Kotimaa

Suomi palautti turvapaikanhakijan Irakiin – nyt EIT vaatii Suomelta selvitystä miehen kuolemasta

Kahden murhaiskun takia Suomeen paennut mies tapettiin Bagdadissa kolme viikkoa paluunsa jälkeen.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) pyytää Suomelta selvitystä Irakiin palautetun turvapaikanhakijan kuolemasta. Mies tapettiin joulukuussa 2017 kolme viikkoa sen jälkeen, kun hän oli palannut Irakiin saatuaan Suomesta kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa.

Tapauksesta on EIT:lle valittanut miehen Suomessa asuva aikuinen tytär.

Mies työskenteli Saddam Husseinin hallinnon aikana armeijassa. Saddamin kukistuttua mies oli töissä amerikkalaisen logistiikkayrityksen palveluksessa Abu Ghraibissa, jossa sijaitsi pahamaineinen vankila.

Vuonna 2007 mies palkattiin rikostutkijaksi Irakin sisäministeriön alaiseen virastoon, jonka tehtävänä oli tutkia ihmisoikeusrikoksia ja korruptiota.

Mies on työpaikkansa ainoa sunnimuslimi. Hän kuulusteli satoja rikoksesta epäiltyjä, ja hän eteni urallaan sunnitaustasta huolimatta.

Työstä tuli kuitenkin vaarallisempaa, kun puolisotilaalliset shiiajoukot alkoivat saada yhä näkyvämmän ja virallisemman aseman Irakissa. Viraston työ kohdistui usein tiedustelupalvelun ja shiiajoukkojen jäseniin.

Alkuvuodesta 2015 mies joutui erään tutkinnan aikana kiistaan shiiataustaisen kollegansa kanssa. Kollega uhkasi riidan yhteydessä hänen henkeään.

Pian tämän jälkeen mies joutui murhayrityksen kohteeksi, kun hän oli poistumassa virastosta autonkuljettajansa kanssa. Mies ilmoitti ampumisesta poliisille, mutta hänelle selvisi, ettei hänellä ole mitään mahdollisuutta saada turvaa Irakin viranomaisilta. Hän erosi työstään maalikuussa 2015.

Huhtikuussa 2015 hän joutui toisen murhayrityksen kohteeksi. Autopommi räjähti hänen autossaan vain minuutteja sen jälkeen, kun hän oli poistunut siitä vaimonsa kanssa.

Lisäksi pariskunnan tytär, EIT-valituksen tekijä, yritettiin siepata. Tytär onnistui kuitenkin pakenemaan.

Koko perhe meni maan alle. Elokuussa 2015 mies, tytär ja poika pakenivat maasta. Vaimo ja kaksi muuta tytärtä jäivät piilopaikkaansa Irakiin.

Syyskuussa 2015 mies haki turvapaikkaa Suomesta. Maahanmuuttovirasto (Migri) hylkäsi hakemuksen joulukuussa 2016.

Migri piti miehen kertomusta uskottavana ja piti totena, että mies oli joutunut kahden murhayrityksen kohteeksi Irakissa. Se ei kuitenkaan uskonut, että ampumisella ja autopommilla oli mitään tekemistä miehen henkilökohtaisten ominaisuuksien tai taustan kanssa. Kollegan kanssa käytyä kiistaa Migri piti kahden yksilön välisenä riitana.

Migri huomautti, että mies oli pystynyt nousemaan virastossaan johtavaan asemaan huolimatta siitä, että hän oli työskennellyt amerikkalaisten hyväksi. Tämä viittasi siihen, ettei viranomaisilla ollut mitään erityistä kiinnostusta mieheen.

Migri kuitenkin myönsi, että Irakissa sunniarabien on erittäin vaikea saada suojelua viranomaisilta.

Helsingin hallinto-oikeus piti Migrin kielteisen päätöksen voimassa.

Oikeus totesi, etteivät Saddamin hallinnon virkamiehet enää olleet järjestelmällisen vainon vaarassa. Miehen työskentely amerikkalaisten hyväksi oli loppunut yli kymmenen vuotta aiemmin, joten sekään ei todennäköisesti johda vainoon.

Murhayrityksiä oikeus piti osoituksena Bagdadin yleisestä turvallisuustilanteesta. Se ei uskonut, että iskut olisivat olleet suunnattuja juuri miestä vastaan. Tämän vuoksi oikeus piti epätodennäköisenä, että mies olisi vaarassa Irakissa.

Korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt jutulle valituslupaa, joten 29. marraskuuta 2017 mies lähti vapaaehtoisella palautuslennolla takaisin Irakiin.

Kolme viikkoa myöhemmin, todennäköisesti 17. joulukuuta, tuntemattomat hyökkääjät ampuivat miehen.

Nyt EIT haluaa Suomen hallitukselta vastauksen siihen, rikkoiko miehen palautus ihmisoikeussopimusta.

Selvityspyyntö koskee sopimuksen ydinartikloita.

Sopimuksen kakkosartiklassa turvataan jokaisen oikeus elämään, ja kolmas artikla kieltää kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun.

Sopimusvaltiot eivät myöskään saa palauttaa ketään maahan, jossa hänen henkensä on uhattuna tai jossa häntä uhkaa kidutus tai muu epäinhimillinen kohtelu.

Valituksessaan tytär korosti sitä, ettei isän kertomukseen liittynyt uskottavuusongelmia. Tästä huolimatta Suomen viranomaiset eivät ymmärtäneet, että mieheen kohdistui todellinen uhka. Viranomaisten johtopäätökset olivat siten vääriä.

Tytär viittasi EIT:n aiempaan oikeuskäytäntöön ja muistutti, että tällaisessa tilanteessa viranomaisilla on näyttötaakka siitä, ettei aiempi vaino jatku. Tyttären mielestä Suomen viranomaisten päätös hylätä miehen turvapaikkahakemus oli selvässä ristiriidassa EIT:n aiempien ratkaisujen kanssa.

Tytär valitti joutuneensa myös itse epäinhimillisen kohtelun uhriksi, koska isän palautus ja väkivaltainen kuolema ovat aiheuttaneet hänelle huomattavaa kärsimystä.

Suomen vastine EIT:lle ei ole tässä vaiheessa julkinen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  2. 2

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  3. 3

   Helsinki antoi väärää tietoa Kumpulan kiistellystä puutalosta – ”Ei estettä rakennuksen käyttämiselle asumiseen tai kokoontumiseen”

  4. 4

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  5. 5

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  6. 6

   Jumbon ruuhkat kiristävät hermoja, mutta uusia liikennejärjestelyjä ei tehdä – Syynä on ratikka, joka saattaa tulla kymmenen vuoden päästä

  7. 7

   Moottoripyörä­kilpailu vaihtui vaaralliseen nyrkkitappeluun kesken ajojen, molemmille kahden vuoden kilpailukielto

  8. 8

   Laaja tiedeartikkeli kertoo, millaisia rokotuksilla hävitetyt taudit olivat ja voivatko ne tulla takaisin

   Tilaajille
  9. 9

   Museot ja yliopistot kieltäytyvät Sacklerin opioidiperheen lahjamiljoonista

  10. 10

   Keskellä uusmaalaista maalaismaisemaa on kartano, jonka historia on tragedioita täynnä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  2. 2

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  3. 3

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  6. 6

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  7. 7

   Miksi kodit ovat liian kalliita ja pieniä? Kolme väitettä Helsingin asunto­markkinoiden ongelmista ja kolme ratkaisua niihin

  8. 8

   Britannian parlamentti otti ohjat brexitissä, hallitus pitää päätöstä ”vaarallisena”

  9. 9

   Trumpin toisesta kaudesta tuli juuri aiempaa toden­näköisempi

  10. 10

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  11. Näytä lisää