Kotimaa

Oikeusoppineet: Hoiva­firmojen haamu­hoitajien kirjaaminen voi täyttää petoksen tunnus­merkistön

Väärien tietojen antaminen hoitajien määrästä taloudellisen hyödyn saamiseksi voi olla petos, muistuttaa rikosoikeuden professori Matti Tolvanen.

Poliisin olisi syytä tehdä esiselvitys vanhustenhoivapalveluissa ilmenneistä epäkohdista. Sen jälkeen voidaan arvioida, pitäisikö mahdollisista laiminlyönneistä käynnistää rikostutkinta. Näin sanoo valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen.

Toiviainen myöntää pohtineensa yhteydenottoa poliisiin, jos se ei omatoimisesti ala selvittää asiaa. Hän kuitenkin korostaa, että marssijärjestys on sikäli selvä, että lain mukaan poliisi päättää, onko asiassa syytä epäillä rikosta. Pallo on nyt poliisilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Saatan jopa itse olla aktiivinen, jos aihetta ilmenee.”

Vanhustenhoidon ongelmat ovat viime viikot olleet vahvasti otsikoissa. Uusia epäkohtia ilmeni perjantaina, kun aluehallintovirasto (avi) päätti keskeyttää Attendon hoivakoti Pelimannin toiminnan välittömästi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hoivakoti ehti toimia kuukauden, jonka aikana kuusi vanhusta kuoli ja kymmenen hoitajaa irtisanoutui. Avin mukaan hoivakodissa ei ollut riittävästi osaavaa henkilökuntaa.

Toistaiseksi poliisilla ei ole aikomuksia aloittaa tutkimuksia. Poliisihallituksesta muistutetaan, että valvontaviranomainen on jo puuttunut epäselvyyksiin.

Poliisihallituksen mukaan valvonnan rakenne on sinänsä kunnossa, ja hoivakoteja valvovat Valvira ja aluehallintovirastot.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jos toimijat eivät noudata säännöksiä tai sopimusehtoja, eivät rikosoikeudelliset keinot ole ensisijaisia. Vastuuketjut ja mahdolliset laiminlyönnit voidaan selvittää sitten myöhemminkin rikosprosessissa, jos siihen edellytyksiä ilmenee”, Poliisihallituksesta kerrotaan.

Poliisi ei myöskään ole lähtenyt tutkimaan Alavudella sijaitsevan Pelimannin toimintaa.

”Emme ole oma-aloitteisesti lähteneet tutkimaan, koska meillä ei ole sellaista tietoa asiasta. Tämä on aika tuore asia”, kertoo rikoskomisario Mirja Lahti Pohjanmaan poliisilaitoksesta.


Valtakunnansyyttäjä Toiviainen näkee asiassa selvittämistä. Hän on erityisen huolestunut julkisuudessa olleista tiedoista, joiden mukaan valvontaviranomaisille olisi mahdollisesti annettu vääriä tietoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Omaan korvaani särähtävät puheet hoitoresurssien alimitoituksesta ja siitä, että näistä olisi tahallaan annettu vääriä tietoja. Jos tällaisella erehdyttämisellä on saatu taloudellista hyötyä, asian rikosoikeudellista puolta olisi kyllä syytä lähteä selvittämään.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toiviainen korostaa, että kyseessä on yhteiskunnallisesti merkittävä asia. Tämäkin puoltaa tilanteen huolellista selvittämistä.

Selvityksen on kohdistuttava niihin, jotka mahdollisesti ovat omalla toiminnallaan tai laiminlyönneillään aiheuttaneet tilanteen, Toiviainen huomauttaa. Tämä tarkoittaisi siis myös hoivayritysten johtoportaan vastuun selvittämistä.

Toiviainen nostaa esille myös työsuojelulliset kysymykset. Ovatko hoitajat olleet niin kuormittuneita, että työnantaja on rikkonut työsuojelua koskevia säännöksiä?

Lisäksi olisi Toiviaisen mielestä syytä selvittää, onko hoidettavien vanhusten terveys vaarantunut ja jos on, miten konkreettisesti.

Myös rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta toivoo poliisilta aktiivisuutta.

”Poliisin olisi nyt syytä aloittaa esitutkinta omasta aloitteestaan, oli tutkinnan lopputulos mikä tahansa. Asia on yhteiskunnallisesti niin merkittävä”, Tolvanen sanoo.

Tolvanen muistuttaa, että epäkohtien takia viranomaiset ovat jopa määränneet hoivakotien toimintoja keskeytettäviksi. Jo pelkästään tämän takia poliisin pitäisi käynnistää tutkinta ilman, että se jää odottelemaan mahdollisia tutkintapyyntöjä.

Lain mukaan poliisi on aloitettava esitutkinta, kun on syytä epäillä rikoksen tapahtuneen.

Tolvasen mielestä kyseeseen voisivat tulla useat rikosnimikkeet.

Ensimmäisenä listalla olisi petos. Rikoksen tunnusmerkistö voisi täyttyä, jos hoivayhtiöt ovat saaneet taloudellista hyötyä antamalla vääriä tietoja hoitajamitoituksestaan.

”Jos sopimuksessa on sovittu tietyt mitoitukset, tuleehan siitä taloudellista hyötyä, jos mitoitukset eivät vastaa sovittua. Tämä täyttää petoksen tunnusmerkistön”, Tolvanen huomauttaa.

Petos katsotaan törkeäksi, jos sillä tavoitellaan huomattavaa hyötyä tai sillä aiheutetaan erityisen tuntuvaa vahinkoa. Lisäksi edellytetään, että rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Korkeimman oikeuden ennakkopäätösten mukaan parinkymmenentuhannen euron taloudellisen hyödyn hankkiminen alkaa jo olla törkeä, Tolvanen toteaa.

Kokonaisarvioon vaikuttaa esimerkiksi se, kuinka toistuvaa esimerkiksi väärän tiedon antaminen on ollut.

Organisaation kokonaisvastuu on ankarampi kuin esimerkiksi yksittäisellä ihmisellä, joka antaa väärää tietoa viranomaiselle, Tolvanen painottaa.

Jos alimiehityksellä on syy-yhteys vanhuksen sairastumiseen, vammautumiseen tai kuolemaan, rikosnimikkeenä voi olla jopa vammantuottamus tai kuolemantuottamus.

”Nämä ovat kovia rikosnimikkeitä”, Tolvanen korostaa.

Tolvanen pitää epäkohtana sitä, että vahingon sattuessa syytettyjen penkille joutuu ensimmäisenä suorittajaporras – tässä tapauksessa siis hoitajat.

 

”Syyttömiähän hoitajat ovat siihen, että neljän hoitajan sijasta töissä onkin vain kaksi.”

Tämä ei Tolvasen mielestä ole oikein.

”Syyttömiähän hoitajat ovat siihen, että neljän hoitajan sijasta töissä onkin vain kaksi.”

Hoitajien vastuu ei kuitenkaan poistu kokonaan sillä, että he ovat vain noudattaneet annettuja ohjeita. Potilasta ei voi esimerkiksi jättää lattialle makaamaan oksennukseensa, vaikka johtoporras olisi antanut sellaiset ohjeet.

”Lainvastaista ohjetta ei pidä noudattaa.”

Tolvanen muistuttaa, että Talvivaaran tapauksessa vastuu kohdistettiin nimenomaan yhtiön ylimpään portaaseen.

”Talvivaarassa oli samantyyppinen tilanne. Mitä se työntekijä mahtaa sille, jos allas alkaa tulvia? Vastuun kohdentaminen johtoportaaseen tervehdyttäisi ilmapiiriä.”

Lainsäädäntö kaipaisi Tolvasen mielestä myös pientä korjausta. Nykyisin petosrikoksessa ei ole oikeushenkilön rangaistusvastuuta. Yhtiölle ei siis voi määrätä yhteisösakkoa sen toiminnassa tapahtuneesta petoksesta.

Tolvanen pitää ratkaisua erikoisena ja ihmettelee rajausta. Toisaalta juuri tämä asia olisi erittäin helposti korjattavissa pienellä lakitekstin viilauksella.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  2. 2

   Osa Ison Omenan kauppakeskuksesta suljettiin tuhkarokkoepäilyn takia

  3. 3

   Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

  4. 4

   Uusi yhtiö markkinoi Suomessa pikavippejä luottotietonsa menettäneille

  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Seitsemän saman perheen lasta kuoli tulipalossa Kanadassa

  7. 7

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  8. 8

   Ympäri maailman huomiota herättänyt suomalainen startup julkisti kohutut ja odotetut vr-lasinsa – pääsimme kokeilemaan

  9. 9

   Suomalaismalli Angelika Kalliosta tuli Karl Lagerfeldin suojatti, jota muotiguru puolusti ärhäkästi: ”Chanelin työntekijät eivät pitäneet minusta mutta Karl käski heitä sulkemaan suunsa”

  10. 10

   Helsingin yliopiston dekaanille moite Keski-Karjalan savolaismurteella kirjoitetun gradun epäasiallisesta kommentoinnista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  2. 2

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  3. 3

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  4. 4

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  7. 7

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  8. 8

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  9. 9

   Jos tämä kuva näyttää pyörivän, se johtuu viiveestä päässäsi

  10. 10

   Putkiremontti ilmaiseksi – Anna-Liisa Kuisman taloyhtiö sai omituisen hyvän tarjouksen, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  9. 9

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  10. 10

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää