Kotimaa

Poste restante muuttuu pian maksulliseksi – Pitääkö asunnottomien maksaa laskuista ja Kelan kirjeistä?

Valvova viranomainen Traficom selvittää parhaillaan, onko poste restante -palvelusta laillista periä maksua. Postin mukaan kirjeet saa edelleen ilmaiseksi verkossa tai esimerkiksi ystävän osoitteeseen.

Postin poste restante -palvelu muuttuu maaliskuussa maksulliseksi. Jatkossa asiakkaalta veloitetaan 3,10 euroa joka kerta, kun hän noutaa oman postinsa.

Poste restante on palvelu, jossa henkilölle lähetetty posti ei tule hänen koti- tai muuhun osoitteeseensa, vaan hän noutaa lähetykset itse postitoimistosta. Aiemmin palvelu on ollut maksuton.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt liikenne- ja viestintävirasto Traficom selvittää, onko uudistus postilain mukainen. ”Olemme nähneet asian sellaisena, että valvontaviranomaisen tulee se selvittää”, apulaisjohtaja Merja Saari kertoo HS:lle.

Asunnottomia auttava Vailla vakinaista asuntoa -yhdistys (Vva ry) kertoi aiemmin tällä viikolla olevansa huolissaan siitä, vaikeuttaako uudistus kodittomien ihmisten mahdollisuuksiin saada esimerkiksi viranomaiskirjeitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Asunnottomien ihmisten mahdollisuus ottaa vastaan postin kautta tulevia viranomaispäätöksiä ja muita tiedotteita vaarantuu uudistuksen myötä vakavasti”, yhdistys kirjoitti torstaina Facebookissa julkistamassaan kannanotossa.

”Tämä voi estää tai hidastaa myös asunnon saamista.”

Yhdistyksen mielestä maksu on syrjivä niitä asunnottomia kohtaan, joille poste restante on ainoa tapa ottaa postia vastaan. Posti on perustellut muutosta muun muassa kustannusten kasvulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Emme voi tarjota ilmaispalveluita. On hyvä muistaa, että Posti ei toimi verovaroin”, kuluttajakirjepalveluiden johtaja Noora Laaksonen kommentoi HS:lle.

Jos asiakkaalle ei ole poste restante -lähetyksiä, käynti postitoimistossa pysyy edelleen maksuttomana.

Poste restante -palvelu on Postin mukaan tarkoitettu tilapäiseen käyttöön esimerkiksi matkan aikana. Käytännössä poste restantea käyttävät kuitenkin myös monet niistä, jotka ovat pysyvästi ilman vakinaista osoitetta. Asunnottomien tulot ovat tyypillisesti pienet, ja joillakin tuloja ei ole lainkaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vva:n lisäksi myös Helsingin kaupungin nuorten neuvontapiste Ohjaamo julkaisi torstaina verkkosivuillaan muutamien työntekijöidensä kirjoittaman kannanoton. Siinä oltiin huolissaan muun muassa siitä, saavatko syrjäytymisvaarassa olevat nuoret ajoissa tiedon esimerkiksi laskuista ja viranomaistapaamisista.

”Kun käytössä on alle 400 € kuukaudessa syömiseen, kulkemiseen ja laskujen maksamiseen, on hyvin inhimillistä valita postien nouto kahden viikon välein (6,20 €/kk) kuin käydä päivittäin hakemassa postit (62 €/kk)”, neuvontapisteen työntekijät kirjoittavat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi saamatta jäänyt tai liian myöhään saatu viranomaisen tapaamis- tai selvityspyyntö saattaa johtaa sosiaalietuuksien katkeamiseen.

Muun muassa postitoiminnan sähköistyminen on tuonut Postille säästöpaineita, ja yhtiössä on viime vuosina pidetty useita yt-neuvotteluja.

Noora Laaksosen mukaan uutta maksua tarvitaan, jotta edes osa poste restante -palvelun kustannuksista saataisiin katettua. Kustannukset muodostuvat muun muassa lajittelu-, säilytys- ja henkilöstökuluista.

”Poste restante ei kuulu Postin yleispalvelun piiriin. Vaihtoehtona on ollut palvelun lopettaminen, mutta olemme halunneet pitää sitä yllä”, Laaksonen sanoo.

 

”Vaihtoehtona on ollut palvelun lopettaminen.”

Poste restantella on noin 35 000 käyttäjää, joista valtaosalla on myös vakituinen osoite. Posti ei Laaksosen mukaan tiedä tai tilastoi sitä, kuinka moni asunnoton käyttää palvelua. Myöskään Vva-yhdistyksellä ei ole tarkkaa tietoa asiasta.

Syrjintäsyytökseen Posti on Twitterissä vastannut toteamalla, että laki kieltää tarjoamasta palvelua, joka olisi jollekin asiakasryhmälle maksuton ja toisille maksullinen. Laaksonen ei perjantaina osannut tarkentaa, mihin lakiin väite perustuu, mutta hän sanoo Postin haluavan tarjota kaikille asiakkaille tasapuoliset ehdot.

”Periaatteemme on, että tarjoamme saman palvelun samoilla ehdoilla.”

Postilain noudattamista valvova liikenne- ja viestintävirasto Traficom selvittää parhaillaan, onko poste restante -palvelusta ylipäätään laillista periä maksua. Apulaisjohtaja Merja Saari kertoo HS:lle, että postilaki ei sinänsä sano poste restantesta mitään.

”Oikeudellinen tilanne ei ole sen suhteen kauhean selkeä. Olemme kuitenkin nähneet, että asia vaatii meiltä ehdottomasti lisäselvittelyä”, Saari sanoi. Selvitys alkoi hänen mukaansa viraston omasta aloitteesta.

Postia voi uudistuksen jälkeenkin ottaa ilmaiseksi vastaan Omaposti-verkkopalvelun kautta.

Toinen tapa on ilmoittaa Postille c/o-osoite, joka voi olla esimerkiksi ystävän tai sukulaisen kotiosoite. Tämä on eri asia kuin kirjojen siirtäminen toisen henkilön asuntoon.

Vva:n tiedottaja Katri Immonen katsoo, että tämä ei kaikkien ihmisten kohdalla ole helppoa.

Kaikilla ei hänen mukaansa ole sellaisia läheisiä, joiden luokse postia voisi kääntää ainakaan pitkäaikaisesti. Jotkut taas voivat haluta salata asunnottomuutensa esimerkiksi häpeän vuoksi.

”Asunnottoman voi ehkä alkuun olla helppoakin saada majapaikka ja kääntää postit kaverin luo. Jos asunnottomuus pitkittyy, voi olla että suhteet tavallaan kiristyvät, kun toinen joutuu aina olemaan se pyytävä osapuoli”, Immonen pohtii.

 

Kaikilla ei ole sellaisia läheisiä, joiden luokse postia voisi kääntää pitkäaikaisesti.

Yhdistys kertoo myös asunnonhakuun ohjeistavalla verkkosivullaan, että poste restante -osoite on vuokra-asuntoja tarjoaville toimijoille selkeä merkki hakijan asunnottomuudesta ja lisää hakemuksen kiireellisyyttä.

Sähköinen palvelu taas voi olla Immosen mukaan hankala esimerkiksi niille, joille digilaitteiden käyttäminen on vaikeaa. Kaikille ei myöskään ole helppoa hankkia esimerkiksi älypuhelinta ja ladata siihen säännöllisesti saldoa ja sähköä.

Postin verkkosivujen perusteella suuri osa Suomessa toimivista yrityksistä ja yhteisöistä lähettää kirjeitä myös sähköisesti, mutta kaikki eivät.

”Ja jos asunnottomuuteen liittyy muita elämänhallinnan ongelmia, niin tämä vaikeuttaa asioita entisestään. Se ei välttämättä ole niin yksinkertaista kuin asunnolliselle ihmiselle”, Immonen sanoo.

Oikaisu klo 13.35: Tekstissä väitettiin aiemmin, että poste restante ja noutoposti olisivat sama asia. Kyse on Postin kahdesta eri palvelusta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen kärsii yhä epäonnistuneesta huulten täyttämisestä – pistoshoitojen seurauksena voi olla jopa sokeutuminen

  3. 3

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  4. 4

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  5. 5

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana traagisesti kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon niin moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  6. 6

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Vastapuoli ei ole paha, vaikka olisi eri mieltä – tervetuloa kuplasi ulkopuolelle!

  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Ikonisessa kuvassa suuteleva merimies on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  5. 5

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  6. 6

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää