Kotimaa

Laaja vertailu: Suomen terveydenhuolto on Euroopan kuudenneksi parasta

Hoidon tulokset ovat huippuluokkaa, vaikka rahaa menee melko vähän.

Suomen terveydenhuolto on kuluttajan näkökulmasta katsottuna edelleen Euroopan huippua. Näin toteaa ruotsalainen Health Powerhouse julkaisemassaan Euro Health Consumer Indexissä, jossa on mukana 35 Euroopan maata.

Listausta on koottu vuodesta 2005. Suomi on pärjännyt siinä hyvin, vaikka kotimaisen sote-uudistusta koskevan keskustelun tiimellyksessä sitä voi olla vaikea uskoa.

Tuoreessa viime vuotta koskevassa vertailussa Suomen terveydenhuolto todettiin Euroopan kuudenneksi parhaaksi.

Sijoitus oli sama myös viimevuotisessa vertailussa. Pisteitä kertyi saman verran.

Suomen taakse jäi esimerkiksi Ruotsi, joka on yrittänyt kohentaa hoitoonpääsyä lisärahalla. Suomi hoiti sen tunnetulla pragmaattisuudellaan, ja nyt Ruotsi voisi käydä hakemassa oppia Suomesta, vertailijat letkauttavat.

Parhaaksi terveydenhuolto todettiin Sveitsissä, toiseksi parhaaksi Hollannissa ja kolmanneksi parhaaksi Norjassa. Nämä maat ovat olleet vertailun kärjessä myös aiempina vuosina.

Hollanti voitti viimevuotisen vertailun, mutta nyt sijoitus putosi kahden uuden vertailutekijän myötä. Ne ovat odotusaika lastenpsykiatriaan ja itsemurhien määrä.

”Sveitsin terveydenhuollolla on ollut jo pitkään maine erinomaisena mutta kalliina järjestelmänä”, vertailu toteaa. Sen mukaan voitto olisi voinut tulla jo aiemminkin, mutta tietojen keruu eri kantoneista on ollut hankalaa.

Vertailussa on mukana useita terveydenhuoltoa koskevia asioita kuten potilaan oikeudet, hoitoon pääsy ja hoitojen tulokset. Isommat kokonaisuudet jaetaan pienemmiksi, ja niille lasketaan pisteet.

Näitä indikaattoreita oli nyt 48, ja lisäksi mukaan laskettiin kuolleisuus keuhkoahtautumatautiin.

Pisteitä voi kertyä yhteensä korkeintaan tuhat. Siihen ei yksikään maa pääse, mutta yli 800 pistettä on erinomainen tulos. Siihen pääsevät ovat vertailun eliittiä, ”800 pisteen kerhoa”.

Kerhossa on nyt kahdeksan jäsentä eli Hollannin, Sveitsin ja Suomen lisäksi Norja, Tanska, Belgia, Luxemburg ja Ruotsi. Suomi oli joukossa myös viime vuonna.

Suomi pärjää erinomaisesti, kun mitataan hoidon tuloksia. Niistä maa saa yhtä korkeat pisteet kuin Sveitsi, ja muut vertailun 33 maata jäävät taakse.

Hoidon tuloksiin lasketaan kuolemat sydänkohtaukseen ja aivoverenkierron häiriöihin, lapsikuolleisuus, selviäminen syövästä, abortit, itsemurhat, alle 65-vuotiaiden kuolemat ja sairaalabakteeri MRSA:n aiheuttamat tulehdukset.

Tarjotut palvelut ovat Suomessa laajat, raportti toteaa. Se tapahtuu lisäksi erittäin edullisesti. Suomi tuottaa huipputuloksia melko pienin kustannuksin, raportti summaa.

Sapiskaa tulee samoista asioista kuin aiemminkin. Jotkut jonot ovat vielä pitkiä, esimerkiksi kaihileikkauksiin.

Terveydenhuolto ei yritä ehkäistä ongelmia ennalta riittävästi. Korkeaan verenpaineeseen, alkoholin käyttöön, tupakointiin ja vähäiseen liikuntaan ei tartuta, vaikka ne altistavat monille sairauksille.

Huomautettavaa on myös lääkkeistä. Uusia syöpälääkkeitä otetaan käyttöön melko nopeasti, mutta lääkekorvaukset ovat pienemmät kuin monessa muussa maassa. Lisäksi uusien lääkkeiden tulemisesta markkinoille siihen, että ne saavat korvattavuuden, kuluu aikaa.

Lääkkeistä pitää myös maksaa itse isompi osuus kuin monessa muussa maassa.

Fakta

Terveydenhuolto Euroopassa -vertailun kahdeksan parasta


1. Sveitsi

2. Hollanti

3. Norja

4.Tanska

5. Belgia

6. Suomi

7. Luxemburg

8. Ruotsi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  2. 2

   Jussi Halla-aho kommentoi perussuomalaisten väkivallalla kuohuttanutta vaalivideota – Finnkino lopettaa mainoksen esittämisen teattereissaan

  3. 3

   Muellerin raportista tihkuu vielä herkullisia yksityis­kohtia ja Trump käy entistä rajummin lehdistöä vastaan, arvioi tutkija

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Narinkkatorilta tehtiin viisi ilmoitusta mielenosoittajien tekemistä pahoinpitelyistä lauantaina

  6. 6

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  7. 7

   Häirikkö levittää valheellista tietoa hiihdon harrastajien latuinfosivustolla: ”Hei trollaaja, keksipäs nyt muuta tekemistä!”

  8. 8

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  9. 9

   Mielen­terveyden ongelmat piinaavat opiskelijoita, näillä keinoilla vältät karikot

  10. 10

   Apple pitää tänään show’n, johon on ladattu valtavat odotukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  4. 4

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  5. 5

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  8. 8

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  9. 9

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  10. 10

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää