Kotimaa    |   Kommentti

Esteri eiku Esperi – Kompastuin kuukausi sitten sattumalta Suomen huimimpaan skandaaliin

Esperi Care -skandaali sai minut laatimaan alustavan testamentin ja aloin laskeskella, osuuko oman kotini putkiremontti kriittiseen ajankohtaan, kirjoittaa kommentissaan HS:n toimittaja Pekka Mykkänen.

Tasan kuukausi sitten tulin töihin Helsingin Sanomien uutisdeskiin niin sanotulle liekkipenkille. Kyseisessä tehtävässä on tarkoitus tarkkailla sitä, mitä ulkomailla ja Suomessa tapahtuu ja mistä juuri nyt pulistaan. Ja hakata sormet ruvella uutisia.

Ilta oli ensin aika kiireetön. Naputtelin uutis­toimisto­tietojen pohjalta jutun Kreikan ja Makedonian nimi­kiistasta ja perehdyin Yhdys­valtain oikeus­ministeriön syyte­kirjelmään, joka liittyi presidentti Donald Trumpin lähimiehen Roger Stonen epäiltyihin konnuuksiin.

Kuin ohimennen kotiinsa lähtöä tehnyt politiikan toimituksen esimies Jussi Pullinen pyysi kurkkaamaan sosiaali- ja terveysalaa valvovan viraston Valviran julkaisemaa tiedotetta, josta pari muuta uutisvälinettä oli jo tehnyt napakan siteerauksen. Joku hoivakoti jossain rannikkoseudulla oli määrätty kiinni.

Luin ensin väärin että Esteri Care, kun aloin tutustua itselleni täysin tuntemattomaan hoiva-alan firmaan. Olen tehnyt niin vähän Suomen sosiaali- ja terveysalaa käsitteleviä uutisia, että ihan nolottaa. Minulla ei ollut hajuakaan, miten usein tai harvoin tällaisten putiikkien toimintaan puututaan viranomaisvoimin.

Tiedote oli huono ja kryptinen jargonilla koristeltu joulukuusi, mutta ihan keskikokoiselta uutiselta asia kuulosti maallikonkin korviin: ”Esperi Hoivakoti Ulrikan toiminta on keskeytetty”.

Koska Roger Stonea käsittelevä juttu oli vielä työn alla, olin mennä siitä mistä aita jo maahan kaatuu, eli tehdä uutisen tiedotteen perusteella. Mutta tiedotteesta puuttui keskeinen tieto: Minne ne mummot ja papat laitetaan, jos Kristiinankaupungissa toimiva hoivakoti suljetaan?


Niinpä kilautin Valviran lakimiehelle Reija Kaupille, että saisin tämän pienen faktanmurusen juttuun ja vähän muutakin taustaa.

Puhelimeen vastasi hyvin vakavan kuuloinen Kauppi ja havahduin ajattelemaan, että onkohan tässä nyt jotain muutakin.

Ja olihan sitä.

Kauppi kertoi, että Valvira ei ole koskaan ennen määrännyt yksityistä hoivakotia suljettavaksi. Yhden vanhuksen epäiltiin kuolleen hoitovirheen vuoksi, kolme toimitettiin terveyskeskushoitoon tai kuntoutukseen, neljä toiseen kaupunkiin ja niin edelleen. Kauppi kertoi ”vakavista laiminlyönneistä” ja ”akuutista kriisitilanteesta” – rajuilla sanamuodoilla, jotka puuttuivat Valviran tiedotteesta.

Suljin puhelimen ja kerroin kollegoilleni, mitä lakimies kertoi. Pullinen ihmetteli erityisesti tietoa, jonka mukaan Valvira epäilee, että vastaavia ongelmia on kymmenissä Esperin yksiköissä eri puolilla Suomea. Eihän sellaisesta ole ennemmin kerrottu?

Toiselta puolelta toimitusta kollega huusi, että kaikkihan sen tietävät. Se oli tavallaan totta, sillä jo vuotta aiemmin sairaanhoitajien Tehy-järjestö oli kertonut, että ”henkilöstömitoituksesta säästäminen vaarantaa potilasturvallisuutta Esperin työpaikoilla”.

Itselleni oli tullut vain hetki aiemmin uutisena tieto, että kyseinen Esperi toimii muuallakin kuin Kristiinankaupungissa. Että kyseessä on Suomen toiseksi suurin hoiva-alan yritys, kuten uutisointiavuksi rientänyt ja sote-asioihin perehtynyt kollegani Anni Lassila valisti.

Aloin epäillä omia suttuisia muistiinpanojani ja niinpä soitin Kaupille tarkistaakseni, että tarkoittiko hän kymmeniä erilaisia ongelmatilanteita vai todellakin kymmeniä ongelmallisia yksiköitä yksistään Esperissä. Ja kyllä, useiden eri aluehallintovirastojen alueella niitä ongelmia selvitetään, pitkin ja poikin Suomen maata.

 

”Kun luin tarinaa kotinsa ja kesämökkinsä myyneestä ja yli 5 000 euroa kuussa palveluistaan maksavasta rouvasta, oli pakko ryhtyä miettimään, miten olen omat ja etenkin omaisteni raha-asiat järjestellyt.”

Tätä Valvira ei ollut aiemmin tiedottanut. Ja niinpä uutinen lähti kuin hauki rannasta ja sen jälkeen Suomessa on käyty poikkeuksellisen vilkasta keskustelua vanhushoivan tilasta. Pian Kristiinankaupunki näytti jäävuoren huipulla olevalta lumihipulta, eivätkä ongelmat rajoittuneet suinkaan vain yhteen yritykseen.

Mikä on yllättänyt Esperi-uutista seuranneena kuukautena on se, kuinka kyseessä on todellakin eräänlainen ”kaikkihan sen tietää” -asia. Kolmen vuoden takaisessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kyselyssä vain 40 prosenttia suomalaisista sanoi luottavansa vanhuspalveluihin.

”Löysimme muistisairaan isoäitini sänkyyn sidottuna, haisevissa vaipoissa ja tippaletkusta oli valunut lattialle iso lätäkkö. Isoäiti oli lakannut syömästä, joten hänen annettiin olla ravinnotta. Pari päivää myöhemmin hän kuoli samassa yksikössä.”

Tällaisia kertomuksia tulvi toimitukseen ovista ja ikkunoista. On ihan väitöskirja-aiheeksi kelpaava asia, miksi vanhushoidon tilasta alettiin kohista näin valtavalla volyymillä juuri nyt. Mutta hyvä että alettiin.

Itselleni shokkiuutinen – ja asiantuntijoille perusfakta – on ollut muun muassa se, että julkisella puolella niin sanottu tehostettu palveluasuminen maksaa 172 euroa vuorokaudessa eli yli 5 100 euroa kuussa. Yksityinen puoli on painanut hinnan 124 euroon vuorokaudessa, mikä kertoo, että asia on kaukana mustavalkoisesta.

Kun luin tarinaa kotinsa ja kesämökkinsä myyneestä ja yli 5 000 euroa kuussa palveluistaan maksavasta rouvasta, oli pakko ryhtyä miettimään, miten olen omat ja etenkin omaisteni raha-asiat järjestellyt. Vanhuus ei tule yksin, mutta se tulee ja se voi tulla ison hintalapun kanssa.

Olen viime viikkoina laatinut alustavan testamentin ja alkanut laskeskella, osuuko kenties oman kotini putkiremontti juuri kriittiseen ajankohtaan ja voisiko sen laskut kaatua vaimoni ja lasteni harteille. Huomaan, että lähipiirissäni vastaavanlaiset taskulaskinoperaatiot ovat käynnissä.

Suuressa kuvassa tilanne on enemmän kuin huolestuttava, ja toki tuhannet suomalaiset asiantuntijat, poliitikot ja virkamiehet sen tietävät ja ovat pitäneet asiaa esillä vuosikymmenet. Suomen väestö tunnetusti vanhenee ja tämä tarkoittaa yhä kovempaa painetta kansantaloudelle.

Enpä tuotakaan tiennyt, mutta Kuntaliiton tutkimus tietää, että Suomessa viimeisen elinvuoden sosiaali- ja terveyskustannukset ovat keskimäärin 36 000 euroa per vanhus verrattuna väestön keskimääräiseen 4 000 euroon vuosittain. Viidellä prosentilla viimeinen elinvuosi maksaa vanhukselle, omaisille ja yhteiskunnalle – kuka sen nyt milloinkin ja millä osuudella maksaa – yli 80 000 euroa.

Kun yhtälö muuttuu aina vaikeammaksi, paineet kasvattaa vanhustenhuollon asiakkaiden omia maksuja tai nostaa hoitoon kelpuuttamisen rimaa entisestään kasvavat. ET-lehden otsikko kolmen vuoden takaa esittää ongelman hurjan konkreettisesti: ”Palveluasumisen maksut hirvittävät – jopa omakotitalon hinta vuodessa.”

Suomessa on saattanut olla vallalla kahdenlaista myyttiä. Yksi on se, että hyvinvointivaltio pitää huolen joka kansalaisesta vauvasta vaariin, eikä vähempi kelpaisikaan ”maailman onnellisimmalle kansalle”. Toinen on, että omaksi ostettu koti on luja ja hiljalleen arvoaan kartuttava vanhuudenturva.

Nyt näitä myyttejä koetellaan urakalla. Jo muutaman vuoden ajan on julkisuudessa käyty keskustelua siitä, että Suomessa on ainakin sen miljoona asuntoa, joiden arvot laskevat, koska ne sijaitsevat taloudellisesti ja väestöllisesti kuihtuvilla alueilla.

Ettei menisi liian iloiseksi, viime viikolla uutisoitiin arvio, jonka mukaan Suomessa on vuonna 2040 jäljellä enää kolme reippaasti kasvavaa kaupunkiseutua. Samalla aikajänteellä muu maa tyhjenee, kuihtuu ja autioituu.

Kuuluuko sanonta jatkossa, että on lottovoitto syntyä Helsingin, Turun ja Tampereen seutukunnilla?

Olisi mukava sanoa, että uutinen Esperi Caren ongelmista perustui kuukausia kestäneeseen tutkivaan journalismiin, syväkurkkuihin ja vuodettuihin dokumentteihin. Fakta on, että kompastuin sattumalta uutiseen aihepiirissä, josta huomaan tarvitsevani paljon aiempaa paremmat tiedot sekä työtäni että itseäni ja omaisiani ajatellen.

Se, että minä olen alkanut 47 vuoden iässä tutustua eläkeläisille suunnattuihin uutisiin, tuo mieleen yhden kirkkaan ajatuksen: Kiitos Esperi Care!

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  2. 2

   ”Enkä itse näe suurta eroa Israelin valtion ja Isisin välillä” – Kansan­edustajaksi valittu Hussein al-Taee pyytää anteeksi kirjoituksiaan, Sdp:ssä aiotaan keskustella asiasta

  3. 3

   Maasta poistaminen keskeytettiin, kun sidottu mies rikkoi kahleensa ja yritti purra poliisia Helsinki-Vantaan lentokentällä

  4. 4

   Suomen futuristisin huoltoasema tuli myyntiin – lähtöhinta 10 000 euroa

  5. 5

   ”Kuplapoikasairautta” poteneet lapset parannettiin hi-viruksen avulla

  6. 6

   ”Tämä on presidentti­kauteni loppu” – Raportin mukaan Trump säikähti Muellerin nimitystä, tutkijat eivät vapauttaneet presidenttiä epäilyistä liittyen oikeuden­käytön estämiseen

  7. 7

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  8. 8

   Trainspottingin jatko-osassa konnaa näytellyt Bradley Welsh ammuttiin kerrostalon portaikkoon Edinburghissa

  9. 9

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  10. 10

   Kolmen tunnetun vuorikiipeilijän oletetaan kuolleen Kanadan Kalliovuorilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä on jo alueita, joilla yli puolet pikku­lapsista on vieraskielisiä – Hilja Alava, 2, oppii sujuvasti somalia

  2. 2

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  3. 3

   Jussi Karppinen oli asuntokaupan vallankumouksellinen, jolla oli idea – Vain kaksi vuotta myöhemmin tuho oli lähes täydellinen

   Tilaajille
  4. 4

   Tiedätkö, mitä tämä pienen pieni kolmio auton bensa­mittarissa tarkoittaa? Nerokas apuväline ilmestyi kojelautoihin 30 vuotta sitten

  5. 5

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  6. 6

   Isä sai taas tuomion tyttärensä raiskauksista, vuosia sitten hänet oli tuomittu vanhempaan tyttäreen kohdistuneista seksuaalirikoksista

  7. 7

   ”Ministeri juhlii sitä, että alkoholisoitunut näpistelijä saadaan vankilaan” – Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvostelee Suomen kriminaalipolitiikkaa

  8. 8

   Miksi tuo komea mies on kiinnostunut minusta, mietti Tuula Visa – Nyt hän pyörittää yhden naisen etsivätoimistoa ja takoo järkeä rakastuneiden naisten päähän

   Tilaajille
  9. 9

   Timo Soini jättää politiikan

  10. 10

   Yksi kartta näyttää, kuinka raju kirkon jäsenkato on tällä vuosikymmenellä ollut: ”Ei tätä kehitystä tempuilla tai saarnoilla muuteta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Näin Ozan Yanar, Paavo Väyrynen, Touko Aalto ja muut eduskunnasta pudonneet kommentoivat tappiotaan

  8. 8

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  9. 9

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  10. 10

   Long Yiru on ihaillut Kimi Räikköstä 15 vuotta – Kun kiinalaisfani vihdoin tunnusti sankarilleen rakkauttaan, vastaus oli puhdasta Räikköstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää