Kotimaa

Esitys: Lastensuojelussa yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 25 asiakasta, nyt heitä voi olla jopa 100

Aulikki Kananojan selvityksen mukaan lastensuojelua pitää muutenkin uudistaa. Lasten tuen tarve pitää tunnistaa nykyistä aiemmin, jolloin lastensuojelun tarve vähenee.

Lastensuojelussa yhden sosiaalityöntekijän vastuulla tulisi lähivuosina olla korkeintaan 25 asiakasta, suosittaa ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja. Vähimmillään määrän pitäisi olla viisi asiakasta sosiaalityöntekijää kohti.

Selvityshenkilönä toiminut Kananoja on saanut valmiiksi lastensuojelun uudistamista ja kuormituksen vähentämistä koskevan loppuraporttinsa.

Kananojan mukaan lapsen ja nuoren tuen tarve pitää tunnistaa nykyistä aiemmin. Kun perheille annetaan varhaista tukea, kuten esimerkiksi perhetyötä ja lapsiperheiden kotipalvelua, se vähentää lastensuojelun tarvetta ja myös sosiaalityön kuormitusta.

Vuonna 2017 kodin ulkopuolelle oli sijoitettuna noin 18 000 lasta ja nuorta.

”Alhaisen syntyvyyden Suomessa ei ole varaa jatkaa näin. Moni ennuste heikkenee merkittävästi, kun lapsista tulee kodin ulkopuolelle sijoitettuja lastensuojelun asiakkaita”, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk), joka otti perjantaina vastaan Kananojan raportin.

Lastensuojelun selvitystyö käynnistettiin vuoden 2018 alussa, kun yli tuhat sosiaalityöntekijää ja alan opiskelijaa vaati poliitikoilta puuttumista kestämättömään tilanteeseen.

Lastensuojelun työntekijöiden asiakasmäärää ei ole kirjattu lakiin, ja pahimmillaan yhden työntekijän vastuulla on ollut kymmeniä tai jopa 100 asiakasta.

”Ihmiset eivät saa yhdenvertaista palvelua, vaan käytännöt vaihtelevat kunnittain. Pääsääntöisesti asiakkaita on työntekijöitä kohti liikaa”, Saarikko sanoo.

Viime syksynä lastensuojelun työntekijät kertoivat, että pahimmillaan vain kymmenesosa työajasta kuluu lasten kanssa kasvotusten.

Kananojan mukaan Kuntaliiton tiedoista on pääteltävissä, että keskimääräinen asiakasmäärä kunnissa on noin 30 työntekijää kohti. Kuntien välillä on kuitenkin merkittäviä eroja, ja suuret asiakasmäärät keskittyvät todennäköisesti suuriin kaupunkeihin.

Alalta lähtee korkean kuormituksen takia työntekijöitä. Uusi asiakasmäärää koskeva suositus on Kananojan mukaan suuntaa antava ja ”viesti kentälle”.

”Jos asiakkaita on yli 30 työntekijää kohti, niin alemmas pitää tulla”, hän sanoo.

Asiakasmitoitus ei ole kuitenkaan taikasana, jolla lastensuojelun ongelmat ratkaistaan, Kananoja arvioi. Hänen mukaansa mitoitusta pitää arvioida uudelleen maakunta- ja sote-uudistuksen jälkeisenä aikana lastensuojelun tiimityön ja uusien toimintamallien pohjalta.

Asiaa arvioitaisiin myös uusia lähestymistapoja kokeilevien lastensuojelun ”pilottiyksiköiden” kokemusten perusteella.

Lastensuojeluun tarvitaan Kananojan mukaan esimerkiksi päihde-, mielenterveys- ja nuorisotyön erityisosaajia. Työtä pitää räätälöidä myös asiakaspohjan perusteella: esimerkiksi maahanmuuttajataustaisilla tai pienten lasten perheillä on omat tarpeensa.

Saarikon mukaan varhaisten palveluiden kehityksessä ja myös lastensuojelussa on nähtävissä käännettä parempaan päin.

Esimerkiksi useissa kunnissa on jo kokeiltu lastensuojelun tiimimalliin perustuvaa työtä, jonka ideana on tiivis työskentely lapsen ja perheen kanssa. Tiimissä on mukana myös perheterapeutti.

Saarikon mukaan malli on ollut sekä asiakkaille ja työntekijöille mieluisa ja se aiotaan ottaa käyttöön koko maassa.

Myös kodin ulkopuolelle sijoitettuja lapsia ja nuoria aiotaan kuulla aiempaa paremmin. Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) aloittaa tutkimushankkeen, jossa lastensuojelun piirissä olevilta lapsilta ja nuorilta kerätään tietoa. Samalla kehitetään keinoja tarttua epäkohtiin.

Viime syksynä lastensuojelu nousi otsikoihin myös siksi, että yllätystarkastus Muhoksella sijaitsevaan Pohjolakotiin paljasti lukusia puutteita ja epäkohtia.

Tarkastuksen ja nuorten kuulemisen perusteella paljastui, että koulukotinuoria esimerkiksi riisutettiin väkisin ja rangaistiin mielivaltaisesti.

Kananojan mukaan lastensuojelun uudistamisella ei ole selvää suuntaa, jos sen vaikutuksista lasten, nuorten ja perheiden elämään ei ole tarpeeksi tietoa.

”Meillä pitäisi olla vastuu seurata näiden lasten ja nuorten elämänkulkua aivan kuten vanhemmilla on vastuu seurata omien lasten elämänkulkua.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  2. 2

   Jussi Halla-aho kommentoi perussuomalaisten väkivallalla kuohuttanutta vaalivideota – Finnkino lopettaa mainoksen esittämisen teattereissaan

  3. 3

   Muellerin raportista tihkuu vielä herkullisia yksityis­kohtia ja Trump käy entistä rajummin lehdistöä vastaan, arvioi tutkija

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Narinkkatorilta tehtiin viisi ilmoitusta mielenosoittajien tekemistä pahoinpitelyistä lauantaina

  6. 6

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  7. 7

   Häirikkö levittää valheellista tietoa hiihdon harrastajien latuinfosivustolla: ”Hei trollaaja, keksipäs nyt muuta tekemistä!”

  8. 8

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  9. 9

   Mielen­terveyden ongelmat piinaavat opiskelijoita, näillä keinoilla vältät karikot

  10. 10

   Apple pitää tänään show’n, johon on ladattu valtavat odotukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  4. 4

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  5. 5

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  8. 8

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  9. 9

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  10. 10

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää