Kotimaa

Superopiskelija Lasse Majava tahkoaa 170 opinto­pistettä vuodessa – yliopistot puskevat opiskelijoita tiiviimpään tahtiin, koska muuten rahahanat katkaistaan

Lasse Majava ja Erno Helki pänttäsivät viime vuonna noin kahdensadan pisteen edestä. Opintopolku ei kummallakaan ollut suoraviivainen, vaan palo omaan tekemiseen löytyi mutkien kautta.

Lasse Majavaa, 27, voi hyvällä syyllä kutsua superopiskelijaksi. Noin 170 opintopistettä vuodessa on tahti, jonka ajatteleminenkin hengästyttää valtaosaa korkeakouluissa opiskelevia.

Majavan kaltaisia nopeita edistyjiä on korkeakouluissa yhä enemmän. Hyvin harva yltää yli sadan vuosittaisen pisteen, mutta maagisen rajan, 55 opintopistettä, saavuttaa nykyään jo 43 prosenttia opiskelijoista. Vielä viisi vuotta sitten osuus jäi runsaaseen kolmannekseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Korkeakoulut kirittävät opiskelijoitaan ylittämään rajan, koska heistä kilahtaa tilille rahaa. Kun rahoitusmalli jälleen runsaan vuoden kuluttua muuttuu, kirityksen pitää olla entistäkin kovempaa.

Uudessa mallissa opiskelijasta saa rahaa vasta, kun tämä valmistuu tavoiteajassa eli maisteritutkinnosta viidessä vuodessa. Vaikka suurin osa ei yllä nykyisinkään edes 55 pisteeseen, vastedes pitäisi suorittaa 60 pistettä joka vuosi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Korkeakoulututkinnon laajuus on kokonaisuudessaan 300 opintopistettä. Tavoitteen mukaan kolmevuotinen kandidaatin tutkinto on yleensä 180 ja sen jälkeen kaksi vuotta kestävä maisterin tutkinto 120 opintopistettä.

”Paljon on tekemistä, että saadaan opiskelijat tuohon vauhtiin”, sanoo kehitysjohtaja Susanna Niinistö-Sivuranta Helsingin yliopistosta.

Majavankaan kone ei käynnistynyt kertanykäisyllä heti lukion jälkeen, vaan omat toiveet olivat ensin kokonaan hämärän peitossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pari ensimmäistä vuotta meni niin, ettei opintoja kertynyt juuri lainkaan. Pidin taukoa, olin töissä raksoilla ja jaoin paketteja.”

Koska Majava oli päässyt yliopistoon ”ilmaiseksi” kirjoitettuaan matematiikasta laudaturin, hän ei ollut yhtään varma, onko se hänen alansa ja mitä hän oikeasti haluaisi tehdä.

”Tauon jälkeen tuli halu, että pitää opiskella ja saada tutkinto tästä hommasta. Samalla yhä mietin, että mitä haluan, ja otin sivuaineita usealta alalta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Majava testasi muun muassa kauppatieteitä, tietojenkäsittelytieteitä, tietotekniikkaa, tuotantotaloutta, fysiikkaa ja kemiaa.

Tauon ja sivuaineiden ansiosta päämäärä on kirkastunut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ei se muuta tarvinnut. Löysin motivaation ja määrätietoisen asenteen. Homma lähti rullaamaan ja pisteitä kertyi loppua kohden aina vain enemmän.”

Majava myöntää, ettei hänen olisi tarvinnut suorittaa näin paljon. Kun hän kesällä valmistuu pääaineenaan sovellettu matematiikka, iso osa opinnoista jää tutkinnon ulkopuolelle. Nykysääntöjen mukaan niitä ei merkitä todistukseen.

”Olen halunnut käydä, kun kiinnostaa.”

Majavan opinahjossa, Oulun yliopistossa, on päästy suorittamisessa yliopistoista pisimmälle. Viime lukuvuonna jo yli puolet eli 50,4 prosenttia opiskelijoista saavutti 55 opintopistettä.


Koulutusrehtori Helka-Liisa Hentilän mielestä työ on vasta alussa.

”Eteenpäin on mentävä. Suomen keskiarvo on kansainvälisesti katsoen hävettävä luku. Sen pitäisi olla aivan toisella tasolla, jotta voisimme sanoa, että tervetuloa Suomeen opiskelemaan, me huolehdimme, että opintosi sujuvat.”

Opintojen edistyminen ei ole kiinni niinkään opiskelijan kapasiteetista tai tsemppihengestä, vaan myös siitä, miten korkeakoulu mahdollistaa ripeän opiskelun, uskoo Hentilä.

Oulussa toimenpiteiden lista on pitkä: omaopettajat, laajat kesäopinnot, keskitetty lukujärjestys, opetussuunnitelmien uudistaminen, entistä tehokkaampi orientaatioviikko, sähköiset palvelut.

Tehokkainta ja nopeinta opiskelu on kaikissa korkeakouluissa lääketieteessä, kasvatusaloilla ja terveys- ja hyvinvointialoilla.

Niissä opinnot valmistavat tiettyyn ammattiin, jossa työllisyysnäkymät ovat hyvät.


Johtaja Birgitta Vuorinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä on huomannut, että alat usein selittävät läpäisyaikojaan työmarkkinoilla.

”Kun on näkymä työllistymisestä, opiskelijat haluavat valmistua nopeammin. Toisaalta, jos työmarkkinat vetävät erityisen paljon, kuten tietotyöammateissa, opinnot jäävät odottamaan.”

Niinistö-Sivuranta huomauttaa, ettei työssäkäynti välttämättä selitä opiskelijan heikkoa etenemistä.

”Kun on tutkittu opiskelijoiden työssäkäyntiä, on huomattu, että juuri työssä käyvät voivat olla tehokkaita, koska heillä on muutenkin itsensä johtaminen hallussaan.”

Helsingin yliopistossa on nyt kohdistettu huomio pullonkaulaopintoihin ja sudenkuoppiin.

”Tarkastelemme, mitkä ovat kursseja, joista opiskelijat usein tippuvat pois. Niitä pitäisi pystyä kehittämään.”

Eniten opintoja kertyy nuorimmille 19-20-vuotiaille. Yksi syy on se, että kyvykkäimmät pääsevät yleensä ensimmäisenä sisään. Toisaalta kokemuksen myötä opinnot usein helpottuvat, mutta sitten tulee elämään myös muuta kuormaa, kuten työssä käyntiä.

Erno Helki, 29, oli lukiossa keskitason tallaaja. Viime vuonna hän takoi silti Helsingin yliopiston opintorekisteriin lähes kaksisataa opintopistettä.

”Olen oppinut opiskelemaan vasta yliopistossa. Lukiossa ei kiinnitetty huomiota opiskelutaitoihin.”


Helki lähti liikkeelle lastentarhanopettajakoulutuksesta, hakeutui sen jälkeen kasvatustieteellisen maisteriopintoihin ja myöhemmin teologiseen tiedekuntaan. Nyt Helki on uskonnonopettaja ja pian teologian maisteri. Opintoja kertyy viivan alle yli 800 pisteen edestä.

”Moni näkee tämän tehottomana, mutta itse edustan toista koulukuntaa. Olen opiskellut viisaustieteitä, teologian lisäksi filosofiaa ja psykologiaa. Lisäksi valmistun erityisopettajaksi. Kaikki tämä parantaa työllistymistäni.”

Pitkä opiskelu on vaatinut työntekoa opintojen ohessa, opintotukiviikot loppuivat alkuunsa. ”Kaikki lähtee motivaatiosta”, Helki sanoo.

”Jos siitä määrästä, minkä meistä nuorista aikuisista jokainen on tietokoneella ja sosiaalisessa mediassa, käyttäisimme puoletkin johonkin opintotehtävään, hommat edistyisivät”, Helki pohtii.

”Eikä siinä somessa roikkumisessakaan ole mitään vikaa”, hän lisää.


Lisää tutkintoja ja lisää aikaisemmin ja nuorempana suoritettuja tutkintoja, vaatii opetusministeriön linjaus.

Tavoitteita kohti edetään hitaasti. Kun maisteriohjelman läpäisy kesti kymmenen vuotta sitten 6,3 vuotta, nyt valmistutaan 5,9 vuodessa.

Toivoa valtiolle antaa se, että kandidaatintutkinnot ovat viime vuosina nopeutuneet enemmän. Lähes viidestä vuodesta on päästy 3,8 vuoteen.

Korkeakouluilta vaaditaan tulosta

Fakta
  Korkeakoulujen rahoitusmalli muuttuu 2021.

  Suoritettujen tutkintojen osuus rahoituksesta kasvaa ammattikorkeakouluissa nykyisestä 40 prosentista 56:een ja yliopistoissa nykyisestä 19 prosentista 30:een.

  Eniten rahaa saa tavoiteajassa suoritetusta tutkinnosta. Maisterilla tavoiteaika on viisi vuotta, kandidaatilla kolme.

  Jos suoritettu tutkinto ei ole henkilölle ensimmäinen korkeakoulututkinto, siitä saa vähemmän rahaa.

  Taustalla on opetusministeriön johdolla laadittu Korkeakouluvisio 2030. Sen tavoitteena on nostaa koulutustasoa niin, että vähintään puolet nuorten ikäluokasta suorittaa korkeakoulututkinnon.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  2. 2

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  3. 3

   Helsingin yliopiston dekaanille moite Keski-Karjalan savolaismurteella kirjoitetun gradun epäasiallisesta kommentoinnista

  4. 4

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  5. 5

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  6. 6

   Useita ihmisiä jäänyt lumivyöryn alle Sveitsissä

  7. 7

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  8. 8

   Nachopelti on lohturuokien aatelia – näillä helpoilla vinkeillä valmistat siitä herkullisemman kuin koskaan aiemmin

  9. 9

   Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  10. 10

   ”Se, joka käyttää juoksuhousuja, on menettänyt kontrollin elämästään” – Muotiguru Karl Lagerfeld muistetaan myös sivalluksistaan, tässä kuuluisimmat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  4. 4

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  7. 7

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  8. 8

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  9. 9

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  10. 10

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Useita ihmisiä jäänyt lumivyöryn alle Sveitsissä
  3. Susijengin pelintekijä Jamar Wilson oli tyytyväinen peleihinsä liettualaisessa seurassa, mutta sitten alkoi omituinen pomotus: ”Yksi koko urani suurimmista tarinoista”
  4. Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija Tilaajille
  5. 10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut Tilaajille
  6. Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi Tilaajille
  7. Nämä videot varapresidentti Mike Pencen puheista levisivät hetkessä ympäri nettiä, koska kukaan ei taputa hänelle
  8. Israelin ulkoministeri väitti puolalaisten ”imevän juutalaisvihaa äidinmaidosta” – kiista perui kumppanimaiden kokouksen, mutta miksi antisemitismi on Puolalle niin arka aihe?
  9. Jääkarhujen takia julistettu hätätila on ohi Venäjän pohjoisilla saarilla
  10. Helsinki aikoo siirtää kaasuputken keskelle oulunkyläläisten virkistysmetsää
  11. Vandaalit häpäisivät 90 juutalaishautaa Strasbourgissa juuri ennen antisemitismiä vastustavien marssia
  12. Näytä lisää