Kotimaa

Suomi ostaa uusiin sotalaivoihin ohjuksia, jotka tuhoavat lentokoneiden lisäksi muita ohjuksia

Puolustusministeriö julkisti Suomen hankkivan amerikkalaisia Seasparrow-ohjuksia.

Suomi ostaa suunnitteilla oleviin Pohjanmaa-luokan sota-aluksiin amerikkalaisen ESSM-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän (Evolved Seasparrow Missile).

Uusi asejärjestelmä kulkee armeijan sotilasslangissa nimellä ITO20 eli ilmatorjuntajärjestelmä 2020.

Järjestelmän veroton hinta on 83 miljoonaa euroa. Puolustusministeriön mukaan kauppa koostuu ohjuksista, laukaisinyksiköistä, varaosista, käytön edellyttämistä lisäosista ja näihin liittyvistä ohjelmistoista.

ESSM-ohjusjärjestelmää voidaan käyttää torjumaan lentokoneita, helikoptereita ja laivoja vastaan ammuttuja ohjuksia. Puolustusministeriö ei julkista hankittavien Seasparrow-ohjusten lukumäärää.

Yhdysvaltojen puolustusministeriön mukaan Suomi on kuitenkin pyytänyt vuosi sitten lupaa ostaa 68 Seasparrow-ohjusta ja yhden harjoitusohjuksen siiloineen ja muine tarvikkeineen. Hinta-arvio oli 112,7 miljoonaa dollaria eli noin 99 miljoonaa euroa.

Yhdysvaltojen laivaston julkaisemien tietojen mukaan yhden ohjuksen hinta amerikkalaisille on noin 700 000–860 000 euroa riippuen sen mallista. Yksi ohjus painaa noin 280 kiloa ja on noin 3,7 metriä pitkä.

”Tämä on ohjus, jolla on laaja käyttäjäyhteisö. Olemme päättäneet hankkia järjestelmän, joka ei ole kehitystyön alla oleva tuote”, sanoo kommodori Janne Muurinen Merivoimien esikunnasta.

”Se on valmis tuote, jonka taustalla on todella pitkäjännitteinen testaus ja käyttöönottotoiminta eri maiden laivastoissa. Olemme ostamassa suorituskykyä, joka todistetusti toimii. Sillä on tietysti myös kehitysmahdollisuuksia.”

ESSM-järjestelmä on käytössä 13 maassa ja lukuisissa eri alusluokissa. Käyttäjämaita ovat muun muassa Yhdysvallat, Kanada, Australia, Norja, Tanska, Saksa ja Hollanti.

ESSM koostuu karkeasti ottaen ohjuksista ja laukaisinyksiköstä. Ohjuksen valmistaja on amerikkalainen asejätti Raytheon ja laukaisinyksikön myös amerikkalainen Lockheed Martin.

Suomen hankkima laukaisinyksikkö ampuu ohjukset pystysuoraan ilmaan. Laukaisinyksikköjä on erilaisia, mutta Suomen ostama on yleisimmin eri laivastojen käytössä.

Seasparrow-ohjuksen kantama on noin 50 kilometriä.

”Korkeuskantamasta emme puhu, mutta se yltää huomattavasti korkeammalle kuin meidän nykyiset ohjusaseemme Merivoimissa”, kertoo Muurinen.

Suomen merivoimien ohjusveneissä ja miinalaivoissa on käytössä Umkhonto-ilmatorjuntaohjus. Sen korkeusulottuvuudeksi on julkisissa lähteissä kerrottu kahdeksan kilometriä.

”Jos ajatellaan Pohjanmaa-luokkaa, uudella ohjuksella on iso merkitys aluksien omasuojan kannalta. Tietysti sillä suojataan myös muita alueella olevia. Se tulee olemaan osa meidän valtakunnallista ilmapuolustustamme.”

Kullekin Pohjanmaa-luokan alukselle on tarkoitus asettaa yksi kahdeksansiiloinen laukaisin. Jokaiseen siiloon voidaan asettaa neljä ohjusta. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisessa Pohjanmaa-luokan aluksen laukaisimessa voi olla kerrallaan 32 ohjusta.

Pohjanmaa-luokan eli hankenimeltään Laivue 2020 -alusten rakentamisneuvottelut ovat vielä kesken. Merivoimille ollaan hankkeessa rakentamassa neljä noin sata metriä pitkää korvetti-luokan sota-alusta.

Alustavasti on sovittu, että alukset rakennetaan Raumalla, mutta taistelujärjestelmä ostetaan ulkomailta.

Tähän mennessä aluksiin on jo päätetty ostaa ruotsalaiset kevyttorpedot ja israelilaiset pintatorjuntaohjukset.

Taistelujärjestelmää koskevat neuvottelut ovat aivan loppusuoralla.

”Olemme tosi pitkällä siinä asiassa”, sanoo Muurinen.

”Uskoisin, että ihan lähiviikkoina päästään tiedottamaan asiasta.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmiskunnan kohtaloon – Tässä on hiilinielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  3. 3

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  4. 4

   ”Kuka sä oikein oot?” kysyi Spike Lee ja tarjosi Jasper Pääkköselle huippuroolia – Läpimurron ratkaisi yksi Sisu-pastilli ja se, että Pääkkönen oli tehnyt 17-vuotiaana jotain pöyristyttävää

   Tilaajille
  5. 5

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  6. 6

   ”Hymyt ovat hyytyneet jokaiselta naureskelijalta” – Näin syntyi legendaariseksi hehkutettu kappale, jota lukuisat pitävät suomiräpin vaikuttavimpana biisinä

   Tilaajille
  7. 7

   EU-johtajat: May saa lisäaikaa, mutta ehtona joko erosopimus tai mahdolliset eurovaalit

  8. 8

   Kaikkeen tottuu, myös Donald Trumpiin Yhdysvaltain presidenttinä

  9. 9

   Puhelu kesti yhdeksän minuuttia, ja sen aikana luonto käänsi Becky Boydin kodin ympäri ja tappoi 23 naapuria

   Tilaajille
  10. 10

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  2. 2

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  3. 3

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  6. 6

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  7. 7

   ”Esitin, etten ymmärrä mistään mitään” – Nyt puhuu Iltalypsyn karjakko, jonka ikimuistoinen katse pyyhki poliitikoilla pöytää 25 vuotta sitten

   Tilaajille
  8. 8

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  9. 9

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  10. 10

   Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  3. 3

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  4. 4

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  8. 8

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen keksintö lupaa vähentää autojen päästöjä jopa 80 prosenttia: ”Mitä järkeä on tuoda fossiilista polttoainetta ulkomailta?”

  11. Näytä lisää