Kotimaa

Supercellin Ilkka Paananen vastaa uutuus­peliin liitettyyn huoleen: ”Aggressiivinen rahan­kerääminen ei olisi kestävä liiketoiminta­tapa”

HS kertoi mobiilipelien rahantekomenetelmien huolestuttavista piirteistä pari viikkoa sitten. Tässä jutussa Supercell avaa sitä, kuka peleistä todellisuudessa maksaa.

HS kertoi puhelimilla ja tableteilla pelattavien mobiilipelien rahantekomenetelmien huolestuttavista piirteistä pari viikkoa sitten. HS:n toimittaja pelasi juttua varten suomalaisen pelifirman Supercellin uutuuspeliä Brawl Stars.

Kuukauden kestäneen testin tarkoituksena oli hahmottaa pelissä myytävien yllätyslaatikoiden, eli loot boxien toimintamekanismeja. Rahalla ostettavien yllätyslaatikoiden toiminta on rinnastettu uhkapelaamiseen useissa maissa. Toimittajan havaintojen mukaan peli iskee ihmisen heikkouksiin ja koukuttaa.

Nyt Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen kertoo, että HS:n jutun jälkeen yhtiö on selkeyttänyt vastuullisuusohjeistustaan. Tässä jutussa Paananen kertoo yhtiön vastuullisuustoimista sekä avaa Brawl Stars -peliin liittyvää monetisaatiota eli rahaksimuuttamismekaniikkaa.

Yllätyslaatikoiden käyttö on levinnyt mobiilipeleistä myös konsolipeleihin, sillä ne ovat helppo tapa tehdä pelillä rahaa. Viime vuonna laatikoilla ja skineillä eli pelihahmoille myytävillä vaatetuksilla kerättiin tuottoja maailmanlaajuisesti noin 30 miljardia dollaria.

Yllätyslaatikon avaaminen Brawl Starsissa näyttää tältä:Brawl Stars -peli valikoitui testiin sen kotimaisuuden vuoksi. Sen merkitys suomalaiselle viihdeteollisuudelle ja verojen muodossa yhteiskunnalle on tärkeä. Peli tuo todennäköisesti Supercellin kassaan tänä vuonna yli 500 miljoonaa euroa.Valtaosa mobiilipeleistä kerää nykyään liikevaihtonsa pelinsisäisillä ostoilla, joiden avulla pelaaja voi esimerkiksi nopeuttaa tai helpottaa pelissä etenemistään. Ilmaisena jaettavien mobiilipelien tarkoituksena on tietenkin tuottaa tekijöilleen tuloja. Kuluttajan kannalta tilanne voi olla hankala, sillä osa pelifirmoista houkuttelee hyvinkin aggressiivisesti pelaajaa käyttämään rahaa.

Paananen korostaa, että aggressiivinen rahankerääminen ei olisi kestävä liiketoimintatapa.

”Haluamme olla ylpeitä kädenjäljestämme, ja mitkään pitkän aikavälin tavoitteemme eivät toteudu, jos emme pidä huolta pelaajistamme”, Paananen painottaa.

Juuri tämän takia yhtiö ei ole asettanut Brawl Starsille varsinaista tuottotavoitetta tälle vuodelle.

 

”Mitkään pitkän aikavälin tavoitteemme eivät toteudu, jos emme pidä huolta pelaajistamme.”

Brawl Stars on Supercellin ensimmäinen peli, jossa iso osa tuotoista tulee yllätyslaatikoista. Niistä pelaaja voi saada muun muassa uusia pelihahmoja tai pelin sisäistä jalokivivaluuttaa.

”Brawl Starsin monetisaatio on itse asiassa kevyempi kuin aiemmissa peleissämme. Halusimme tarjota mahdollisimman monelle mahdollisuuden pelata peliä ilman tunnetta, että voitosta pitää maksaa”, Brawl Stars -pelin kehittäjäryhmän vetäjä Frank Keienburg kertoo.

”Ilmaiseksi pelaavan pitää kokea, että hän pystyy pärjäämään maksavaa pelaajaa vastaan”, Paananen jatkaa.

 

”Ilmaiseksi pelaavan pitää kokea, että hän pystyy pärjäämään maksavaa pelaajaa vastaan.”

Supercell ei kuitenkaan tee pelejä hyväntekeväisyyden takia. Ketkä käyttävät rahaa mobiilipelaamiseen?

Yhtiö saa tuottonsa pieneltä osalta pelaajista. Paananen kertoo, että vain noin kymmenen prosenttia pelaajista käyttää rahaa, ja yli 90 prosenttia rahoista tulee yli 18-vuotiailta.


Pieni osa maksavista pelaajista käyttää pelaamiseen satoja, jopa tuhansia euroja. Näitä pelaajia kutsutaan kasinotermillä ”valas”. Keitä Supercellin valaat ovat?

”Esimerkiksi minä”, Keienburg viittaa nauraen.

Hän kertoo rahankäyttönsä olevan vaihtoehto ajankäytölle.

”Monella minun ikäiselläni, eli yli 40-vuotiaalla pelaajalla on käytössään enemmän rahaa kuin aikaa, joten raha helpottaa arkeani. Nuorempana rahankäyttö ei olisi tietenkään tullut kuuloonkaan.”

Vaikka Brawl Starsin pelimaailma ja hahmot ovat sarjakuvamaisen värikkäitä, suurin osa pelaajista on aikuisia. Vain 14 prosenttia kaikista pelaajista on alaikäisiä.

”Meidän on tärkeä ymmärtää, kuka käyttää rahaa, sillä meillä on pelintekijöinä valtava velvollisuus niin alaikäisiä kuin muitakin pelaajiamme kohtaan,” Paananen sanoo.

 

”Monella minun ikäiselläni, eli yli 40-vuotiaalla pelaajalla on käytössään enemmän rahaa kuin aikaa, joten raha helpottaa arkeani.”

Hän korostaa, että vanhempien pitää olla tietoisia lastensa ruutuajasta. HS:n toimittaja testasi Brawl Starsia 12-vuotiaan poikansa kanssa.

”Toivoisin, että useampi vanhempi tekisi samoin ja tutustuisi lapsensa ajanviettotapoihin”, Paananen sanoo.

Hän muistuttaa, että älypuhelimissa pystyy nykyään kontrolloimaan niin ruutuaikaa kuin pelien sisäisiä ostoja.

Supercellin vastuullisuustoimet näkyvät muun muassa vanhempien ohjeistuksena, jonka voi lukea vaikka Brawl Stars pelin valikosta. Keienburg kertoo, että peli on suunniteltu niin, että siinä on tehokasta peliaikaa alle tunnin päivässä.

”Siinä ajassa pelaaja ehtii kerätä päivittäin nollautuvat tavoitteet.”


Addiktoituneen pelaajan on vaikea päästä pelistä irti, sillä Brawl Starsin voi ladata aina uudelleen puhelimen sovelluskaupasta. Tehokas keino irtautua addiktiosta olisi pelitilin sulkeminen. Kun HS:n toimittaja yritti sulkea tilinsä, hän havaitsi sulkemisen olevan haastava, monivaiheinen operaatio.

Paananen kertoo, että yritys on nyt selkeyttänyt ohjeistustaan, jonka mukaan pelaaja voi poistaa tilinsä suoraan pelissä.

”Meidän pitää toki jatkossakin varmistua tilin omistajan henkilöllisyydestä, ettemme poista vahingossa väärää tiliä”, Paananen toteaa.

Jos vaikka vanhemmat huomaavat, että lapsi on käyttänyt peliin kuukausien ajan rahaa satoja euroja, niiden palautusta voi pyytää Supercelliltä. Palautusta voi pyytää ensisijaisesti Applelta tai Googlelta, mutta Supercellillä on standardiaikaa pidempi rahanpalautuspyyntöaika.

”Emme pyydä todisteita, vaan palautamme rahat, poistamme tililtä ostokset ja tarvittaessa suljemme pelitilin”, Keienburg toteaa.

Loot boxit näyttävät tulleet osaksi peliteollisuutta, ja niiden mahdollista kontrollia pohditaan useissa maissa. Paananen korostaa, että yllätyslaatikoiden käyttö on vielä varsin uusi asia.

”Uskon, että peliteollisuus löytää parhaan mahdollisen mallin, joka sopii niin peliyhtiölle kuin pelaajille”, Paananen sanoo.

Yksi vaihtoehto on poistaa laatikoiden koukuttavin elementti, eli yllätys. Suositun Fortniten kehittänyt Epic Games ilmoitti muuttavansa rahalla ostettavat yllätyslaatikot läpinäkyviksi.

”On vaikea sanoa, onko vastaava ratkaisu meille sopiva. Pitää huomioida, että Fortniten monetisaatio pohjaa laatikoiden sijaan taistelupassien myyntiin”, Keienburg muotoilee.

Tältä näyttää yksi Brawl Starsin pelimuoto. Kaksi joukkuetta kilpailee timanttien keräämisessä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  3. 3

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  4. 4

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  5. 5

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  6. 6

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  7. 7

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  8. 8

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  9. 9

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  10. 10

   Moskova vie jätteensä muiden riesaksi: Sadan kilometrin päässä tienristeyksessä on mökki, josta kyläläiset vahtivat luvattomia jätekuljetuksia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää