Kotimaa

Oikeusoppineet: Hoiva­firmojen haamu­hoitajien kirjaaminen voi täyttää petoksen tunnus­merkistön

Väärien tietojen antaminen hoitajien määrästä taloudellisen hyödyn saamiseksi voi olla petos, muistuttaa rikosoikeuden professori Matti Tolvanen.

Poliisin olisi syytä tehdä esiselvitys vanhustenhoivapalveluissa ilmenneistä epäkohdista. Sen jälkeen voidaan arvioida, pitäisikö mahdollisista laiminlyönneistä käynnistää rikostutkinta. Näin sanoo valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen.

Toiviainen myöntää pohtineensa yhteydenottoa poliisiin, jos se ei omatoimisesti ala selvittää asiaa. Hän kuitenkin korostaa, että marssijärjestys on sikäli selvä, että lain mukaan poliisi päättää, onko asiassa syytä epäillä rikosta. Pallo on nyt poliisilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Saatan jopa itse olla aktiivinen, jos aihetta ilmenee.”

Vanhustenhoidon ongelmat ovat viime viikot olleet vahvasti otsikoissa. Uusia epäkohtia ilmeni perjantaina, kun aluehallintovirasto (avi) päätti keskeyttää Attendon hoivakoti Pelimannin toiminnan välittömästi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hoivakoti ehti toimia kuukauden, jonka aikana kuusi vanhusta kuoli ja kymmenen hoitajaa irtisanoutui. Avin mukaan hoivakodissa ei ollut riittävästi osaavaa henkilökuntaa.

Toistaiseksi poliisilla ei ole aikomuksia aloittaa tutkimuksia. Poliisihallituksesta muistutetaan, että valvontaviranomainen on jo puuttunut epäselvyyksiin.

Poliisihallituksen mukaan valvonnan rakenne on sinänsä kunnossa, ja hoivakoteja valvovat Valvira ja aluehallintovirastot.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jos toimijat eivät noudata säännöksiä tai sopimusehtoja, eivät rikosoikeudelliset keinot ole ensisijaisia. Vastuuketjut ja mahdolliset laiminlyönnit voidaan selvittää sitten myöhemminkin rikosprosessissa, jos siihen edellytyksiä ilmenee”, Poliisihallituksesta kerrotaan.

Poliisi ei myöskään ole lähtenyt tutkimaan Alavudella sijaitsevan Pelimannin toimintaa.

”Emme ole oma-aloitteisesti lähteneet tutkimaan, koska meillä ei ole sellaista tietoa asiasta. Tämä on aika tuore asia”, kertoo rikoskomisario Mirja Lahti Pohjanmaan poliisilaitoksesta.


Valtakunnansyyttäjä Toiviainen näkee asiassa selvittämistä. Hän on erityisen huolestunut julkisuudessa olleista tiedoista, joiden mukaan valvontaviranomaisille olisi mahdollisesti annettu vääriä tietoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Omaan korvaani särähtävät puheet hoitoresurssien alimitoituksesta ja siitä, että näistä olisi tahallaan annettu vääriä tietoja. Jos tällaisella erehdyttämisellä on saatu taloudellista hyötyä, asian rikosoikeudellista puolta olisi kyllä syytä lähteä selvittämään.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toiviainen korostaa, että kyseessä on yhteiskunnallisesti merkittävä asia. Tämäkin puoltaa tilanteen huolellista selvittämistä.

Selvityksen on kohdistuttava niihin, jotka mahdollisesti ovat omalla toiminnallaan tai laiminlyönneillään aiheuttaneet tilanteen, Toiviainen huomauttaa. Tämä tarkoittaisi siis myös hoivayritysten johtoportaan vastuun selvittämistä.

Toiviainen nostaa esille myös työsuojelulliset kysymykset. Ovatko hoitajat olleet niin kuormittuneita, että työnantaja on rikkonut työsuojelua koskevia säännöksiä?

Lisäksi olisi Toiviaisen mielestä syytä selvittää, onko hoidettavien vanhusten terveys vaarantunut ja jos on, miten konkreettisesti.

Myös rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta toivoo poliisilta aktiivisuutta.

”Poliisin olisi nyt syytä aloittaa esitutkinta omasta aloitteestaan, oli tutkinnan lopputulos mikä tahansa. Asia on yhteiskunnallisesti niin merkittävä”, Tolvanen sanoo.

Tolvanen muistuttaa, että epäkohtien takia viranomaiset ovat jopa määränneet hoivakotien toimintoja keskeytettäviksi. Jo pelkästään tämän takia poliisin pitäisi käynnistää tutkinta ilman, että se jää odottelemaan mahdollisia tutkintapyyntöjä.

Lain mukaan poliisi on aloitettava esitutkinta, kun on syytä epäillä rikoksen tapahtuneen.

Tolvasen mielestä kyseeseen voisivat tulla useat rikosnimikkeet.

Ensimmäisenä listalla olisi petos. Rikoksen tunnusmerkistö voisi täyttyä, jos hoivayhtiöt ovat saaneet taloudellista hyötyä antamalla vääriä tietoja hoitajamitoituksestaan.

”Jos sopimuksessa on sovittu tietyt mitoitukset, tuleehan siitä taloudellista hyötyä, jos mitoitukset eivät vastaa sovittua. Tämä täyttää petoksen tunnusmerkistön”, Tolvanen huomauttaa.

Petos katsotaan törkeäksi, jos sillä tavoitellaan huomattavaa hyötyä tai sillä aiheutetaan erityisen tuntuvaa vahinkoa. Lisäksi edellytetään, että rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Korkeimman oikeuden ennakkopäätösten mukaan parinkymmenentuhannen euron taloudellisen hyödyn hankkiminen alkaa jo olla törkeä, Tolvanen toteaa.

Kokonaisarvioon vaikuttaa esimerkiksi se, kuinka toistuvaa esimerkiksi väärän tiedon antaminen on ollut.

Organisaation kokonaisvastuu on ankarampi kuin esimerkiksi yksittäisellä ihmisellä, joka antaa väärää tietoa viranomaiselle, Tolvanen painottaa.

Jos alimiehityksellä on syy-yhteys vanhuksen sairastumiseen, vammautumiseen tai kuolemaan, rikosnimikkeenä voi olla jopa vammantuottamus tai kuolemantuottamus.

”Nämä ovat kovia rikosnimikkeitä”, Tolvanen korostaa.

Tolvanen pitää epäkohtana sitä, että vahingon sattuessa syytettyjen penkille joutuu ensimmäisenä suorittajaporras – tässä tapauksessa siis hoitajat.

 

”Syyttömiähän hoitajat ovat siihen, että neljän hoitajan sijasta töissä onkin vain kaksi.”

Tämä ei Tolvasen mielestä ole oikein.

”Syyttömiähän hoitajat ovat siihen, että neljän hoitajan sijasta töissä onkin vain kaksi.”

Hoitajien vastuu ei kuitenkaan poistu kokonaan sillä, että he ovat vain noudattaneet annettuja ohjeita. Potilasta ei voi esimerkiksi jättää lattialle makaamaan oksennukseensa, vaikka johtoporras olisi antanut sellaiset ohjeet.

”Lainvastaista ohjetta ei pidä noudattaa.”

Tolvanen muistuttaa, että Talvivaaran tapauksessa vastuu kohdistettiin nimenomaan yhtiön ylimpään portaaseen.

”Talvivaarassa oli samantyyppinen tilanne. Mitä se työntekijä mahtaa sille, jos allas alkaa tulvia? Vastuun kohdentaminen johtoportaaseen tervehdyttäisi ilmapiiriä.”

Lainsäädäntö kaipaisi Tolvasen mielestä myös pientä korjausta. Nykyisin petosrikoksessa ei ole oikeushenkilön rangaistusvastuuta. Yhtiölle ei siis voi määrätä yhteisösakkoa sen toiminnassa tapahtuneesta petoksesta.

Tolvanen pitää ratkaisua erikoisena ja ihmettelee rajausta. Toisaalta juuri tämä asia olisi erittäin helposti korjattavissa pienellä lakitekstin viilauksella.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  2. 2

   Sipoon murhatutkinta valmistui: Ystävät kuvailivat poliisille henkirikoksen tehneen muuttumista

  3. 3

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  5. 5

   Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”

  6. 6

   Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

  7. 7

   Vallilaan rakennettiin Itäisen kantakaupungin ”Eiranranta” – Keskihinta 7 000 euroa neliö, eikä yhtään kaupungin vuokra-asuntoa

  8. 8

   Ennuste vuodelle 2040: Suomessa on vain kolme kaupunkiseutua, jotka kasvavat – muu maa näivettyy

  9. 9

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  10. 10

   Koripallon olympiavoittaja hämmästyttää yleissivistyksen puutteellaan – kertoi tohkeissaan brunssista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja ja sosiaalisen median muovipussikeskustelu kuumeni entisestään – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  5. 5

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  6. 6

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  7. 7

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  8. 8

   Kalasataman Majakka-tornitalon työmaalla on tapahtunut vesivahinko – Rakennusyhtiö SRV kuvailee vahinkoa merkittäväksi

  9. 9

   Nainen kuoli Espanjassa syötyään Michelin-tähti­ravintolassa

  10. 10

   Muumit uudistuivat 30 vuoden jälkeen – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  10. 10

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Mie olen aika eläväinen tyyppi”, sanoo kulttuurin sekatyömies Jari ”Cyde” Hyttinen – 70- ja 80-luvuilla hän perusti yhtyeitä Ismo Alangon kanssa
  3. Yhdistetyn miehet jäivät kauaksi kärjestä mäkiosuudella – ”Olisi pitänyt venyä vielä vähän enemmän”
  4. Perustuslakivaliokunnan sote-lausunto valmistunee iltapäivällä, valiokunnan sisältä arvioidaan – suora lähetys noin kello 15
  5. Miksi yöllä tulee mieleen pahoja asioita?
  6. Hannele Liiberg sai vuonna 1977 häälahjaksi sähkökäyttöisen silppurin, joka toimii yhä täysin moitteettomasti – kerro HS:n kyselyssä pitkään kestäneistä laitteistasi
  7. Miten kaunis on Tommi Korpelan yksinäinen vanha nainen! – Saara Turusen näytelmä Medusan huone paneutuu lempeästi naisia ja miehiä rajoittaviin sukupuoli­rooleihin
  8. Valioliiga-joukkue Chelsealle vuoden siirtopanna – rikkoi sääntöjä 29 tapauksessa
  9. Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”
  10. ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely
  11. Saksan asevientikielto Saudi-Arabiaan suututtaa Saksan kumppaneita – eettisyydestä tuli taakka puolustusyhteistyölle
  12. Näytä lisää