Kotimaa

Poliisilla on ongelma: Mistä saada poliiseja syrjäseuduille?

Itä- ja Pohjois-Suomessa jää jo virkoja auki. Poliisihallitus pohtii, pitäisikö käyttöön ottaa vanha tuttu syrjäseutulisä, mutta silläkin on ongelmansa.

Poliisilla on pahentuva rekrytointiongelma, sillä sen on yhä vaikeampi saada täytettyä poliisivirkoja syrjäseuduilla ja pienemmissä kaupungeissa varsinkin Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Kehitys on jo johtanut siihen, että poliisilaitoksissa on nostettu esiin ratkaisu takavuosilta: syrjäseutulisä. Sitä on vastikään ryhtynyt pohtimaan myös poliisihallitus, kun se miettii uutta palkkausjärjestelmää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Meidän omat keinot poliisissa ovat vähäisiä houkuttelussa. Meillä ei ole palkkausjärjestelmässä kannustinta, joka voisi aiheuttaa kiinnostuksen. Aikanaan oli syrjäseutulisä ja nyt on puhuttu, pitäisikö jotain vastaavaa olla tänä päivänäkin”, sanoo Itä-Suomen poliisipäällikkö Taisto Huokko.

”En tiedä toimisiko se, mutta voi sillä olla jokin merkitys jollekin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itä-Suomen poliisissa esimerkiksi on viisitoista poliisiasemaa, joista kaksitoista on miehitettyjä. Tietyt erityistehtävät on jo keskitetty maakuntien keskuksiin kuten Kuopion, Mikkelin ja Joensuun poliisilaitoksille ja tämä toimenkuvien muutos on saattanut johtaa kiinnostuksen vähenemiseen.

”Me emme kykene mitenkään pitämään yllä erityistoimintoja läheskään kaikilla poliisiasemilla. Kun tehtäviä keskitetään, voi seurata se, että halukkuutta ei ole enää niin paljon pienemmille asemille. Niissä toimenkuva ja tehtävät eivät ole enää niin monipuolisia kuin aiemmin.”

Esimerkiksi vaativa tekninen tutkinta, talousrikostutkinta, poliisikoiratoiminta tai kentän muut vaativammat tehtävät ovat nykyisin keskitetty harvemmille poliisiasemille maakuntakeskuksiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pienemmille poliisiasemille Itä-Suomessa ei ole tungosta ollut koskaan, mutta nyt hakijoiden määrä on vähentynyt entisestään. Pahoin pelkään, että lähitulevaisuudessa meillä ei ole enää yhtään hakijaa avautuvaan paikkaan pienimmillä paikkakunnilla. Tällainen huoli on kasvanut.”

Millainen lisähoukutin sitten kyseeseen voisi tulla? Huokko ei halua pohtia tarkkoja summia, mutta sanoo tarpeen olevan ainakin muutamia satasia kuukaudessa.

”Se raha saattaisi sitten laukaista halun lähteä. En usko, että kahdella ja puolella sadalla henkilö lähtisi Lieksaan, joka ei sinne muuten lähtisi. Siihen tarvittaisiin isompi summa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sama viesti kuuluu pohjoisempaakin. Lapin poliisipäällikkö Esa Heikkinen sanoo, että halukkaita poliiseja riittää vielä Rovaniemelle ja Meri-Lapin alueelle, mutta niin sanotuille harva-alueille ei.

”Tällä hetkellä tilanne on erityisen haasteellinen, kun poliisimiehet ovat työllistyneet poikkeuksellisen hyvin eikä työttömiä poliisimiehiä taida olla juurikaan työmarkkinoilla”, Heikkinen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Harva-alueelle Ylä-Lappiin olemme hakeneet poliisimiehiä määräaikaisiin virkasuhteisiin vuodelle 2019 tulleen erityisrahoituksen turvin, mutta näyttää siltä, ettemme saa kaikkia paikkoja ainakaan tällä hetkellä täytettyä”, hän jatkaa.

Vakinaisiin virkoihin olisi sen sijaan ollut paremmin tulijoita. Siirtyminen syrjäseudulle voi olla kiinni myös siitä, saako perheellisen poliisin puoliso töitä.

”Ennen vanhaan syrjäseutulisällä oli varsin merkittävä osuus hakeutumisessa pienemmille paikkakunnille”, Heikkinen sanoo.

Poliisihallituksessa on parhaillaan vireillä palkkausjärjestelmän uudistamisprojekti, jossa on viime vuoden lopussa kuultu eri poliisilaitoksia. Haastattelukierroksella tuli esille ehdotus ottaa jälleen käyttöön syrjäseutulisä tai harvaan asutun alueen lisä.

”Siinä tulivat esiin erilaiset rekrytointiongelmat harvaan asuttujen seutujen pienillä poliisilaitoksilla, niitä on jopa Pohjanmaalla. Pääkaupunkiseudulla taas on menossa kova kilpailu poliisimiehistä ja siviilipuolen erityisasiantuntijoista”, sanoo työmarkkina-asiantuntija Tiina Eränkö poliisihallituksesta.

Pääkaupunkiseudulla poliisit saavat jo nyt erityistä pääkaupunkilisää. Se on Helsingin poliisilaitoksessa noin 200 euroa sekä Espoon ja Vantaan alueella noin 150 euroa lisää kuukausipalkkaan.

”Tälle vastapainoksi on nyt ehdotettu syrjäisten seutujen rekrytointilisää alueella, jossa syrjäinen seutu aiheuttaa rekrytointivaikeuden. Nyt on kerätty ideoita ja lähikuukausina lähdetään niitä myllyttämään. Vielä ei ole aika ottaa kantaa yksityiskohtiin, mutta tavoitteena on saada aikaan virkaehtosopimus järjestöjen kanssa uudistetusta palkkausjärjestelmästä”, Eränkö sanoo.

Alueisiin perustuvat palkat samaa työtä tekevillä virkamiehillä on vaikea kysymys, johon projekti joutuu etsimään ratkaisua. Jos Lieksassa ja Helsingissä kentällä työskentelevä konstaapeli pian saa korotettua palkkaa, miksi sitä ei saa Tampereella tai Turussa työskentelevä? Toinen kysymys on, saako muutama kymppi tai satanen ihmisen siirtymään paikkakunnalle, johon ei muuten siirtyisi.

”Ongelma on, että tässä yritetään päästä selkeään ja nykyistä vähemmän erilaisia palkanlisiä sisältävään palkkausjärjestelmään. Aina kun yritetään ratkaista jokin alueellinen ongelma jollakin lisällä, järjestelmästä tulee monimutkainen. Ja kun ilmiöt muuttuvat, niitä on vaikea enää pois ottaa.”

Projektin on määrä olla valmis ensi vuoden loppuun mennessä.

Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne kiittelee työnantajaa siitä, että ongelma on tunnistettu. Hänkään ei halua summista puhua ennen kuin työantaja toisi ehdotuksensa pöytään, mutta muistuttaa, että poliisilla on muutenkin huonot palkat.

”Kyllä sen pitäisi olla ennemmin satasia kuin kymppejä”, Rinne sanoo.

Hänen mukaansa usein tilanne on se, että kun poliisi saa viran pienemmältä asemalta, tämä hakee pian keskuspaikkaan, jossa on huomattavasti paremmat uramahdollisuudet.

Poliisiammattikorkeakoulun mukaan opiskelijan näkökulmasta työllistymistilanne on tällä hetkellä loistava, sillä virkoja on tarjolla enemmän kuin hakijoita, ja paikoista pääsee valitsemaan.

Koulusta valmistuu tänä vuonna noin 300 uutta poliisia ja ensi vuonna jo noin 400, kun taas poliisihenkilöstöä poistuu vuodessa noin 250. Jos poliisivirkojen määrä ei vastoin odotuksia kasva, koulun mukaan myös pieni poliisityöttömyys on lähivuosina mahdollinen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  3. 3

   Suvi Pitkänen kärsii yhä epäonnistuneesta huulten täyttämisestä – pistoshoitojen seurauksena voi olla jopa sokeutuminen

  4. 4

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana traagisesti kuolleen hevikitaristin elämä katkesi tragediaan, johon niin moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  5. 5

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  6. 6

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  7. 7

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  8. 8

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  9. 9

   Vastapuoli ei ole paha, vaikka olisi eri mieltä – tervetuloa kuplasi ulkopuolelle!

  10. 10

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  5. 5

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  6. 6

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  9. 9

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  10. 10

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää