Kotimaa

Suomessa tehdään vähiten abortteja Pohjoismaista – Miksi määrä on Ruotsissa kaksinkertainen?

Suomessa on keskusteltu vähän siitä, pitäisikö 50 vuotta vanhaa aborttilakia uudistaa. Useimmissa Pohjoismaissa nainen ei tarvitse alkuraskaudessa tehtävään keskeytykseen perustetta.

Suomessa tehdään vähiten raskaudenkeskeytyksiä muihin Pohjoismaihin verrattuna. Esimerkiksi Ruotsissa abortteja tehdään kaksi kertaa enemmän kuin Suomessa.

Tuoreimmat vertailukelpoiset luvut ovat vuodelta 2015. Tällöin Suomessa tehtiin 8,2 raskaudenkeskeytystä tuhatta hedelmällisyysikäistä eli 15–49-vuotiasta naista kohti. Ruotsissa vastaava luku oli 17,6 ja muissa Pohjoismaissa noin 12.

Suomessa tehdään ylipäätään vähemmän abortteja kuin ”koskaan”: viime vuonna raskaudenkeskeytysten määrä oli matalin sen jälkeen, kun niitä koskeva laki tuli voimaan vuonna 1970.

Abortteja tehtiin yhteensä 9 360. Erityisesti teini-ikäisille tehdyt raskaudenkeskeytykset ovat vähentyneet merkittävästi.Pohjoismaiden toisistaan eroaviin aborttilukuihin voi osin vaikuttaa eri maiden erilaiset lainsäädännöt, mutta taustalla on myös kulttuurisia tekijöitä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Mika Gissler arvioi. Suomessa eniten raskaudenkeskeytyksiä tehdään Ahvenanmaalla.

Gisslerin mukaan korkeahkolle aborttiluvulle ei ole löydetty Ruotsissa syytä.

”Asiasta oli pitkään vaikeaa edes keskustella, koska keskustelu koettiin hyökkäyksenä naisten oikeuksia vastaan. Viranomaiset ovat olleet hyvin varovaisia sen suhteen, miten asiasta voidaan puhua”, Gissler sanoo.

Ruotsissa raskaudenkeskeytyksiin suhtaudutaan liberaalisti, ja esimerkiksi tiukan aborttilainsäädännön Puolasta tullaan Ruotsiin tekemään abortteja.

”Kansanterveydellisestä näkökulmasta vähäinen raskaudenkeskeytysten määrä osoittaa, että seksuaali- ja lisääntymisterveys on paremmalla tolalla. Samalla on toki pidettävä huolta, että kun raskaudenkeskeytystä tarvitaan, sen myös saa”, Gissler sanoo.

Abortteja koskevat lait eroavat Pohjoismaissa niin, että Tanskassa ja Norjassa raskaudenkeskeytys on naiselle vapaa oikeus ennen 12. raskausviikkoa. Ruotsissa keskeytyksen voi tehdä ilman syytä kuusi viikkoa pidempään eli ennen 18. raskausviikkoa.

Islannissa ja Suomessa abortille pitää ilmoittaa peruste. Useimmissa tapauksissa Suomessa siihen tarvitaan kahden lääkärin päätös.

Aborttiin suositellaan Gisslerin mukaan myös harkinta-aikaa luvan antamisen jälkeen. Lääkkeellisesti tehtävän raskaudenkeskeytyksen voisi periaatteessa hoitaa jo heti.

”Siitä, kuinka paljon on niitä, jotka tulevat toisiin mietteisiin, eivätkä tulekaan varatulle ajalle, ei ole tutkimusta”, Gissler sanoo.

Abortit ovat hänen mukaansa vähentyneet myös sitä kautta, että alkaneiden raskauksien määrä on ylipäätään vähentynyt. Nuorilla abortit ovat harvinaistuneet selvästi.

”Seksuaali- ja lisääntymisterveyden opetus on aiempaa parempaa, palveluita on parannettu ja monet kunnat tarjoavat nuorille ilmaista ehkäisyä. Nuorilla myös alkoholin käyttö ja tupakointi ovat vähentyneet, joten sieltä on tulossa reipas sukupolvi, joka hoitaa myös ehkäisyn hyvin.”

Suomessa on Gisslerin mukaan ollut hyvin vähän keskustelua siitä, olisiko jo aika uudistaa lähes 50 vuotta vanha aborttilaki ja säätää vapaasta raskaudenkeskeytyksestä. Se tarkoittaa, että ennen 12. raskausviikkoa tehtävälle abortille ei tarvitsisi esittää perusteluja.

Gisslerin mukaan tällä ei olisi muiden maiden esimerkkien perusteella vaikutusta raskaudenkeskeytysten määriin.

Nyt sosiaalisista syistä raskaudenkeskeytyksen haluava nainen voi joutua lääkärin harkinnan perusteella antamaan viranomaisille kirjallisen selvityksen esimerkiksi siitä, miksi hänen parisuhteensa on päättynyt, millaiset ovat hänen asumisolosuhteensa, työnsä luonne, tulevaisuuden suunnitelmat ja perheen taloudellinen tilanne.

Käytännössä raskaudenkeskeytyksen saa sallittujen raskausviikkojen rajoissa, viimeistään lupa- ja valvontavirasto Valviran luvalla.

”Siitä on tietoa, että joskus raskaudenkeskeytyksiä on ollut vaikea saada pienillä paikkakunnilla, jos lääkäri on tulkinnut, että sosiaaliset perusteet eivät täyty. Laintulkinnassa mennään tällöin turhan alhaiselle tasolle. Jos lääkärillä on periaatteellista vastustusta raskaudenkeskeytyksiä kohtaan, hänen ei pitäisi käsitellä näitä asioita”, Gissler sanoo.

Sosiaaliset syyt on ylivoimaisesti yleisin raskaudenkeskeytyksen peruste. Viime vuonna se mainittiin perusteena 93 prosentissa raskaudenkeskeytyksistä.

Kaikista viime vuonna abortin tehneistä naisista 65 prosenttia ilmoitti käyttäneensä jotain ehkäisymenetelmää raskauden alkaessa. Valtaosa heistä oli käyttänyt kondomia.

Noin puolet raskauden keskeyttäneistä naisista on jo äitejä, jotka ovat synnyttäneet ainakin kerran. Yli kolmannes aborteista tehtiin naisille, joille oli tehty keskeytys jo aiemmin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan toistuviin ja synnyttäneiden naisten raskaudenkeskeytyksiin voidaan vaikuttaa erityisesti sopivan ehkäisyn oikea-aikaisella valinnalla. Molemmat ryhmät ovat jo olleet aiemmin terveydenhuollon piirissä, mutta heille ei ole onnistuttu löytämään sopivaa ehkäisymenetelmää.

Fakta

Suomessa lääkäri antaa luvan abortille


 Suomessa raskauden keskeyttämiseen pitää olla peruste sekä yhden tai kahden lääkärin tai lupa- ja valvontavirasto Valviran lupa.

 Ennen 12. raskausviikkoa abortin voi tehdä yhden lääkärin päätöksellä, jos nainen on alle 17-vuotias, yli 40-vuotias tai synnyttänyt neljä lasta.

 Kahden lääkärin lupa tarvitaan, jos perusteena on esimerkiksi sosiaaliset syyt, raskaaksi tuloon liittyy rikos tai raskaus uhkaa naisen henkeä tai terveyttä.

 Valviran luvalla abortti voidaan tehdä 20. raskausviikkoon saakka. Jos sikiö on epämuodostunut, keskeytys voidaan tehdä 24. raskausviikkoon asti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  2. 2

   Muellerin raportista tihkuu vielä herkullisia yksityis­kohtia ja Trump käy entistä rajummin lehdistöä vastaan, arvioi tutkija

  3. 3

   Jussi Halla-aho kommentoi perussuomalaisten väkivallalla kuohuttanutta vaalivideota – Finnkino lopettaa mainoksen esittämisen teattereissaan

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Narinkkatorilta tehtiin viisi ilmoitusta mielenosoittajien tekemistä pahoinpitelyistä lauantaina

  6. 6

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  7. 7

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  8. 8

   Mielen­terveyden ongelmat piinaavat opiskelijoita, näillä keinoilla vältät karikot

  9. 9

   Apple pitää tänään show’n, johon on ladattu valtavat odotukset

  10. 10

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  4. 4

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  5. 5

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  8. 8

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  9. 9

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  10. 10

   Yhtälö ei nyt täsmää: Poliitikot myyvät vaalien alla kansalle höttöistä laskelmaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää