Kotimaa

Siilinjärven kunta vaatii selvitystä ja valvoo nyt päivittäin Attendon hoivakotia, kuolemantapaukset on selvitetty

Kunta teki hoivakotiin yllätystarkastuksen .

Siilinjärven kunta vaatii hoivayhtiö Attendolta selvitystä hoivakoti Vänrikin toiminnasta Siilinjärven Vuorelassa. Kunta haluaa yhtiön selvittävän sille muun muassa asukasturvallisuuteen, henkilöstöön, asukkaan asemaan ja sairaanhoitoa koskevia asioita.

Kunta odottaa Attendolta selvitystä 4. maaliskuuta mennessä.

Tarve selvityspyyntöön nousi esiin hoivakotiin tehtyjen tarkastuskäyntien perusteella. Kunta teki hoivakotiin yllätystarkastuksen ja valvontakäynnin omaisilta ja hoitoalan ammattilaisilta saadun palautteen pohjalta.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat. Lehti uutisoi, että tehostetun palveluasumisen osastolla oli kuollut useita asukkaita neljän viikon aikana alkuvuonna.

Keskiviikkona iltapäivällä Siilinjärven kunta lähetti tiedotteen hoivakoti Vänrikin tilanteesta. Tiedotteen ovat allekirjoittaneet vt. hoito- ja vanhustyönjohtaja Marja Kavilo ja sosiaali- ja terveysjohtaja Kati Kantanen.

Tiedotteen mukaan kunnan viranomaiset ja Attendon edustaja ovat keskiviikkona selvittäneet esiin nousseita kuolemantapauksia. Päivän aikana ei ole noussut esiin asioita, jotka vaatisivat lisää erityisselvittelyä.

Kunnan mukaan hoivakodissa on kuollut kyseisenä aikana kuuden vanhuksen sijaan viisi vanhusta.

Siilinjärven kunta ei ole tässä vaiheessa sulkemassa yksikköä eikä siirtämässä asukkaita sieltä pois.

Tiedotteen mukaan kunta valvoo nyt toistaiseksi tehostetusti kyseistä yksikköä päivittäisillä käynneillä, kunnes tilanne on saatu hoivakodissa selkeytettyä.

Kunnan geriatri ja terveyskeskuslääkäri kävivät keskiviikkona hoivakodissa arvioimassa kaikkien tehostetun palveluasumisen asukkaiden tämän hetkisen tilanteen.

Siilinjärven kunnan viranomaiset selvittävät hoivakodin tilannetta yhteistyössä Itä-Suomen aluehallintoviranomaisten, Attendon ja hoivakotiin asukkaita sijoittaneiden kuntien kanssa.

Aamulla HS tavoitti puhelimitse hoivakoti Vänrikin johtajan Hanna Svenskin.

”Sen verran voin sanoa, että kaikki kuolemantapaukset eivät ole olleet meillä, vaan jatkohoitopaikassa”, hän sanoi.

”Totta kai tämä aiheuttaa toimenpiteitä ja toimia, mutta en lähde tässä vaiheessa kommentoimaan asiaa yhtään enempää.”

Hoivakoti Vänrikki on toiminut vasta puolisen vuotta. Svenskin vastuulla ei ole muita hoivakoteja Vänrikin lisäksi.

Savon Sanomien mukaan valvontakäynneillä kävi myös ilmi, että yhdeksää hoivakodin asukasta on pidetty lukkojen takana ilman kirjallista sopimusta. Tarkastuksesta tehdyn pöytäkirjan mukaan hoivakodissa vieraillut tarkastaja kuuli ”jyskytystä lukitun oven takaa”.

Hoivakodin asukkaita hoitava lääkäri kertoo lehdelle, että lääkärin määräämiä kontrollikokeita ja seurantoja on usein jätetty tekemättä. Attendon mukaan kontrolleihin liittyvät epäkohdat on korjattu.

Lehden mukaan ongelmat kiteytyvät henkilökunnan niukkuuteen ja vaihtuvuuteen.

Attendon viestintäpäällikkö Ilona Sammaljärvi vastasi keskiviikkona HS:lle sähköpostin välityksellä.

”Attendo Vänrikkiin on saatu rekrytoitua vakituinen henkilöstö, mutta lyhyempiin sijaisuuksiin hoitohenkilökunnan löytäminen on ollut haastavaa. Mitoituksen on todettu olevan kunnossa”, hän kirjoittaa.

Savon Sanomien mukaan hoivakodin johtaja arvostelee tarkastuskertomuksessa työnantajaansa Attendoa huonosta perehdytyksestä uuden hoivakodin käynnistämisessä.

”Yksikön johtajan kanssa on keskusteltu asiasta hyvässä yhteisymmärryksessä. Tämä on meille tärkeä palaute ja johtajien perehdyttämiseen panostetaan tänä vuonna entistä enemmän. Attendo on jo ottanut käyttöön uuden perehtydysohjelman”, Sammaljärvi kirjoittaa sähköpostiviestissään HS:lle.

Attendo avasi viime vuonna noin 40 uutta vanhusten hoivakotia. Hoivakoti Vänrikki Siilinjärvellä avattiin heinäkuussa 2018.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   125-metrinen tornitalo nousi Tukholman keskustan porteille onnettomaan aikaan, ja nyt asuntojen hinnoille nauravat niiden rakentajatkin

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Kylätien varressa nököttävä pieni ostoskeskus kukoistaa vastoin kaikkia todennäköisyyksiä Espoossa

  4. 4

   Vanhemmat tekivät rikosilmoituksen päiväkotiyritys Ankkalammesta

  5. 5

   Tämän takia villi faniteoria Game of Thronesin Yön kuninkaasta ei pidä paikkaansa ja koko hahmo on luultavasti sarjan suurin hämäys

  6. 6

   Oikeus: Hiv-positiivinen mies harrasti suojaamatonta seksiä puolisonsa kanssa ja vetosi lääkityksen alentamaan virustasoon

  7. 7

   EU:n ilmastolinjaus uhkaa lässähtää: Saksa liittoutui Itä-Euroopan maiden kanssa jarruttamaan ilmastopolitiikkaa

  8. 8

   Stockmannin toimitusjohtaja Lauri Veijalainen jätti yhtiön: ”Laurin oma päätös, normaalia urasuunnittelua”

  9. 9

   Yli kymmenen vuotta kuolleena ollut keskustatunneli on heräämässä henkiin Helsingissä

  10. 10

   Työelämän valtasi villitys, jonka jokainen pitkään töitä tehnyt osaa – sen pohja on hyväntahtoisuudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  2. 2

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  3. 3

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  4. 4

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  5. 5

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  6. 6

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  7. 7

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  8. 8

   Hus myöntää Apotin aiheuttaneen ongelmia – Lääkäri haukkui järjestelmän satoja miljoonia maksaneeksi sudeksi

  9. 9

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  10. 10

   Juha Sipilä puhui Ylen tentissä pehmoisia velkaantumisesta ja liioitteli työmarkkinoiden surkeutta – tässä parhaat palat giffeinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  3. 3

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  4. 4

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  8. 8

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen keksintö lupaa vähentää autojen päästöjä jopa 80 prosenttia: ”Mitä järkeä on tuoda fossiilista polttoainetta ulkomailta?”

  11. Näytä lisää