Kotimaa

Oulun seksuaalirikos­vyyhti laajenee yhä – yhteensä tutkinnassa on ollut liki 30 lapsiin kohdistunutta tapausta

Poliisin mukaan ei voi sanoa, että tilanne olisi vielä rauhoittunut. Valtaosa uhreista on noin 15-vuotiaita tyttöjä.

Oulun seksuaalirikosvyyhti laajenee yhä: poliisi on tutkinut tänä talvena yhteensä 29:ää tapausta, jossa uhrina on alaikäinen lapsi.

Yleisin rikosnimike tapauksissa on törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, mutta likimain puolessa tapauksista epäillään törkeää raiskausta, kertoo rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisista.

Uhreja on yhteensä 20. Useimmat heistä ovat Kiiskisen mukaan noin 15-vuotiaita tyttöjä. Epäiltyjä on yhtä monta kuin epäiltyjä rikoksia, ja he ovat yhtä lukuun ottamatta miehiä.

”Viime viikolla tietoon tuli vielä kaksi tapausta, joten ei voi sanoa, että tilanne olisi vielä hiljentynyt. Toivottavasti se alkaa rauhoittua”, Kiiskinen sanoo.

Poliisin tietoon rikosepäilyt ovat tulleet heinäkuun ja helmikuun välillä. Kahdessa tapauksessa on jo nostettu syytteet ja kaksi on siirtynyt syyteharkintaan. Muiden esitutkinta on kesken.

Lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia tapahtuu kaikkialla eikä vain Oulussa. Oulussa poliisin tietoon tulleiden törkeiden raiskausten määrä on Kiiskisen mukaan nelinkertaistunut vuodesta 2017 vuoteen 2018, ja törkeiden lapsen seksuaalisen hyväksikäyttöjen määrä on tuplaantunut.

Kiiskisen mukaan kyse on osittain siitä, että poliisi on pystynyt rikostorjuntaa ja toimintaa kehittämällä paljastamaan ja tutkimaan lapsiin kohdistuvia rikosepäilyjä aiempaa paremmin.

”Tänä talvena näyttää olevan poikkeuksellista se, että ulkomaalaistaustaiset tekijät ja sosiaalisessa mediassa tapahtuva grooming toimintatapana näyttelevät huomattavan suurta osaa”, hän sanoo.

Voit lukea groomingista eli lapsia seksuaalisiin tekoihin manipuloivasta keskustelusta lisää esimerkiksi tästä.

Oulun seksuaalirikosvyyhdissä noin kolme neljäsosaa epäillyistä tekijöistä on Kiiskisen mukaan ulkomaalaistaustaisia. Loput ovat kantasuomalaisia.

Valtaosassa tapauksista uhria on lähestytty alun perin sosiaalisessa mediassa. Epäillyissä rikoksissa on Kiiskisen mukaan kyse esimerkiksi sukupuolielinten kuvien lähettelystä, erityyppisestä koskettelusta ja yhdynnöistä.

Pieni osa tapauksista liittyy toisiinsa siten, että uhrit tuntevat toisensa ja tekopaikka on sama.

”Näyttää siltä, että ulkomaalaistaustaisten tapana on lähestyä uhria somessa, siinä mielessä kyse on tähän aikaan liittyvästä ilmiöstä. Vaikka somen käyttäminen on ihan normaali homma, korostamme edelleen, että siellä on aika paljon vaaran paikkoja”, Kiiskinen sanoo.

”Nuoren arviointikyky ei ole sama kuin aikuisella, eikä voi vain luottaa siihen, että kyllä meidän lapsi näistä tietää.”

Esimerkiksi tästä jutusta voit lukea, miten vanhemmat voivat suojella lasta netissä häntä loukkaamatta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  5. 5

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  6. 6

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  7. 7

   Opettaja kirjoitti HS:ssa jättävänsä heikoimmat heitteille, ja ilmiön tunnistaa myös OAJ: ”entisiä tarkkislaisia” on siirretty ilman tukea tavallisiin luokkiin

  8. 8

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  9. 9

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  10. 10

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  5. 5

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  9. 9

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  10. 10

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää