Kotimaa

Viranomaiset määräsivät tammikuussa Alavudella aloittaneen Attendon hoivakodin toiminnan keskeytettäväksi – Yksikössä on kuollut kuusi asukasta vajaan kuukauden aikana, syitä selvitetään

Pelimanni-hoivakodista on irtisanoutunut kymmenen työntekijää toiminnan aloittamisen jälkeen.

Aluehallintovirasto päätti perjantai-iltana keskeyttää välittömästi Alavudella sijaitsevan hoivayritys Attendon Pelimanni-hoivakodin toiminnan.

HS:n haltuunsa saaman Avin päätöksen mukaan tammikuussa avatussa hoivakodissa on kuollut kuusi asukasta vajaan kuukauden aikana. Kuolemantapauksista ei ole kuitenkaan saatu yksityiskohtaisempia tietoja tai selvitystä siitä, ovatko tapaukset johtuneet hoitovirheestä tai laiminlyönneistä toimintayksikössä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

"Kuolemantapaukset herättivät viranomaisten huomion", sanoi Länsi- ja Sisä-Suomen Avin sosiaalihuollon ylitarkastaja Saija Kujansuu HS:lle.

Kujansuu ei halua kommentoida, miten kuolemantapauksia nyt lähdetään selvittämään. Lue lisää ylitarkastajan kommenteista täältä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tammikuun 18. päivänä Pelimannissa oli sijoitettuna kaikkiaan 49 tehostetun palveluasumisen asiakasta.

”Vanhukset pysyvät toistaiseksi Pelimannissa ja kuntayhtymä ottaa hoidon vastuulleen, kunnes asia järjestetään muuten”, kertoo Alavuden kaupunginjohtaja Pekka Ala-Mäenpää HS:lle perjantai-iltana.

Avi sai tiistaina 5. helmikuuta tietoonsa myös, että toimintayksiköstä on irtisanoutunut kymmenen työntekijää toiminnan aloittamisajankohdan jälkeen. Viranomaisten mukaan Attendon kanssa tehdyssä sopimuksessa henkilöstömitoitukseksi on kirjattu 0,65 hoitajaa asukasta kohden. Avin päätöksen mukaan Attendo on myöntänyt, että Pelimannin henkilöstömitoitus ei ole vastannut sovittua koko toiminnan aikana. Attendon oman ilmoituksen mukaan henkilöstömitoitus vaihteli kuukauden aikana 0,62–0,55 välillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aluehallintovirasto teki torstaina Pelimannissa ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin. Tarkastuskäynnillä aluehallintovirasto sai ristiriitaisia tietoja muun muassa kuolinpäivien ja tapahtumakuvausten osalta.

Avin mukaan Pelimannin ”toiminta ei vastaa sille myönnettyä yksityisestä sosiaalihuollosta annetun lain mukaista lupaa ja toimintayksikön asiakasturvallisuus vaarantuu vakavasti, mikäli toimintaa jatketaan.”

Pelimannin hoitajia haastateltiin käynnin yhteydessä. Eräs hoitaja kertoi, että henkilökunta ei ehdi tekemään kuin välttämättömät perushoidon tehtävät, esimerkiksi viriketoimintaa ja ulkoilua ei ehditä tekemään. Torstaina tehdyn tarkastuskäynnin yhteydessä kävi myös ilmi, että yhdelläkään työvuorossa olleella ei ollut voimassa olevaa lääkelupaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös lääkkeiden toimituksessa on ollut merkittäviä viiveitä, esimerkiksi lääkärin perjantaina määräämä lääke virtsatietulehdukseen on saatu yksikköön tiistaina. Attendo on kuitenkin kiistänyt asian.

Myös ruokahuollossa on ollut pulmia, yksikköön ei ole tullut tilatun mukaisesti ruokaa. Hoitajien mukaan henkilöstö oli joutunut hankkimaan valmisruokaa S-Marketista ruokahuollossa sattuneen virheen vuoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS:n haltuunsa saaman päätöksen mukaan yksikössä ei ole saatavilla työvuorolistaa, josta ilmenisi työvuorot. Henkilökunta näkee omasta henkilökohtaisesta puhelimestaan omat työvuorot ja toisten henkilöiden työvuorot yksitellen hakemalla. Yksikössä ei ole siis ollut tietoa työvuoroihin tulevista henkilöistä.

Viranomaisten mukaan asioiden selvittäminen käyntien yhteydessä on ollut hankalaa, sillä yksikön vastuuhenkilö ei ole osannut vastata riittävästi kysymyksiin. Torstai-iltana viranomaiset ilmoittivat sähköpostitse Pelimannin tilanteesta Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalaiselle, jonka mukaan asioiden kuntoon laittamiseksi on ryhdytty toimenpiteisiin.

Avin päätöksen mukaan perjantaiaamuna neuvotteluissa mukana ollut Attendon palvelupäällikkö kertoi, että rekrytoinnit ovat käynnissä, mutta hän ei pystynyt antamaan tarkkoja tietoja siitä, ketkä ovat tulossa lähipäivinä työvuoroihin. Perjantaina viranomaiset saivat useita kertoja ristiriitaisia tietoja ja henkilöstölistoja henkilöstömääristä. Illalla toimitusjohtaja Karjalainen toimitti henkilöstöluettelon, jossa oli riittävästi henkilökuntaa.

Aluehallintoviraston mukaan vaikka henkilöstömitoitus saataisiinkin asianmukaiseksi lähipäiviksi ja lähiviikoiksi, ei voida luottaa siihen, että ilmoitukset ovat totuudenmukaisia ja paikkansapitäviä. Syynä on se, että torstaina ja perjantaina viranomaiset saivat monta erilaista työvuoroluetteloa, joita on jatkuvasti korjailtu ja muuteltu.

Toimitusjohtaja Karjalainen ei vastannut perjantai-iltana HS:n soittopyyntöön.

Attendo julkaisi perjantai-iltana tiedotteen, jonka mukaan korjaavat toimenpiteet Pelimannissa on käynnistetty ja Attendo pyytää anteeksi virheitä toiminnassaan.

Attendon mukaan Alavuden-yksikköön on jo palkattu hoitajia yli mitoitusvaatimuksen takaamaan asukasturvallisuus. Viikonlopun sekä tulevien viikkojen työntekijöiden määrä on turvattu, Attendon tiedotteessa kerrotaan. Attendon mukaan muita epäkohtia korjataan pikaisesti, jotta tilanne hoivakodissa saadaan normalisoitua mahdollisimman pian.

”Intensiivinen työ asioiden korjaamiseksi jatkuu asiakkaiden turvallisuuden varmistamiseksi. Otamme asukasturvallisuuden hyvin vakavasti”, sanoo Attendon aluejohtaja Tiina Talonen tiedotteessa.

”Olemme käyneet viimeisen kahden viikon aikana läpi tiheällä kammalla yksiköidemme toimintaa, jotta epäkohtia saadaan korjattua. Pyydämme anteeksi toimintamme virheitä sekä niistä asukkaille ja omaisille aiheutunutta huolta ja vaivaa”, sanoo tiedotteessa puolestaan Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen.

Vanhustenhoito nousi valtakunnalliseen keskusteluun, kun Valvira tammikuun lopussa ilmoitti sulkevansa Kristiinankaupungissa sijaitsevan, Esperi Caren pyörittämän hoivakoti Ulrikan.

Tuolloin kyse oli useista hoitotyöhön liittyvistä epäkohdista ja laiminlyönneistä. Yhden asiakkaan epäillään kuolleen hoitovirheen takia.

Suomen suurimman hoivapalveluyrityksen Attendon hoivakoti Pelimanni aloitti toimintansa kuukausi sitten 8. tammikuuta. Siellä on 45 tehostetun palveluasumisen asukaspaikkaa ja 20 kevyemmän palveluasumisen asukaspaikkaa.

Attendo viestitti HS:lle perjantaina iltapäivällä, ettei yritys kommentoi keskeneräistä prosessia.

”Mutta suhtaudumme vakavasti kaikkiin tarkastuksiin”, Attendon viestissä sanottiin.

Attendon hoivakodeissa Suomessa on noin 11 000 paikkaa, kun seuraavaksi suurimmalla Esperi Carella paikkoja on non 8 000.

Alavudella selvitykseen osallistuvat Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Valviran tukemana, Kuusiokunnat-kuntayhtymän edustajat, Pihlajalinna ja Attendo.

Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva Alavus on osa Kuusiokunnat-kuntayhtymää, joka on ulkoistanut sosiaali- ja terveyspalvelut Pihlajalinna-yhtiölle. Kunnat Alavus, Ähtäri, Kuortane, Soini ja Pihlajalinna-yhtiö omistavat yhdessä Kuusiolinna-yhtiön, joka tuottaa alueelle terveyspalvelut.

Kuusiolinna on puolestaan ostanut hoivakoti Pelimannin palvelut Attendolta alihankintana.

Uunituoreen hoivakodin ongelmat näkyvät toisille omaisille, toisille eivät.

HS tavoitti perjantaina iltapäivällä miehen, jonka vaimo asuu selvityksen kohteena olevassa hoivakoti Pelimannissa. Hänelle tieto hoivakodissa havaituista ongelmista ei tullut yllätyksenä.

”Hoitajat yrittävät kyllä kovasti, mutta heillä on kyllä pallo välillä pahasti hukassa”, mies kertoo.

Miehen vaimolla diagnosoitiin Alzheimer 15 vuotta sitten. Nainen ei enää puhu, eikä pysty kävelemään.

Miehen mukaan hoitajilta on äärimmäisen vaikea saada tietoa vaimon tilanteesta tai voinnista.

”Välillä näyttää siltä, että vaimo on maannut sängyssä pitkällään koko aamupäivän. Mutta vaikea on sanoa, koska enhän minä ole sitä toisaalta ollut tarkkailemassa”, mies sanoo.

Hänen mukaansa ongelmallista on, että omaisen on vaikea tietää, kuka asioista osastolla vastaa.

Miehen mukaan on äärimmäisen tärkeää, että vanhustenhoidon ongelmiin puututaan ja niitä ratkaistaan, mies sanoo.

Toinen Alavudella asuva mies taas kertoo, ettei ole huomannut muistisairaan äitinsä hoidossa ongelmaa. Miehen äiti on muistisairas, mutta pystyy esimerkiksi kävelemään, syömään ja käymään vessassa itse.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  2. 2

   Sipoon murhatutkinta valmistui: Ystävät kuvailivat poliisille henkirikoksen tehneen muuttumista

  3. 3

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  5. 5

   Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”

  6. 6

   Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

  7. 7

   Vallilaan rakennettiin Itäisen kantakaupungin ”Eiranranta” – Keskihinta 7 000 euroa neliö, eikä yhtään kaupungin vuokra-asuntoa

  8. 8

   Ennuste vuodelle 2040: Suomessa on vain kolme kaupunkiseutua, jotka kasvavat – muu maa näivettyy

  9. 9

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  10. 10

   Koripallon olympiavoittaja hämmästyttää yleissivistyksen puutteellaan – kertoi tohkeissaan brunssista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja ja sosiaalisen median muovipussikeskustelu kuumeni entisestään – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  5. 5

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  6. 6

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  7. 7

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  8. 8

   Kalasataman Majakka-tornitalon työmaalla on tapahtunut vesivahinko – Rakennusyhtiö SRV kuvailee vahinkoa merkittäväksi

  9. 9

   Nainen kuoli Espanjassa syötyään Michelin-tähti­ravintolassa

  10. 10

   Muumit uudistuivat 30 vuoden jälkeen – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  10. 10

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Mie olen aika eläväinen tyyppi”, sanoo kulttuurin sekatyömies Jari ”Cyde” Hyttinen – 70- ja 80-luvuilla hän perusti yhtyeitä Ismo Alangon kanssa
  3. Yhdistetyn miehet jäivät kauaksi kärjestä mäkiosuudella – ”Olisi pitänyt venyä vielä vähän enemmän”
  4. Perustuslakivaliokunnan sote-lausunto valmistunee iltapäivällä, valiokunnan sisältä arvioidaan – suora lähetys noin kello 15
  5. Miksi yöllä tulee mieleen pahoja asioita?
  6. Hannele Liiberg sai vuonna 1977 häälahjaksi sähkökäyttöisen silppurin, joka toimii yhä täysin moitteettomasti – kerro HS:n kyselyssä pitkään kestäneistä laitteistasi
  7. Miten kaunis on Tommi Korpelan yksinäinen vanha nainen! – Saara Turusen näytelmä Medusan huone paneutuu lempeästi naisia ja miehiä rajoittaviin sukupuoli­rooleihin
  8. Valioliiga-joukkue Chelsealle vuoden siirtopanna – rikkoi sääntöjä 29 tapauksessa
  9. Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”
  10. ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely
  11. Saksan asevientikielto Saudi-Arabiaan suututtaa Saksan kumppaneita – eettisyydestä tuli taakka puolustusyhteistyölle
  12. Näytä lisää