä että hoivakotiin tullaan paljon huonokuntoisempana. Se vaikuttaa hoidon vaativuuteen ja hintaan. Tästä käymme jatkuvasti keskustelua kaupunkien kanssa”, Aarnio-Isohanni sanoo.

Valvira tutkii ketjun toimintaa valtakunnallisesti

Esperi Care toimii valtakunnallisesti ja tarjoaa palveluasumista vanhusten lisäksi esimerkiksi vammaisille ja mielenterveyskuntoutujille. Asukkaita eri yksiköissä on yhteensä noin 8 000, työntekijöitä noin 8 000. Ketju on laajentunut viime vuonna voimakkaasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sosiaali- ja terveysalaa valvova Valvira tutkii parhaillaan valtakunnallisesti ketjuun liittyviä ongelmatapauksia.

Onko luvassa siis lisää vastaavia poikkeuksellisia äkkisulkemisia?

On vielä liian aikaista sanoa, mutta Valvirassa tätä ei toivota.

”Olemme vielä selvitysvaiheessa, joten mitään yksityiskohtaista en voi kertoa”, sanoo Valviran ylijohtaja Markus Henriksson.

Esperi Careen liittyviä ongelma­tapauksia on tullut Valviran tietoon kymmenistä eri yksiköistä usean alue­hallinto­viraston alueelta. Yhtä vakavia muut epäilyt eivät ole kuin Kristiinankaupungin yksikössä, jonka sulkemisesta päätettiin hyvin nopealla aikataululla.

Valtakunnallinen selvitys vienee todennäköisesti ennemminkin kuukausia kuin viikkoja, eikä vielä voida tietää, mihin toimenpiteisiin se johtaa.

”Toivomme, että asiakkaiden turvallisuus voidaan Kristiinankaupungissakin palauttaa sellaiselle tasolle, että toimintaa voidaan jatkaa”, Henriksson sanoo.

Se ei ole tavatonta, että Valvira tutkii jonkin alan toimijan toimintaa valtakunnallisesti. Esperi Care ei siis tässä eroa muista isoista yrityksistä.

Yksiköiden äkkisulkemisiakin on tehty aiemminkin muiden toimijoiden kohdalla, joskin muissa tapauksissa asiasta päättävä viranomainen on ollut paikallinen aluehallintovirasto.

Henriksson sanoo, että Kristiinankaupungin kohdalla päätöksen teki Valvira siksi, että Valvira oli jo kokoamassa tietoja yrityksestä valtakunnallisesti.

”Keskeytyspäätös tehtiin kahden viime viikon tapahtumien perusteella. Sinne oli kasautunut useita vakavasti asiakasturvallisuutta vaarantavia tapauksia lyhyessä ajassa”, Henriksson sanoo.

Lisäksi oli ilmeistä, että omavalvonta eli Esperi Caren omat toimet eivät olisi riittäneet parantamaan turvallisuutta tarpeeksi nopeasti.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko ei kommentoinut Esperin ongelmia HS:lle, mutta kertoi Twitterissä antavansa tukensa Valviralle.

Super: ”Tämä olisi ollut estettävissä”

Suomen lähi- ja perushoitajaliitton (Super) puheenjohtaja Silja Paavola kertoo, että Kristiinankaupungin tapaus on poikkeuksellisen törkeä, muttei yllätys.

Ensimmäisenä vakavista ongelmista yksikössä ilmoitti viranomaisille heidän liittonsa jäsen, mutta liittoon on tullut terveisiä myös huolestuneilta omaisilta. Viranomaisille on raportoitu uusista turvallisuutta uhkaavista puutteista päivittäin parin viime viikon ajan.

Poikkeuksellisen pöyristyttävän tapauksesta tekee Paavolan mukaan se, että työnantaja ei pyrkinyt tosissaan korjaamaan tilannetta vaan kutsui sen sijaan ongelmista viranomaisille raportoineen työntekijän kuultavaksi.

”Tämä olisi ollut estettävissä. Näin räikeistä puutteista henkilöstömitoituksessa en ole ennen kuullut. Siellä ei ole esimerkiksi pystytty turvaamaan oikeaa lääkitystä. Tai huolehdittu, että sairastuneen tilalle olisi ollut sijaisia.”

Se sen sijaan ei ole hänestä erityistä, että yksityisellä toimijalla yleensä on puutteita henkilöstömitoituksessa.

Liitto on useaan otteeseen puhunut haamuhoitajista eli siitä, että työvuorolistoille merkitään alan yrityksissä ihmisiä, jotka eivät todellisuudessa ole hoitotehtävissä. Samoin siitä, että hoitajat väsyvät tuplavuoroihin ja siihen, että heitä hälytetään jatkuvasti vapaalta töihin. Tämä koskee muitakin ketjuja kuin Esperiä.

”Sosiaalipuolen hoitolaitoksia on yksityistetty valtavasti. Vaikuttaa siltä, ettei oikein mikään yritys pysty suoriutumaan tästä kunnialla. Enitenhän tästä kärsii se hoidettava”, Paavola sanoo.

Myös sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn mukaan Esperin ongelmat ovat kaikkein pahimmat, mutta vastaavia ongelmia on myös muiden isojen hoiva-alan ketjujen eli Attendon ja Mehiläisen kanssa.

”Kaikkien näiden kanssa Tehy on käynyt keskustelua ja kaikilla on hyvin samanlaiset säästökeinot. Kaikissa ketjuissa on myös yksittäisiä hyvin toimivia toimipisteitä”, sanoo Tehyn johtava lakimies Vappu Okkeri STT:lle.

Taustalla on Okkerin mukaan epäterve kilpailutus. Kun kunnat tavoittelevat säästöjä ulkoistamalla palveluja hoitoalan yrityksille ja yritykset taas pyrkivät tuottamaan voittoa, on henkilöstön alimitoituksen ja riittämättömän hoidon kierre valmis.

”Henkilöstövaltaisella alalla kuluja on vaikea vähentää muusta kuin henkilöstöstä.”

Tehy ja Super tekivät reilu vuosi sitten Esperi Caressa toimiville jäsenilleen työoloista kyselyn. Vastanneet hoitajat kertoivat esimerkiksi, että sijaisia ei palkata tai he tekevät vajaata päivää. Kiire vaarantaa potilasturvallisuutta ja hoitajat kokivat kovaa stressiä ja huolta työnsä hoitamisesta eettisesti kestävällä tavalla.

Esperi ei ole tässä ainutlaatuinen, sillä ammattiliitot kertoivat vuosi sitten yhtä huolestuneina muidenkin suurten sote-toimijoiden kuten Attendon ja Mehiläisen henkilöstömitoituksista.

HS kertoi syksyllä tarkemmin, millä tavalla aluehallintovirastot ovat käsitelleet haamuhoitajia ja muita puutteita koskevia kanteluita. Kanteluita ikäihmisten hoidosta ja sosiaalipalveluista on tullut aiempaa enemmän eri puolilta Suomea.

Oikaisu klo 14.20: Aarnio-Isohanni ei ole Esperin hallituksen puheenjohtaja toisin kuin artikkelissa aiemmin luki. Esperissä on 8000 työntekijää eikä 6000 niin kuin artikkelissa aiemmin luki.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  2. 2

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  3. 3

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  4. 4

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  5. 5

   Apulanta toi Areenalle hämmentävän esityksen, joka voisi pienellä viilauksella olla kaikkien aikojen hienoin suomalainen rockspektaakkeli

  6. 6

   Siperiassa satoi mustaa lunta, syyttäjä aloitti rikostutkinnan

  7. 7

   Varusmiespalvelussa suurin uudistus vuosikymmeniin: alokasajasta tehdään entistä kevyempi, taistelua harjoitellaan virtuaaliympäristössä

  8. 8

   Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Näiden kolmen luvun avulla ymmärrät, mitä toimet ilmaston­muutosta vastaan oikeasti tarkoittavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  2. 2

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  5. 5

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  6. 6

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  7. 7

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  8. 8

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  10. 10

   Käytä pieniä tukisanoja kehuessasi itseäsi – näistä ilmaisuista muut eivät ärsyynny

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  9. 9

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  10. 10

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Donald Trumpin polvistumisillaan suututtanut NFL-pelaaja pääsi sopuun liigan kanssa – syytti omistajia salaliitosta
  3. Tapiola sinfoniettan solistina soittaneesta Alina Pogostkinasta on tullut satumaisen hieno viulisti
  4. Hollywoodin ykkösnimet suuttuivat Oscar-gaalan järjestelyistä – niinpä akatemia perui päätöksensä jättää kuvauksen ja leikkauksen palkinnonjaon pois suorasta tv-lähetyksestä
  5. Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta
  6. Tähän ulosajoon päättyi Teemu Sunisen taistelu Ruotsin rallin voitosta
  7. Valokuvaaja Caj Bremer täyttää 90 vuotta – urallaan hän mokaili, otti hömppä­kuvia ja sen kuuluisimman, josta Kekkonenkin kuittaili Tilaajille
  8. Maajoukkuehyökkääjä Eero Markkanen häikäisevässä vireessä uudessa seurassaan – iski neljä maalia jo avauspuoliajalla
  9. Tunti sitten
  10. Apulanta toi Areenalle hämmentävän esityksen, joka voisi pienellä viilauksella olla kaikkien aikojen hienoin suomalainen rockspektaakkeli
  11. Näiden kolmen luvun avulla ymmärrät, mitä toimet ilmaston­muutosta vastaan oikeasti tarkoittavat
  12. Uppohangessa talsiminen on uusi suosikkilaji – Näillä vinkeillä saat lumikenkäilystä kaiken irti
  13. Näytä lisää