Kotimaa

Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”

Savolaiskotka on elänyt jo yli 34 vuotta.

Suomen ja tiettävästi koko Euroopan vanhin maakotka on savolainen.

34-vuotias maakotkanaaras havaittiin Pohjois-Savossa tammikuun lopussa, kun luontokuvaaja Ari Komulainen onnistui ottamaan kuvan hangelta lentoon lähtevästä kotkasta.

Kuvassa näkyy selvästi linnun vasemmassa jalassa oleva rengas ja siinä oleva numero. Komulainen ilmoitti numeron Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen rengastustoimistoon.

Numerosarja paljasti linnun hyvin iäkkääksi. Se on viisi vuotta vanhempi kuin aiemmin Suomen vanhimmaksi maakotkaksi todettu 29-vuotias yksilö.

Pian kävi ilmi, että savolaiskotka on todennäköisesti vanhin koko Euroopassa tavattu maakotka. Se kiilasi kärkeen Euroopan lintujen ikätilastossa, jota ylläpitää rengastustoimistojen kattojärjestö Euring. Taakse jäi ruotsalainen 33-vuotias maakotka, joka löydettiin kuolleena.

”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus, että näin vanha lintu osuu valokuvaajan kameran eteen”, museomestari Juha Honkala Luomuksesta.

”Lintuja on pitkään tutkittu rengastusmenetelmillä. Ennätyksiä on kirjattu ihan seurannan alusta alkaen eli viime vuosisadan alkupuolelta, joten ennätyksiä tulee vastaan enää aniharvoin. Etenkin isommat linnut tunnetaan varsin hyvin.”

Nyt kuvattu maakotka on kolmanneksi vanhin Suomessa rengastettu lintu. Se sai renkaan nilkkaansa poikasena pesässään 34 vuotta kuusi kuukautta ja 27 päivää sitten.

Suomalaislintujen ikätilastossa Savon kotkaa hieman vanhempia ovat vain 34 vuotta ja 11 kuukautta vanha etelänkiisla sekä 34 vuotta ja 7 kuukautta vanha harmaalokki.

”Yli 20-vuotiaita tiedetään olevan aika paljon, mutta tämä on erityistapaus. Tällä linnulla on ilmeisen hyvät geenit ja hyvät rauhalliset elinalueet, missä löytyy ruokaa riittävästi. Ja uhkatekijöitä on ollut vähän, kun henki on säilynyt näin pitkään.”

Maakotka syö jäniksiä ja kanalintuja. Se ottaa kiinni myös esimerkiksi kauriiden ja porojen vasoja. Maakotkien suurin uhkatekijä on ihminen.

Seniorikotkan ikuistanut Ari Komulainen on kuvannut maakotkia aiemminkin. Jos hän onnistuu nappaamaan kuvan, josta rengastustiedot näkyvät hyvin, Komulainen ilmoittaa tiedot rengastustoimistolle.

Tammikuisena kuvauspäivänä Komulaisen kameran edessä kävi iäkkään naaraan lisäksi kaksi muutakin kotkaa: toinen aikuinen ja yksi nuori kotka.

”Oli yllätys, että tämä oli ennätyskotka”, Komulainen sanoo.

”Kyllä höyhennyksestä pystyy päättelemään, milloin kyseessä on nuori tai vanhempi kotka. Kyllä tästä päälle päin näki, että se on jo iäkäs, mutta ei ihan vuositasolla pysty sanomaan, mikä on tosi vanha kotka.”

Nyt kuvattu kotkanaaras kuoriutui keväällä 1984 Pohjois-Pohjanmaalla pesänsä ainoana poikasena. Pitkäaikainen kotka- ja muuttohaukkarengastaja Jouni Ruuskanen rengasti sen tuolloin pesässään.

Ennen sukukypsyyden saavuttamista maakotka vaeltaa laajoilla alueilla etsimässä hyvää pesintäaluetta, jolle asettua.

Rengastuksen jälkeen kotka tavattiin kerran Laitilassa, Lounais-Suomessa talvella 1986. Tuolloin siitä otettiin valokuva haaskalla, jossa se kävi ruokailemassa. Tuolloinkin renkaan numerosarja pystyttiin lukemaan luotettavasti.

”Kun lintu tulee sukukypsäksi, se pyrkii löytämään metsäalueen, jossa se aikoo pesiä. Jos sillä on riittävästi ravintoa, se ei sieltä poistu loppuelämänsä aikana, vaan elelee siellä”, Juha Honkala kertoo.

Laitilan kohtaamisen jälkeen kotkasta ei ole ainuttakaan havaintoa yli 30 vuoteen. Näiden vuosien aikana kotkanaaras on löytänyt puolison ja todennäköisesti lisääntynyt monta kertaa.

Maakotka on Suomessa uhanalainen. Suomessa arvioidaan elävän 300–400 paria eli 600–800 yksilöä.

Pääosa Suomen maakotkista pesii poronhoitoalueella. Aiemmin maakotka oli hyvin vainottu eläin. Nyt sen kanta on hiljakseen kasvanut ja pesimäalue laajentunut kohti etelää. Nykyään poronhoitoalueen paliskunnat saavat korvauksen alueella pesivien maakotkien pesämäärän mukaan, mikä on auttanut maakotkien lisääntymisessä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  2. 2

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  3. 3

   Helsinki antoi väärää tietoa Kumpulan kiistellystä puutalosta – ”Ei estettä rakennuksen käyttämiselle asumiseen tai kokoontumiseen”

  4. 4

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  5. 5

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  6. 6

   Jumbon ruuhkat kiristävät hermoja, mutta uusia liikennejärjestelyjä ei tehdä – Syynä on ratikka, joka saattaa tulla kymmenen vuoden päästä

  7. 7

   Moottoripyörä­kilpailu vaihtui vaaralliseen nyrkkitappeluun kesken ajojen, molemmille kahden vuoden kilpailukielto

  8. 8

   Museot ja yliopistot kieltäytyvät Sacklerin opioidiperheen lahjamiljoonista

  9. 9

   Laaja tiedeartikkeli kertoo, millaisia rokotuksilla hävitetyt taudit olivat ja voivatko ne tulla takaisin

   Tilaajille
  10. 10

   Keskellä uusmaalaista maalaismaisemaa on kartano, jonka historia on tragedioita täynnä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  2. 2

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  3. 3

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  4. 4

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  5. 5

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  6. 6

   Miksi kodit ovat liian kalliita ja pieniä? Kolme väitettä Helsingin asunto­markkinoiden ongelmista ja kolme ratkaisua niihin

  7. 7

   Britannian parlamentti otti ohjat brexitissä, hallitus pitää päätöstä ”vaarallisena”

  8. 8

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin toisesta kaudesta tuli juuri aiempaa toden­näköisempi

  10. 10

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  11. Näytä lisää