
Kehitys on jo johtanut siihen, että poliisilaitoksissa on nostettu esiin ratkaisu takavuosilta: syrjäseutulisä. Sitä on vastikään ryhtynyt pohtimaan myös poliisihallitus, kun se miettii uutta palkkausjärjestelmää.
”Meidän omat keinot poliisissa ovat vähäisiä houkuttelussa. Meillä ei ole palkkausjärjestelmässä kannustinta, joka voisi aiheuttaa kiinnostuksen. Aikanaan oli syrjäseutulisä ja nyt on puhuttu, pitäisikö jotain vastaavaa olla tänä päivänäkin”, sanoo Itä-Suomen poliisipäällikkö Taisto Huokkohttps://www.hs.fi/haku/?query=taisto+huokko.
”En tiedä toimisiko se, mutta voi sillä olla jokin merkitys jollekin.”
Itä-Suomen poliisissa esimerkiksi on viisitoista poliisiasemaa, joista kaksitoista on miehitettyjä. Tietyt erityistehtävät on jo keskitetty maakuntien keskuksiin kuten Kuopion, Mikkelin ja Joensuun poliisilaitoksille ja tämä toimenkuvien muutos on saattanut johtaa kiinnostuksen vähenemiseen.
”Me emme kykene mitenkään pitämään yllä erityistoimintoja läheskään kaikilla poliisiasemilla. Kun tehtäviä keskitetään, voi seurata se, että halukkuutta ei ole enää niin paljon pienemmille asemille. Niissä toimenkuva ja tehtävät eivät ole enää niin monipuolisia kuin aiemmin.”
Esimerkiksi vaativa tekninen tutkinta, talousrikostutkinta, poliisikoiratoiminta tai kentän muut vaativammat tehtävät ovat nykyisin keskitetty harvemmille poliisiasemille maakuntakeskuksiin.
”Pienemmille poliisiasemille Itä-Suomessa ei ole tungosta ollut koskaan, mutta nyt hakijoiden määrä on vähentynyt entisestään. Pahoin pelkään, että lähitulevaisuudessa meillä ei ole enää yhtään hakijaa avautuvaan paikkaan pienimmillä paikkakunnilla. Tällainen huoli on kasvanut.”
Millainen lisähoukutin sitten kyseeseen voisi tulla? Huokko ei halua pohtia tarkkoja summia, mutta sanoo tarpeen olevan ainakin muutamia satasia kuukaudessa.
”Se raha saattaisi sitten laukaista halun lähteä. En usko, että kahdella ja puolella sadalla henkilö lähtisi Lieksaan, joka ei sinne muuten lähtisi. Siihen tarvittaisiin isompi summa.”
Sama viesti kuuluu pohjoisempaakin. Lapin poliisipäällikkö Esa Heikkinen https://www.hs.fi/haku/?query=esa+heikkinensanoo, että halukkaita poliiseja riittää vielä Rovaniemelle ja Meri-Lapin alueelle, mutta niin sanotuille harva-alueille ei.
”Tällä hetkellä tilanne on erityisen haasteellinen, kun poliisimiehet ovat työllistyneet poikkeuksellisen hyvin eikä työttömiä poliisimiehiä taida olla juurikaan työmarkkinoilla”, Heikkinen sanoo.
”Harva-alueelle Ylä-Lappiin olemme hakeneet poliisimiehiä määräaikaisiin virkasuhteisiin vuodelle 2019 tulleen erityisrahoituksen turvin, mutta näyttää siltä, ettemme saa kaikkia paikkoja ainakaan tällä hetkellä täytettyä”, hän jatkaa.
Vakinaisiin virkoihin olisi sen sijaan ollut paremmin tulijoita. Siirtyminen syrjäseudulle voi olla kiinni myös siitä, saako perheellisen poliisin puoliso töitä.
”Ennen vanhaan syrjäseutulisällä oli varsin merkittävä osuus hakeutumisessa pienemmille paikkakunnille”, Heikkinen sanoo.
Poliisihallituksessa on parhaillaan vireillä palkkausjärjestelmän uudistamisprojekti, jossa on viime vuoden lopussa kuultu eri poliisilaitoksia. Haastattelukierroksella tuli esille ehdotus ottaa jälleen käyttöön syrjäseutulisä tai harvaan asutun alueen lisä.
”Siinä tulivat esiin erilaiset rekrytointiongelmat harvaan asuttujen seutujen pienillä poliisilaitoksilla, niitä on jopa Pohjanmaalla. Pääkaupunkiseudulla taas on menossa kova kilpailu poliisimiehistä ja siviilipuolen erityisasiantuntijoista”, sanoo työmarkkina-asiantuntija Tiina Eränköhttps://www.hs.fi/haku/?query=tiina+eranko poliisihallituksesta.
Pääkaupunkiseudulla poliisit saavat jo nyt erityistä pääkaupunkilisää. Se on Helsingin poliisilaitoksessa noin 200 euroa sekä Espoon ja Vantaan alueella noin 150 euroa lisää kuukausipalkkaan.
”Tälle vastapainoksi on nyt ehdotettu syrjäisten seutujen rekrytointilisää alueella, jossa syrjäinen seutu aiheuttaa rekrytointivaikeuden. Nyt on kerätty ideoita ja lähikuukausina lähdetään niitä myllyttämään. Vielä ei ole aika ottaa kantaa yksityiskohtiin, mutta tavoitteena on saada aikaan virkaehtosopimus järjestöjen kanssa uudistetusta palkkausjärjestelmästä”, Eränkö sanoo.
Alueisiin perustuvat palkat samaa työtä tekevillä virkamiehillä on vaikea kysymys, johon projekti joutuu etsimään ratkaisua. Jos Lieksassa ja Helsingissä kentällä työskentelevä konstaapeli pian saa korotettua palkkaa, miksi sitä ei saa Tampereella tai Turussa työskentelevä? Toinen kysymys on, saako muutama kymppi tai satanen ihmisen siirtymään paikkakunnalle, johon ei muuten siirtyisi.
”Ongelma on, että tässä yritetään päästä selkeään ja nykyistä vähemmän erilaisia palkanlisiä sisältävään palkkausjärjestelmään. Aina kun yritetään ratkaista jokin alueellinen ongelma jollakin lisällä, järjestelmästä tulee monimutkainen. Ja kun ilmiöt muuttuvat, niitä on vaikea enää pois ottaa.”
Projektin on määrä olla valmis ensi vuoden loppuun mennessä.
Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne https://www.hs.fi/haku/?query=jonne+rinnekiittelee työnantajaa siitä, että ongelma on tunnistettu. Hänkään ei halua summista puhua ennen kuin työantaja toisi ehdotuksensa pöytään, mutta muistuttaa, että poliisilla on muutenkin huonot palkat.
”Kyllä sen pitäisi olla ennemmin satasia kuin kymppejä”, Rinne sanoo.
Hänen mukaansa usein tilanne on se, että kun poliisi saa viran pienemmältä asemalta, tämä hakee pian keskuspaikkaan, jossa on huomattavasti paremmat uramahdollisuudet.
Poliisiammattikorkeakoulun mukaan opiskelijan näkökulmasta työllistymistilanne on tällä hetkellä loistava, sillä virkoja on tarjolla enemmän kuin hakijoita, ja paikoista pääsee valitsemaan.
Koulusta valmistuu tänä vuonna noin 300 uutta poliisia ja ensi vuonna jo noin 400, kun taas poliisihenkilöstöä poistuu vuodessa noin 250. Jos poliisivirkojen määrä ei vastoin odotuksia kasva, koulun mukaan myös pieni poliisityöttömyys on lähivuosina mahdollinen.

Kommentit
Kommenttisi on moderoitavana. Viestejä julkaistaan sitä mukaa, kun toimitus ehtii niitä tarkistaa. Viestejä tarkistetaan arkisin kello 7–24 ja viikonloppuisin kello 8–24