Kotimaa

Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

Asiassa ei epäillä rikosta, ja poliisi tutkii asiaa kuolemansyyn selvittämisenä. Turma sattui laskettelukeskuksen rinteiden ulkopuolella.

Himoksen laskettelukeskuksessa Jämsässä lauantaina kuollut 15-vuotias poika oli Paraisilta Varsinais-Suomesta ja rippileirillä, kertoo Länsi-Turunmaan ruotsinkielinen seurakunta.

Kyseessä oli perinteinen hiihtolomaviikon rippikoulu. Mukana oli tällä kertaa kahdeksan poikaa, kertoo seurakunnan kirkkoherra Harry S. Backström.

Poika oli lähtenyt merkittyjen rinteiden ulkopuolelle metsään laskemaan muutaman muun kanssa, poliisi kertoi aiemmin. Kirkkoherran saamien tietojen mukaan poika putosi jyrkästä kohdasta.

”Tarkkaa kuvaa siitä minulla ei ole tiedossa.”

Poliisi on kertonut aiemmin, ettei poika törmännyt mihinkään.

Kirkkoherran mukaan vain osa kahdeksasta pojasta oli mukana merkityn rinteen ulkopuolella.

Poikien rippileiri oli vielä kesken, mutta he lähtivät paluumatkalle jo eilen tapahtuneen jälkeen, Backström kertoo.

”He saapuivat puolenyön maissa Paraisille. Siellä oli kriisiryhmä vastassa.”

Seurakunta on järjestänyt samanlaista laskettelua sisältävää rippileiriä aiemminkin.

”Se on pitkä perinne. Siinä mielessä turvatoimet ovat hyvin muodostuneet vuosien varrella ja ne ovat kunnossa. Myöskin nuorisotyöntekijä, joka oli mukana, on ollut monta vuotta mukana työssä.”

Tukea tarvitseville kirkkoherra kertoo olevansa käytettävissä puhelimitse koko päivän ja sunnuntaina Paraisilla myös järjestetään hartaushetki kirkossa myöhemmin päätettävänä aikana. Kirkko on auki myös huomenna illalla asian käsittelemistä varten.

Poliisin mukaan itse onnettomuuteen ei liity ulkopuolisia ihmisiä. Poika oli ilmeisesti tullut merkityn rinteen ulkopuolelle lähteneen joukon viimeisenä.

Poika kuoli mitä ilmeisimmin tapahtumapaikalle, sanoo rikoskomisario Kari Aaltio Sisä-Suomen poliisilaitoksesta.


Rinteessä oli Aaltion mukaan jyrkkiä kohtia ja paljon lunta. Aaltio arvioi, että pojalla ei välttämättä ollut paljon laskettelukokemusta.

”En sitä tarkalleen tiedä, mutta jos on 15-vuotiaasta henkilöstä kyse, ei laskettelukokemus hirveän hyvä ole ollut ja kun tietää henkilön asuinpaikkakunnan, veikkaan, että ei siellä ihan joka päivä rinteeseen pääse. Tämä on puhtaasti arvelu.”

Asiassa ei epäillä rikosta ja poliisi tutkii asiaa kuolemansyyn selvittämisenä. Poliisi suorittaa onnettomuuspaikalla teknisen tutkinnan.

”Dokumentoidaan, miten se on tapahtunut.”

Aaltio kertoo, ettei hänen tiedossaan ole, oliko pojalla kypärää ja oliko hän liikkeellä suksilla vai laudalla. Pojan ystävät tekivät ilmoituksen onnettomuudesta, Himos-yhtiöiden toimitusjohtaja Elsi Ojala kertoi aiemmin.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvittää tapahtunutta yhdessä Suomen hiihtokeskusyhdistyksen ja Himoksen rinnekeskuksen kanssa, kertoo Aamulehti. Varsinaisen onnettomuustutkinnan tekee poliisi.

Tukes julkaisi sunnuntaina yleisluontoisen tiedotteen lasketteluun liittyvistä turvallisuusasioita. Tukes muistuttaa, että on turvallisinta laskea hoidetuilla rinnealueilla.

”Esimerkiksi Lapissa on nyt poikkeuksellisen vähän lunta, joten rinteiden ulkopuolella laskemiseen liittyy tavallista korkeampia riskejä”, Tukes kertoi tiedotteessa.

Tammikuussa virasto totesi, että hiihtokeskusten turvallisuus on hyvällä tasolla. Kuluttajaturvallisuuslain mukaan palveluntarjoaja, esimerkiksi laskettelukeskus, on vastuussa palvelun turvallisuudesta. Laskettelukeskuksen vastuu ulottuu merkityille rinteille, ei niiden ulkopuolelle.

Kuolemaan johtaneet rinneturmat harvinaisia

Kuolemaan johtaneet rinnetapaturmat ovat Suomessa suhteellisen harvinaisia. Uhreja on kuitenkin ollut 2000-luvulla ainakin seitsemän.

Vuonna 2015 Kolarin Ylläksellä 11-vuotias poika kuoli ilmeisesti suistuttuaan ulos rinteestä päin lumiaitaa.

Vuonna 2013 nainen kuoli lasketteluturmassa Pyhätunturilla Pelkosenniemellä. Nainen oli ajautunut ulos rinteestä metsään ja törmännyt puuhun.

Vuonna 2012 Pudasjärven Iso-Syötteellä 16-vuotias poika kuoli hyppyrionnettomuudessa. Vuonna 2006 Jämsän Himoksella mies kuoli törmättyään siirtymätunneliin.

Vuonna 2002 keski-ikäinen mies ja nuori poika kuolivat törmäyksen seurauksena Pelkosenniemen Pyhätunturilla. Vuonna 2002 venäläinen laskettelija kuoli Inarin Saariselällä ajauduttuaan päin rinteen ulkopuolella sijaitsevaa valopylvästä.

Loukkaantumisia hiihtokeskuksissa sattuu vuosittain satoja. Suurin osa johtuu kaatumisista. Turvavarusteiden käyttö rinteissä on Suomen hiihtokeskusyhdistyksen mukaan yleistynyt.

Viime talvena turmissa mukana olleista yli 90 prosenttia käytti kypärää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Loukkasiko natsiksi ja rasistiksi nimittäminen Junes Lokan kunniaa? HS seuraa hetki hetkeltä Oulun käräjä­oikeuden istuntoa

  2. 2

   Norjan hiihtotähti Therese Johaug julistettiin voittajaksi, vaikka hän oli hitaampi kuin toiseksi tullut

  3. 3

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  4. 4

   Amerikkalainen oikeus päätti rikkakasvimyrkky Roundupin aiheuttaneen syöpää: Bayerin osakekurssi romahti yli 12 prosenttia

  5. 5

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  6. 6

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  7. 7

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  8. 8

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  9. 9

   Pohjois-Korean uhkaus ydinkokeiden jatkamisesta voi johtaa ennen­näkemättömään uhittelun aikaan

  10. 10

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Loukkasiko natsiksi ja rasistiksi nimittäminen Junes Lokan kunniaa? HS seuraa hetki hetkeltä Oulun käräjä­oikeuden istuntoa

  2. 2

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  3. 3

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  4. 4

   Anna-Maja Henrikssonin esiintymisessä Ylen tentissä oli niin vähän konkretiaa, että edes faktoja on vaikea tarkistaa – tässä parhaat palat giffeinä

  5. 5

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  6. 6

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  7. 7

   Monia suomalaisia odottaa eläkkeellä ikävä yllätys – Katso HS:n laskurista, millainen eläke sinulle on tulossa

   Tilaajille
  8. 8

   Näin saksalaiset ratkaisisivat turvapaikan­hakijoiden palautukset

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Autoilijat valtasivat pyöräkaistan pysäköintipaikoiksi Taka-Töölössä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni käyttää astian­pesu­konetta väärin, ja välin­pitämättömyys voi aiheuttaa isot kulut: toimi näin, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  4. 4

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  5. 5

   Kenellä on vastuu, jos joku perheen­jäsenistämme sairastuu takkat­ulien polton takia Espoossa?

  6. 6

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  7. 7

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  8. 8

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  9. 9

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  10. 10

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää