Kotimaa

Superopiskelija Lasse Majava tahkoaa 170 opinto­pistettä vuodessa – yliopistot puskevat opiskelijoita tiiviimpään tahtiin, koska muuten rahahanat katkaistaan

Lasse Majava ja Erno Helki pänttäsivät viime vuonna noin kahdensadan pisteen edestä. Opintopolku ei kummallakaan ollut suoraviivainen, vaan palo omaan tekemiseen löytyi mutkien kautta.

Lasse Majavaa, 27, voi hyvällä syyllä kutsua superopiskelijaksi. Noin 170 opintopistettä vuodessa on tahti, jonka ajatteleminenkin hengästyttää valtaosaa korkeakouluissa opiskelevia.

Majavan kaltaisia nopeita edistyjiä on korkeakouluissa yhä enemmän. Hyvin harva yltää yli sadan vuosittaisen pisteen, mutta maagisen rajan, 55 opintopistettä, saavuttaa nykyään jo 43 prosenttia opiskelijoista. Vielä viisi vuotta sitten osuus jäi runsaaseen kolmannekseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Korkeakoulut kirittävät opiskelijoitaan ylittämään rajan, koska heistä kilahtaa tilille rahaa. Kun rahoitusmalli jälleen runsaan vuoden kuluttua muuttuu, kirityksen pitää olla entistäkin kovempaa.

Uudessa mallissa opiskelijasta saa rahaa vasta, kun tämä valmistuu tavoiteajassa eli maisteritutkinnosta viidessä vuodessa. Vaikka suurin osa ei yllä nykyisinkään edes 55 pisteeseen, vastedes pitäisi suorittaa 60 pistettä joka vuosi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Korkeakoulututkinnon laajuus on kokonaisuudessaan 300 opintopistettä. Tavoitteen mukaan kolmevuotinen kandidaatin tutkinto on yleensä 180 ja sen jälkeen kaksi vuotta kestävä maisterin tutkinto 120 opintopistettä.

”Paljon on tekemistä, että saadaan opiskelijat tuohon vauhtiin”, sanoo kehitysjohtaja Susanna Niinistö-Sivuranta Helsingin yliopistosta.

Majavankaan kone ei käynnistynyt kertanykäisyllä heti lukion jälkeen, vaan omat toiveet olivat ensin kokonaan hämärän peitossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pari ensimmäistä vuotta meni niin, ettei opintoja kertynyt juuri lainkaan. Pidin taukoa, olin töissä raksoilla ja jaoin paketteja.”

Koska Majava oli päässyt yliopistoon ”ilmaiseksi” kirjoitettuaan matematiikasta laudaturin, hän ei ollut yhtään varma, onko se hänen alansa ja mitä hän oikeasti haluaisi tehdä.

”Tauon jälkeen tuli halu, että pitää opiskella ja saada tutkinto tästä hommasta. Samalla yhä mietin, että mitä haluan, ja otin sivuaineita usealta alalta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Majava testasi muun muassa kauppatieteitä, tietojenkäsittelytieteitä, tietotekniikkaa, tuotantotaloutta, fysiikkaa ja kemiaa.

Tauon ja sivuaineiden ansiosta päämäärä on kirkastunut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ei se muuta tarvinnut. Löysin motivaation ja määrätietoisen asenteen. Homma lähti rullaamaan ja pisteitä kertyi loppua kohden aina vain enemmän.”

Majava myöntää, ettei hänen olisi tarvinnut suorittaa näin paljon. Kun hän kesällä valmistuu pääaineenaan sovellettu matematiikka, iso osa opinnoista jää tutkinnon ulkopuolelle. Nykysääntöjen mukaan niitä ei merkitä todistukseen.

”Olen halunnut käydä, kun kiinnostaa.”

Majavan opinahjossa, Oulun yliopistossa, on päästy suorittamisessa yliopistoista pisimmälle. Viime lukuvuonna jo yli puolet eli 50,4 prosenttia opiskelijoista saavutti 55 opintopistettä.


Koulutusrehtori Helka-Liisa Hentilän mielestä työ on vasta alussa.

”Eteenpäin on mentävä. Suomen keskiarvo on kansainvälisesti katsoen hävettävä luku. Sen pitäisi olla aivan toisella tasolla, jotta voisimme sanoa, että tervetuloa Suomeen opiskelemaan, me huolehdimme, että opintosi sujuvat.”

Opintojen edistyminen ei ole kiinni niinkään opiskelijan kapasiteetista tai tsemppihengestä, vaan myös siitä, miten korkeakoulu mahdollistaa ripeän opiskelun, uskoo Hentilä.

Oulussa toimenpiteiden lista on pitkä: omaopettajat, laajat kesäopinnot, keskitetty lukujärjestys, opetussuunnitelmien uudistaminen, entistä tehokkaampi orientaatioviikko, sähköiset palvelut.

Tehokkainta ja nopeinta opiskelu on kaikissa korkeakouluissa lääketieteessä, kasvatusaloilla ja terveys- ja hyvinvointialoilla.

Niissä opinnot valmistavat tiettyyn ammattiin, jossa työllisyysnäkymät ovat hyvät.


Johtaja Birgitta Vuorinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä on huomannut, että alat usein selittävät läpäisyaikojaan työmarkkinoilla.

”Kun on näkymä työllistymisestä, opiskelijat haluavat valmistua nopeammin. Toisaalta, jos työmarkkinat vetävät erityisen paljon, kuten tietotyöammateissa, opinnot jäävät odottamaan.”

Niinistö-Sivuranta huomauttaa, ettei työssäkäynti välttämättä selitä opiskelijan heikkoa etenemistä.

”Kun on tutkittu opiskelijoiden työssäkäyntiä, on huomattu, että juuri työssä käyvät voivat olla tehokkaita, koska heillä on muutenkin itsensä johtaminen hallussaan.”

Helsingin yliopistossa on nyt kohdistettu huomio pullonkaulaopintoihin ja sudenkuoppiin.

”Tarkastelemme, mitkä ovat kursseja, joista opiskelijat usein tippuvat pois. Niitä pitäisi pystyä kehittämään.”

Eniten opintoja kertyy nuorimmille 19-20-vuotiaille. Yksi syy on se, että kyvykkäimmät pääsevät yleensä ensimmäisenä sisään. Toisaalta kokemuksen myötä opinnot usein helpottuvat, mutta sitten tulee elämään myös muuta kuormaa, kuten työssä käyntiä.

Erno Helki, 29, oli lukiossa keskitason tallaaja. Viime vuonna hän takoi silti Helsingin yliopiston opintorekisteriin lähes kaksisataa opintopistettä.

”Olen oppinut opiskelemaan vasta yliopistossa. Lukiossa ei kiinnitetty huomiota opiskelutaitoihin.”


Helki lähti liikkeelle lastentarhanopettajakoulutuksesta, hakeutui sen jälkeen kasvatustieteellisen maisteriopintoihin ja myöhemmin teologiseen tiedekuntaan. Nyt Helki on uskonnonopettaja ja pian teologian maisteri. Opintoja kertyy viivan alle yli 800 pisteen edestä.

”Moni näkee tämän tehottomana, mutta itse edustan toista koulukuntaa. Olen opiskellut viisaustieteitä, teologian lisäksi filosofiaa ja psykologiaa. Lisäksi valmistun erityisopettajaksi. Kaikki tämä parantaa työllistymistäni.”

Pitkä opiskelu on vaatinut työntekoa opintojen ohessa, opintotukiviikot loppuivat alkuunsa. ”Kaikki lähtee motivaatiosta”, Helki sanoo.

”Jos siitä määrästä, minkä meistä nuorista aikuisista jokainen on tietokoneella ja sosiaalisessa mediassa, käyttäisimme puoletkin johonkin opintotehtävään, hommat edistyisivät”, Helki pohtii.

”Eikä siinä somessa roikkumisessakaan ole mitään vikaa”, hän lisää.


Lisää tutkintoja ja lisää aikaisemmin ja nuorempana suoritettuja tutkintoja, vaatii opetusministeriön linjaus.

Tavoitteita kohti edetään hitaasti. Kun maisteriohjelman läpäisy kesti kymmenen vuotta sitten 6,3 vuotta, nyt valmistutaan 5,9 vuodessa.

Toivoa valtiolle antaa se, että kandidaatintutkinnot ovat viime vuosina nopeutuneet enemmän. Lähes viidestä vuodesta on päästy 3,8 vuoteen.

Korkeakouluilta vaaditaan tulosta

Fakta
  Korkeakoulujen rahoitusmalli muuttuu 2021.

  Suoritettujen tutkintojen osuus rahoituksesta kasvaa ammattikorkeakouluissa nykyisestä 40 prosentista 56:een ja yliopistoissa nykyisestä 19 prosentista 30:een.

  Eniten rahaa saa tavoiteajassa suoritetusta tutkinnosta. Maisterilla tavoiteaika on viisi vuotta, kandidaatilla kolme.

  Jos suoritettu tutkinto ei ole henkilölle ensimmäinen korkeakoulututkinto, siitä saa vähemmän rahaa.

  Taustalla on opetusministeriön johdolla laadittu Korkeakouluvisio 2030. Sen tavoitteena on nostaa koulutustasoa niin, että vähintään puolet nuorten ikäluokasta suorittaa korkeakoulututkinnon.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  2. 2

   Sipoon murhatutkinta valmistui: Ystävät kuvailivat poliisille henkirikoksen tehneen muuttumista

  3. 3

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  5. 5

   Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”

  6. 6

   Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

  7. 7

   Vallilaan rakennettiin Itäisen kantakaupungin ”Eiranranta” – Keskihinta 7 000 euroa neliö, eikä yhtään kaupungin vuokra-asuntoa

  8. 8

   Ennuste vuodelle 2040: Suomessa on vain kolme kaupunkiseutua, jotka kasvavat – muu maa näivettyy

  9. 9

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  10. 10

   Koripallon olympiavoittaja hämmästyttää yleissivistyksen puutteellaan – kertoi tohkeissaan brunssista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja ja sosiaalisen median muovipussikeskustelu kuumeni entisestään – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  5. 5

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  6. 6

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  7. 7

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  8. 8

   Kalasataman Majakka-tornitalon työmaalla on tapahtunut vesivahinko – Rakennusyhtiö SRV kuvailee vahinkoa merkittäväksi

  9. 9

   Nainen kuoli Espanjassa syötyään Michelin-tähti­ravintolassa

  10. 10

   Muumit uudistuivat 30 vuoden jälkeen – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  10. 10

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Mie olen aika eläväinen tyyppi”, sanoo kulttuurin sekatyömies Jari ”Cyde” Hyttinen – 70- ja 80-luvuilla hän perusti yhtyeitä Ismo Alangon kanssa
  3. Yhdistetyn miehet jäivät kauaksi kärjestä mäkiosuudella – ”Olisi pitänyt venyä vielä vähän enemmän”
  4. Perustuslakivaliokunnan sote-lausunto valmistunee iltapäivällä, valiokunnan sisältä arvioidaan – suora lähetys noin kello 15
  5. Miksi yöllä tulee mieleen pahoja asioita?
  6. Hannele Liiberg sai vuonna 1977 häälahjaksi sähkökäyttöisen silppurin, joka toimii yhä täysin moitteettomasti – kerro HS:n kyselyssä pitkään kestäneistä laitteistasi
  7. Miten kaunis on Tommi Korpelan yksinäinen vanha nainen! – Saara Turusen näytelmä Medusan huone paneutuu lempeästi naisia ja miehiä rajoittaviin sukupuoli­rooleihin
  8. Valioliiga-joukkue Chelsealle vuoden siirtopanna – rikkoi sääntöjä 29 tapauksessa
  9. Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”
  10. ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely
  11. Saksan asevientikielto Saudi-Arabiaan suututtaa Saksan kumppaneita – eettisyydestä tuli taakka puolustusyhteistyölle
  12. Näytä lisää