Kotimaa

Kaksi Attendon hoivakodin entistä työntekijää kertoo karuista kokemuksistaan ja miksi he vaihtoivat työpaikkaa: ”Ei ollut sydäntä jatkaa”

Toinen HS:n haastattelemista hoitajista ei enää palaisi vanhustenhoitoon mistään hinnasta. Kumpikin vaihtoi muihin töihin, kun ei enää voinut jatkaa.

Pelimanni-hoivakodissa ilmenneet epäkohdat kuulostivat kahden Attendon erään hoivakodin entisen työntekijän korviin surullisen tutuilta.

Kumpikin on nyt vaihtanut työpaikkaa, vaikka vanhusten hoitaminen on ollut molemmille kutsumus. Hoitajat kertoivat HS:lle kokemuksistaan hoivakodissa, johon aluehallintovirasto teki muutama vuosi sitten tarkastuksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Muistan sen paniikin, joka vallitsi, kun tuli tieto, että meille tulee tarkastus”, hoitaja sanoo.

Tarkastuksesta oli ilmoitettu pari viikkoa etukäteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hoitajan mukaan työlistoja rukattiin lyijykynällä, jotta näyttäisi siltä, että työntekijöitä olisi enemmän.

”Tarkastuksen ajaksi laitettiin terveyskeskukseen sellaisia asiakkaita, jotka olisivat voineet avata suunsa”, toinen hoitaja sanoo.

Työvuoroja myös järjesteltiin hänen mukaansa niin, että vuorossa ei ollut hoitajia, joiden arveltiin puhuvan suunsa puhtaaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tarkastajien pitäisi tehdä enemmän yllätyshyökkäyksiä.”

Kumpikaan hoitaja ei enää työskentele kyseisessä hoivakodissa. He eivät pystyneet jatkamaan.

”Ei yksinkertaisesti ollut sydäntä enää, kun ei ollut aikaa hoitaa potilaita. Monet itkut itkin, kun makuuhaavoissa ollut vanhus pyysi jäämään, mutten voinut”, toinen hoitaja sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Paikat eivät enää kestäneet, ja henkisesti aloin olla loppu.”

Hoitaja sanoo ymmärtäneensä tilanteen mahdottomuuden, kun yksi mies pyysi, voisiko hoitaja jäädä vähäksi aikaa hänen luokse. Hoitaja joutui sanomaan, että haluaisi jäädä, muttei voi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Hän oli veteraani, joka on palvellut meitä, ja meillä ei ole aikaa hänelle. Kun vanhus kysyy, voisiko hetkeksi jäädä eikä siihen ole aikaa, pitäisi varoituskellojen soida.”

Kumpikin hoitaja kertoo, että hoivakodissa ei ollut edes yhtä hoitajaa yhteen kerrokseen.

”Ne joilla oli lääkeluvat, ramppasivat siellä pitkin poikin”, toinen hoitaja sanoo.

Kummankin mukaan viikonloppuisin oman työnsä lisäksi hoitajat lämmittivät ruokia, siivosivat lattioita ja pesivät pyykkiä. Laitoshuoltajat kävivät paikalla, he puolestaan auttoivat vanhusten hoitamisessa, minkä ehtivät.

”Tosi usein oli koko kerros tyhjillään, ei ollut ketään. Yhdessä kerroksessa, jossa oli kahdeksan asiakasta. Samana päivänä oli kahden ihmisen suihkutus. Muut seitsemän olivat suihkutuksen ajan oman onnensa nojassa.”

Öisin hoitajia oli kaksi.

”Se ei missään nimessä onnistunut. Meillä oli pahimmillaan kaksi-kolme saattohoitopotilastakin, ja heidän vieressään olisi pitänyt olla koko ajan”, toinen hoitaja kertoo.

Hän mainitsee erittäin huonossa tilassa olleen saattohoitopotilaan, jolla oli hengityskatkoksia.

”Pelastuksemme oli se, että omaiset olivat jokaisena yönä paikalla. Heille tehtiin pedit lattialle. Se oli kammottavaa, kun ei voinut olla siellä”, hoitaja kertoo.

”Meillä oli kolme kiertoa, joiden aikana käytiin kaikki potilaat läpi.”

Ylitöistä ei toisen hoitajan mukaan välttämättä olisi haluttu maksaa.

”Sanottiin, että kyllähän tekin voitte vähän hyväntekeväisyyttä tehdä.”

Toisen hoitajan mukaan työntekijämäärän lisäksi kaikki muukin oli vedetty minimiin.

”Aika paljon lämmitimme keittoja. Kerran sanoin, että keitto ei riitä. Vastattiin, että jatka vedellä.”

Hän ei jatkanut.

”Tein puuron, ja sain haukut.”

Sijaisia ei hoitajan mukaan saanut ottaa eikä heitä olisi ollutkaan tarjolla, kun työntekijöiden kohtelu tiedettiin huonoksi.

Hoitajat kertovat, että joka viikko muutamana päivänä pyydettiin jäämään ylitöihin ja tekemään tuplavuorojakin. Jos ei suostunut, tuli moitteita.

Toinen hoitaja kertoi aikoinaan aluehallintovirastolle, että hoitajia on liian vähän.

”Avista oli sitten soitettu, että mistä on kyse. Meiltä oli vastattu, että työntekijöiden puute on tilapäistä ja johtuu vatsataudista. Ei se ollut tilapäistä vaan jatkuvaa”, hän kertoo.

”Vuorolistassa saattoi lukea ’joku’. Emme tienneet, kuka se joku oli.”

Hoitajien mukaan työyhteisö oli hyvä ja hoitajat tukivat toisiaan. Johdosta he eivät ole kenenkään silloin eivätkä jälkeenpäin kuulleet hyvää sanaa.

Kumpikaan ei usko, että missään päin Suomea asiat olisivat vanhustenhoidossa kovin paljon paremmin.

”En ihmettele, että meillä paloi muutama ihminen loppuun”, toinen hoitaja sanoo.

Toinen toteaa, että tulevaisuudessa asiat voivat pahentua roimasti, jollei alan työoloja saada kuntoon ja palkkausta työn raskauden ja vastuun mukaiseksi. Hänen mukaansa moni miettii alanvaihtoa, ja vanhustenhoito ei ole nuorten keskuudessa samojen syiden takia suosiossa.

”Esimerkiksi kassalla saa hieman vähemmän palkkaa, mutta työ on helpompaa”, hoitaja sanoo.

Joskus hoitajapari oli ensimmäistä päivää työharjoittelussa oleva opiskelija, jota oman työn lisäksi piti opastaa.

”Välillä tuntui, että olisi voinut huudella pihalta ohi menevällä tiellä kulkeneille, että tiedättekö vanhustenhoidosta, tulkaa töihin”, hoitaja sanoo.

Toinen hoitajista jätti vanhustenhoidon kokonaan. Hän on yhä terveydenhuoltoalalla ja on iloinen päätöksestään mutta surullinen vanhusten ja heidän hoitajiensa puolesta.

”Voin kertoa, etten palaisi vanhuspuolelle. Sijaisuuspyyntöjä on tullut, mutta en menisi vaikka saisin triplapalkan. Semmoista palkkaa ei olisi, että palaisin”, hän sanoo.

Hoitajat sanovat, että suurin osa vanhustenhoidon työntekijöistä on vastuullisia ja haluaa tehdä työnsä mahdollisimman hyvin, mutta mahdoton on mahdotonta.

”Poislähteneiden määrä kertoo, että puitteet ovat järkyttäviä. Me jaksamme pitkään, tiedämme että vika ei ole ikäihmisissä. Mutta jossain vaiheessa ei vain pysty”, toinen hoitaja sanoo.

”On tosi sääli, kun vanhukselle joutuu sanomaan, että anteeksi mutta ei ole aikaa vaihtaa vaippaa. Tai kun vanhus saa aamiaisen puolilta päivin, juuri ennen lounasta. Se ei ole oikein.”

Hoitajat esiintyvät jutussa poikkeuksellisesti nimettöminä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  2. 2

   Sipoon murhatutkinta valmistui: Ystävät kuvailivat poliisille henkirikoksen tehneen muuttumista

  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”

  6. 6

   Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

  7. 7

   Vallilaan rakennettiin Itäisen kantakaupungin ”Eiranranta” – Keskihinta 7 000 euroa neliö, eikä yhtään kaupungin vuokra-asuntoa

  8. 8

   Ennuste vuodelle 2040: Suomessa on vain kolme kaupunkiseutua, jotka kasvavat – muu maa näivettyy

  9. 9

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  10. 10

   Koripallon olympiavoittaja hämmästyttää yleissivistyksen puutteellaan – kertoi tohkeissaan brunssista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja ja sosiaalisen median muovipussikeskustelu kuumeni entisestään – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  5. 5

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  6. 6

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  7. 7

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  8. 8

   Kalasataman Majakka-tornitalon työmaalla on tapahtunut vesivahinko – Rakennusyhtiö SRV kuvailee vahinkoa merkittäväksi

  9. 9

   Nainen kuoli Espanjassa syötyään Michelin-tähti­ravintolassa

  10. 10

   Muumit uudistuivat 30 vuoden jälkeen – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  7. 7

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  10. 10

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Perustuslakivaliokunnan sote-lausunto valmistunee iltapäivällä, valiokunnan sisältä arvioidaan – suora lähetys noin kello 15
  3. Miksi yöllä tulee mieleen pahoja asioita?
  4. Hannele Liiberg sai vuonna 1977 häälahjaksi sähkökäyttöisen silppurin, joka toimii yhä täysin moitteettomasti – kerro HS:n kyselyssä pitkään kestäneistä laitteistasi
  5. Miten kaunis on Tommi Korpelan yksinäinen vanha nainen! – Saara Turusen näytelmä Medusan huone paneutuu lempeästi naisia ja miehiä rajoittaviin sukupuoli­rooleihin
  6. Valioliiga-joukkue Chelsealle vuoden siirtopanna – rikkoi sääntöjä 29 tapauksessa
  7. Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”
  8. ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely
  9. Saksan asevientikielto Saudi-Arabiaan suututtaa Saksan kumppaneita – eettisyydestä tuli taakka puolustusyhteistyölle
  10. Seefeldin ladut hylkivät hienoa ja vaativaa hiihtomaastoa – Harri Kirvesniemi muistaa ajan, jolloin korkeuserot saattoivat hirvittää
  11. Norjalaishiihtäjien lehdistötilaisuus päättyi kyyneliin – taustalla kaksi perhetragediaa
  12. Näytä lisää