Kotimaa

Viranomaiset määräsivät tammikuussa Alavudella aloittaneen Attendon hoivakodin toiminnan keskeytettäväksi – Yksikössä on kuollut kuusi asukasta vajaan kuukauden aikana, syitä selvitetään

Pelimanni-hoivakodista on irtisanoutunut kymmenen työntekijää toiminnan aloittamisen jälkeen.

Aluehallintovirasto päätti perjantai-iltana keskeyttää välittömästi Alavudella sijaitsevan hoivayritys Attendon Pelimanni-hoivakodin toiminnan.

HS:n haltuunsa saaman Avin päätöksen mukaan tammikuussa avatussa hoivakodissa on kuollut kuusi asukasta vajaan kuukauden aikana. Kuolemantapauksista ei ole kuitenkaan saatu yksityiskohtaisempia tietoja tai selvitystä siitä, ovatko tapaukset johtuneet hoitovirheestä tai laiminlyönneistä toimintayksikössä.

"Kuolemantapaukset herättivät viranomaisten huomion", sanoi Länsi- ja Sisä-Suomen Avin sosiaalihuollon ylitarkastaja Saija Kujansuu HS:lle.

Kujansuu ei halua kommentoida, miten kuolemantapauksia nyt lähdetään selvittämään. Lue lisää ylitarkastajan kommenteista täältä.

Tammikuun 18. päivänä Pelimannissa oli sijoitettuna kaikkiaan 49 tehostetun palveluasumisen asiakasta.

”Vanhukset pysyvät toistaiseksi Pelimannissa ja kuntayhtymä ottaa hoidon vastuulleen, kunnes asia järjestetään muuten”, kertoo Alavuden kaupunginjohtaja Pekka Ala-Mäenpää HS:lle perjantai-iltana.

Avi sai tiistaina 5. helmikuuta tietoonsa myös, että toimintayksiköstä on irtisanoutunut kymmenen työntekijää toiminnan aloittamisajankohdan jälkeen. Viranomaisten mukaan Attendon kanssa tehdyssä sopimuksessa henkilöstömitoitukseksi on kirjattu 0,65 hoitajaa asukasta kohden. Avin päätöksen mukaan Attendo on myöntänyt, että Pelimannin henkilöstömitoitus ei ole vastannut sovittua koko toiminnan aikana. Attendon oman ilmoituksen mukaan henkilöstömitoitus vaihteli kuukauden aikana 0,62–0,55 välillä.

Aluehallintovirasto teki torstaina Pelimannissa ennalta ilmoittamattoman tarkastuskäynnin. Tarkastuskäynnillä aluehallintovirasto sai ristiriitaisia tietoja muun muassa kuolinpäivien ja tapahtumakuvausten osalta.

Avin mukaan Pelimannin ”toiminta ei vastaa sille myönnettyä yksityisestä sosiaalihuollosta annetun lain mukaista lupaa ja toimintayksikön asiakasturvallisuus vaarantuu vakavasti, mikäli toimintaa jatketaan.”

Pelimannin hoitajia haastateltiin käynnin yhteydessä. Eräs hoitaja kertoi, että henkilökunta ei ehdi tekemään kuin välttämättömät perushoidon tehtävät, esimerkiksi viriketoimintaa ja ulkoilua ei ehditä tekemään. Torstaina tehdyn tarkastuskäynnin yhteydessä kävi myös ilmi, että yhdelläkään työvuorossa olleella ei ollut voimassa olevaa lääkelupaa.

Myös lääkkeiden toimituksessa on ollut merkittäviä viiveitä, esimerkiksi lääkärin perjantaina määräämä lääke virtsatietulehdukseen on saatu yksikköön tiistaina. Attendo on kuitenkin kiistänyt asian.

Myös ruokahuollossa on ollut pulmia, yksikköön ei ole tullut tilatun mukaisesti ruokaa. Hoitajien mukaan henkilöstö oli joutunut hankkimaan valmisruokaa S-Marketista ruokahuollossa sattuneen virheen vuoksi.

HS:n haltuunsa saaman päätöksen mukaan yksikössä ei ole saatavilla työvuorolistaa, josta ilmenisi työvuorot. Henkilökunta näkee omasta henkilökohtaisesta puhelimestaan omat työvuorot ja toisten henkilöiden työvuorot yksitellen hakemalla. Yksikössä ei ole siis ollut tietoa työvuoroihin tulevista henkilöistä.

Viranomaisten mukaan asioiden selvittäminen käyntien yhteydessä on ollut hankalaa, sillä yksikön vastuuhenkilö ei ole osannut vastata riittävästi kysymyksiin. Torstai-iltana viranomaiset ilmoittivat sähköpostitse Pelimannin tilanteesta Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalaiselle, jonka mukaan asioiden kuntoon laittamiseksi on ryhdytty toimenpiteisiin.

Avin päätöksen mukaan perjantaiaamuna neuvotteluissa mukana ollut Attendon palvelupäällikkö kertoi, että rekrytoinnit ovat käynnissä, mutta hän ei pystynyt antamaan tarkkoja tietoja siitä, ketkä ovat tulossa lähipäivinä työvuoroihin. Perjantaina viranomaiset saivat useita kertoja ristiriitaisia tietoja ja henkilöstölistoja henkilöstömääristä. Illalla toimitusjohtaja Karjalainen toimitti henkilöstöluettelon, jossa oli riittävästi henkilökuntaa.

Aluehallintoviraston mukaan vaikka henkilöstömitoitus saataisiinkin asianmukaiseksi lähipäiviksi ja lähiviikoiksi, ei voida luottaa siihen, että ilmoitukset ovat totuudenmukaisia ja paikkansapitäviä. Syynä on se, että torstaina ja perjantaina viranomaiset saivat monta erilaista työvuoroluetteloa, joita on jatkuvasti korjailtu ja muuteltu.

Toimitusjohtaja Karjalainen ei vastannut perjantai-iltana HS:n soittopyyntöön.

Attendo julkaisi perjantai-iltana tiedotteen, jonka mukaan korjaavat toimenpiteet Pelimannissa on käynnistetty ja Attendo pyytää anteeksi virheitä toiminnassaan.

Attendon mukaan Alavuden-yksikköön on jo palkattu hoitajia yli mitoitusvaatimuksen takaamaan asukasturvallisuus. Viikonlopun sekä tulevien viikkojen työntekijöiden määrä on turvattu, Attendon tiedotteessa kerrotaan. Attendon mukaan muita epäkohtia korjataan pikaisesti, jotta tilanne hoivakodissa saadaan normalisoitua mahdollisimman pian.

”Intensiivinen työ asioiden korjaamiseksi jatkuu asiakkaiden turvallisuuden varmistamiseksi. Otamme asukasturvallisuuden hyvin vakavasti”, sanoo Attendon aluejohtaja Tiina Talonen tiedotteessa.

”Olemme käyneet viimeisen kahden viikon aikana läpi tiheällä kammalla yksiköidemme toimintaa, jotta epäkohtia saadaan korjattua. Pyydämme anteeksi toimintamme virheitä sekä niistä asukkaille ja omaisille aiheutunutta huolta ja vaivaa”, sanoo tiedotteessa puolestaan Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen.

Vanhustenhoito nousi valtakunnalliseen keskusteluun, kun Valvira tammikuun lopussa ilmoitti sulkevansa Kristiinankaupungissa sijaitsevan, Esperi Caren pyörittämän hoivakoti Ulrikan.

Tuolloin kyse oli useista hoitotyöhön liittyvistä epäkohdista ja laiminlyönneistä. Yhden asiakkaan epäillään kuolleen hoitovirheen takia.

Suomen suurimman hoivapalveluyrityksen Attendon hoivakoti Pelimanni aloitti toimintansa kuukausi sitten 8. tammikuuta. Siellä on 45 tehostetun palveluasumisen asukaspaikkaa ja 20 kevyemmän palveluasumisen asukaspaikkaa.

Attendo viestitti HS:lle perjantaina iltapäivällä, ettei yritys kommentoi keskeneräistä prosessia.

”Mutta suhtaudumme vakavasti kaikkiin tarkastuksiin”, Attendon viestissä sanottiin.

Attendon hoivakodeissa Suomessa on noin 11 000 paikkaa, kun seuraavaksi suurimmalla Esperi Carella paikkoja on non 8 000.

Alavudella selvitykseen osallistuvat Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Valviran tukemana, Kuusiokunnat-kuntayhtymän edustajat, Pihlajalinna ja Attendo.

Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva Alavus on osa Kuusiokunnat-kuntayhtymää, joka on ulkoistanut sosiaali- ja terveyspalvelut Pihlajalinna-yhtiölle. Kunnat Alavus, Ähtäri, Kuortane, Soini ja Pihlajalinna-yhtiö omistavat yhdessä Kuusiolinna-yhtiön, joka tuottaa alueelle terveyspalvelut.

Kuusiolinna on puolestaan ostanut hoivakoti Pelimannin palvelut Attendolta alihankintana.

Uunituoreen hoivakodin ongelmat näkyvät toisille omaisille, toisille eivät.

HS tavoitti perjantaina iltapäivällä miehen, jonka vaimo asuu selvityksen kohteena olevassa hoivakoti Pelimannissa. Hänelle tieto hoivakodissa havaituista ongelmista ei tullut yllätyksenä.

”Hoitajat yrittävät kyllä kovasti, mutta heillä on kyllä pallo välillä pahasti hukassa”, mies kertoo.

Miehen vaimolla diagnosoitiin Alzheimer 15 vuotta sitten. Nainen ei enää puhu, eikä pysty kävelemään.

Miehen mukaan hoitajilta on äärimmäisen vaikea saada tietoa vaimon tilanteesta tai voinnista.

”Välillä näyttää siltä, että vaimo on maannut sängyssä pitkällään koko aamupäivän. Mutta vaikea on sanoa, koska enhän minä ole sitä toisaalta ollut tarkkailemassa”, mies sanoo.

Hänen mukaansa ongelmallista on, että omaisen on vaikea tietää, kuka asioista osastolla vastaa.

Miehen mukaan on äärimmäisen tärkeää, että vanhustenhoidon ongelmiin puututaan ja niitä ratkaistaan, mies sanoo.

Toinen Alavudella asuva mies taas kertoo, ettei ole huomannut muistisairaan äitinsä hoidossa ongelmaa. Miehen äiti on muistisairas, mutta pystyy esimerkiksi kävelemään, syömään ja käymään vessassa itse.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uudet mittaukset kertovat, millä tele­operaattorilla on paras verkko – Katso kuntasi tulokset

   Tilaajille
  2. 2

   Näin yhdestä huoneesta tuli eduskunnan sote-kaaoksen taistelu­tanner: ”En halua nähdä teitä enää ikinä”

   Tilaajille
  3. 3

   Poikani joutui eroamaan reservistä, kun kertaus­harjoituksiin ei myönnetty lykkäystä

  4. 4

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  5. 5

   Helsingin päättäjät havahtuivat muutokseen: vieras­kielisten määrä kasvaa ja kaupungin pitäisi sopeutua

  6. 6

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Jenni Janakka järjestää naisille Röyhkeyskouluja, koska kyllästyi kuuntelemaan jatkuvaa itsensä vähättelyä ja arkailua

  10. 10

   On yhä vaikeampi ymmärtää, miksi keltaliivit polttivat Michellen lehti­kioskin karrelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  3. 3

   Poliisi: Kolme ihmistä pidätetty Utrechtin ampumisiin liittyen

  4. 4

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa joka päivä kellon ympäri Kumpulassa – ”Tässä ei ole mitään järkeä”

  5. 5

   Suolistosyöpään kuolee vuosittain yli tuhat suomalaista: Sairaus on kavala ja oireet epämääräisiä

  6. 6

   Jörn Donnerin pitkä elämäntyö päättyi, mutta kukaan ei vain usko sitä

  7. 7

   Kruununhaassa asuva Pekka Hietaniemi karsastaa joukkoliikennettä ja omistaa niin BMW:n katumaasturin kuin avomallisen Audinkin – Helsingissä se on jo kapinallista

  8. 8

   Teuvo Hakkarainen teippasi auton kylkeen ”Matu, mistä tulet? Sinne menet” ja selitteli tarkoittaneensa maaseudun tulevaisuutta ja muitakin asioita – soitimme

  9. 9

   Toimittaja Jorma Elovaara on kuollut

  10. 10

   Asiakas iski pöytään 11-kohtaisen listan allergioistaan: Ravintolat kamppailevat koko ajan yleistyvien allergioiden kanssa, kertoo esimies Sami Laine

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Nuoret miehet eivät sitoudu, kun tinderöitynyt seurustelu­kulttuuri tarjoaa aina uuden vaihto­ehdon – Jaakko kertoo, miksi erosi, kun tyttöystävä alkoi vaatia lapsia

   Tilaajille
  8. 8

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää