Kotimaa

Attendon hoivakodissa Jalasjärvellä puutteita vanhusten lääkehoidossa – ”Siellä oli säilytetty jonkun kuolleen lääkkeitä”

Kantelut vanhustenhoidosta ovat moninkertaistuneet alkuvuonna. Jalasjärven Tepontuvan hoivakodissa asukkaiden lääkehoito on siirretty kuntayhtymän vastuulle.

Jälleen yhden suomalaisen vanhusten hoivakodin toiminnassa on havaittu puutteita. Etelä-Pohjanmaalla Jalasjärvellä sijaitsevan Attendon Tepontuvan asukkaiden lääkehoito on siirretty tällä viikolla kuntayhtymän vastuulle.

Päätös tehtiin tiistaina ja keskiviikkona tehtyjen viranomaisten ja kuntayhtymän tarkastuskäyntien perusteella.

Kyseessä on 42-paikkainen tehostetun asumispalvelun koti ikääntyneille. Tepontuvan verkkosivujen mukaan paikassa asuu vanhuksia vakituisesti, mutta se tarjoaa mahdollisuuden myös vuorohoitoon.

Ongelmat liittyvät puutteellisiin lääkelupiin. Kuntayhtymän virkamiehet käyvät nyt päivittäin tarkistamassa, että työvuoroissa on hoitajia, joiden lääkeluvat ovat kunnossa.

Vain viidellä henkilöllä oli lupa keskushermostoon vaikuttavien lääkkeiden antamiseen, kertoo johtava ylilääkäri Elina Majapuro JIK-kuntayhtymästä.

Myös lääkkeiden säilytyksessä oli kuntayhtymän mukaan ongelmia ja lääkehoitosuunnitelma ei ole ollut ajan tasalla.

”Siellä oli säilytetty jonkun kuolleen lääkkeitä, ja oli joku lääkepurkki, josta ei tiedetty, kenelle se on tarkoitettu”, Majapuro kertoo.

Vt. hallintojohtaja Tarja Palomäen mukaan on ollut haastavaa selvittää, kuinka monella hoitajalla on ollut lupia tiettyihin toimintoihin.

Jalasjärvi kuuluu Kurikan kaupunkiin, jonka sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä JIK.

Palomäen tiedossa ei ole varsinaisia ”haittatapahtumia” eli että lääkkeitä olisi jäänyt esimerkiksi saamatta tai niitä olisi jaettu väärin.

Lääkelupia on ollut Palomäen mukaan kuitenkin riittävällä määrällä henkilöstöä, joten hoivakodin toimintaa voidaan jatkaa. Lääkehoito on kuntayhtymän vastuulla toistaiseksi.

Attendon viestintäpäällikön Ilona Sammaljärven mukaan Tepontuvan hoitajien lääkeluvat ovat peräisin ajalta, jolloin hoivakodin omisti hoivapalveluyhtiö Mikeva.

Tepontupa työntekijöineen siirtyi Attendolle, kun se osti Mikevan vuonna 2017. Sammaljärven mukaan lupia ei ollut suoritettu uudestaan, kuten olisi pitänyt.

”Lähes kaikki lääkeluvat on jo suoritettu vaaditulla tavalla uudestaan. Joka työvuorossa on nyt lääkeluvallinen henkilö ja loput lääkelupa-asiat saadaan kuntoon hyvin pian, toivottavasti jo ensi viikolla”, Sammaljärvi sanoo sähköpostitse lähettämässään vastauksessa.

Viranomaiset ovat puuttuneet alkuvuonna jo useiden vanhusten hoivakotien ongelmiin. Aluehallintovirastot (avi) tiedottivat perjantaina, että epäkohtailmoitusten ja kanteluiden määrä on moninkertaistunut alkuvuoden aikana.

Virastoihin on tullut alkuvuonna jo 110 ilmoitusta epäkohdista ja 75 kantelua. Määrät ovat kasvaneet vuoden 2018 alkuun verrattuna reilusti yli 100 prosenttia. Ihmiset haluavat myös kertoa viranomaisille omista kokemuksistaan.

Vanhustenhoidon ongelmat nousivat tammikuussa valtakunnalliseen huomion keskipisteeksi, kun viranomaiset päättivät sulkea Kristiinankaupungissa sijaitsevan, Esperi Caren pyörittämän hoivakoti Ulrikan.

Yksityiset hoivayritykset ovat jättäneet tällä viikolla selvityksiä lupa- ja valvontavirasto Valviralle ja aluehallintovirastolle valvonnan kohteiksi joutuneista hoivakodeistaan.

Esimerkiksi Esperi Care toimitti keskiviikkona selvityksen Valviralle Kristiinankaupungissa sijaitsevan hoivakoti Ulrikan tilanteesta.

Valvira keskeytti Esperi Caren pyörittämän hoivakodin toiminnan tammikuun lopussa, sillä vanhusten turvallisuus oli vaarantunut.

Vanhukset saivat kuitenkin jäädä asumaan hoivakotiin, sillä kaupunki otti sen toiminnan vastuulleen. Valviralle annetussa selvityksessä yritys vastasi viraston esittämiin kysymyksiin hoivakodista.

Valviran lakimiehen Reija Kaupin mukaan Ulrikaa koskeva selvitystyö jatkuu, ja siinä arvioidaan Esperi Caren edellytyksiä jatkaa toimintaansa hoivakodissa.

”Jos päädymme siihen, että Esperi voi jatkaa, siirto sille pitää tapahtua hallitusti. On tärkeää, että ikäihmisten asiakasturvallisuus ja laadukkaat palvelut toteutuvat.”

Attendon hoivakodeissa Suomessa on noin 11 000 paikkaa, kun seuraavaksi suurimmalla Esperi Carella paikkoja on noin 8 000.

Tästä on kyse

Hoivakotien ongelmat nousivat valokeilaan


 Vanhustenhoidon ongelmat nousivat huomion keskipisteeksi tammikuussa, kun Valvira päätti lopettaa Kristiinankaupungissa sijaitsevan, Esperi Caren hoivakoti Ulrikan toiminnan.

 Sen jälkeen viranomaiset ovat puuttuneet myös useiden muiden hoivakotien laiminlyönteihin. Myös esimerkiksi Attendon hoivakoti Pelimanni Alavudella suljettiin.

 Vanhustenhoitoa koskevien kanteluiden määrä on moninkertaistunut alkuvuonna. Poliitikot ovat nostaneet pääkeinoksi vanhustenhoidon ongelmien ratkaisemiseksi sen, että henkilöstön määrää lisätään nostamalla nykyistä henkilöstömitoitusta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  2. 2

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  3. 3

   Helsinki antoi väärää tietoa Kumpulan kiistellystä puutalosta – ”Ei estettä rakennuksen käyttämiselle asumiseen tai kokoontumiseen”

  4. 4

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  5. 5

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  6. 6

   Jumbon ruuhkat kiristävät hermoja, mutta uusia liikennejärjestelyjä ei tehdä – Syynä on ratikka, joka saattaa tulla kymmenen vuoden päästä

  7. 7

   Moottoripyörä­kilpailu vaihtui vaaralliseen nyrkkitappeluun kesken ajojen, molemmille kahden vuoden kilpailukielto

  8. 8

   Museot ja yliopistot kieltäytyvät Sacklerin opioidiperheen lahjamiljoonista

  9. 9

   Laaja tiedeartikkeli kertoo, millaisia rokotuksilla hävitetyt taudit olivat ja voivatko ne tulla takaisin

   Tilaajille
  10. 10

   Keskellä uusmaalaista maalaismaisemaa on kartano, jonka historia on tragedioita täynnä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  2. 2

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  3. 3

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  4. 4

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  5. 5

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  6. 6

   Miksi kodit ovat liian kalliita ja pieniä? Kolme väitettä Helsingin asunto­markkinoiden ongelmista ja kolme ratkaisua niihin

  7. 7

   Britannian parlamentti otti ohjat brexitissä, hallitus pitää päätöstä ”vaarallisena”

  8. 8

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin toisesta kaudesta tuli juuri aiempaa toden­näköisempi

  10. 10

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  11. Näytä lisää