Kotimaa

Sadat lukijat kertoivat HS:lle kokemuksiaan vanhusten­hoidosta – Emerita­professori kävi kirjoitukset läpi, ja hänen mukaansa Suomella on nyt kaksi vaihtoehtoa

Vanhustyön emeritaprofessori Sirkka-Liisa Kivelän mukaan Suomella on kaksi vaihtoehtoa: joko sanoudumme irti ihmisoikeussopimuksista tai laitamme vanhustenhoidon oikeasti kuntoon.

Kun terveydenhuollon korkein valvontaviranomainen Valvira kaksi viikkoa sitten päätti ottaa Esperi Care -yritykseltä pois Ulrika-hoivakodin toimiluvan Kristiinankaupungissa, puhkesi suuri kupla.

Muutamissa tunneissa Helsingin Sanomien toimitukseen alkoi tulvia kirjoituksia omaisilta ja vanhustenhoidossa työskenteleviltä hoitajilta. Pelkästään verkkokyselyssä kokemuksistaan on kertonut yli 400 ihmistä. Sen lisäksi sadat ovat kirjoittaneet toimitukseen sähköpostia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aineisto nostaa kyyneleet silmiin, hämmästyttää ja vihastuttaa.

Kirjoittajat kertovat kiireestä, välinpitämättömyydestä ja rankoistakin laiminlyönneistä. Joukossa on myös omaisten kirjoituksia, joista huokuu kiitollisuus oman isän tai äidin saamasta hyvästä hoivasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Turun yliopiston yleislääketieteen emeritaprofessori Sirkka-Liisa Kivelä on yksi vanhustenhoidon asiantuntijoista, joka on jo kauan odottanut kuplan puhkeamista. Hän tuntee vanhustenhoidon sekä tutkijana että omaisena.

Hän jäi eläkkeelle vuonna 2011, kun hänen miehensä sairastui muistisairauteen ja imusuoniston syöpään. Siitä lähtien hän on toiminut miehensä omaishoitajana.

”Hyvä, että Valvira oli nyt rohkea. Olen odottanut kauan, että valvontaviranomaiset todella puuttuisivat näihin mätäpaiseisiin. Ne eivät ole epäkohtia vaan aivan mätäpaiseita”, Kivelä sanoo.


Sirkka-Liisa Kivelä on lukenut kirjoitukset, jotka tulivat Helsingin Sanomiin. Hän kommentoi niitä ja kertoo oman näkemyksensä siitä, miten vanhustenhoitoa pitää muuttaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näin omaiset kirjoittavat kokemuksistaan vanhustenhoidosta:

”Löysimme muistisairaan isoäitini sänkyyn sidottuna, haisevissa vaipoissa ja tippaletkusta oli valunut lattialle iso lätäkkö. Isoäiti oli lakannut syömästä, joten hänen annettiin olla ravinnotta. Pari päivää myöhemmin hän kuoli samassa yksikössä.”

”Kunnallisessa hoitokodissa ei ollut yhtään sen huonompi hoito kuin näissä kahdessa kalliissa paikassa. Eli hyvää hoitoa ei saa rahallakaan.”

”Pyysin kotihoitoa monta vuotta sitä saamatta. Vedottiin vain, kun pääsee itse suihkuun ja tekee itse ruokansa (vanhoista aineksista ja hella jää päälle). Itse olen satojen kilometrien päässä.”

”Yhtenä päivänä äiti sai hoitokodissa aivoverenvuodon. Emme tiedä tarkalleen mitä kävi. Hänet vietiin ambulanssilla sairaalaan, jossa hän kuoli puoli vuotta myöhemmin. Suurin huoli hoitokodin puolelta oli se, että äitini siirryttyä sairaalaan, oli huone kuulemma heti tyhjennettävä hänen tavaroistaan!”

”Isoäitini lääkitys oli unohdettu täysin hoitopaikassa. Vessaan ei ehditty viemään vaan oli käsketty tehdä asiat vaippaan. En tiedä, milloin niitä sitten ehdittiin vaihtamaan. Hoitolaitoksen sivuilla kerrottiin muun muassa kuinka potilaiden kanssa vietetään aikaa musiikin parissa, ulkoillaan ja leivotaan yhdessä. Ja kattia kanssa!”

Sirkka-Liisa Kivelän mielestä kammottavinta on, että puutteet ovat olleet tiedossa ainakin kymmenen vuotta.

”Kuntapäättäjät ja valtion päättäjät ovat hyväksyneet uuden normin, että vanhuksia saa kohdella kaltoin, jättää ilman ravintoa, riuhtoa ja makuuttaa makuuhaavoissaan. Edes perustuslain takaamat oikeudet eivät toteudu vanhusten kohdalla”, hän sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kivelän mukaan suomalaisilla kansanedustajille ja kuntapäättäjille on kaksi mahdollisuutta.

Ensimmäinen vaihtoehto on parantaa vanhustenhoitoa ihan tosissaan ja nostaa se perustuslain tasolle.

”Toinen mahdollisuus on se, että irtisanomme kaikki kansainväliset ihmisoikeussopimukset, joihin olemme liittyneet. Vanhusten kohdalla olemme käytännössä jo irtisanoutuneet niistä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perustuslain 7. pykälässä sanotaan, että ”henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ei saa puuttua eikä vapautta riistää mielivaltaisesti eikä ilman laissa säädettyä perustetta”.

”Pitääkö muuttaa perustus­lakia, koska vanhuksen ihmis­arvo ei ole enää se, mitä perustuslaissa sanotaan”, hän sanoo.

Kivelän mielestä Suomi ei noudata vanhusten osalta länsimaista oikeuskäsitystä.

”Kuulumme johonkin muuhun blokkiin”.

Lukijat kirjoittavat vanhusten ihmisarvosta:

”Ikääntyneet muistisairaat ovat helppo säästökohde, sillä he itse ovat usein liian heikkoja puolustamaan omia oikeuksiaan. Monelta puuttuvat myös aktiiviset läheiset. Siksi maamme palvelutaloissa makaa lukemattomia säilöön siirrettyjä vanhuksia, joiden kaltaista kohtaloa en toivoisi kenellekään.”

”Väitän, että suurin osa ’hankalista’, aggressiivisista ja haastavista muistisairaista on väärin kohdattu ja hoidettu. Toki muistisairaus aiheuttaa haastavaa käytöstä, mutta kokemuksen mukaan käytökseen on useimmiten olemassa joku syy, jonka selvittäminen ja tunnistaminen ennaltaehkäisee haastavia tilanteita.”

Sirkka-Liisa Kivelä tarvitsi kaksi vuotta sitten miehelleen lisää hoitoapua kotiin.

Lisäapu mahdollisti myös sen, että Kivelä alkoi lukea. Hän luki kaikki vuosina 2010–2018 julkaistut vanhustenhoitoa käsittelevät suomalaiset väitöskirjat ja muutakin suomalaista vanhustutkimusta.

Kivelä on tuoreimman tutkimuksen pohjalta kirjoittanut muiden vanhustenhoidon asiantuntijoiden kanssa kirjan Vanhuusko arvokasta?, joka ilmestyy helmikuun lopussa.

Hän tuli siihen tulokseen, että tutkimukset tukevat täysin sitä, mitä ihmiset kirjoittavat vanhustenhoidon ongelmista tai mitä silloin tällöin lehdistössä on tullut ilmi.

”Mutta teot puuttuvat”, hän sanoo.

Eduskuntavaaleihin on aikaa kaksi kuukautta ja viikko. Tiistaina perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) ilmoitti, että lainvalmistelu hoitajamitoituksesta vanhuspalveluissa alkaa. Enemmistö eduskuntapuolueista kannattaa hoitajamitoitusta – vain kokoomuksen kanta asiaan on vielä epäselvä. Tämän eduskunnan käsittelyyn laki ei kuitenkaan enää tule.

Ministeri Saarikko on sanonut pitävänsä 0,7 hoitajan mitoitusta vanhustenhoidossa hyvänä. Se tarkoittaa, että yhtä hoidettavaa vanhusta kohden esimerkiksi hoivakodissa olisi 0,7 hoitajaa.

Sirkka-Liisa Kivelä pitää 0,7–0,8 hoitajaa ympärivuorokautisessa palveluasumisessa riittävänä.

”Jos hoidettavat ovat oikein huonokuntoisia, esimerkiksi muistisairaita, suhdeluvun täytyy olla suurempi. Kotihoitoon mitoitus istuu huonosti. On niin suuri ero, työskenteleekö kotisairaanhoitaja Lapissa vai tiiviisti asutussa kaupungissa”, hän sanoo.

HS:n saamissa kirjoituksissa toistuu yhä uudestaan hoitajien kova kiire ja se, että hoitajat yrittävät tavalla tai toisella selvitä töistään.

Näin hoitajat ja lääkärit kertovat työstään vanhustenhoidossa:

”Näen työssäni paljon ikäihmisiä, joilla on jonkin sairauden aiheuttama nielemisvaikeus. Tämä voi tarkoittaa sitä, että henkilö ei pysty syömään lainkaan tai pystyy syömään valvottuna / syötettynä. Ongelma on siinä, että hoitajille usein päivän ainoa hetki pitää taukoa on juurikin silloin, kun potilaat / asukkaat syövät, joten moni jää vaille tarvitsemaansa apua ja valvontaa.”

”Työnohjaus on täysin tuntematon asia, vaikka sitä tarvittaisiin. Henkilökuntaa johdetaan kepillä, ei myönteisyydellä, ja hoitoyhteisöissä kiusaaminen on yleistä.”

”Ymmärrän kyllä, että vaalit ovat tulossa. Sote on kirosana ja kaikenlaista yksityistämistä huonossa valossa näyttävät kirjoitukset ovat mediaseksikkäitä ja saavat paljon lukijoita. Kunnallisella puolella tilanne ei kokemuksieni mukaan ole parempi. Pitäisi myöskin huomioida se, että se mikä näyttää Valviran tai säännösten mukaan oikeaoppiselta paperilla, ei takaa hoidon hyvää laatua ja henkilökunnan osaamista.”

”On omituista, että hoitajien kohdalla puhutaan vielä 2019 jostakin niin turhasta ja mystisestä kuin kutsumus. Nykypäivänä ei ole kutsumusammatteja. Niin sanottu leipähoitaja voi olla hyvin hyvä ja joskus jopa parempi kuin se niin sanottu kutsumuksesta tosissaan puhuva hoitaja. Ei se ole väärin, että tekee työtä maksakseen laskut.”

Hoitajamitoitus ei ole taikatemppu, joka ratkaisisi vanhustenhoidon ongelmat. Sirkka-Liisa Kivelä on valmis auttamaan siinä, kuinka vanhustenhoitoa parannetaan.

Hänellä on keinoista monen kohdan lista parannuksista.

”Tärkeää on kirjata vanhuspalvelulakiin hyvin konkreettiset hyvän hoidon kriteerit. Lisäksi laissa pitää olla hoitajamitoitus ympärivuorokautiselle palvelu­asumiselle”, hän sanoo.

Kivelä antaa esimerkin yksinkertaisista kriteereistä, jotka paljastavat heti huonon laadun. Niitä ovat vanhusten makuuhaavojen määrä, laihtuminen ja kaatumiset.

Vanhuspalvelulain sitovuutta on lisättävä ja siinä on oltava mahdollisuus käyttää sanktioita eli uhkasakkoja, jos vastuussa oleva kunta ei täytä lain asettamia ehtoja.

”Valvontapäätökset ovat nyt liian lepsuja. Viranomaiset eivät nyt käytä sanktioita, enkä usko että mikään muu enää toimii.”

Kivelän mielestä ympärivuorokautista palveluasumista on lisättävä. Niin saataisiin erittäin huonokuntoiset vanhukset kotihoidosta ympärivuorokautisiin palveluasuntoihin.

Sekä ympärivuorokautiseen palveluasumiseen että kotihoitoon on lisättävä henkilökuntaa.

Kivelä esittää perustavanlaatuisen kysymyksen siitä, onko vanhuspalvelut pakko kilpailuttaa. Ja jos ne kilpailutetaan, millainen on hoidon hinnan ja laadun suhde kuntien tarjouspyynnöissä.

Lääketurvallisuus vanhustenhoidossa on käytävä läpi monelta eri kantilta.

Kivelä kiinnittää erityisesti huomiota vanhuksiin, joilla ei ole omaisia, ja vanhuksiin, joiden omaiset ovat syystä tai toisesta huonokuntoisia. ”Heidän asioitaan ei aja kukaan.”

Listalla on myös lähihoitajakoulutus. ”Kun koulutetaan kaikkein hauraimpien hoitajia, pitää saada soveltuvuustestit opiskelijavalintaan. Työhönottotilanteessa hakijat pitää haastatella tarkasti. Lähihoitajien opettajilla työpaikoilla pitää olla aikaa opettaa. Nyt opiskelijat joutuvat harjoitteluun paikkoihin, joissa asioita ei tehdä hyvin. He oppivat heti uuden normin, että näinkin vanhuksia saa hoitaa.”

Vaikka vanhustenhoidon kupla on puhjennut, se ei tarkoita, että kaikkialla olisi ongelmia. Suomessa on paljon hyvää ja vanhuksia kunnioittavaa hoitoa. Kymmenet omaiset kirjoittivat Helsingin Sanomille kiitollisina läheistensä saamasta hoidosta.

Näin omaiset kehuivat vanhustenhoitoa:

”Kampin kotihoito ON MAHTAVA. Hoitajat on mukavia, fiksuja ja aikaakin heillä on. Ovat erittäin oma-aloitteisia, ehdottavat uusia juttuja, joskus tekevät asioita myös ihan omaa järkeä käyttäen, ilman kysymistä. Joskus saattavat viedä äitini palvelutaloon lounaalle jne. Pitävät aktiivisesti yhteyttä ja hommaa hoidetaan sujuvalla yhteistyöllä.”

”Minulla on todella hyvä mieli siitä, että vaikeasti dementoitunut isäni on saanut Espoossa paikan dementiakodista, josta en millään keksi mitään negatiivista sanottavaa. Henkilökuntaa on riittävästi. He kunnioittavat hoidettaviaan, ja johtaja-omistajalle mikään työ ei ole vierasta.”

Tästä on kyse

Lukijoilta tulvi satoja kirjoituksia


  HS pyysi lukijoita kertomaan kokemuksiaan vanhustenhoidosta sen jälkeen, kun Esperi Caren vanhusten hoivakodissa Kristiinankaupungissa paljastui vakavia laiminlyöntejä.

  Suurin osa kirjoittajista on omaisia, mutta myös moni alalla työskentelevä tai työskennellyt hoitaja kirjoitti.

  Kaikkien julkaistujen kommenttien kirjoittajat jättivät nimensä ja yhteystietonsa HS:lle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  2. 2

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  3. 3

   Helsingin yliopiston dekaanille moite Keski-Karjalan savolaismurteella kirjoitetun gradun epäasiallisesta kommentoinnista

  4. 4

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  5. 5

   Useita ihmisiä jäänyt lumivyöryn alle Sveitsissä

  6. 6

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  7. 7

   Nachopelti on lohturuokien aatelia – näillä helpoilla vinkeillä valmistat siitä herkullisemman kuin koskaan aiemmin

  8. 8

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  9. 9

   ”Se, joka käyttää juoksuhousuja, on menettänyt kontrollin elämästään” – Muotiguru Karl Lagerfeld muistetaan myös sivalluksistaan, tässä kuuluisimmat

  10. 10

   Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  7. 7

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  8. 8

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  9. 9

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  10. 10

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Useita ihmisiä jäänyt lumivyöryn alle Sveitsissä
  3. Susijengin pelintekijä Jamar Wilson oli tyytyväinen peleihinsä liettualaisessa seurassa, mutta sitten alkoi omituinen pomotus: ”Yksi koko urani suurimmista tarinoista”
  4. Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija Tilaajille
  5. 10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut Tilaajille
  6. Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi Tilaajille
  7. Nämä videot varapresidentti Mike Pencen puheista levisivät hetkessä ympäri nettiä, koska kukaan ei taputa hänelle
  8. Israelin ulkoministeri väitti puolalaisten ”imevän juutalaisvihaa äidinmaidosta” – kiista perui kumppanimaiden kokouksen, mutta miksi antisemitismi on Puolalle niin arka aihe?
  9. Jääkarhujen takia julistettu hätätila on ohi Venäjän pohjoisilla saarilla
  10. Helsinki aikoo siirtää kaasuputken keskelle oulunkyläläisten virkistysmetsää
  11. Vandaalit häpäisivät 90 juutalaishautaa Strasbourgissa juuri ennen antisemitismiä vastustavien marssia
  12. Näytä lisää