Kotimaa    |   Kommentti

Kysyin vanhusten­hoidon Facebook-ryhmässä kokemuksia arjesta – silmilleni rävähti ajankuva, joka kaikkien suomalaisten pitäisi nähdä

Moni hoitoalan ammattilainen vaikenee karuistakin epäkohdista, koska pelkää rikkovansa vaitiolo- ja lojaliteettivelvollisuutta. Juuri nyt sananvapauden rohkea käyttäminen on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, kirjoittaa kotimaantoimituksen uutistuottaja Päivi Paulavaara.

Kun kirjoittaa Googleen haun ”yksin kuollut vanhus”, tulokseksi saa uutisia järkyttävistä tilanteista, joissa yksin asunut vanhus on löydetty kotoaan kuolleena.

Viikonlopun uutisissa ykkösaiheena on ollut vanhustenhoidon tilanne Suomessa. Perjantaina Valvira ilmoitti sulkevansa Esperi Caren hoivakodin Kristiinankaupungissa. Yhden vanhuksen epäillään kuolleen viime syksynä hoitovirheen takia, ja epäkohtia on muitakin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uutisten jälkeen suomalaisesta vanhustenhoidosta alkaa kuitenkin piirtyä kuva, että ei tarvitse asua huonokuntoisena kotona jäädäkseen heitteille. Ja siitäkin huolimatta, että hyvästä hoidosta maksetaan tuhansia euroja kuukaudessa. Sitä näyttää tapahtuvan, vaikka vanhus olisi päässyt hoivakotiin, ikään kuin turvaan:

”Äidillä oli dementia ja sydänsairaus. Yhtenä aamuna hän löytyi kuolleena kylpyhuoneensa lattialta. Kukaan ei kyennyt kertomaan, oliko hän maannut lattialla puoli tuntia vai neljä tuntia.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näin kirjoitti HS:lle eräs tytär äitinsä elämän päättymisestä. Tarina voisi olla karu tai tyypillinen kuvaus siitä, millaisissa tilanteissa suomalaiset vanhukset kuolevat yksinäisinä, omassa kodissaan.

Mutta tämä nainen eli ja kuoli tehostetun palveluasumisen yksikössä. Siis paikassa, jonne muuttavat ihmiset, jotka syystä tai toisesta eivät enää pärjää omassa kodissaan.

Idea on, että ammattitaitoista apua on saatavissa vuorokauden ympäri ja siitä myös maksetaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samanlaisen lupauksen oli antanut Esperi Care.

Lauantaiaamuna jaoin uutisen erääseen vanhustyötä seuraavaan Facebook-ryhmään ja kysyin kokemuksia siitä, millaista vanhustenhoidon arki nykyään Suomessa on.

Viestejä alkoi kilahdella tasaiseen tahtiin. Yhteensä yhteydenottoja on tullut tähän mennessä jo kolmisenkymmentä. Moni kirjoittajista on entinen tai nykyinen vanhustenhoidon ammattilainen, hoitaja, psykiatri tai jopa toimipisteen esimies.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Heidän viestinsä olivat hämmästyttävän samanlaisia: perjantaina julki tullut tilanne Kristiinankaupungissa ei ole mitenkään poikkeuksellinen, vaan epäkohtia on monessa paikassa eikä vain Esperi Caren yksiköissä.

Yleisin ongelma on yksinkertaisesti henkilökunnan riittämättömyys. Moni kirjoittajista vahvisti niin sanotun ”haamuhoitajailmiön”. Se tarkoittaa, että työvuorolistaan merkitään vuoroon tulevaksi vaikka palkanlaskija, opiskelemaan palannut kesäsijainen tai ”SH”. Ilmeisesti siis sairaanhoitaja, joka ei ole edes tulossa töihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Liian pieni miehitys saattaa olla kohtalokas.

Äitinsä kuolemasta kirjoittaneen mukaan kaksikerroksisessa asumispalveluyksikössä oli paikalla vain yksi hoitaja, joka oli muutaman tunnin ollut varattuna toisessa kerroksessa.

”Kukaan ei myöskään tiedä, onko äitini huutanut apua vessaan lähtiessään tai sydänkohtauksen yllättäessä”, nainen kirjoittaa.

Monesti vanhustenhoidon karuun arkeen kurkistuksia tarjoavat juuri omaiset, mutta lauantainen viestitulva osoitti, että myös hoitajilla on paljon sanottavaa epäkohdista. Monelle hoitajan työ saattaa olla kutsumusammatti, mutta hyvän hoidon esteeksi heitetään mahdottomat olosuhteet.

”Olen hyvä hoitaja, mutta sydämeni ei enää kestä tätä enkä toivo tätä kohtaloa kenellekään ikäihmiselle”, kirjoitti eräs alanvaihtoa suunnitteleva hoitaja.

Sosiaalihuoltolain mukaan työntekijälläkin on velvollisuus ilmoittaa hoidon vaarantavista epäkohdista. Moni viestejä lähettänyt hoitaja sanoo tehneensäkin näin. Ilmoitukset ja valitukset tuntuvat johtaneen vain siihen, että on joutunut työnantajan silmätikuksi.

Valvonta ei siis toimi. Miten muuten voidaan selittää se, että ongelmat jatkavat rehottamistaan, vaikka ilmoitus niistä tulee ihmisiltä, jotka näkevät arjen rakenteelliset ongelmat päivästä toiseen? Toki voi olla niin, että kun valvonnassa havaitaan puutteita, ne korjataan mutta vain hetkeksi.

Moni työntekijä ei uskalla kertoa näkemästään ja kokemastaan medialle, koska ajattelee vaitiolo- ja lojaliteettivelvollisuuksien ajavan sananvapauden yli. Näin ei kuitenkaan ole. Yksittäisten asiakkaiden henkilökohtaisia tietoja ei saa kertoa, mutta työntekijöillä on sananvapauden takaama oikeus kertoa työpaikkansa arjesta, muistuttaa sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön Tehyn johtava lakimies Vappu Okkeri.

”Lojaliteettivelvoite tarkoittaa sitä, että työnantajasta ei saa levittää valheellista ja virheellistä tietoa.”

Juuri nyt sananvapauden rohkea käyttäminen on ensiarvoisen tärkeää.

Jutun lopussa on lomake, johon voit kirjoittaa kokemuksiasi suomalaisten vanhustenhoidosta, omaisena, työntekijänä tai mistä tahansa roolista katsottuna.

HS:n viikonloppuna saamat vinkit ja viestit maalaavat suomalaisesta vanhustenhoidosta karun kuvan, joka on tärkeää saada täydentymään ja joka kaikkien pitäisi nähdä.

Me vanhenemme ja läheisemme vanhenevat. Rahat hoidon järjestämiseen kaivetaan meidän omista taskuistamme joko maksuina tai kunnan kautta verorahoina. Yhteiskunnan sivistystaso mitataan siinä, miten se pitää huolta heikoimmistaan.

Lauantaina saamieni viestien perusteella näyttää siltä, että Suomessa raha sanelee huolenpidon tason. Kunnat yrittävät saada palvelut ostettua mahdollisimman halvalla, yritykset yrittävät tuottaa palvelut mahdollisimman halvalla, jotta ne täyttäisivät osakeyhtiön tarkoituksen ja tuottaisivat osakkeenomistajille mahdollisimman paljon voittoa.

Vanhukset ovat nykyajan huutolaisia, jotka kunnat myyvät vähiten tarjoavalle, parikin viestijää kirjoittaa.

Lauantai-iltana Messenger-viestinä kilahtaa puhelimeen erään tyttären lähettämä kuva hoitokodin olohuoneesta. Siinä näkyy vanha mies istumassa pyörätuolissaan. Miehen selän takana oleva televisio on kuulemma niin hiljaisella, että sitä ei kuule. Ketään näy eikä kuulu missään.

Halvaantunut mies on nukahtanut pyörätuoliinsa keskelle olohuonetta, yksin.

Seinällä oleva kello on kuvanottohetkellä viittä yli seitsemän lauantai-iltana.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  2. 2

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

  3. 3

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene

  7. 7

   Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu

  8. 8

   Presidentti Niinistö HS:lle: USA:n varapresidentti Pence antoi kylmää kyytiä eurooppalaisille liittolaisille Münchenissä – presidentti nostaa esille kolme kipukohtaa

  9. 9

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  10. 10

   Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  4. 4

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  5. 5

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  6. 6

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  9. 9

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  10. 10

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  8. 8

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää